Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Genel C64 ve Amiga 500'ü klavye olarak kullanabilmek mümkün mü?
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: C64 ve Amiga 500'ü klavye olarak kullanabilmek mümkün mü?  (Okunma Sayısı 35253 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Ocak 27, 2014, 23:55:35 ÖS »

segaa'nın istediği şey yazılım ve donanım olarak çok basit bir şey aslında. Seri porttan bağlanacak bir PS/2 kablo veya Bluetooth HID cihazına bağlantı ve klavye matrisini izleyip seri porta sinyal gönderecek çok basit program lazım. Ama ortaya çıkacak şey pratik değil. Birincisi eksik tuşlar var, ikincisi C64 fiziksel olarak masada PC'nin önüne koyabileceğin bir şey değil.

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Ocak 28, 2014, 00:09:06 ÖÖ »

@wizofwor haklı ama, bu insanların C64'den USB klavye yapmasını engellemiyor

Belki arkadaşlardan bu yönde çalışma gerçekleştirmek isteyenler olabilir düşüncesiyle, bilgi içeren sayfalardan rastladıklarımızı paylaşalım.

http://symlink.dk/projects/c64key/
http://paulrickards.com/?p=910

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Ocak 29, 2014, 00:19:40 ÖÖ »

Valla çok güzel görünüyor. @wizofwor un bu dediğine ''C64 fiziksel olarak masada PC'nin önüne koyabileceğin bir şey değil'' katılmıyorum.

Bence çok güzel olurdu.
1.si odanızda ikinci bir monitör yoksa ya da bunun için yer sorunu yaşıyorsanız sürekli tak çıkar derdiyle uğraşmak zorunda kalacaksınız.

2.si C64 öyle normal klavyeden kat be kat kaba bir şey değil, C64 ü hem klavye olarak kullanabilmek hemde ayrı bir sistem olarak kullanabilmek pratik ve eğlenceli bir şey olurdu.

Burda sadece yapılması gereken tek şey sistemin c64 ü klavye olarak algılayabilmesini sağlamak, ikinci bir sistem olarak kullanma şeklini de monitörün giriş seçenekleri kısmından c64  hangi girişe bağlı ise onu seçmek.

Bu işlerden anlayan arkadaşların bunun üstesinden gelebileceğine inanıyorum.

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Ocak 29, 2014, 10:17:06 ÖÖ »

@segaa: PC'nin C64'ü klavye olarak algılamasını sağlamak gerçekten sorun değil. Benim aklıma hazır satılan Bt HID modulleri için bir arayüz hazırlamak geldi. Bu cihazlar 50USD civarında satılıyor. i/o konusuna çok hakim olmamakla beraber paralel port veya dataasette portundan çalışan bir interface yapılabilir. Diyelim ki diğer malzemelerle beraber toplamda 150 TL gibi bir masrafı oldu. C64 tarafında çalışacak bir program yazmak gerekiyor onu da yazdık. Artık bu programı çalıştırarak C64 klavyesindeki tuşları yakalayıp bluetooth üzerinden PC'ye gönderebiliriz. (Bonus olarak cep telefonuna, Smart TV'lere falan da gönderebiliriz.)

Gelelim işin pratik tarafına yani masanın üzerine. Masamızın üzerine doğal olarak C64'ü, programı yüklemek için bir 1541, commodore'dan görüntü almak için 1084 çıkarmak gerekecek. Görüntü için scartcade, yükleme için 1541-ultimate gibi çözümler var ama bunlar sadece bir klavye bağlantısı yapmak için gereksiz pahalı çözümler. Yazılımı bir kartuş için koysak, kullanıcı etkileşimi olmadan direkt çalışacak şekilde ayarlayabiliriz ama yine maliyeti arttırıyoruz. Başka bir yöntemle yapılırsa bilemem ama benim düşündüğüm sistemde mantıksız geliyor.

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Ocak 29, 2014, 10:31:12 ÖÖ »

Başka bir yöntemle yapılırsa bilemem ama benim düşündüğüm sistemde mantıksız geliyor.

@wizofwor;

Katılıyorum,eğer fantazi yapmaksa niyet,evet yapılabilir.

Sonuçta 7dx party'de buna benzer bir c64 modifikasyonu yapılmıştı.Görüntü bluetooth ile aktarılmıştı.

Burda sadece yapılması gereken tek şey sistemin c64 ü klavye olarak algılayabilmesini sağlamak, ikinci bir sistem olarak kullanma şeklini de monitörün giriş seçenekleri kısmından c64  hangi girişe bağlı ise onu seçmek.

Malesef c64,üzerinde vga çıkışı olmadığından,direkt pc monitörüne bağlanamıyor.Eğer vga'dan bağlayacam diyorsanızda,bunun için chemeleon gerekiyor,oda şuanki döviz kurunu düşünürsek,oldukça pahalı bir çözüm.
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Ocak 29, 2014, 11:07:05 ÖÖ »

Her ne kadar kişisel olarak çok ilgimi çeken bir uygulama olmasa da bu , teknik olarak şu şekilde yapılabileceğini düşünüyorum: C64 içinde klavye konnektörü ile C64 mainboard arasına bir ek kablo bağlantısı yapılır, bu bağlantıdan klavye matrisini okuyan, scancode'lara çeviren ve bunu wizofwor'un bahsettiği gibi bir BT HID modülüne aktaran bir devre konulur.

Böylece C64 üzerinde program çalışmasına gerek kalmaz. Sanırım bu yöntemde C64 sadece klavye olarak kullanılacağı zaman C64'ün çalışır durumda olmasına bile gerek yok (bunu teyit etmem lazım detaylı inceleyip), ama bluetooth modülü ve bahsettiğim klavye devresi için pil devresi gerekecektir bu senaryoda.

Bu bahsettiğim LW3D'nin yolladığı linklerle benzeşiyor biraz çünkü onlar da direk klavye matrisini okuma üzerine yapılmış sanırım.

@Wizofwor: Bahsettiğin BT modüller için link verebilir misin?

Not: UFE projesini yakından takip etmiş olan arkadaşlar orada da benzer bir uygulama olduğunu hatırlayacaklardır Masum .

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Ocak 29, 2014, 11:38:10 ÖÖ »

Aslında ilgimi çeken bluefruit ama bunda sadece 12 giriş var. Vaktim olursa ilerde bu modülü kullanan bir joystick yapmayı düşünüyorum. http://learn.adafruit.com/introducing-bluefruit-ez-key-diy-bluetooth-hid-keyboard/overview

Klayve için uygun olacağını düşündüğüm modül BlueSmirf HID https://www.sparkfun.com/products/10938? Alibaba'da arayınca 5-15 dolar arasında pek çok ürün çıkıyor ama klavye yapmak için yeterli olup olmadıklarını anlayamadım.

Daha hesaplı BT-on-Chip çözümleri de var ama implementasyonu beni aşar diye düşünüyorum. http://www.ti.com/product/cc2540
« Son Düzenleme: Ocak 29, 2014, 11:42:04 ÖÖ Gönderen: wizofwor » Logged

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ocak 29, 2014, 11:52:44 ÖÖ »

Wizofwor, bu verdiğin örnekler güzel gözüküyor kullanımları da kolay muhtemelen, ama biraz pahalılar herhalde, özellikle zaten sparkfun'ın fiyatları genelde ucuz değil.

Aliexpress'te senin de dediğin gibi şu tip ürünler var:

http://www.aliexpress.com/item/5pcs-lot-Bluetooth-3-0-HID-Module-free-shipping/1601037196.html

Bunların datasheet'ini falan istemek lazım satıcılardan tam bir fikir sahibi olabilmek için. Şimdi yazayım buna ama Çin'de festival zamanı, kimbilir ne zaman dönüş yapar.

Bu arada o BT-On-Chip işi muhtemelen beni de aşar

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Ocak 30, 2014, 08:18:59 ÖÖ »

Bu Çinliler de şaşkın yahu. Adama mesaj attım datasheet var mı diye, order edersen datasheet'i yollarım diye dönüş yaptı. Datasheet olmadan işime yarayacak mı nereden bileyim .

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Ocak 30, 2014, 11:01:32 ÖÖ »

Bu gönderdiğin bir BT-on-Chip çözümünün monte edilmiş hali galiba. Uğraşmak istemediği için öyle demiştir. Üzerindeki chip Broadcom üretmiymiş. http://www.broadcom.com/products/Bluetooth/Bluetooth-RF-Silicon-and-Software-Solutions/BCM20730
« Son Düzenleme: Ocak 30, 2014, 11:04:02 ÖÖ Gönderen: wizofwor » Logged

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Ocak 30, 2014, 11:09:44 ÖÖ »

Alıntı sahibi: broadcom
Integrated programmable keyscan matrix interface, with up to 8 x 20 key-scanning matrices, eliminating the need for external components otherwise needed for keyboard and mouse products.

Nasıl programlanabileceğinin bilgisi ve diğer detaylar muhtemelen datasheet'te vardır. Keyboard tarafında başka bir sıkıntı yoksa o zaman geriye bu modüle power verebilecek bir pil devresi tasarlamak kalıyor.

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Ocak 30, 2014, 11:31:16 ÖÖ »

CC2564 daha iyi galiba. Ama bunların data shett'leri biraz sıkıntılı. 

https://groups.google.com/forum/#!topic/btstack-dev/r6cK9Z7r7e4
http://e2e.ti.com/support/low_power_rf/f/660/t/140760.aspx

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Ocak 30, 2014, 11:52:16 ÖÖ »

Ama bunların data shett'leri biraz sıkıntılı. 

Bakalım Çinliye cevap yazdım, merak ediyorum bişey çıkacak mı.

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Aralık 25, 2014, 22:03:50 ÖS »

Bu konu eskide kalmış. Artık bir Amiga 500 üm var. Klavye olarak kullanmak istiyorum.

ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Aralık 27, 2014, 05:20:34 ÖÖ »

Yukarıdaki yorumları okudum da... Sanırım Amiga 500'ün tuşlarını söküp uygun bir PC klavyesine yapıştırmak, buradaki çoğumuzu beyin fırtınasından kurtarıp durgun bir limana yerleştirebilir

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: