Selamlar retroseverler...
Geçen haftasonu axeseytan, leviathank ve commander64 ile buluşup yolcunet'in mekanına gittik. Kendisinin "bi çayımı için" davetini abartıp bir demlik çayını içtik

Hem sohbet ettik hem de deposunu ve arcade malzemelerini inceleme fırsayı bulduk. Bu bile başlıbaşına bir konu başlığı olur, hani bazı arkadaşlar yolcunet'in "envanter" çıkartmasını bekliyor ya,

o envanter biraz zor çıkar arkadaşlar

Şu kadarını söyliyeyim etraftaki MVS kartlara basmadan depodan ilerlemek zor

Neyse, sohbet muhabbet süperdi, bu arada misafirperverliğiniz için çok teşekkürler yolcunet, ben baya bi arcade malzeme (yolcunet'in hediye olarak verdiği orijinal boardlar da dahil olmak üzere) aldım kendisinden, tabii ki her zamanki gibi uğraştırıcı türden, yani arızalı/sorunlu olanları seçtim
Ha bir yanlış anlaşılma olmasın, hani boardları sağlam aldım evde arızalı çıktı türünden değil, bilhassa arızalı boardlar aldım, bilinçli olarak. Bu şekilde hem arcade boardları yeninden hayata döndürmek için uğraşabiliyorum (ki zevk aldığım bir konu) hem de cillop gibi çalışanından daha uygun bir fiyatta anlaşabiliyorsunuz bu tür boardlarda...
Neyse, dedim ya, yolcunet'in mekanı başlıbaşına bir konu başlığı olur, ben şimdilik aldığım bazı boardlar ile yaşadığım deneyimleri anlatayım.
Her zaman değişik bir şeyler ile uğraşmayı sevdiğimden, bu sefer hakkında biraz bilgi sahibi olduğum ancak daha önce hiç tecrübe etmediğim bir arcade board türü olan CPS2 sistemlerden bir kaç tane yüklendim

CPS2 = Capcom Play System II, aslında bana oldukça enteresan gelen bir arcade board türü. Sanırım dünyanın en büyük kartuş sistemi olarak da nitelendirilebilir

Temelde bu sistem 2 ayrı plastik kasa içine koyulmuş A ve B board'lardan oluşur. A board'u konsol, B board2u oyun kartuşu olarak düşünebilirsiniz. Ayrıca B boardlar regionlarına göre değişik renklerde oluyor; Yeşil Japon, Mavi USA/Avrupa, Gri Asya v.s.
Bu sistemin bir de ilginç bir sorunu var; Capcom her oyun kartuşunun (B Board) içine bir kripto koymuş ve anahtar bir pille canlı tutulan bir RAM'in içinde. Eğer pil biterse anahtar siliniyor ve oyunun kodu artık çözülemez oluyor, yani kısaca oyun "intihar ediyor". Bu durumun arcade camiasındaki bilinen adı "suicide battery". Aslında bu durum Capcom'a özel değil. Diğer bazı arcade boardlarda da benzer "üretici firmaya bağımlılık" yöntemleri kullanılmış.Sonuçta bu duruma düşen board'unuzu "sözümona" Capcom'a gönderiyormuşsunuz onlar da yeni bir pil takıp yeni kripto anahtarı yüklüyorlarmış. Sanırım bu yöntem, 20 küsür yıllık bu boardlar için günümüzde pek bir çözüm opsiyonu sayılmaz...

Ancak razoola nickli değerli bir şahsiyet Capcom'un bu şifreleme algoritmasını kırmış ve bu duruma düşümüş boardları tekrardan hayata döndürebilecek bir program geliştirmiş. Bu sayede bir çok popüler oyun ROM'un şifresi kırılarak MAME ortamına girmiş. Bunlara küllerinden tekrardan canlanan zümrüdü anka kuşuna itafen "Phoenix version" denmiş...
Neyse, CPS2 hakkındaki bu kısa açıklamadan sonra, tamirat konumuza geri dönebilirim...
Aldığım arızalı boardlardan ilki "Dungeons & Dragons - Shadow Over Mystara". Öylece köşede duvara yaslanmış olarak duruyordu. Denedik arızalı... Yolcunet arızalı olmasına rağmen bu board'a gönülden bağlı gibiydi ancak yine de beni kırmayıp masaya koydu board'u.
CPS2'lerin intihar eden batarya senaryosunu bildiğimden nasılsa kolayca geri döndürebilirim diyerek board'u yatırdım tamirat masama...

Gördüğünüz gibi sarımtrak (fotoda yeşil gibi gözükse de) bir ekran karşıladı beni. Aslına bakarsanız okuduklarımdan intihar eden boardların genelde mavi/gri bir ekran görüntüsü olması gerektiğini biliyordum. Bu durum biraz garipti ancak her halükarda board'un plastik kabını açmam gerektiğinden herhangi başka bir arızalı durum varsa onu da inceleyebilirdim...
Bu boardlar'ın "torx security bit" olarak nitelendirilen özel bir takım vidalar ile kapatılmış plastik kasaları var. Bu aslında normal Torx (yani 6'gen yıldız tornavida) ucunun önünde bir de delik olan türü. Bunu açmak için gereken uç boyutu T20 (Bu arada T15'le de denedim oluyor)

B-Board'u açınca ve temizlik faslından sonra (ki bu nispeten o kadar da kirli değildi) board'daki sorunu bulmaya çalışıyorum. Bazı hatlarda korozyon olduğunu farkediyorum. Bunun için emektar mercek ile hatları detaylı incelemeye başlıyorum...

Bu ve benzer şekilde 3 hat daha paslanmış yeşil yeşil.

Multimetre ile ölçtüğümde hatların kopmuş olduğunu tespit ediyorum ve ince montaj teli (Kynar wire diye geçiyor aliexpress'de) ile kopuk olduğunu tespit ettiğim bu hatları onarıyorum...

Sonra board'un üzerindeki pili ölçüyorum, 3.6 volt. Yani aslında bu board intihar etmemiş olabilir diyorum ve veriyorum powerı

Ahaaa!!! Heyoo, sağlam bir D & D board'um oldu arşivimde !!!
Renkler'de biraz eksiklik var gibi. JAMMA soketini elleyince mavi renk bir gidip bir geliyor... Konnektör de paslanmış hafiften. Çare basit, metal parlatıcı

Ve sonuç, capcanlı renkler (deterjan reklamı gibi oldu)

Bu oyun Neo Geo kabinime de yakıştı zira 4 buton'la oynanan bir oyun

Ayrıca da çok zevkli bir klasik

Elde var bir