Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Disket Kurtarma Yöntemleri  (Okunma Sayısı 7414 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 07, 2014, 23:14:31 ÖS »

Yakın zamanda ebay'de kazandığım orjinal X68000 oyunlarının bir kısmı dün ve bugün itibariyle elime ulaştı... Aslında genelde pek sorun yaşamamama rağmen, oyunların bir iki tanesinde yükleme sırasında "Abort, Retry, Ignore" mesajının Japonca'sını görmek (A, R ve I harflerinden anlaşılıyor Kahkaha) bana anlık olarak moral bozukluğu yaşattı. Neyse ki, bu durumu iyi kötü aşmayı başardım. Biraz bu tecrübeden bahsetmek istiyorum...

Öncelikle oyunlardan başlayalım. Çalışmayan oyunların ikisi de, KOEI firmasının strateji oyunları, Nobunaga's Ambition serisinden. KOEI'nin oyunlarını aramızda hatırlayanlar belki vardır, ben uzun yıllar önce Romance of the Three Kingdoms ve Genghis Khan oyunlarını PC'de zevkle oynamıştım, Nobunaga's Ambition serisi de KOEI'nin tarzına uygun olarak çok benzer oyunlar. Açıkçası bu oyunları X68000'in PC'ye kıyasla gelişmiş animasyon ve ses/müzik özellikleri ve introları ile gözlemlemek ayrı bir zevk ve deneyim oldu.

Şimdi de disketlerle ilgili sorunlara gelelim. Ekteki görüntülerde örneğini görebileceğimiz gibi, disketler bir hayli kirlenmiş ve bu da okuma sorunlarına yol açmaktaydı. İlk denediğim oyunda bir noktaya kadar zorlaya zorlaya ilerleyebilsem de, bir yerden sonra ne kadar Retry dersem diyeyim ilerleyemedim (Bu arada, disket kılıfının şıklığına dikkat çekmek isterim ).

Aslında olayı çözme yöntemi oldukça basit. Bir pamuklu çubuk alıp, bir tarafını saf isopropil alkole batırdım, 5.25"'lik disketi ortasından elle döndürerek, penceresinden kirli gördüğüm bölgelerde pamuklu çubuğun alkollü tarafıyla ovalayarak ve diğer tarafıyla kurulayarak güzelce temizledim. Her iki tarafa da bu işlemi dikkatlice uyguladım.

Bu işlemi uygularken diskete baskı uygulamamak lazım, çünkü yüzeyi çizme ve manyetik kaplamayı zedeleme riski var. Mümkün olduğunca yumuşak davranmak lazım. Disket yüzeyinin yüzde yüz temizlenmesine gerek yok, biraz kirli olsa bile iş görebiliyor.

Temizleme işlemini ilk uyguladıktan sonra, oyunu tamamen yüklemeyi başaramasamda, temizlemeden önceki denememden daha ileriye gidebildim. Bunun üzerine, doğru yoldayım demek ki dedim , temizleme işlemini tekrarlayıp bir daha deneyince oyunu yüklemeyi başardım. Tabii yine de disketlerin arada sırada hala nazlanabildiğini belirteyim, ama bu hiç yüklememesinden çok daha iyi.

Bu temizleme işleminin 3" ve 3.5" disketlere uygulanmaması için temelde hiç bir sebep yok. Sadece bu tip disketlerin yaylı kapaklarını açık tutmak sorun olabilir, ona da bir çözüm bulunabileceğinden eminim.

Peki, bu yöntem ne zaman işe yaramaz? Eğer disketin manyetik kaplaması zedelenmişse, veya disket güçlü bir manyetik alana sokulup içindeki veriler bozulmuşsa işe yaramaz. Bu gibi durumlarda yapabileceğimiz birşey maalesef yok.

Tabii en iyisi, disketlerin bozulmasını baştan önlemek . Daha bugün Gökçe ve Mathman'in Amiga kurulumunda yaşadıkları sorunları, floppy'leri okutmada yaşadıkları problemleri vs. okuduk. Bu bahane ile tekrar hatırlatmak istiyorum... Disketlerinizi:

1. Toz, nem ve havadan (yani oksijenden, bakteri üremesinin engellemek açısından)
2. Güçlü manyetik alanlardan
3. Fiziksel darbelerden

koruduğunuz sürece, disketleriniz kolay kolay bozulmaz. 1 numaralı madde için en kolayı, disketleri ağzı kilitlenebilen, hava geçirmeyen naylon torbalarda muhafaza etmek, gerekirse ortamdaki nemi bir şekilde azaltmak (örn. Silikajel). 2 numara için ise, disketleri nereye koyduğumuza dikkat etmek lazım, manyetik alan kaynaklarından (güçlü elektrik motorları, hoparlörler vs.) disketleri uzak tutmalıyız.

Son olarak şunu söylerek bitirmek istiyorum: "Bozuk disket yoktur, az votka vardır" Kahkaha.

* Koei.1..JPG (274.54 KB, 1188x792 - Görüntüleme: 1381 kez.)

* Koei.2..JPG (410.79 KB, 1188x792 - Görüntüleme: 1456 kez.)
« Son Düzenleme: Şubat 08, 2014, 10:00:36 ÖÖ Gönderen: tolga abaci » Logged

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 08, 2014, 11:23:50 ÖÖ »

Çok teşekkürler Tolga. Çok faydalı bir paylaşım olmuş.

Aldığın oyunlar nasıl böyle kirlenmiş şaşırdım doğrusu. Bildiğim kadarıyla x68000 oyunları çok güzel kutulu ve kutusuna bu kadar dikkat edip saklayan adamlar, nasıl böyle kirletmişler hayret ettim.

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Şubat 08, 2014, 12:32:40 ÖS »

x68000'de X-Copy tarzı bir uygulama var mı disketlerin yedeğini almak için?

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 08, 2014, 13:19:19 ÖS »

Aldığın oyunlar nasıl böyle kirlenmiş şaşırdım doğrusu. Bildiğim kadarıyla x68000 oyunları çok güzel kutulu ve kutusuna bu kadar dikkat edip saklayan adamlar, nasıl böyle kirletmişler hayret ettim.

Onu ben de anlayamadım. Kutularda, kitaplarda vs. benzeri bir kirlenme yok açıkçası. Bir ihtimal bu kirlenme disketlerin kendisinden de kaynaklanmış olabilir, nem ve havanın disketlerin kendi içindeki dönüşü kolaylaştıran kayganlaştırıcı tabakayı çürüttüğünü okumuştum. Belki de bu o tabakanın kalıntılarıdır. Eğer böyle bir durum varsa ben disketleri korumaya aldım, daha fazla bozulmayacaklarını umuyorum.

x68000'de X-Copy tarzı bir uygulama var mı disketlerin yedeğini almak için?

Muhakkak vardır ama ben daha araştırmadım. Orjinal disketlerde copy-protection vardır büyük ihtimal, kutuların çoğunda No-Copy yazan bir ikon var, herhalde bunu simgeliyor olmalı. Araştıralım bakalım copy-protection'ın üstesinden gelebilen bişeyler var mı...

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 08, 2014, 13:56:42 ÖS »

Banada bu zamanla oluşan bir kir gibi geldi. Kutuları, dökümanları bu kadar temiz olan oyunların sahipleri, çıkarıp bunları kirli bir yere koymazlar herhalde... CSI'lık bir konu Mikroskopta inceleyerek, kirin organik içerikli olup olmadığına bakabilirmiyiz

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 08, 2014, 14:17:08 ÖS »

Mikroskopta inceleyerek, kirin organik içerikli olup olmadığına bakabilirmiyiz

Hmm... Aklıma gelmedi aslında bakardım mikroskopta Ciddiyim .

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: