Evet analog composite video konulu eğlencemizi bir kenara bırakıyoruz zira speccy hala arızalı

ULA soketini eledikten sonra boardu parmaklamaya devam ederek temassızlığın nerede olabileceğini anlamaya çalışıyorum. Boardun sol bölgesi sıcak bölge gibi...

Boardu parmakladıkça hafif esnediğini ve bundan ötürü bir çatlak ya yerine değiyor ya da değmemesi gereken yerden ayrılıyor olabileceğini düşündüm ve boardu mercek altında inceledim. uzun incelemler sonucu gözle birşey yakalayamadım. Sonra internette bunun bir CPU problemi olduğunu okudum. Ancak low memory denilen 8 adet 4116 tipi DRAM'dan oluşan ilk 16K'lık RAM bloğundan da kaynaklanabileceğini yazan yazılar vardı (daha sonra spesifik olarak bu görüntünün RAM'le alakalı olmadığını doğruladım ama ne yaparsınız işte araştırıyoruz - acemilik)
Boardu bastırınca düzelmesi ve low RAM'lerin bulunduğu alanda bu işin daha net gözlemlenmesi ile okuduklarım birleşince RAM'lere gözümü diktim. Bunların da hepsini itinalı söküp yerlerine soket takmaya karar verdim.
Önce bacakları tek tek ısıtıp lehim pompası ile lehimlerini aldım...

Sonra PCB'ye az bir lehimle yapışık kalmış bacaklara da toptan ısı tabancası ile az bir destek attım. Bu tarz eski PCB'leri çok uzun süre ısıtmamak gerekli, dikkat (O yüzden mutlaka bacaklardaki fazla lehimi önce havya ve pompa ile almak doğru olur ki ısı tabancasına çok az iş kalsın)

Isı tabancası ile arkadan ısıtırken ön yüzden memory entegresini cımbızla destekli dışa doğru tutuyoruz.

veee hop diye alıyoruz...

Bu şekilde tek tek tüm 4116'ları söküyoruz ve sağlama alıyoruz. Bunlar oldukça narin memory'ler. Bu 4116 ram'lerinin sıklıkla (yani sıklıkla dediysek 15 senede falan

) bozulduğunu dönemin (80 ler) eski williams arcade boardlarının (robotron, joust v.s.) tamirat günlüklerini okuduğumdan biliyordum.

neyse, ram'lerin yerlerini yine temizleyip kopuk/çatlak yol varmı diye kontrol ediyorum.

Son olarak yine pin header'lar ile entegre soketi yapıyorum bolca...

İşlem tamam...

Sonuç? Yine aynı

neyse, en azından bu ramler ilerde bozulduğunda (ince dikey çizgiler belirecek) ki mutlaka bozulacaklar, @joker_ artık bacaklarını kesip tek tek hangi RAM bozuk diye aramak zorunda kalmayacak. Soketten tek tek çıkartıp yerine başka 4116 deneyebilir rahatlıkla...