Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımCortex Amiga Floppy Emulator
Sayfa: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 60   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Cortex Amiga Floppy Emulator  (Okunma Sayısı 594787 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
xogen
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #690 : Mayıs 07, 2015, 09:21:42 ÖÖ »

Sanırım bendeki cortexin neden arızalandığını anladım.
Cortex i externaldan çalıştırmak için kullanılan kablo aslında cortex için uygun değil PC Floppy sürücülerini kullanmak için tasarlanmış bir kablo.
Orjinal sürücüden disket yüklediğinizde cortex de açık olduğu için bir şekilde disketten okunan bilgiler cortex e gidiyor cortex bunları derlemeye çalışırken afallıyor. Cevap vermek için geri döndüğünde bu seferde orjnal sürücü afallıyor. Yani harici kablo cortex için uygun olmadığı için cortex ile orjinal sürücü arasında bilgi alışverişi çakışması yaşanıyor. Bir süre cortex idare ediyor daha sonra disket okutmaya çalıştıkça cortex hasar almaya başlıyor ve cortex in işi bitiyor.
Benim tavsiyem cortex i kesinlikle harici kablosu ile kullanmayın yoksa arızalanıyor.
« Son Düzenleme: Mayıs 07, 2015, 09:25:50 ÖÖ Gönderen: xogen » Logged

Eskiye rağbet başladı, Commodore nur yağıyor.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #691 : Mayıs 07, 2015, 10:00:44 ÖÖ »

PC floppy kablosundaki burgu drive select ve motor sinyallerini ters çeviriyor. Bu şekilde sürücüyü bozabileceğini pek zannetmiyorum. Diğer sinyalleri sürücüye her zaman ulaşıyor zaten.
« Son Düzenleme: Mayıs 07, 2015, 10:04:34 ÖÖ Gönderen: wizofwor » Logged

xogen
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #692 : Mayıs 07, 2015, 10:04:23 ÖÖ »

Cortexi ilk aldığımda external kablosunu kullanarak bağladım. Çünkü amiganın içini açmak istemiyordum orjinal etiketi üzerinde duruyordu daha önce hiç açılmamıştı. Flash diskin içine X-Copy programını ve birkaç program atmıştım. Fakat cortexden boot etmediği için orjinal floppy den disketle boot etmem gerekiyordu. Elimdeki eski bir diskette workbench açılışı yapan bir program vardı. Cortex i external kabloyla dıştan taktım. Orjinal floppyede disketi taktım daha ilk çalıştırmamdı. Disketi okurken sürekli okuma hataları veriyordu. Defalarca tekrar tekrar çalıştırdım sonunda workbench i açabildim. Başlarda sorunun disketten kaynaklandığını sanmıştım fakat cortexi çıkardığımda aynı disketi tek seferde hatasızca okuyordu.
Herneyse zarzor workbench açılmıştı ve cortex DF1 olarak görünüyordu.
Sürücüden disketi çıkardım, cortexden X-Copy ayarladım ve DF1 içine girerek x-copy i çalıştırdım. Sürücüye boş bir disket yerleştirdim ve ilk önce x-copy programını çektim sonra workbench disketlerini ve birkaç oyun disketi yaptım hiç bi sorun çıkmadı.
Elimde yeni çekilmiş sağlam disketler olmuş oldu. Bunları kullandıkça cortex in hasar aldığını anlayamadım. Bir süre sonra cortex işlemez hale geldi. Artık üstündeki düğmelerle slotlar değişmiyordu kitleniyordu. Bu sefer cortex i internalden bağlamaya karar verdim. Cortex DF0 olarak düzgün çalıştıramadım. Sürekli okuma hataları verip guru ya düşüyordu ondan sonrada kitleniyordu. Sonra canım sıkıldı ses devresi ekledim. Birde Boot selektor yaptım. A500 kapatım dışarıdan external olarak DF0 yaparak çalıştırmaya çalıştım. Bi ara düzgün çalıştı bir kaç denemeyle oyunlar açılıyordu. Sonra cortex i boot selector den DF1 yapıp bir kaç disket çalıştırdım. Sonra cortex i DF0 yapıp çalıştırınca iyice arızalandığını anladım. Artık hemen kitleniyor ve boot etmiyordu.
İşte o zaman anladım ki bu external kablo ile cortex i bağlayıp DF1 yaparak disket çalıştırdığınızda cortex e hasar veriyor.

xogen
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #693 : Mayıs 07, 2015, 10:07:31 ÖÖ »

PC floppy kablosundaki burgu drive select ve motor sinyallerini ters çeviriyor. Bu şekilde sürücüyü bozabileceğini pek zannetmiyorum. Diğer sinyalleri sürücüye her zaman ulaşıyor zaten.

Bendeki external kablo bu değil
Aşağıdaki kabloyu kullanıyordum.

hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #694 : Mayıs 07, 2015, 10:14:26 ÖÖ »

http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-Gotek-External-Drive-Adapter-for-the-Commodore-Amiga-HUGE-PRICE-DROP-/111362377044?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item19edb70554

Ben bu cihaz ile yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum hiçbir sıkıntı yaşamadım.
xogen
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #695 : Mayıs 07, 2015, 10:22:03 ÖÖ »

Peki boot selektor ile DF0 olarak kullanılabiliyormu?

hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #696 : Mayıs 07, 2015, 11:26:43 ÖÖ »

Onu denemedim 1200 ile df1 olarak kullandım. Boot işlemini early startupdan hallediyorum.

Sadece şöyle bir tespitim oldu eğer gotek'i internal df0 olarak bağlarsam, df1 olarak sadece orjinal amiga sürücüleri kullanılabiliyor. PC' den devşirme disket sürücüleri external olarak kullanmaya kalkarsam her iki sürücüde kilitleniyor.
xogen
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #697 : Mayıs 07, 2015, 11:54:56 ÖÖ »

>xogen   Ben de 8GB Sandisk Cruser Blade kullanıyorum. Yalnız seninkisinde büyük olasılıkla bad sector var, normal format atarken ("hızlı biçimlerdir"i seçmeden) o kadar uzun sürüyorsa bad sektörlerde takılıyor demektir. Aşağıdaki linkten HD Tune'u indirip Error Scan ve usb belleği seçerek yüzey taraması yap, bad sector varsa kırmızı olarak görürsün.
http://www.hdtune.com/download.html
HD Tune Pro, zaman kısıtlı tam sürüm
HD Tune, kişisel kullanım için ücretsiz sürüm.
İkisi de iş görüyor.

Akşam söylediğin programı kullandım Flash diskler temiz çıktı.

xogen
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #698 : Mayıs 07, 2015, 12:02:25 ÖS »

Dahili mekanik disket sürücü için Device ID Modifikasyonu
-----------------------------------------------------------------

Simon'u işaret ettiği bir sorun vardı, Cortex emulator'ı dahili mekanik disket sürücüyle birlikte internal veya external olarak kullanırken bir sorun çıkıyordu. Boot selector ile Amiga'yı Cortex'den boot'latınca dahili mekanik sürücü sistemde görünmüyordu. Bu sorunu çözeli epey oldu ama anca yazabiliyorum. Dahili mekanik disket sürücünün data kablosuna bir mod yaparak sorunu çözüyoruz;

Aşağıdaki Amiga 500'ün orjinal floppy data kablosu:

Başka bir data kablosundan söktüğüm konnektörü sağ tarafa ekliyorum.
Orjinal data kablosu kısa olduğu için eklediğim konnektörü diğerinin hemen yanına taktım.
Daha uzun bir data kablosunda araları açılabilir.
Data kablosunun kırmızı ile işaretli kenarına dikkat ediyoruz:

Eklediğim konnektörde 10 ve 34 nolu delikleri 1N4148 diyot ile birleştiriyorum.
Diyotun katotu yukarı yani 10 nolu deliğe doğru.
Aptal makine en önemli fotoğrafı bulanık çekmiş, belirginleştirmek için biraz rötuş yaptım:

Diyotun üzerini sıcak silikon ile kapatıyorum:

Kabloyu yerine takıyorum.
Eklediğim konnektörün yanındaki konnektör disket sürücüye takılı durumda:

Bu modu uyguladıktan sonra Amiga'yı Cortex'den boot'latınca dahili mekanik sürücü sistemde DF1 olarak kullanılabiliyor =)

Çalışma mantığı şu şekilde;
Boot selector'ı kullanarak Amiga'yı Cortex'den boot'latınca Cortex DF0, mekanik disket sürücü DF1 konumunda oluyor. Ama Amiga, disket sürücülerin tespitinde DF0'ın haricindeki disket sürücülerin external olacağını düşünüyor ve bunların tespitinde EXTERNAL DISK IDENTIFICATION denilen bir teknik kullanıyor. Ulaşmak istediği disket sürücüyü SEL sinyali ile seçtikten sonra seçilen disket sürücüden gelen RDY sinyali ile oluşan 16 bitlik Device ID'ye göre disket sürücünün takılı olup olmadığını, takılı ise türünü algılıyor. Ama bizim DF1 konumundaki mekanik disket sürücü kendisini tanıtmadığı için Amiga tarafından algılanmıyor.

Bu sorunu gidermek için data kablosu üzerinden mekanik disket sürücünün kullandığı SEL0 sinyalini bir diyotla RDY sinyaline bağlıyoruz (diyotun katotu SEL0'a doğru). SEL0 sinyali düşük olduğunda diyot üzerinden RDY sinyalini de düşük yapıyor ve sonuçta RDY sinyali IDENTIFICATION sırasında Amiga'ya 16 adet binary 0 vermiş oluyor. Amiga bunu evirerek binary 1111 1111 1111 1111 ID'sini elde ediyor. Bu ID, Amiga standart 3.5" disket sürücüsüne denk geliyor =)

Device ID.s
----------------------------
0000 0000 0000 0000 No drive present
1111 1111 1111 1111 Amiga standard 3.5"
1010 1010 1010 1010 Reserved
0101 0101 0101 0101 48 TPI double-density, double-sided
...

Dahili mekanik disket sürücü eğer tek başına kullanılacaksa bu moddan etkilenmiyor.

LSD grubunun Jesus On E's demosu bu sorunu çözmek için bana bir ipucu verdi. Demo iki disketten oluşuyor ve birinci disketi çıkartmadan ikinci disketi başka bir sürücüye takın diyor. Demoyu Cortex üzerinden boot'latmıştım, ikinci disketi takın derken bakıyorum dahili mekanik disket sürücüyü de sürekli yokluyor. Nasıl olur bu, hani Cortex'den boot'latınca onu görmüyordu? Standart kullanılan EXTERNAL DISK IDENTIFICATION tekniğinin haricinde başka bir teknik de var yani =)
Jesus On E's demosunun müziği iyidir:

Sorunun çözülmesinde yardımı olan amiga.org'deki bir konu, A3000 üzerine ama mantık aynı:
http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=34788

ve tabi Amiga Hardware Referance Manual ve Amiga 500 Schematic
ada.evergreen.edu/~tc_nik/files/AmigaHardRefManual.pdf
http://www.amigawiki.org/dnl/schematics/A500_R6.pdf

Bu modifikasyonu uzatılmış çift sürücü çıkışlı kabloya yapsak boot selector ile cortex i DF0 edip disket sürücüsünü DF1 olarak görebiliyormuyuz?

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #699 : Mayıs 07, 2015, 12:26:23 ÖS »

>xogen

"Cortex'i kesinlikle harici kablosu ile kullanmayın" demişsin, olur mu hiç öyle şey. En azından ben kullanıyorum takır takır çalışıyor. Aşağıdaki linkte de Cortex için external floppy arabirimi yaparken bir devreye gerek olmadığıdan, sadece kablolamanın yeterli olduğudan bahsettim ve bu kablonun pratik olarak nasıl yapılabileceğini anlattım:
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=7520.msg106028#msg106028

Aşağıdaki linkte de kablo bağlantılarının nasıl yapılacağından bahsettim. Senin kullandım dediğin şemayı wolfiem de paylaşmıştı.  O şemada SEL1 ve SEL2 sinyallerinin bir düşüğe shift yapılmış, kaydırılmış olduğundan bahsettim. O şemaya göre yapılan kablo da çalışır ama Cortex'in S0 jumper'ının seçilmesi gerekir. Eğer kablo benim verdiğim şemaya göre yapılırsa S1 jumper'ının seçilmesi gerekir, o bilgiyi de verdim zaten:
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=7520.msg106043#msg106043

Şimdi senin yapabileceğin şey click sound devresini komple söküp Cortex'i dahili tek sürücü olarak denemek (S0 jumper'ı seçili). O haliyle çalışırsa çalışır, çalışmazsa aldığın yere gönder de diyemiycem, çünkü içini açıp modifiye etmişsin.

alıntı:
Bu modifikasyonu uzatılmış çift sürücü çıkışlı kabloya yapsak boot selector ile cortex i DF0 edip disket sürücüsünü DF1 olarak görebiliyormuyuz?

Evet tam o amaçla yapılıyor o modifikasyon. Cortex dahili olarak kullanılacaksa data kablosunda toplam dört konnektör olmalı (1 adet anakarta, 1 adet mekanik sürücüye, 1 adet Cortex'e, 1 adet modifiye için). Ya da modifikasyonu mekanik sürücü üzerinden yapacaksın.
xogen
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #700 : Mayıs 07, 2015, 14:28:11 ÖS »

O yazdıklarını büyük bir zevkle okumuştum emeğine sağlık çok fadalı oldu. Ben de az çok elektronik işlerinden anladığım için hemen işe koyuldum ses devresini yaptım hatta direnç yerine pot koyup ses şiddetini istediğim gibi ayarlıyordum. Çok güzel çalışıyordu.

Öyleyse anlattıkların doğrultusunda aldığım cihaz baştan beri arızalıydı. Çünkü başından beri cihazı hiç ellemediğim halde öyle takır takır çalıştığını görmedim. Cortex i harici kablo ile bağladığımda disketi DF0 dan okutamıyordum hata veriyordu. Cortex i kablodan sökünce disketi takır takır okuyordu.
Dediğin gibi şimdi Amigateknik arkadaşa cihazı iade etsem içini açtım diye almayacaktır. Oysaki cihazı bozabilecek yanlış hiçbirşey yapmadım.

Metallic, cortex i external kablo ile DF1 olarak kullandığında disket okumasında hiç sorun çıkmıyormuydu? Çünkü ben disketi açabilmek için en az 5-10 defa denemek zorunda kalıyordum.

Alıntı:
Evet tam o amaçla yapılıyor o modifikasyon. Cortex dahili olarak kullanılacaksa data kablosunda toplam dört konnektör olmalı (1 adet anakarta, 1 adet mekanik sürücüye, 1 adet Cortex'e, 1 adet modifiye için). Ya da modifikasyonu mekanik sürücü üzerinden yapacaksın.

Bu modifikasyon yapıldıktan sonra boot selektor ile mekanik sürücüyü DF0 a çevirince sorun çıkıyormu?
« Son Düzenleme: Mayıs 07, 2015, 14:43:16 ÖS Gönderen: xogen » Logged

xogen
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #701 : Mayıs 07, 2015, 15:29:02 ÖS »

Entegre getiren bi firmayla iletişime geçtim Gotek de kullanılan STM32F105RBT6 Cortex M3 entegresini ancak 3-4 ay sonra getirebiliyorlar.
7 Eurodan veriyorlar. Daha erkende gelebilirmiş geldiğinde beni haberdar edecekler. Entegre geldiğinde tamir edebilirim diye umuyorum.

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #702 : Mayıs 07, 2015, 16:38:09 ÖS »

>xogen

Cortex'i external kabloyla kullanırken bir sorunla karşılaşmış olsam ya da işin içinde bir belirsizlik olsa onun nerden kaynaklandığını bulup sorunu gidermeden içim rahat etmezdi. Sorunu gidermeden forumda da paylaşmazdım tabi. Zayıf bir kullanıcı da değilim ben, epey bir karıştırırım sistemi bir sorun var mı diye. Karşılaştığım tek bir sorun vardı: Cortex DF1 iken bir sorun yok ama boot selector'la DF0 yapıldığında DF1 konumunda olan mekanik disket sürücü sistemde görünmüyordu. O sorunu çözmek için bile uğraştım ve sorunun çözümü olan Device ID modifikasyonunu paylaştım. Kablo aslında Cortex için uygun değil pc floppy sürücülerini kullanmak için tasarlanmış bir kablo demiştin. Sadece başkalarının şemalarına bakarak bodoslama dalıp bilinçsizce yapmıyorum ki bu işleri.

External kablo ile Cortex'i bozabilmen de mümkün değil, istesen bile yapamazsın. Mesela data kablosunu Cortex'e ters tak yine birşey olmaz. Pc'lerde floppy'e data kablosunu hiç ters takmadın mı. Ne oluyor, pc'yi açınca floppy'nin drive ledi sürekli yanıyor ve floppy tabi çalışmıyor. Ama data kablosunu düz takıp pc'yi açıyorsun ve floppy'nin takır takır çalıştığını görüyorsun =) Çok bariz bir hata yaparsan, mesela Amiga DB23 disk drive portundan 12V'u alıp data kablosu üzerinden Cortex'e verirsen hayır bekleme tabi =)

Aslında kendimi savunuyor durumda kalıyorum hiç hoş olmuyor. 18£'luk external adaptor linki verilirken, ben Ebay'de bir Yunanlıdan böyle düz bir kablo aldım ya da şeması verilen kabloyu yaptım, çalıştı/çalışmadı diye kimseden bir feedback gelmediği için yalnız kalıyorum. Neyse parası çok olan onu alsın, ben düz kablomu savunurum =)
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #703 : Mayıs 07, 2015, 16:46:08 ÖS »

Bu modifikasyon yapıldıktan sonra boot selektor ile mekanik sürücüyü DF0 a çevirince sorun çıkıyormu?

hayır çıkmıyor =)
xogen
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #704 : Mayıs 07, 2015, 17:34:00 ÖS »

Sanırım beni yanlış anladın ben seni suçlamıyorum ki sadece tecrübenden faydalanmaya çalışıyorum. Çok güzel araştırmalar yapmışsın takdir ediyorum.
Kaç gündür cihazı çalıştıracağım diye tırmalayıp duruyorum. 47 sayfalık konuyu en az 3 defa baştan sona okumuşumdur heralde.
İstemeden sizi kırdıysam kusuruma bakmayın.
« Son Düzenleme: Mayıs 07, 2015, 19:26:40 ÖS Gönderen: xogen » Logged

Sayfa: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 60   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: