Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: ZX Spectrum 'um ve ben :)  (Okunma Sayısı 14923 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 10, 2013, 21:52:49 ÖS »

Birisi "ZX Spectrum'um ve Ben" adli bir tumblr acmis ve ZX Spectrum kullanicilarinin cocukken bilgisayarlari ile cekilmis fotograflarini bir araya toplamis.

Resimlerin ozelligi, hepsinin ZX Spectrum gibi retro olmasi. Hepsi 80'li yillardan kalma. Yahu soyle 80'lerde Spectrum'um ile cekilmis tek bir resmim yok ya, hep yanarim ona. Kahkaha

http://meandmyzxspectrum.tumblr.com/

Hatta 3. veya 4. sayfada 2 adet Turk arkadasin da fotograflari var.

Su ahsap kasali TV onunde, zigon uzerinde kurulmus bilgisayar konsepti zaten yetiyor beni benden alip 1986 senesine isinlamaya. Bir de hediye olarak ZX Spectrum alinmis cocuklarin paketi acma aninin resmi var 2 veya 3 tane. O yuz ifadelerine dikkat edin. Mutlulugun resmi odur iste
« Son Düzenleme: Temmuz 10, 2013, 22:04:23 ÖS Gönderen: memrah » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Temmuz 11, 2013, 16:36:40 ÖS »

benim c64'ümle fotoğrafım var. Ama hayatta paylaşmam

bugünden düne bakınca çok komik ve anlamsız kalıyor. Bugünden anlamanın çok zor olduğu fotoğraflar...

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 11, 2013, 19:37:27 ÖS »

Su iki Turk kardesin yillar sonra ayni pozu verip, ayni Spectrum'un onunde fotograf cektirmeleri super olmus.

Sadece Spectrum ile degil, benim tum cocuklugum boyunca cekilmis fotografim sayica 20-25'i gecmez. Halbuki babamin zamani icin cok iyi bir fotograf makinesi vardi, benim de kendime ait fotograf makinem vardi. Ama ne hikmetse resim cok az cekilmis iste o yillarda bizde.
Bu gunu dusunuyorum da iki hafta tatile gitsem 300-500 tane resimle geri donuyorum. Kahkaha

Dusunuyorum da, benim retro bilgisayarlarla ilgilenmemin en buyuk sebebi gecmise duyulan ozlem olsa gerek. Sinclair disindaki makinelerle cok fazla ilgilenmemem de bundan olsa gerek. Isin teknoloji nostaljisinden cok yasanmislik nostaljisi bana hitap eden.

Mesela Sinclair'i RGB uzerinden monitor'e baglayinca mukemmel netlikte bir goruntu elde edilmesine ragmen, composite uzerinden baglayinca, bir derece daha az keskin ve kendinden anti-alias'li bir goruntu elde etmek daha cok hosuma gidiyor. Cunku cocuklugumda RF ile TV'ye bagladigim Spectrum'un goruntusune daha cok benziyor. Zaten bazi Spectrum emulatorlerinde bu tarz TV'den kaynaklanan kusurlarin emulasyonlari bile mevcut artik.

Hatta elimde DivIDE olmasina ragmen kasetten oyun yuklemeyi seviyorum. CIZIR CIZR... Tipki 80'lerdeki gibi. Arkaya da o yillardan bir muzik koydum mu, degme keyfime.

Bir de madem bu konuya girdik, bana manyak diyebilirsiniz ama ilk sinclair'im alindiginda o kadar sevmistim ki, kutusunun ve kopuklerinin kokusu bile cok hosuma gidiyordu. Kahkaha Kahkaha Yeni araba kokusu gibi birsey. Kahkaha Kahkaha
« Son Düzenleme: Temmuz 11, 2013, 20:02:27 ÖS Gönderen: memrah » Logged
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 12, 2013, 17:42:24 ÖS »

Çocukların hediye paketlerini açarak bilgisayarlarını aldıkları anda yüzlerindeki gülümsemeyi görmek güzel gerçekten. Keşke benim de o zamanlar çekilmiş birkaç fotoğrafım olsaymış, kıskandığımı söylemeliyim. Dikkatimi çekti çoğunlukla çok küçük yaşlarda bilgisayara sahip olabilmişler, ben 48k+'ımı ortaokul son sınıfta anca aldırabilmiştim.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 12, 2013, 21:05:49 ÖS »

Evet cogu cok kucuk yasta bilgisayara sahip olmus. Gunumuz cocuklari ise bilgisayara dogdugu anda sahip oluyor ama 70'ler ve 80'lerde dogmus jenerasyonun bilgisayarli cocukluk fotograflari LW3D'nin de dedigi gibi "Bugünden anlamanın çok zor olduğu fotoğraflar."

Bizden sonra dogan hic bir nesile bilgisayar ile cekilmis cocukluk fotograflari fazla birsey ifade etmeyecek sanirim. Nasil ki bizim cocuklugumuzda fotograflarda arka planda cikan siradan nesneler (kitaplik, radyo, kanepe gibi) birsey ifade etmiyorsa, simdilerde gayet siradan hale gelmis olan bilgisayarlar da yeni nesilin cocukluk fotograflarinda ayni durumda olacak bence.
« Son Düzenleme: Temmuz 12, 2013, 21:08:07 ÖS Gönderen: memrah » Logged
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 12, 2013, 22:00:08 ÖS »

Eğer yeni nesil çocuklar ilk bilgisayarlarının başına bizim yaptığımız gibi 30 yıl geçtikten sonra tekrar geçip vakit geçirmeyeceklerse, onlar için bir şey ifade etmeyecekse biz bu konuda gerçekten şanslı sayılırız o zaman. Hatta sadece ilk bilgisayarımız değil o zamanlar adını duyduğumuz/duymadığımız, hiç kullanamadığımız, fiyatı yüksek diye sahip olamadığımız diğer bilgisayarları da temin ederek yine büyük bir heyecanla başlarına geçip aynı heyecanları yaşayabiliyoruz, en azından benim için durum böyle =)
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 12, 2013, 22:06:17 ÖS »

Ya, sorma bazen seytan durter gibi oluyor, bir Amstrad CPC6128 alsam mi diye dusunuyorum, sonra da kendine gel Emrah diyorum. Simdi 6128, sonra C64, derken sen de batacaksin bu isin icine ondan sonra kurtaramayacaksin kendini. Gidip emulator'le biraz oynayip kapatiyorum. Kahkaha Retro hobimi ZX Spectrum ile sinirli tutmaya kararliyim simdilik Kahkaha

Simdiki cocuklarin 30 sene sonra bu gunku gibi bir retro bilgisayar kulturu olur mu bilmiyorum, ama bizim icin retro olan makineler onlar icin pek ilginc olmaz diye tahmin ediyorum. Bir donemin bilgisayarlarina ilgi, o donemi yasamis nesil yol olduktan sonra binde 1 seviyesine duser gibi geliyor bana. Bir iki kisiden duydum, 10 kusurlu yaslardaki cocuklarina C64, Sinclair filan oynatmislar ama en fazla 10-15 dakika ilgilerini cekebilmisler.
« Son Düzenleme: Temmuz 12, 2013, 22:08:49 ÖS Gönderen: memrah » Logged
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 12, 2013, 22:09:22 ÖS »

benim c64'ümle fotoğrafım var. Ama hayatta paylaşmam

bugünden düne bakınca çok komik ve anlamsız kalıyor. Bugünden anlamanın çok zor olduğu fotoğraflar...

LW3D madem elinde böyle bir nimet var bence paylaşman lazım çünkü çoğumuzun sahip olamadığı bir lüks bu Heyecanla bekliyorum  Kahkaha

Bir garip COMMODORE fanatiği...
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 12, 2013, 22:12:13 ÖS »

Ne kadar kotu olabilir ki? Kisa pantolon, bir elde gofret, bir elde joystick, 60 ekran Philips TV'nin onunde sehpa uzerinde C64 kurmus bir LW3D geliyor gozumun onune Kahkaha Arkada cilt cilt ansiklopedi dolu kitaplik, TV sehpasinin uzerinde dantel olabilir. Bildigin tipik 80'ler sahneleri iste. Ekranda hangi oyun var onu tahmin edemedim ama. Kahkaha
« Son Düzenleme: Temmuz 12, 2013, 22:16:13 ÖS Gönderen: memrah » Logged
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 12, 2013, 22:29:05 ÖS »

Memrah dediğin gibi çok cihaz alarak fazla açılmamak lazım, ama zamanında diğer bilgisarları kullanmış olanlar neler yapmışlar, hangi oyunları oynamışlar, benim oynadıklarıma göre daha mı güzelmiş, birşeyler kaçırmış mıyım gibi soruların cevabını almak için yeni bir retro almak da güzel oluyor yani. Evet LW3D'den fotoğrafı yayınlamasını isteriz, böyle fotoğrafı olmayıp kıskananlar bile var hehe
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 12, 2013, 22:38:12 ÖS »

Metallic bir yandan, seytan diger yandan kiskirtmaya basladi CPC6128 almaya Kahkaha

C64 var demi bi de Kahkaha
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Temmuz 12, 2013, 23:08:56 ÖS »

söz vermiyeyim ama bulup taramam lazım.. Tipi görseniz çok komik..

@memrah: bence cpc6128 edinmelisin. Diğerlerinide.. Çünkü içimizde ukteydi fazla abartmazsan sorun yok Onlarda heycan verecektir ve yıllar sonra torunlarına belki anlatırken çok işine yarayacak

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 12, 2013, 23:17:50 ÖS »

Çok cihaz var ama birinin başına geçip iyice suyunu çıkardıktan sonra diğerine geçmeli. 6128'de bende pek böyle olmadı, forumda 6128 rüzgarları estiği zamanlarda bir tane alıp başına geçmiştim, 3.5" disket sürücü taktım, hangi oyunları güzelmiş neler varmış diye bakındım ama aklımda nedense pek bir şeyler kalmamış. Ama çok güzel demolar ve müzikler vardı diye hatırlıyorum. c64 konusunda ise şunu söyleyebilirim, c64 grafik, müzik ve kod açısından çok yetenekli insanların muazzam ürünler çıkardığı bir cihaz. Zamanında iyi ki c64 kullanmışım.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Temmuz 12, 2013, 23:42:53 ÖS »

@memrah: bence cpc6128 edinmelisin. Diğerlerinide.. Çünkü içimizde ukteydi

LW3D, 6128 fikri yine beynimde yankilanmaya basladi Kahkaha Ukte deyince ise benim icin uktenin dorugu ne yazik ki cok ender ve cok pahali satilan bir cihaz. Hep en buyuk uktem olacaktir SAM COUPE

Spectrum gunlerimde 6128'i olan bir tanidigimin makinesi ile hasir nesir olmustum ve ilgimi cekmisti. Arada sirada merak ederdim, acaba bundan mi aldirsaydim diye. Hala zamani icin gayet basarili bir makine oldugunu dusunurum.

C64'e hic ozenmemistim zamaninda acikcasi. Yillar sonra teknik ozelliklerini okudukca ilgimi cekti. Ornegin C64'un grafik cozunurlugunu hep cok kotu bulurdum cocukken, cunku hep dusuk cozunurluk modunda yapilmis oyunlari gormustum. Piksel piksel. Oysa ZX Spectrum oylemiydi hic? Ama cok sonra farkina vardim ki Spectrum'da da illet bir attribute clash olayi vardi. Ve yine sonralari farkina vardim ki C64'un de yuksek cozunurluk modu var ve hatta  bu Spectrum'unkinden daha yuksek (320X200'du degil mi?) Ama bu modda, C64'te de attribute clash var.

Demem o ki, cocukken, daha bilgisayar hakkinda hic birsey bilmezken hangi makineyi alacagin konusunda gordugun birkac oyun cok etkili olabiliyor Kahkaha

Ve de BASIC. C64 BASIC'i sanirim hayatta gordugum en kotu BASIC ve eskiden hep C64 ROM'unu ufak tutarak RAM alanini buyuk tutmayi hedeflediklerini, o yuzden BASIC'inin berbat oldugunu dusunurdum. Gecenlerde gordum ki C64'te gercekten toplam 64K RAM mevcutmus ve paging mekanizmasi varmis. Yani 64K'lik CPU adres alaninin RAM olan bolumunu buyuk tutmak icin ROM'dan kismaya ihtiyac yokmus. ROM'un tumu page-out edilebiliyormus istenirse. Sonra daha da ilginc birseyi farkettim, C64 ROM'u 20K! ZX Spectrum'un 16K ROM'una C64'unkinin kat kat ustunu bir BASIC sigdirilabilmisken, merak ediyorum o 20K ya ne doldurmus C64'u tasarlayanlar.

Yine de geri cocukluguna don ve bir bilgisayar sec deseler, direkt ZX Spectrum derim

Not: Bir de QL mi alsam acaba. Kahkaha Yoldan cikarmayin dostlar beni Kahkaha
« Son Düzenleme: Temmuz 13, 2013, 00:02:53 ÖÖ Gönderen: memrah » Logged
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Temmuz 13, 2013, 19:39:01 ÖS »

Bu kadar bilgisayarla yatıp kalkan bir çocuk olmama rağmen,
çocukluğuma dair çekilen yüzlerce resim olmasına rağmen,
memrah gibi nedense ne spectrumum ile ne amigam ile bir tek resmim bile yok.

Bu konuya ben de çok takılıyorum. Yazık !

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: