Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 [3]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga virusleri  (Okunma Sayısı 19563 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Şubat 10, 2014, 02:34:01 ÖÖ »

ctrl+amiga+amiga'dan her virus kurtulur. Zaten kurtulabilmeleri sayesinde virusluklerini yaparlar. Amiga'nin ctrl+amiga+amiga'ya basildiginda atlayacagi bellek adreslerini belirleyen reset vektorleri mevcuttur. Buradaki degerler degistirilerek ctrl+amiga+amiga ile yapilan resetten sonra bellegin herhangi bir bolumundeki kodu calistirabilmek vs. gayet kolaydir. Hatta isletim sisteminde dahi soft reset'ten kurtulabilen uygulamalar vardir. RAD: surucusu yani Recoverable RAM Drive, ctrl+amiga+amiga ile reset atildiginda iceriklerini muhafaza eder. Ekranda karmakarisik akan goruntuler bazi viruslerin varligini gosterebiir ama kesin degildir. (Yani baska sebepleri de olabilir) Isin en kesin yolu disketleri iyi bir virus programi ile taramaktir. Amiga'yi power dugmesinden kapatinca bile en az 15-20 saniye beklemeden acildiginda bazi bellek bolgelerinin silinmedigine ben bizzat sahit olmustum zamaninda. (Amiga 500'de) O yuzden power kapatinca soyle bir 15 - 20 saniye beklemek en garantisi bence.

« Son Düzenleme: Şubat 10, 2014, 02:36:39 ÖÖ Gönderen: мemrah » Logged
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Şubat 10, 2014, 09:54:55 ÖÖ »

Anlasilmistir, tarama yapmam lazim. Tesekkurler.
« Son Düzenleme: Şubat 10, 2014, 10:02:34 ÖÖ Gönderen: voltran » Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
commodore500
Ziyaretçi
« Yanıtla #32 : Şubat 10, 2014, 10:08:23 ÖÖ »

Şayet pili varsa belleğin durum değişir , pili çıkartıp beklemen lazım
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Şubat 10, 2014, 13:43:42 ÖS »

Simdi Commodore500 soyleyince hayal meyal birsey hatirladim. Amiga'da clock varsa, bunu besleyen pilin besledigi bir bellek alani mi vardi ne? Ve sanki hayal meyal buraya bulasan "Clock Virus" diye bir virus hatirliyorum ama tamamen hayal urunum de olabilir. Uzerinden neredeyse 25 yil gecti o gunlerin.

EDIT: Google'da Amiga "Clock Virus" diye arayinca bu konuda bazi yazilar buldum ama sanirim bu Clock Virus bir sehir efsanesi de olabilir. Ornegin su adreste:

http://archive.org/stream/amiga-world-1988-11/Amiga_World_Vol_04_11_1988_Nov_djvu.txt

soyle soyleniyor:

Harbingers of Doom

Like fanatics toting signs proclaiming "The end of
the world is upon us!", members of the Amiga com-
munity are spreading unfounded rumors about new,
deadlier viruses. One such tale of terror is about a
Clock virus that supposedly resides in some free RAM
in the Amiga 2000's built-in clock. The clock has no
free RAM. At best, an offending program could set
a few unused bits (not bytes). The right combination
of bits could cause the clock to stop. With the 1.2
operating system, you cannot correctly reset the bits
without removing the clock's battery. Under the
proper circumstances, some software that depends
on the clock could experience problems. To prevent
this fictional virus from becoming a reality. Com-
modore has set those bits in version 1.3 of the op-
erating system.
« Son Düzenleme: Şubat 10, 2014, 13:49:13 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #34 : Şubat 10, 2014, 14:13:03 ÖS »

@Memrah : sen diyince bende öyle birşeyler hatırladım. RTC ile alakalı bir virüsten bahsedilirdi. A500Plus'a bulaşır mı diye konuşuyorduk...Bir yaşımıza daha girdik

commodore500
Ziyaretçi
« Yanıtla #35 : Şubat 17, 2014, 11:14:02 ÖÖ »

He he .. en acemi olarak bir noktaya dikkat çekmiş olmak hoşuma gitti :-)  evet dediğiniz doğru , çok iyi hatılıyorum . O pili çıkarmazsan ve beklemezsen bir süre saat virüsü asla temizlenmiyor disketten diskete bulaşıyordu , en güzeli pili çıkarmak , kartı çıkarmak , bütün virüslü disketleri tek tek temizlemek ama her defasında kapatıp açarak makinayı . en son da pili ve hafıza kartını takmak . Bu kesin çözüm olur .
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Şubat 19, 2014, 22:25:46 ÖS »

Peki arkadaslar Amiga'sina Internetten, web tarayici veya benzeri bir uygulama uzerinden virus bulasanlar oldu mu? Kullanicinin internetten indirip calistirdigi viruslu bir dosyadan bahsetmiyorum. Hani gunumuzde tarayicilarin aciklarini kullanarak bulasan virusler var ya, o tarz birseyden bahsediyorum. Yoksa Amiga bu tur uygulamalar uzerinden bulasan virusler donemine yetisemedi mi? Malum o zamanlar Amiga browser'lari daha dogru durust javascript bile desteklemiyordu.

Bir de spyware/casus yazilim olayi Amiga'da hic var olmadi herhalde. Kullanicinin bilgilerini saklayan, bir yerlere gonderen, ve benzeri casusluklar yapan yazilimlarin Amiga'da varligindan bahsedildigini hic hatirlamiyorum ben.
atariManyagi
Üye

En Sevdiğim Super Mario Karakteri

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #37 : Ekim 29, 2021, 20:41:48 ÖS »

Hort… Kahkaha
Bir de Corona Covid-19 isminde bir Amiga Bootblock Virüsü vardı. Nasty Nasty isimli Amiga Bootblock Virüsünün Klonu olan Corona Covid-19 Bootblock Virüsü.  
Bu virüsün ismi Dünyayı Etkisi altına alan Pandeminin ismini taşıyor.
Link için İmzama bakabilirsiniz.
« Son Düzenleme: Ekim 29, 2021, 20:43:45 ÖS Gönderen: atariManyagi » Logged

Dünya: Amiga
Pandemi: Corona Covid-19 (Nasty Nasty Klonu olan Amiga Virüsü)
Aşı: Antivirüs
Özet:
Pandeminin Özeti Kahkaha
itch.io Sayfam
GitHub Sayfam
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Ekim 30, 2021, 23:56:29 ÖS »

En son böyle bir konu geçtiğinde amiga için kullanabileceğimiz güncel antivirüs sormuştum galiba. Bu sefer arama motoruna opensource amiga antivirus yazmak aklıma geldi ve amiga os 1.3 için open source antivirüs çıktı: virus eliminator 2.2a. 68k assembly ile yazılmış. C ile yazılmışı olsaydı keşke ama bu da birşeydir.

Virüs tanımlarına benzer şeyler kaynak kodunun sonlarında var. Anladığım kadarıyla program ard arda birkaç byte'ta belli değerler arıyor. Şu şu şu bute'lar ard arda gelirse şu virüs tespit edildi falan gibi. Öyle olması lazım diye anlıyorum ama çok da emin değilim.

Antivirüsün çalışması için yanında birkaç dosya daha gerekiyor olabilir. Eli müsait olan arkadaşlar deneyip çalıştırmak için ek dosya gerekiyorsa buraya yazarsa hatta şöyle compile edip kaynak koduyla vb herşeyiyle paket yapıp paylaşırsa harika olur.

Ek: bir tane daha, bu da açık kaynak kodlu,,aminet üzerinden kendini güncelliyor ve yeni virüslerin %99'u buluyormuş
https://github.com/ResistanceVault/preservation-virus-executor

yazarların github sayfalarındaki diğer projeler de ilginç
« Son Düzenleme: Ekim 31, 2021, 00:08:03 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Ekim 31, 2021, 08:48:10 ÖÖ »

Virus Expert ile virus arşivinizi oluşturabilir. İsterseniz virus bulaştırabilirsiniz.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 4MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
Casper M989A Monitor
Commodore64
Sayfa: 1 2 [3]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: