Performans söz konusu olduğunda zilyon tane parametre var
Birincisi verdiğiniz min konfigürasyon XP'nin zar zor az sıklıkta çökerek çalışabileceği bir konfigürasyon. Asıl ortalama konfigürasyona bakmak lazım.
İkincisi, yapılan işe de bağlı olarak çoğu zaman sabit diskin sistem performans üzerindeki etkisi epey belirleyici oluyor. Sizin sistemin disk hızına bakmak lazım. Mekanik sabit diskler bozulmaya başladıklarında adamakıllı yavaşlar.
Üçüncüsü RAM ne kadar yüksekse performansın o kadar yüksek olması lazım diye bir durum yok. Sistem RAM'i ihtiyacı olan seviyeye kadar doldurur, sonra siz sisteme 32 GB RAM de taksanız sistemin kullanmadığı (veya kullanmayı akıl etmediği) kısmı öylece boş durur.
Dördüncüsü bir merkezi işlemcinin saat frekansının onun doğrudan hızını belirlediği doğru değildir. Çok basit bir örnek: PS3'ün merkezi işlemcisinin saat hızı 3GHz, PS4'ün 1.6 GHz. Çekirdek sayısını bir kenara koyalım, herhalde PS4'ün işlemcisinin işlem gücü CELL'den düşük demek pek mantıklı olmaz? (gerçi sayılarla konuşamıyorum şu an ama..)
Beşincisi XP sisteminin kurulumunun üzerinden ne kadar zaman geçtiği. Windows işletim sistemleri hani en yalın bir tabirle "ilkel" bir tasarıma sahiptir ve zaman içinde de "şişerler". (Windows'çular alınmasın, sözüm Bay Gates'e

)
başka performans kriterleri de var ama şu an aklıma gelenlerin başlıcaları bunlar....
Amacım işletim sistemleri arasında tartışma yaratmak değil.
Mac Osx Windows karşılaştırmasına lütfen hiç girmeyin.
Merakım şu:
Yıllarca herkes winxp kullandı ve çeşitleri içerisinde gayet başarılı bulunan bir windows.
Winxp için min konfigürason 64 mb ram ve 300 mhz mmx cpu
2 gb ram ve 3 Ghz cpu kullanıca, yukarıdaki konfigürasyone göre sistemin uçması lazım.
Ama alelade bir sistem oluyor.
Sebep win xip nin çok şişmesi mi ?