Yoğunluktan fırsat bulup yazamadım ama benim SCARTCADE de Perşembe akşamüstü elime ulaştı.

Henüz deneme fırsatım da olmadı, ama Özay Turay'ın GroovyMAME ile ilgili paylaştığı bilgilerden sonra, Soft 15kHz ile hiç uğraşmadan direkt GroovyMAME'yi mi denesem diye düşünmeye başladım.
Bir PC'yi direkt bu işe angaje etmek yerine, en azından GroovyMAME'yi önce bir USB flash belleğe kurup bir deneme yapayım diyorum.
GroovyMAME diye birşeyi araştırıken denk geldim. Bu arada GroovyMAME'in hem Windows hem de Linux sürümü var. MAME'in Arcade monitörler için özelleştirilmiş sürümüymüş. Araştırmaya devam ediyorum. Soft 15kHz'in pabucu dama atılabilir.

maalesef bu konuda öyle tek tuşta işi halledebildiğiniz sihirli bir değnek yok.
Evet GroovyMAME CRT ekranlar için optimize edilmiş kodlar içermekte ancak yine de arkaplanda bir 15Khz çözümü ile mevcut modların PC'ye yüklenmiş olması gerekiyor.
Bakın tekrardan kısaca anlatmaya çalışayım, emulatör oyunun görüntüsünü yaptığınız ayarlara göre 2 türlü oluşturur;
1) Mevcut windows çözünürlüğünde (örn. 1024x768) bir DirectDraw canvas'ı (tuval) kullanarak oyunun görüntüsünü bu tuval'e "stretch" eder (esneterek). (DEFAULT)
2) Oyunun "orijinal" çözünürlüğünde (örn. 320x240) bir DirectDraw tuval'i seçerek.
Şimdi eğer emulatör ayarlarında "stretch" etmeyi kaldırdıysanız ve windows'da oyunun orijinal çözünürlüğünde bir çözünürlük tanımlı değilse böyle bir DirectDraw/Direct3D tuval'i OLUŞTURULAMAZ!!!
Bu yüzden emulatörlerin default ayarlarında çözünürlüğü değiştirmeden (switchres =0, hardwarestretch=1) "stretch" etmeyi sağlar ki tıkladığın her oyun çalışsın. Ama bu yüzden de "suluboya" gibi bir görüntü oluşur (CRT'de bile).
Soft15Khz'in yapmaya çalıştığı, mümkün olabilecek en fazla çözünürülük kombinasyonunu (yine de tamamı değil - başka nadir custom çözünürlürlükleri de ekleyebiliyorsunuz) Windows'a yüklemek. Hasbelkader bu çözünürlükler çök düşük olduğundan doğal olarak ekran kartı bunları gösterebiliyor ama LCD monitörünüz SYNC olamıyor...
İşte tam bu sebeple de SCARTCADE veya kendi yaptığınız bir VGA-RGB kablosuna ihtiyacınız var.Şimdi, opsiyonlarınızı tekrardan hatırlatayım;
1) ArcadeVGA ekran kartı satın almak (ki firmware'i değiştirilmiş ATI Radeon kartları bunlar)
2) Hack'lenmiş ATI ekran kartı sürücülerini kullanmak. (Eğer ATI bir ekran kartınız varsa)
3) Soft15Khz uygulaması ile çözünürlüklerin windows'ta "tanımlanmasını" sağlamak. (Hem ATI hem NVidia kartlar için ortak TEK çözüm. Zaten SACRTCADE hem ATI hem de NVidia kartlarda çalışan bir devreye sahip)
Daha önce de belirttiğim gibi SCARTCADE bütün bu hammaliyeyi kabullenecek olan siz retro severler için bir ürün.
Tabii bu söylediklerimin tamamı Wİndows ortamı için geçerli. Linux'da emulatör kodunda bu işleri hallediyorlar sanırım. Linux ve emulasyon konularında hiçbir tecrübem ve bilgim yok. AMA windows ortamındaki hikaye bu.
Yine de, merak edenler için GroovyMAME'in doğduğu meşhur forum da bu;
http://forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,135823.0.html