Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 24   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: CRTSIM - Scanline Generator  (Okunma Sayısı 223427 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
guru68
Deneyimli

arıyor: SONY MSX

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #75 : Mart 23, 2014, 05:15:31 ÖÖ »

harika is cikarmissin, cok begendim takdir ediyorum!
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #76 : Mart 23, 2014, 05:19:07 ÖÖ »

harika is cikarmissin, cok begendim takdir ediyorum!

teşekkürler guru. ancak yine de tolga'nın tavsiye ettiği film şeklinde foto malzemenin gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum zira bu kadar çok PCB pozlayınca farkediyorsun, mutlaka pürüzler oluyor. Yani positiv 20'yi PCB'nin her yerine eşit kalınlıkta sıkmak neredeyse imkansız. Kuru film sanırım daha tutarlı sonuçlar almamı sağlayacak, ancak tabi elimdeki işi de yeterince geciktirdim, şimdilik bu şekilde idare edeceğiz...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #77 : Mart 23, 2014, 05:34:39 ÖÖ »

Bu arada, paralelde bir başka işi de hallettim...

Şimdi, yarı seri üretim PCB işini kısmen hallettik ama ya kutu? Yani tamam minik proje kutuları ile hepimiz bir şeyler yapmışızdır ancak 20 küsür tane minik kutuya "tutarlı" bir şekilde delik açmaya ne yalan söyliyeyim biraz üşendim. Geçen SCARTCADE'lerde bunu "azimle" halletmiştim ancak CRTSIM'de 2 adet VGA soket deliği ve 4 adet minik switch deliği açılması lazım...

Çözüm? Lazer kesim  Yok yok, lazer kesim yaptırsam sanırım CRTSIM'lerin tanesi 100 TL olurdu...

Daha "pratik" bir çözüm bulmam gerekiyordu. Bir sürü kutuyu Dremel v.s. ile aynı noktalarından delmem imkansız. Çok eskiden proje kutularını havya ucu ile deldiğim dönemleri hatırladım (Sonra o erimiş/yanmış ABS ile kaplanmış havya ucunu temizlemek de ayrı dertti  ). ancak havya ucuyla da del del nereye kadar. yine ölçü alıp kutuya çizmek ve elimiz titremeden delmek lazım. hem de 10 defa 20 defa (x 6 delik). imkansız...

Sonra aklıma bu iş için bir şablon yapmak geldi. Şablonu ince aluminyum malzemeden yaparsam hem delikleri eritirken şablona bişey olmaz hem de ölçü alıp kutuya çizmekten kurtulurum dedim...  Kahkaha

E başlayalım o zaman. Önce klasik kullandığım proje kutumun ölçülerini ince aluminyum levhaya çiziyorum (Bauhause da bu levhalar satılıyor - 0.5 mm olanından kullandım, çalışması kolay olsun diye)

Sonra, çok düzgün kesebilmek için maket bıçağı ve çelik cetvel kullanıyorum. Yani aluminyum levha maket bıçağı ile kesilebilecek kadar yumuşak bir malzeme... PCB kser gibi 3-4 defa üzerinden geçince levha "düzgünce kırılabilir" kıvama geliyor...

İnce detay kesimleri için makas kullanıyorum (metal makası)

Kıvrım yerlerini yine maket bıçağı ile "çiziyorum" ama çok derin değil. Sadece kıvrım yerini belirlemek ve düzgünce kıvrılmasını sağlayabilmek için...

Sonra elimizle rahatça kıvırabiliyoruz...

Bu şekilde çok düzgün kenarlar elde etmek mümkün...

Kutu kabaca şablona böyle oturacak. Şablonu "yarım kutu şeklinde yaptım, bu yeterli zaten...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:49:53 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #78 : Mart 23, 2014, 05:38:57 ÖÖ »

Kaynak yapmayı (henüz) bilmediğim için kutu şablonunu tamamlayabilmek için metak yapıştırıcısı kullanıyorum.

Bu yapıştırıcıyı daha önce çok kullanmıştım. Çok sağlam ve iyi sonuç alıyorsunuz, sadece kokusu biraz iğrenç...

neyse, A ve B tüpünden eşit miktar sıkıp karıştırıyoruz.

kenarların birleşme noktasına sürüp 4 dakika elimizle sıkıca tutuyoruz...

Bu şekilde 1-2 saat sonra üzerinde çalışılabilecek kadar yapıştı. Şimdi ölçüler doğrultusunda kutuda açılacak delik yerlerini belirliyorum. Bereket bu işi yanlızca bir defa yapacak olmak beni sevindiriyor 

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:50:03 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #79 : Mart 23, 2014, 05:45:58 ÖÖ »

Delikleri işaretlediğim yerlerden Dremel ve çeşitli kesici uçlar ile kesiyorum.

Önce VGA soketinin deliği...

Dikkat edin, önce köşeleri matkap ile deliyorum ki kesici disk "yanlışlıkla" fazla gitmesin. Ayrıca hafif bir kavisli köşe oluşması da istediğim diğer bir şey...

Switch deliklerini ise daha minik bir disk ile kesiyorum...

Dikkat edin, işaretlediğim yerlerden sıfır kesmeye çalışmıyorum. detayları sonra yavaş yavaş hallediceğiz...

Temel kesim bittikten sonra ölçü çizgilerini TAM tutturabilmek için detaylı ve yavaş çalışmak lazım. Dremel ise bu iş için fazla hızlı ve titrek. Bu detaylar için eğe setini kullanıyorum...

Eğe ile detaylandırdığım deliği deniyorum. Fena oturmadı...

ve kutu şablonumuz hazır gibi...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:50:12 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #80 : Mart 23, 2014, 05:50:32 ÖÖ »

Şablon hazır, şimdi eriterek delik delme işini denemek lazım...

Ancak bu iş için ısı ayarlı havya ucumu mahvedemem. Sadece bu amaçla ucuz bir kalem havya kılıklı "ahşap yakma" seti aldım. Bunun yassı uçlarından birini kullanacağım...

Eriyen ABS'yi maket bıçağı ile sıyırıyorum...

Sonuç hiç fena değil. 5 dakikada tüm delikleri kolay bir şekilde açıyorum. Üstelik şablon aluminyum olduğundan bir soğutucu görevi de görüyor, deliklerin kenraları aşırı ısınmıyor, dolayısıyla çok düzgün delikler açılabiliyor...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:50:23 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #81 : Mart 23, 2014, 10:36:32 ÖÖ »

Sonuca yaklaştıkça daha da heyecanlı oluyor. Kahkaha

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #82 : Mart 23, 2014, 10:53:11 ÖÖ »

Ustam gercekten sen sanat icrat ediyorsun emegin  hakki odenmezz     heyecan dorukta   bitmiyecek belgesel gibi izliyoruz

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #83 : Mart 25, 2014, 02:25:03 ÖÖ »

Ustam gercekten sen sanat icrat ediyorsun emegin  hakki odenmezz     heyecan dorukta   bitmiyecek belgesel gibi izliyoruz

mesa, azıcık daha sabır

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #84 : Mart 25, 2014, 02:43:55 ÖÖ »

Evet bu akşam PCB'leri eritebilecek vakit bulabildim...

Bu arada üzerinde herhangi bir bilgi olmayan, elektonikçi amcanın tekinden aldığım şişelerle yapmış olduğum eritme karışımının hatalı olduğunu keşfettim...

Daha önce de "Evde PCB yapımı" yazımda da belirttiğim gibi, tavsiye edilen karışımın formülü şu:

1 ölçü %30'luk HCL (Hidroklorik asit)
2 ölçü %3'lük H2O2 (Perhidrol)

Şimdi, üzerinde bir ibare yazmayan şişelerin yüzde kaçlık çözeltiler içerdiğini sadece "tahmin" ettiğimden bir karışım hazırlamıştım yalandan. Kısmen de işe yaramıştı ancak klor gazına boğulmuştum. Ayrıca karışımın rengi bakır eridikçe mavi oluyordu, ki beklediğim renk bu değildi...

İnternette okuduğum kadarıyla, fazla klor gazı H2O2'nin fazla olduğunun alametiymiş. Bundan şüphelenerek üşenmedim Ulus'daki kimya dükkanına gittim (AKLAR Kimya). Üzerinde yüzde oranı belirlenmiş profesyon şişelerden HCL ve H2O2 aldım. O zaman anladım ki, o elektronikçi amca da o minik şişeleri eğer böyle bidonlardan hazırladıysa klor gazına boğulmam doğal, zira aldığım H2O2 %50 yoğunluktaydı, olması gerekenin 15-20 katı yani 

Şimdi H2O2 bu reaksiyonda sadece bir katalizör. Yani eritme işlemini esasen HCL yapıyor ancak sadece ona bırakırsanız işlem muhtemel aylar alır. Lise kimya dersinden hatırlayın, katalizör kimyasal reaksiyonu hızlandıran bileşendir...

Bu şekilde, istediğim karışımı elde etmek için önce H2O2'yi %3'lük hale getirdim. Yine basit lise kimya bilgimizle kabaca 150 ml su + 10 ml %50'lik H2O2 karışınca %3-3.5'luk bir H2O2 elde ediyoruz.

Sonra buna 80 ml %30'luk HCL katınca tamı tamına 240-250 ml'lik bir karışım elde ediyoruz ki bu da PCB eritme kabımda yeterli derinlik sağlıyor.

Karışımın olması gereken rengi buydu, tatlı bir yeşil renk;

Bu şekilde neredeyse sıfır klor gazı çıktı. Ne köpük ne fokurdu! karışım yavaş yavaş ısındı ve yaklaşık 1-2 dakika içerisinde tüm istenmeyen bakırlar eridi sessiz sedasız. Süper...

Mallar hazır...

Tabi fire vermedim değil. Çeşitli sebepleri var fire vermemin. En önemlisi positiv 20'nin homojen olarak sıkılamamasından kaynaklanan kalınlık farkları ve kuruturken üzerine konan tozlar. Bazen o toz boş bakır alanda beliriyor bazen de ince hatlardan birisinin üzerinde...

neyse, kuru foto film'lerim gelene kadar bu şekilde idare edecesğiz diyerek devam ettim. Sonuçlar yine de fena değildi. Ne kadar küçük bir PCB ve ince hatlarla uğraştığımı biraz yakın çekimle de göstermek istedim...

Şimdi geç oldu tabii matkap/dremel çalıştıramam. Ama bir sonraki adım şöyle olacak;

1) PCB'ler tek tek kesilecek ve incelenecek (kopuk/birleşmiş hatlar varsa düzeltilecek)
2) kalan PCB'ler üzerinde via delikleri açılacak ve via'lar geçirilecek.
3) diğer delikler açılacak
4) kalay kaplanacak.

Bu seriye soldermask yapmayacağım. Onu plexiglass "proje havalı" yapacağım seriye saklıyorum...

Şimdilik bu kadar...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:50:33 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #85 : Mart 25, 2014, 07:37:58 ÖÖ »

Ustam klor kimyasal gazdan zehirlenniyesin aman dikkat

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #86 : Mart 25, 2014, 13:12:15 ÖS »

yok işte yeni malzeme ile ürattiğim karışım klor gazı üretmiyor... Eski malzemeler ile yaptığım karışımda boğuluyordum neredeyse...

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #87 : Mart 25, 2014, 13:18:29 ÖS »

Harikasın ya Kahkaha

Bir garip COMMODORE fanatiği...
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #88 : Mart 25, 2014, 13:35:58 ÖS »

yok işte yeni malzeme ile ürattiğim karışım klor gazı üretmiyor... Eski malzemeler ile yaptığım karışımda boğuluyordum neredeyse...

Aman ha. Önce sağlık üstad.

Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #89 : Mart 25, 2014, 15:24:01 ÖS »

Abi çalışmalara tam gaz devam ediyorsun.Ellerine sağlık.
Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 24   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: