Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Mortal Kombat 4 Rev3 Upgrade  (Okunma Sayısı 29272 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 10, 2014, 00:34:42 ÖÖ »

Böyle bir oradan bir buradan mini projeler/retro işler ile devam ediyoruz yine. Şimdi sırada daha önce kick-harness yaptığım MK4 arcade board'a revizyon 3 geçme işlemi var.

Arcade boardlar da aslında kendi çapında mini bir bilgisayar olarak düşünülebilir. İçindeki mini işletim sistemi (BIOS) ve yazılım (oyun) da hard disk yerine EPROM'larda saklanmış... (2000 sonrası çıkan yeni nesil arcade sistemlerde CD-ROM ve hard-disk kullanılmaya başlanmış ama o PC/Xbox/Playstation2 tabanlı arcade sistemlerine benim pek de "arcade" diyesim gelmiyor, o başka)

Neyse, konumuza dönersek; @orchid'in MK4 board'u üzerinde çalışan yazılımın sürümü "Version 2" (Aslında tam olarak 2.1).

Şimdi amacımız elimizdeki Mortal Kombat 4 arcade board'un üzerinde çalışan oyunu bu Zeus sistemi üzerinde çıkan en son sürüme yükseltmek, yani  "Revision 3".

Bunu yapmak için önce işe hangi EPROM'ları güncellememiz gerektiğini araştırıyoruz. Genelde kısa bir Google aramasından sonra şak diye bulurum zannediyordum ama konuya yabancı olduğumdan kesin cevabı bulana kadar biraz fazla araştırma yapmam gerekti...

Temelde bu sorunun cevabını şak diye bulamıyorsanız aslında burada da MAME yine yardımımıza koşuyor. Özetle elimizdeki MAME setini açıyoruz ve MK4 için Revizyon 2 ile Revizyon 3 ROM setleri arasındaki farklı dosyaları arıyoruz.

Eğer elimizde hazırda MAME ROM setleri yoksa bir diğer alternatif örneğin mamedb.com sitesindeki ROM listelerine bakmak.

http://www.mamedb.com/list.php?fuzzy_name=mortal+kombat+4

Burada MK4'ün Revizyon 3'ü ana sürüm, Revizyon 2.1'i ise fark sürümü olarak karşımıza çıkıyor. Güncel yazılım ve işletim sistemlerinin aksine MAME'de ROM setlerinin "baba-oğul" ilişkileri "genelde" eskiden yeniye değil yeniden eskiye doğru tutuluyor. Sebebi ise MAME bir "arşiv ve arcade sistemleri koruma/restorasyon" sistemi olması.

Bu mini doğrulama araştırması (internette söylenen yazılan herşeye balıklama atlamamak lazım) sonucu olarak U10 ve U11'in güncellenmesinin yeterli olduğunu buluyorum. Bu EPROM'lar 27C160 tipi eski 16 bit'lik EPROM'lardan...

Güzeel, hadi bakalım "hemen herşeyi programlayabilen" TL866 minipromuzu açıyorum önüme...

Eveet, başladık yine... Gördüğünüz üzere TL866 herşeyi de programlayamıyormuş.

Neyseki, ilgi alanımız 16-Bit'lik EPROM'ların kullanıldığı zamanlara yönelik olduğundan tabii ki bir "oto tuning amaçlı üretilmiş" modern EPROM programlayıcıda bu tarz eski 16-Bit'lik EPROM'ların programlanamadığını bildiğimden bir de klasik Willem EPROM programlayıcım da var

Bunun programlama yazılımını açıyorum, ve hah! Hey be emektar Willem, sende hala iş var diyorum  Kahkaha

Tabi bu Willem'i kullanması biraz antika  

Bu tarz eski 16-Bit'lik EPROM'ları programlayabilmek için önce besleme voltajını biraz yükseltip ...

Bir iki jumper ayarı yapmamız ...

ve bu 42 pinlik ekstra 16-bit adaptörü kullanmamız gerekiyor

« Son Düzenleme: Mart 26, 2020, 19:10:23 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 10, 2014, 00:54:18 ÖÖ »

Şimdi herşeyimiz hazır (mı acaba ) ve board'un elektriğini kesip ilgili EPROM'ları soketlerinden çıkartıyoruz...

Bu işi özenle yapmak lazım. Bu board hernekadar çoook eski bir board olmasa da, ki çok eski boardlarda EPROM sökmek bazen başa bela oluyor (EPROM'un bacakları paslanmış ve soketle tek vücut olmuş olabilir) yine de EPROM'u soketinden bir önden bir arkadan hafif hafif oynatarak ve diğer yandan EPROM'un altından geçen ince bakır hatlar olduğunu da unutmayarak dikkatli bir şekilde yerinden çıkartıyoruz. Genel olarak tüm retro cihazlara karşı dikkatli davranmak lazım ancak bu board özel ilgiyi hakediyor zira piyasada oldukça pahalı bir board olarak biliniyor.

Neyse, EPROM güncellemesi yapmadan önce EPROM üzerindeki mevcut kodu bir yerlere yedeklemekte fayda var. Kimbilir, güncelleme sonrası belki board açılmayacak? MAME'e de 100% güvenmemek lazım, belki bu EPROM'un üzerindeki kod MAME'de bile yok? (Pek ihtimal dahilinde değil ama ) Yine de temkini elden bırakmamak akıllıca olur... Retro aceleye gelmez  Kahkaha

EPROM'u okuduktan sonra (ki elimdeki Willem ile bu iş 15 dakikayı buluyor) orijinal kodu bir yere saklıyorum...

Sonra merakımdan, bu kodun aslında hangi yazılımı içerdiğini "romident" ile kontrol ediyorum. Romident aslında bir yazılım paketi. Ancak internette bunu arkaplanda kullanan web tabanlı siteler de var...

Örneğin...

http://romident.coinopflorida.com/

EPROM imajını bu siteye yüklüyorum ...

Şak diye cevabı alıyorum. Anladık şimdi içinde ne olduğunu

Bu işlemin bir diğer avantajı ise EPROM'u doğru okuyup okuyamadığımızı da göstermesi, ki doğru dürüst okuyamıyorsak kuvvetle muhtemel doğru dürüst de yazamayız .

Bu işlemi bir kaç defa denemek zorunda kaldım ve Romident imajı tanıyamadı. Sonunda elimdeki 16-bitlik adabtörü biraz dürtekleyince EPROM'un üzerindeki bilgiyi doğru bir şekilde okuyabildim...

Bu okuma sorunumu da çözmek zorunda kaldım tabii ki. Nasıl mı? Devam ediyoruz
« Son Düzenleme: Mart 26, 2020, 19:10:37 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 10, 2014, 00:59:07 ÖÖ »

USTAM yine dokturmussun eline saglik

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 10, 2014, 01:05:47 ÖÖ »

Okuma problemi EPROM'dan da kaynaklanıyor olabilir. EPROM'un bacaklarındaki oksitlenmeyi bir mini metal fırça ile temizlemek gerekebilir (bu mini metal fırça dremel parçası bu arada). Farkı görüyormusunuz?

Sonra elimdeki çin işi willem adaptöründe kullanılan dandik soketi de hiç gözüm tutmadı ki ucuza kaçmak için ZIF soket yerine 1 kuruşluk entegre soketi kullanmış çinli  

Bu soketleri söküyorum. Aslında laf aramızda yeni gelen lehim sökücümü kullanmak için de fırsat kolluyordum zaten  

Böyle bir aletten bir arkadaş bahsetmişti ZX spectrum tamiratı yazımda, ondan sonra araştırdım ve bunu aliexpress'den aldım. ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM!!! Ancak tabi özünde "Hakko" çakması olduğu için, bundan daha ucuz olan modelleri değil, bu çift pompalı olan modeli tercih ettim.

Neyse, işlem bu aletle 5-10 dakikada tamam!!!

Sonra söktüğüm dandik soketlerin yerine pin header lehimliyorum (42 pinlik ZIF soketim maalesef elimde yok ancak bu "precision" pin header'lar da sağlamdır)

Çiçek

« Son Düzenleme: Mart 26, 2020, 19:10:53 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 10, 2014, 01:22:14 ÖÖ »

Heleşükür EPROM programlama aşamasına gelebildik, mi acaba Kahkaha

Önce EPROM'ları silmemiz gerekiyor. EPROM'ları pencerelerini açarak mini UV fırınına yerleştirip orta ateşte 30-40 dakika pişiriyoruz  Kahkaha

Bazen silme işlemi yeterli olmayabilir (UV'de az tutmuşuzdur veya EPROM eskidikçe silmesi de yazması da zorlaşabiliyor) işlemi yeniden tekrarlamam gerekebilir...

Kontrol ediyoruz ... (Bu da vakit alıyor )

hele şükür ...

Sonunda MAME'den çarptığımız Revizyon 3 EPROM imajlarını sırayla yükleyip, programlama aşamasına geçebiliriz...

İlk EPROM sorunsuz programlandı ancak ikinci EPROM ısrarla hata vermeye devam etti. Bunu yazdırmak için Willem'de bir sürü ayar yaptım ki bu eski tip 16-bit'lik EPROM'larda özellikle 27C160 serisi zor yazılma konusunda mimliymiş, ancak sonuç hüsran. Bazen bunu kabul edip yaşına vermek lazım...

Bu yüzden bu işe ara verdim ve yeni bir 27C160 siparişi verdim. Bereket Türkiye'de online olarak bir tek dorukanstore.com'da 27C160 bulabildim.

http://www.dorukanstore.com/27C160-M27C160-100F1,PR-244.html

Fiyatı tabii ki aliexpress veya buyicnow.com gibi çinli sitelere nazaran yüksek ama en azından "yeni". Üstelik de tam ihtiyacımız olan hızda, aslında birebir aynısı...

EPROM ertesi gün ofisime geldi (Bu arada dorukanstore.com'da güzel enteresan malzemeler varmış, beğendim. Hizmet de gayet profesyonel)
« Son Düzenleme: Mart 26, 2020, 19:11:10 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 10, 2014, 01:32:19 ÖÖ »

Evet, hikayemizin sonuna yaklaşıyoruz  

Yeni gelen EPROM'ları önce siliyoruz. Çok nadir olarak tamamen boş gelirler. Genelde 1-2 bit mutlaka sıfırlanmıştır, muhtemel açık pencereden dolayı rafta beklerken sızan ışıktan.

Bu arada, EPROM'lar silindiğinde sıfır'lanmazlar, FF yani 255 yani 1 'lenirler. EPROM programlayıcı gerekli bitleri "sıfırlayarak" istenen veriyi yazmış olur...

Sonunda yeni gelen ve sildiğim EPROM'u programlamaya devam ediyorum...

Kontrol ediyoruz ...

Ohhh be sonunda  

EPROM'ları yazdık da, bakalım MK4'ü başarılı bir şekilde upgrade edebildik mi? EPROM'ları yerlerine yine dikkatli bir şekilde yerleştiriyorum, ve veriyorum power'ı ...

Sonunda işlem tamam... Amma uğraştırdı, ama sonuçta hem bu konuda da tecrübe kazandık hem de bu tecrübeyi sizlerle de paylaşmış oldum. Umarım birilerinin işine yarar ...

Tabii bu arada Willem'i de elden geçirdik bahaneyle, iyi oldu...
« Son Düzenleme: Mart 26, 2020, 19:12:58 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 10, 2014, 02:21:38 ÖÖ »

resmen finish him yapmissin orchid  yasadin sesene bir mutlu son daha

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 10, 2014, 06:25:19 ÖÖ »

Sabah girdim foruma ve bu güzel haberi aldım. Uğraştırmasına senin adına güzel oldu diyeceğim abi sen seviyorsun bu tarz tecrübe kazandıran şeyleri özellikle retroda affetmiyorsun hiçbir olayı.

Sağol @mesa senin mesajı aldım ama keyifsiz olduğum için bu aralar mesajlara cevap veremiyorum. Senden gelen parçada evin içinde kayboldu arıyorum yok umarım kutu içinde çöpe gitmemiştir. Kahkaha

Yavuz abi gün içinde pm atabilirsem atıcam kendime gelemedim kaç haftadır. Teşekkürler herşey için.

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ekim 10, 2014, 07:47:36 ÖÖ »

Abi ellerine sağlık. Sayende lehim sökme, lehim yapma, eprom programlama gibi konularda çok faydalı tutorialler oluşuyor.

Orchid hayırlı olsun, senin adına sevindim.
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ekim 10, 2014, 09:11:25 ÖÖ »

Lehim sökme zubizarettası için link alabilir miyiz?

Gene masrafa sokacaksın bizi. Kahkaha

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 10, 2014, 09:31:07 ÖÖ »

Abi eline sağlık.Yine süper bir çalışma olmuş.Lehim sökme aletinden bende alacağım.Tamirat setimi yavaş yavaş tamamlamaya çalışıyorum. 
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 10, 2014, 09:52:18 ÖÖ »

Lehim sökme zubizarettası için link alabilir miyiz?

Gene masrafa sokacaksın bizi. Kahkaha

o konuya MVS konsollaştırma projesinde değinecektim aslında etraflıca... Malum, soketleri sökeceğim ve 1000 tane lehim sökülecek

Lehim sökme aletinden bende alacağım.Tamirat setimi yavaş yavaş tamamlamaya çalışıyorum. 

kırkda yılda bir lehim sökeceksen elle çalışan yaylı lehim pompaları yeterli bence (ki kaç senedir o şekilde çalışıyorum biliyorsun). Ancak onlarca (veya  yüzlerce) lehim sökeceksen ve "iş bitsin" istiyorsan böyle bir alet gerekli ki fiyatı da o oranda zaten. Çakma da olsa $120 civarında bu alet, ekstra uçları ve yedek parçası v.s. de alırsan $150'a geliyor...

Abi ellerine sağlık. Sayende lehim sökme, lehim yapma, eprom programlama gibi konularda çok faydalı tutorialler oluşuyor.

Aynen, ben de öğreniyorum bu arada Bazen kendi yazılarıma dönüyorum o işi nasıl yapmıştım diye...

Yavuz abi gün içinde pm atabilirsem atıcam kendime gelemedim kaç haftadır. Teşekkürler herşey için.

OK sorun değil... Bu akşam da Tekken kick-harness'i bitirebilirsem senin paketin işi tamamlanmış olacak.

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ekim 10, 2014, 10:10:42 ÖÖ »

Oldukça pahalıymış. O halde şu tarz bir aletle (bulabildiğim en ucuzu bu, üstelik ücretsiz kargo) idare edicez artık.

http://www.sanalpazar.com/Class-Zd-211-30w-Isitmali-Lehim-Pompasi__isp27709197

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ekim 10, 2014, 10:11:37 ÖÖ »

Lehim sökme aletinden bende alacağım.Tamirat setimi yavaş yavaş tamamlamaya çalışıyorum. 

kırkda yılda bir lehim sökeceksen elle çalışan yaylı lehim pompaları yeterli bence (ki kaç senedir o şekilde çalışıyorum biliyorsun). Ancak onlarca (veya  yüzlerce) lehim sökeceksen ve "iş bitsin" istiyorsan böyle bir alet gerekli ki fiyatı da o oranda zaten. Çakma da olsa $120 civarında bu alet, ekstra uçları ve yedek parçası v.s. de alırsan $150'a geliyor...

Aslında haklısın abi.O kadar da lehim sökme işiyle uğraşmıyorum.Lehim pompam var.Biliyorsun bir ara lehim işleri için güzel bir set almıştım. O zaman benim için şimdilik böyle bir alete ihtiyaç yok gibi.

Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ekim 10, 2014, 10:13:23 ÖÖ »

Oldukça pahalıymış. O halde şu tarz bir aletle (bulabildiğim en ucuzu bu, üstelik ücretsiz kargo) idare edicez artık.

http://www.sanalpazar.com/Class-Zd-211-30w-Isitmali-Lehim-Pompasi__isp27709197

@Simon, bu da güzel bir alete benziyor.Bunu kullanan var mı acaba ? İşimizi görür mü ?

Bir de sen EPROM programlayıcı sipariş etmiştin hocam.Eline ulaştı mı ?
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: