Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 ... 11 12 [13] 14 15   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Evde PCB Yapımı  (Okunma Sayısı 194364 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #180 : Ocak 06, 2016, 07:43:15 ÖÖ »

Yavuzg, DIY elektronik konusunda çok güzel referans bilgileri vermişsin

Bu arada peace hoşgeldin. Yaptığın çalışmaları görmek isteriz
KAZIMUGUR
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #181 : Ocak 06, 2016, 13:37:34 ÖS »

Kalay kaplamak isteyenler için :

SIVI KALAY - Liquid tin

1- 15 gr kalay klorür ( stannous chloride )
   200cc ~~40°- 50° DİSTİLE SU'da çöz
   (200cc = 1 su bardağı).
   (kalay klorür 100gr~~20TL)

2- 10 cc derişik sülfirik asit (yavaşca) ilave
   ( litresi ~~20TL ~~ 1.8kg )

3- 40-60 gr tiyoüre ( thiourea )
   ( önce pelteleşir-beyaz çökelek , karıştırın eriyecek
     fazlası dibe çöker ,
     atmayın kullanacağınızda çalkalayıp devam edin)
   ( kg ~~ 20TL )

4- latex eldiven - enjektör - havadar mekan
   karıştıracak plastik çubuk + kap vs..

Kullanım sonrası cam kaba koyun sıkıca kapatın
Ya koyu renkli ya da AL folyoya sarılı..

Karışımı " ılık " kullanın
Mesela sıcak su dolu kapta bekleterek

Kimyasalları almak için eren kimya emir kimya balmumcu kimya .. hesaplı yerler.
İnternetten satışları var.
egemenk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #182 : Mayıs 08, 2016, 02:57:33 ÖÖ »

Bu konuda bulduğum diğer yöntem ise "PCB punto'su" olarak çevirebileceğim internette "PCB rivet" diye arattığınızda bulacağınız içi delik mini minnacık bakır tüpler.

Bunları kuru film soldermask satan Hollanda'daki bir yerden (http://www.rembrandtlights.com/) almıştım ancak fiyatından dolayı delik maliyeti (Tanesi €0.11 = 35 kuruş falan) çok yüksek bir yöntem deyip rafa kaldırmıştım. Ancak sorunuma bir çare ararken bunları gerçekten toplu olarak satan bir başka yer daha buldum.

Bu da almanya'da: http://www.watterott.com/

Burada 1000'lik paketini buldum bunların...

Burada 1000 adedi €16. Delik maliyeti €0.016 = 5 kuruş. Bir PCB'nin tüm deliklerini bunlarla tıkasam bile PCB maliyetini 1-2 TL artırıyor sadece. Bana makul geldi. Siparişi çaktım, paket inanılmaz bir hızla 2 günde ofisteki masamın üzerindeydi Kahkaha

Bu PCB rivetlardan aliexpress'de de gördüm, önceden yoktu herhalde. Kalitesi nasıldır bilmiyorum ama watterott.com'a göre fiyatlar çok ucuz (shipping dahil 8$ falan 1000 tanesi).
http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20160507155517&SearchText=pcb+via
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:35:09 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged
emalper
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #183 : Nisan 30, 2017, 20:18:23 ÖS »

Merhaba yavuz bey ilk once bu detayli anlatim icin tessekkur ederim.Cok yararli ve egitici bir kaynak olmus.Ben bursada yasiyorum ve gezmedigim kimyasalci kalmadi.
Hangisine sorsam hiic biri soguk kalayin ne oldugunu bile bilmiyor.Eger mumkunse siz  nerden yaptirdiysaniz istanbulda yada suanda halen bir tedarikciniz varsa adreslerini veya numaralarini alabilirmiyim acaba?
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #184 : Mayıs 01, 2017, 00:47:45 ÖÖ »

Merhaba yavuz bey ilk once bu detayli anlatim icin tessekkur ederim.Cok yararli ve egitici bir kaynak olmus.Ben bursada yasiyorum ve gezmedigim kimyasalci kalmadi.
Hangisine sorsam hiic biri soguk kalayin ne oldugunu bile bilmiyor.Eger mumkunse siz  nerden yaptirdiysaniz istanbulda yada suanda halen bir tedarikciniz varsa adreslerini veya numaralarini alabilirmiyim acaba?

cevap bu konunun 143. mesajında

emalper
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #185 : Mayıs 01, 2017, 01:54:39 ÖÖ »

cevap bu konunun 143. mesajında

Evet aklar kimya) Ben kendileriyle iletisime gectim bana doneceklerini soylediler ama 1 hafta oldu donen olmadi bende belki baska bir tedarikciniz vardir diye bir sormak istedim)
mrasidc
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #186 : Nisan 01, 2018, 19:05:16 ÖS »

herkese merhabalar
yavuzg denedinizmi bilmiyorum ama delik içi rivet yerine bakır kaplamayı nasıl yaparız. devre üzerinde rivetin kafaları malüm kalınlık yapıyor bu konuyu nasıl çözeriz. Bir fikir bir uygulama örneği paylaşırsan sevinirim. elektroliz yolu ile yapılıyor ama bunu ufak ölçekte nasıl başarırız çözemedim.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #187 : Nisan 02, 2018, 01:32:11 ÖÖ »

delik içi kaplamanın evde yapılabilecek pratik bir yolu yok.

bu rivet'ler de aslında sağlam değil. gevşeme sonucu temassızlık yapabiliyor.

en temiz yol via yapıp içinden tel geçirip iki taraflı lehimlemek.

seri üretim yapacaksanız da en temiz yol çinde yaptırmak PCB'yi. evde uğraşılacak iş değil çünkü

mrasidc
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #188 : Nisan 02, 2018, 14:17:16 ÖS »

Aslında evde değil ama kendim yapmam lazım incik boncuk bir dünya iş var her seferinde çine 1 adet kart yaptıramam. Bunlarda benim ürettiğim makinaların kartı her seferinde bir değişiklik oluyor. Ee kartında bir standarttı olması lazım o sorunu ilk prototipler için çözmem lazım. Seri imalat da dediğiniz gibi çin e veriyorum zaten. Bir yol bir fikir arıyorum deli gibi. Aynı zamanda makina imalatçısı yım numune falan varsa mekanik olarak imal edebilirim aklınızda olsun yavuzg bey. Bu arada tecrübelerinizi en az 4 defa baştan sona okudum. Biz gerçekten çok uğraşıyormuşuz ütü ile rezillik. elinize emeğinize sağlık paylaşımlarınız için kendi namıma çok teşekkür ediyorum. Eğer varsa bu tarz tez çalışma fikir örnek her şeye açığım ne yapabilirsek yapma taraftarıyım. Elinizde ufak da olsa proses ile ilgili bilgi varsa sizden rica ediyorum iyi çalışmalar.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #189 : Nisan 02, 2018, 14:55:37 ÖS »

Size saygı duyuyorum. Emeğe ve üretime çaba gösteren herkeze saygım büyük.

Maalesef delik içi kaplama prosedürü okudum ama tecrübe etmedim. Gözüm kesmedi ne yalan söyliyim.

Elektrolz süreci sıkıntılı. Voltajı ve zamanı ayarlayamazsanız ya delik içi kaplanmıyor ya da delikler bakırla doluyor. Diğer hatların da kalınlaşması söz konusu v.s.

Bu yüzden rivet'e baktım. O da kendi sıkıştırma presi olmayınca sanırım (Bungard'ın var ama çok pahalı geldi bana) gevşek olabiliyor. Tek tek onları ilgili hatta lehimlemek lazım. Prorotip için uygun ama seri üretim için zahmetli.

E o şekilde rivetleri sağlamlaştırana kadar ben de tel lehimlerim dedim Tasarımı biraz değiştirmek gerekiyor tabi (eleman bacağı yerine biraz öteye telli via koymak gerekiyor mesela). En azından bildiğim en sağlam metod bu.

mrasidc
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #190 : Nisan 02, 2018, 16:38:24 ÖS »

Bende teşekkür ederim. Peki prosedüre ulaşma şansımız var mı belki biz tecrübe ederiz. devasa tesisleri ufacık laboratuvara sığdırdığım günler oldu. belki ucundan tutabilirim. Notlarınız el altındaysa sizden heyecanla bekliyorum. Ben deliğin içinin kaplanması ile ilgili araştırıyorum ama dökümanlar ingilizce teknik ingilizce biraz ağır geliyor bana zor anlıyorum. Elinizdekilere ulaşırsam çok memnun olurum şimdiden çok teşekkür ederim.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #191 : Nisan 02, 2018, 18:11:38 ÖS »

Elektroliz için akım kaynağı kullanılması lazım. Akım şiddetini sabit tutmak için değişken voltaj yani. Aktarılan yük sayısı ile kaplama miktarı aradında doğru orantı var. Pozitif - negatif darbeli birşeyler de deniyorlar, bana biraz afaki geliyor ama belki daha hızlı ve daha düzgün kaplama kaplama içindir

Use the brute force, Luke
deksar
Üye

Engineer - Master, Computer Science

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #192 : Nisan 02, 2018, 21:13:52 ÖS »

İnanılmaz bir emek, vaktinize emeğinize sağlık.

"Pain is inevitable, suffering is optional" - Buddha.
mrasidc
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #193 : Nisan 03, 2018, 12:51:57 ÖS »

PWM kullanıyoruz genelde kaplama işlemlerinde ama benim asıl öğrenmek istediğim deliğin içi kaplanırken diğer yerler neden kaplanmıyor yoksa daldırma usulü her şey kapla ya biliriz az çok proses hakkında bilgim var. Ama dediğim gibi sadece delik içi nasıl kaplanıyor hala bulamadım.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #194 : Nisan 03, 2018, 19:49:44 ÖS »

http://www.instructables.com/id/Inexpensive-method-of-industrial-level-quality-PCB/

Anlaşılan önce kaplayıp sonra fazlalıkları çıkartıyorlar

Daha fazlası için arama: via plating inside through hole electrolysis pcb

Use the brute force, Luke
Sayfa: 1 ... 11 12 [13] 14 15   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: