Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetKopmus lehim noktalari hakkinda.. (A500+ Onarimi)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Kopmus lehim noktalari hakkinda.. (A500+ Onarimi)  (Okunma Sayısı 12424 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Mart 10, 2014, 20:34:21 ÖS »

Arkadaslar resimde gordugunuz gibi, a500 plus a ait pil asitinin gazabina ugramis, bir 74LS244N entegresinin lehim noktalarindan bazilari malesef kopmus durumda. Entegrenin yenisini lehimlemeyi denedim ve dogal olarak yesil ekran hatasi aliyorum. Daha once hic tik yoktu pasli entegre nedeni ile. Bu eksik noktalari nasil tamamlayabilirim. Board uZerindeki yollari kazimak disinda ne yapilabilir ?  Tesekkurler.

« Son Düzenleme: Mart 19, 2015, 16:22:50 ÖS Gönderen: Voltron » Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
malcomic-xd
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 10, 2014, 21:06:00 ÖS »

bendede ayni sorunlu bir amiga 500 + var pil akmis ama ben bir kopuk yok gormedim yesil ekran hatasi veriyor bu durumdanmi kaynaklaniyor o zaman yesil boyayi sokup yollari lehimleyip ustunu oje veya vernikle yalitkan hale getirmek lazim bi ara bakicam ona yapabilirsem haber veririm sizde yaparsaniz beno bilgilendirirsiniz.

-C64,C64C,Atari2600jr,SinclairZxSpectrum48k,SinclairZxSpectrum+,AmstradCPC,Amiga500,NES,SegaMasterI,SegaMasterII,HPJornada,GameBoySerisi,DSFat,CasioFX-730p,CasioFX-790p,QuickShot Serileri
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mart 10, 2014, 21:10:03 ÖS »

20'li soket bul bacaklarını dışarı eğ, her bir noktanın devamında mutlaka bir elemana bağlantı vardır, o elemanlara birer tel lehimle tellerin diğer uçlarınıda sokete lehimle, soketi borda yapıştır çift taraflı bant v.b. ile, sonrada çipi sokete tak işlem tamam.

guru68
Deneyimli

arıyor: SONY MSX

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mart 10, 2014, 21:28:29 ÖS »

bu board cift tarafli degil mi?, yani delik aralarinda gecis olmali (ust ve alta)
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 10, 2014, 22:13:18 ÖS »

çipin ayaklarının her biri ile bağlı olduğu lehim noktasını  ohmmetre ile x1 kademesinde ölç, kopuk olanları boardın alt tarafından ince bir tel yardımı ile lehimle, uygun bir soket bularak pinlerin üzerine hizala, lehim yardımıyla soketin ince ayaklarını, pin noktalarına lehimle, sonra çipi sokete takıp deneyebilirsin 
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 11, 2014, 21:25:15 ÖS »

Arkadaşlar önerileriniz için çok teşekkürler. aslında bahsettiğiniz çözümleri uygulamayı düşünüyorum.
aslında bu kopan lehim noktalarını yeniden oluşturmak için şöyle bir madde buldum; gümüş epoksi.

http://sra-solder.com/product.php/6500/8
Bonds to glass, ceramics, metals, plastics, aluminum, bronze, magnesium, kovar, nickel and printed circuits boards.

Bu da TR versiyonu;
http://www.pulsar.com.tr/pulsarchemweb/chempulsar_yapistir_ilet.htm

bunu dışarıda satan bir yer biliyor musunuz ?

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 19, 2015, 00:39:58 ÖÖ »

372 Gün sonra gelen hort..

Bu gün itibari ile bu konuda bahsettiğim anakartı tam 1 yıl sonra onarmış bulunuyorum. (bir yıldır dokunmadım.). Şu an A500+ tekrar hayata döndü. Korozyon izleri %99.9 oranında yok oldu. Zaten board'a bulaşmadan sökmüştüm pili.

3 No lu Pinin bağlı olduğu lehim noktası kökünden kesilmiş meğerse. Sağlam gibi görünen bu noktaymış aslında problem. Bu noktada bulunan kesik lehim yolunu 1cm kazıyıp, bacağı bir miktar lehimle birleştirince hiç sorun kalmadı.

Makineyi yaklaşık 3-4 saat çalıştırdım. Oyun, Xcopy, Workbench hiçbir problem olmadı nadiren disket okuma sıkıntıları haricinde. PC floppyden devşirme ALPS var, ona bağlıyorum o sorunu.

Bir de çok nadir de olsa, Resetlerde veya Power on yapınca "Not Enough Memory" guru aldım bir kaç kez.

A500+ Service Manual de yazana göre, korozyondan kararan 2 kondansatörü de şu şekilde değiştirdim;

http://gamesx.com/wiki/lib/exe/fetch.php?media=amiga:amiga_500plus_-_service_manual.pdf

C12 0.1uf -> 10nf
C13 .33uf -> 330nf

Bu çok nadiren de olsa guru hatası, pek hoşuma gitmedi işin aslı. Bu kapasitör değerlerinde bir sıkıntı olabilir mi acaba ? Bir de Ram çipleri üzerine bastırınca gelen *çıtırtılar* !.

* IMG_2442.JPG (495.87 KB, 980x1306 - Görüntüleme: 1662 kez.)

* IMG_2445.JPG (483.01 KB, 980x1306 - Görüntüleme: 1439 kez.)

* IMG_2448.JPG (534.57 KB, 980x1306 - Görüntüleme: 1500 kez.)
« Son Düzenleme: Mart 19, 2015, 00:45:54 ÖÖ Gönderen: Voltron » Logged

g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 19, 2015, 01:11:06 ÖÖ »

C12 0.1uF -> 100 nF olmalı yani üzerinde 104 kod yazan,  10 nF üzrinde 103 kod yazılıdir 

edit: servis manuale bugün baktım C12 .01 uF -> 0.01 uF yazılı bu durumda 10 nF doğru, tamam doğru kondansatörü takmışsın, floopy işlemlerinden dolayı arada guru verebilir bu normaldir
« Son Düzenleme: Mart 19, 2015, 10:33:51 ÖÖ Gönderen: g 600 » Logged
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 19, 2015, 11:21:05 ÖÖ »

C12 0.1uF -> 100 nF olmalı yani üzerinde 104 kod yazan,  10 nF üzrinde 103 kod yazılıdir 

edit: servis manuale bugün baktım C12 .01 uF -> 0.01 uF yazılı bu durumda 10 nF doğru, tamam doğru kondansatörü takmışsın, floopy işlemlerinden dolayı arada guru verebilir bu normaldir

Daha önce de yavuzg hocama da danıştım, ona da ben .01uf yerine .1uf olarak bahsetmiştim ve o da 100nf olacak demişti. Neyse konuya değerleri özellikle doğru yazmaya çalıştım ve dün siz de öyle yazınca iyice kafam karıştı. Neyse 10nf.

Bu arada guru genelde floppy sürücüyü hareket ettirince, sağa sola taşıyınca, kablosuyla oynayınca da oluyor ben de bunu farkettim. İlk guruyu floppye dokununca almıştım mesela.

Kendi floppy sürücü ile deneyelim bu akşam.
« Son Düzenleme: Mart 19, 2015, 12:40:03 ÖS Gönderen: Voltron » Logged

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Haziran 12, 2015, 02:10:42 ÖÖ »

Biraz hort gibi oldu ama benim a500+ da pil akmasından dertli şu an. Bendekinde bu kadar büyük bir korozyon yok ancak guru meditation hatası sıklıkla alınıyor. Hatta bazen kickstart ekranı da gelmiyor. Gerçi enteresan ben yeşil ekranla hiç karşılaşmadım.

Şöyle bir video buldum, bu tür bir tamirat için epey faydalı olabilir. Bir ara bendeki a500+'ı temizlemek için ben de girişeceğim. Benimkinde Gary chip'i de epey maruz kalmış asite. Muhtemelen yatay değil, dik durduğu için board.

@Voltron : Sendeki kablo çok uzun bu arada. Orjinal kablo oldukça kısa, floppy ile ilgili problem bundan da kaynaklanabilir.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 12, 2015, 12:14:15 ÖS »

Biraz hort gibi oldu ama benim a500+ da pil akmasından dertli şu an. Bendekinde bu kadar büyük bir korozyon yok ancak guru meditation hatası sıklıkla alınıyor. Hatta bazen kickstart ekranı da gelmiyor. Gerçi enteresan ben yeşil ekranla hiç karşılaşmadım.

Şöyle bir video buldum, bu tür bir tamirat için epey faydalı olabilir. Bir ara bendeki a500+'ı temizlemek için ben de girişeceğim. Benimkinde Gary chip'i de epey maruz kalmış asite. Muhtemelen yatay değil, dik durduğu için board.

@Voltron : Sendeki kablo çok uzun bu arada. Orjinal kablo oldukça kısa, floppy ile ilgili problem bundan da kaynaklanabilir.

Board'u temizledikten sonra, önce noktaları adam gibi bir mutimetre ile tek tek test ettim. Sadece 1 adet kopukluk varmış. entegreyi çok düzenli bir biçimde üsten ve alttan eskisi gibi lehimledim. Temas etmeyen bacağı da 3 cm lik bir kablo ile alttan yol üzerindeki bacakla birleştirdim.

Şu an problemsiz. Evet Floppy sapıtma olayı da kablo uzunluğundanmış.

Aslında Arızalı bir Atari 800XL anakartındaki RAM leri sökerken, boarddan geçmeli lehim noktaları da söküldü. Acayip şeyler boncuk gibi, deliğe geçiriyorsun hepsi bu. Fakat biraz geç keşfettim.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Haziran 12, 2015, 22:27:46 ÖS »

Ben de bu akşam pil'in akan kısımlarını isopropil alkol ile temizledim. 74244'ün bacaklarından korozyonu çok iyi alamadı. Bir eleman sirke kullanıyordu bir de onu deneyeceğim daha sonra.

Bunun haricinde pili çıkardım. Gary çipini yerinden çıkardım, asit hep o tarafa akmış tüm bacakları az biraz yıpranmış. Çipi yerinden çıkardığımda soketin pinlerinden biri de kırılıp geldi. Soketi söküp yeni soket lehimlemem gerekecek.

Bu işler için bir tane sıcak hava tabancası almam lazım, lehim pompası ile epey zor. Önce tabii işe yaramayan bir pcb üstünde epey deneme yapmam lazım yoksa yazık olur a500+'a.

En büyük problem çalışma alanı bu arada. Odaya ikinci bir masa lazım üstü sürekli boş olup bu tip çalışmalarda kullanılabilecek.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Haziran 27, 2015, 20:50:18 ÖS »

Bir kaç günlük solder wick macerasından sonra Gary'nin bulunduğu soketin lehimlerini büyük oranda temizledim. Bugün üstünde biraz daha çalıştım. Ancak ne yaparsam fazla bir ilerleme olmadı. En sonunda sıcak hava tabancasını kullanmaya karar verdim.

Soketin altında bulunan boşluktan bir kablo dolandırdım, sıcak hava tabancası ile lehimleri erittiğimde soketin düşmesini beklemeyip çekecektim.
İşlem başarı ile tamamlandı. Normalde sıcak hava tabancası çok da uygun değil bu iş için çünkü fazla uygulandığında silk screen falan yanıyor. (Benim elimdeki en azından öyle)

Neyse efendim dur dedim şu pin'leri çıkarayım da soketi yeniden kullanayım. (Ebay harici hiçbir yerde göremedim 48 pin entegre soketi)
Pin'ler sökülürken soketin plastiğine zarar vermeye başladı.

Seçenekler,

1. Ebay'den soket sipariş et, gelince hallet
2. Çipi doğrudan board'a lehimle
3. Eldeki soketlerden buna soket uyarla

3 no'lu seçeneği seçtim. Malzemelerin arasından bir tane 40 pin precision soket aldım, yine precision soketin hacamat edilmesi ile elimde olan 10 pin'li header'dan da iki adet 4 pin kestim.

Board'a 40pin soketi ve bunun yanına da karşılıklı 4pin precision header'ları lehimledim.

Sıra geldi Gary'i temizlemeye, daha önce dediğim gibi isopropil alkol korozyon temizliğinde bir halta yaramıyor, yine de bir daha denedim çip üstünde. Fazla bir etkisi olmadı, pin'lerin üzerindeki korozyon tabakasını eğe ile uçurdum sonrasında.

Gary'i sokete yerleştirdim ve amigayı test ettim. Benim emektar 1084s'in power butonu tutmamaya başladı o yüzden gaydırıguppak bir test oldu. 500+'ın durumunda iyileşme var. En azından her açılışında artık Kickstart 3.1 ekranı geliyor ve floppy'i görüyor.

Silkworm IV ve Spy vs Spy oyunlarında açılış ekranına gitti. 3-4 tane daha oyun vardı onlarda Guru meditation verdi. Artık bunun sebebi oyunların eski kickstart gerektirmesi mi yoksa hala donanımsal bir sorun mu var incelemem lazım.

Flashdisk'e bir adet relokick atıp gotek ile kullanabilmem lazım bunun için.

Tabii hepsinden önce 1084s'in butonuna bir çare bulmam lazım.

twitter | blog
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: