Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore YazılımC=++ C64 icin yeni dil ve Cepptris oyunu
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: C=++ C64 icin yeni dil ve Cepptris oyunu  (Okunma Sayısı 21284 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mayıs 09, 2007, 09:40:21 ÖÖ »

Selam arkadaslar

bir yildan biraz uzun suredir uzerinde calismakta oldugum C=++ isimli C64'e yonelik C++'imtrak dilin derleyicisinin ilk versiyonunu tamamlamis bulunuyorum. Malesef son halini kendi sitemdeki bir aksakliktan oturu henuz koyamadim siteme. Fakat tr-demoscene forumundaki mesaja eklenti olarak koyabildim su anda.

http://www.tr-demoscene.info/bbs/showthread.php?p=14815#post14815

Burada bu dil kullanilarak yazilmis bir deneme oyunu olan Cepptris'i bulacaksiniz. Cepptris bir tetris klonu. oyunun matiksal bolumlerinin neredeyse tamami c=++ ile kalani da asm ile yazildi. kaynak kodlari inceleyebilirsiniz.

Bu zamana kadar saglamligina dair guvenim kisitli olan bu proje, artik Cepptris gibi komple bir oyunun programlanmasini atlattigi icin artik daha genis kitlelere duyurulmaya hazir. Onumuzdeki haftaya da umarim biraz dokumantasyon hazirlayip uluslararasi scene'e de yayinlayacagim.

Bunun anlami su... Onumuzdeki donemde daha once C64'te gormeye alismadiginiz strateji oyunlari, adventurelar, gelismis AI'li dusmanlar programlamak cok daha kolay olacak. Umarim bu forumdaki arkadaslardan da gaza gelip oyun ve tool projelerine girisenler olur

sevgiler gule gule kullanin
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 09, 2007, 10:07:40 ÖÖ »

Emeğine sağlık olsun dostum
zombi
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Mayıs 09, 2007, 10:13:17 ÖÖ »

Süper bir gelişme. Herhangi performans testi yaptın mı? Assembler C=++ karşılaştırması.
MeG
Deneyimli

Super Kahraman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 09, 2007, 10:28:48 ÖÖ »

Valla herşey bi yana bir Türk'ün böyle bir proje yapması gurur verici bi olay...

Emeğine sağlık nightlord amca... Kahkaha
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mayıs 09, 2007, 10:42:57 ÖÖ »

Nightlord: tek kelimeyle mükemmel. Senin gibi bir arkadaşımız olduğu için ne kadar övünsek azdır. Helal olsun...

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 09, 2007, 12:03:34 ÖS »

Süper bir gelişme. Herhangi performans testi yaptın mı? Assembler C=++ karşılaştırması.

Cok bilimsel bir karsilastirma degil ama, su anda nispeten karmasik bir rutini direk asm ile yazsam yapacagimdan 2-4 kat daha yavas calisacak bir kod uretiyor C=++ derleyicisi. Bunun en buyuk sebebi su an derleyicinin optimizer bolumunu henuz yapmamis olmam. Cesitli lokal optimizasyonlarla bu orani 1.3 kat civarina indirmeyi hedefliyorum.

Normalde c++ derleyicileri optimizer olmadan bundan daha da kotu performans gosterir genelde. Fakat c=++ dili en bastan c64 icin tasarlanip c++ icindeki c64 uzerinde performans problemi yaratabilecek bazi ozellikler bastan alinmadigi icin, optimzersiz hali bile kullanilabilir birseyler cikariyor

ayrica herkese butun yorumlar icin tesekkurler
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 09, 2007, 12:26:56 ÖS »

nightlord'dan yine bomba bir proje daha nightlord cumhurbaskani olsun, on bin yen borcum olsun diyorum ...

Retro Hincal Uluc
zombi
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Mayıs 09, 2007, 12:55:05 ÖS »

Bence 2 ila 4 kat fark kabul edilebilir seviyededir. Basic ile kabul edilemeyecek düzeyde yavaş çalışan bep çok yazılım, bu sayede asm'nin içinde kaybolmadan pratik bir şekilde hayata geçirilebilir.

Compile etmek için c64 kullanmak şart mı? Yoksa bir cross-compiler utility var mı? c64 üzerinde (standart 64k) compile edilen en çok kod kaç kb oluyor?
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mayıs 09, 2007, 19:19:07 ÖS »

@zombi: yo derleyicinin kendisi c64 uzerinde degil pcde calisiyor. yani .cepp dosyanizi pcde yaziyorsunuz. pcde derliyorsunuz. bunun sonucu olarak bir .a64 dosyasi cikiyor. Bu dosyayi diger asm kodlarinizla beraber yine pcde bir cross-assembler olan Acme programi (bu zaten olan bir program ben gelistirmedim) ile derliyorsunuz.

c=++ derleyicisi icin bellekte sinirlama yok. Fakat Acme en cok 64Klik binary dosya uretebiliyor.

@coze: estafurullah
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mayıs 09, 2007, 23:21:10 ÖS »

haa tabi öncelikle, bu sağ gösterip sol vurmaktı nightlord. Aramızda olmana pek bir seviniyoruz haberin olsun... Biz crap game yazamıyoruz bile, adam compiler yazıyor... eheh.

Şimdi, gelelim olaya:
C dili ile alakası var mı? Yoksa isim benzerliği mi? ve isminin ++ olması obje yönelimli olduğunu mu söylüyor bize?

Hmm şimdi arşivdeki cepp dosyasını inceledim de, valla bildiğin C... Sıfırdan mı çıkardın sen bu compiler'ı nightlord? Amanın ya proje çok büyük amaneey... Gözüm korktu birden.

CeppTetris'e gelelim, demoscene forumlarında iddia edildiğinin tersine level olayı var, 178 satır yaptım ve bıraktım, sanırım her 100 satırda bir level yükseliyor olmalı, kapatırken 2 sayısını gördüm çünkü... Ve gayet eğlenceli.. Eh bir tetrismanyağı olarak sık sık açıp bununla vakit geçireceğimden eminim.

yanlız ben arşivin içinde herhangi bir compiler görmedim. Bir de command line'dan compile edemiyor muyuz? illa acme mi lazım? Bir helloworld programı iyi olurdu aslında...
« Son Düzenleme: Mayıs 09, 2007, 23:38:51 ÖS Gönderen: Arda » Logged

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mayıs 10, 2007, 02:26:29 ÖÖ »

Alıntı sahibi: Arda
Biz crap game yazamıyoruz bile, adam compiler yazıyor... eheh.

Ne crap game'i be kardesim ben 8 saat basindan kalkamadim o oyunun sen ne diyosun hastasiyiz commodore.gen.tr'nin (hem forumun hem oyunun;))

C dili ile alakası var mı? Yoksa isim benzerliği mi? ve isminin ++ olması obje yönelimli olduğunu mu söylüyor bize?

C'den ziyade C++ ile alakasi var. C++'in C64'e uyarlanmis hali gibi birsey. Kisaca C++'in kucuk bir alt kumesi + c64'e has birkac eklenti diyebiliriz. Ve Evet elinden geldigince nesne yonelimli olmaya calisiyor. Siniflar var, siniflarin metotlari ve attribute'leri var. new ile siniflardan dinamik objeler yaratilabiliyor vs. Ama siniflar arasi miras (inheritance) ve "ayni arayuz farkli davranis"(polymorphism) gibi bazi nesne yonelimlilik ozellikleri henuz bulunmuyor.

Malesef en buyuk eksigi dokumantasyon. Onu da onumuzdeki gunlerde hazirlamayi umuyorum. Bu yuzden de aslinda forumlarda dil ile ilgili sorulan sorular benim cok isime yariyor. Dokumantasyon eforunu nerelere yogunlastirmam gerektigini gosteriyor bana. O yuzden tekrar cok tesekkurler.

Sıfırdan mı çıkardın sen bu compiler'ı nightlord? Amanın ya proje çok büyük amaneey... Gözüm korktu birden.

Evet sifirdan yaptim ama derleyicinin kendisi cok buyuk bir proje sayilmaz. Asil test etmek cok zor oldu

CeppTetris'e gelelim, demoscene forumlarında iddia edildiğinin tersine level olayı var, 178 satır yaptım ve bıraktım, sanırım her 100 satırda bir level yükseliyor olmalı, kapatırken 2 sayısını gördüm çünkü... Ve gayet eğlenceli.. Eh bir tetrismanyağı olarak sık sık açıp bununla vakit geçireceğimden eminim.

Evet 100 puanda bir level atliyor ve hizlaniyor, fakat 1 satirda 1 puan almiyorsun, bir parca ile kac satir yok edersen ona gore yukselen puanlar aliyorsun. mesela bir parcayi indirdiginde bir satir yok olursa 4 puan aliyorsun, ama uzun cubuk ile 4 satir birden yok edersen 30 puan aliyorsun. Oyunu biraz zorlastirmayi planliyorum. levellara karsilik gelen parca dusme hizlarini artirip level atlamayi da hizlandirmak niyetindeyim

illa acme mi lazım?

evet acme lazim. cepp direk c64 binary dosyasi uretmiyor. assembly kod dosyasi uretiyor. bu dosyanin acme ile derlenip c64 executable yapilmasi gerekiyor.

yanlız ben arşivin içinde herhangi bir compiler görmedim. Bir de command line'dan compile edemiyor muyuz?Bir helloworld programı iyi olurdu aslında...

son versiyonunu (yani cepptris'i derleyen versiyonu) dedigim gibi hala siteme koyamadim. Bir onceki versiyonun linkini vereyim
http://www.nightnetwork.org/c64/cepp_win_0-1-0.zip

ayrica dokumantasyon namina olan bir avuc forum postu da su adreste
http://www.tr-demoscene.info/bbs/f49-c.html

Linux icin olan versiyonda test klasorunde tam hello world olmayan ama 5-6 tane ornek var. windows paketine koymusmuydum hatirlamiyorum. Neyse umarim onumuzdeki hafta icinde soyle esasli bir dokumanini hazirlayacagim derleyicinin. Sonra da artik "commodore.gen.tr 2 - return of the troll" oyununu bekleriz senden
« Son Düzenleme: Mayıs 10, 2007, 02:34:38 ÖÖ Gönderen: nightlord » Logged
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 10, 2007, 02:46:37 ÖÖ »

Bu çalışmayı bilmem de nightlord'un high voltage sid archivedeki "agony" parçasına hastayım,hatta bostancı vatan computer'de sayemde günde en az 10 kez dönüyo.Bu da bi çeşni olmuş  Kahkaha

Bir garip COMMODORE fanatiği...
DevilisH
Uzman

aLWaYs AmigA

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mayıs 10, 2007, 03:13:42 ÖÖ »

Tebrik ederim nightlord

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Mayıs 10, 2007, 04:07:16 ÖÖ »

Bu çalışmayı bilmem de nightlord'un high voltage sid archivedeki "agony" parçasına hastayım,hatta bostancı vatan computer'de sayemde günde en az 10 kez dönüyo.
nnnaasi yani! dumur oldum Kahkaha hahah ben gecen sene 1 yil icinde 15 20 defa bostanci vatan computer'e geldim gittim. Onlardan birinde agony'yi duysam herhalde yuregime inerdi saskinliktan begenmene sevindim commodorefan. Hatta onun hvscde olmayan ve bence daha guzel olan eski orjinal hali var onu gondereyim sana tesekkur olarak
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 10, 2007, 17:06:18 ÖS »

OOOO  harika olur.Bi de başka versiyonlarını deneyelim bakalım.
Geçen sene duyman zaten imkansızdı o yüzden telaş yapma henüz 2 aylığım burada 
ama şu aralar gelirsen sana nightlord ve hydrogen potpurileri yapabilirim ortaya şööle karışık

Bir garip COMMODORE fanatiği...
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: