Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Capcom Play System 2 (CPS2) - X-Men vs Street Fighter Tamiratı
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Capcom Play System 2 (CPS2) - X-Men vs Street Fighter Tamiratı  (Okunma Sayısı 18787 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 29, 2014, 04:54:34 ÖÖ »

Yolcunet'den aldığım diğer arızalı CPS2 oyunu; X-Men vs Street Fighter

Bu bir Asya sürümü zira CPS'in rengi gri. Asya sürümünün Avrupa/Amerika ve Japon sürümlerinden farkı oyunun içeriğinin dışında A-B boardlarının diğer bölge sistemleri ile uyumsuz olması. Sebebi ise dahiyane elektronik/yazılımsal/kriptografik bir "region-lock" değil!!! Capcom diğer bölgelerin soketlerini dişi yaparken asya bölgesinin B-Board soketlerini erkek yapmış, hepsi bu... Yani Asya bölgesi bir B-Board'u diğer bölge A-Board'ları ile kullanabilmeniz "teorik" olarak mümkğn, eğer 96 pinli 4 adet soketi değiştirmeyi göze alırsanız tabii Kahkaha

Neyse, aslında bir "gamer" sayılmam ancak bu oyunu grafiklerinden ötürü çok beğeniyorum. Çizgi film tarzı grafiklerini bir sanat eseri olarak takdir etmemek elde değil...  Masum

Dungeons & Dragons'un tamiratını tamamlayıp kabine attıktan sonra arkaplanda demo modunda bırakarak sepetten diğer malzemeyi, X-Men vs Street fighter'ı çıkartıyorum (ki bu sepeti daha yeni boşaltmıştım yine doldu )

Yine hemen "adet gereği" test masamıza koyuyoruz board'umuzu. Adet gereği diyorum zira bunu yolcunet'in mekanında zaten denemiş ve arızalı olduğunu tespit etmiştik... Yine de, bir ümit

Bu arcade işlerinde genelde pek de öyle mucize beklememek lazım

Evet, board kaput!!! Ancak bu sefer gelen mavi ekran board'un sanki "intihar" etmiş olduğunun göstergesi gibi. Güzeel, bu sefer basit bir operasyon olacak gibi (Ne kadar da yanılmışım Kahkaha )

EPROM programlayıcımı hazırlayıp (hani şip şak "phoenix" ROM'ları geçeceğim ya hesapta) B-Board'u açıyorum.

Aman!!!  EPROM programlamaya gelene kadar biraz işimiz var galiba   

Sağ taraftaki turuncumtrak silindir board'un kripto anahtarını tutan pil oluyor. Bu board GERÇEKTEN intihar etmiş  Kahkaha
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:37:29 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 29, 2014, 05:05:07 ÖÖ »

Durum ümitsiz mi? Kimilerine göre uğraşmaya deymeyebilir elbette, hatta ben bile bi an düşünmedim değil, ancak du bakalım dedim, zaten bunun için almadım mı bu board'u...

Tamirata başlamadan önce board'ları mutlaka temizlerim. Ancak temizliğe öyle minik kulak pamukları ile başlamak bu board için anlamsız Olaya direk banyoda başlıyorum...

Evet doğru, şakır şukur yıkayacağız bunu başka çare yok... Önce batarya akıntısını ılık suda bolca bırakıyorum gevşemesi için...

Yıkamadan sonra board'u iyice silkeliyorum, PC'leri temizlemekte kullanılan hava üfleyici aletle suyu iyice üfürüyorum ve sonrasında çip altları ve ince detaylı yerlerdeki su damlacıklarından kurtulmak için de sıcak hava tabancası ile board'u kurutuyorum.

Görünüşe aldanmamak ümitsizliğe kapılmamak lazım, bakın board pırıl pırıl çıktı ortaya.

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:37:39 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 29, 2014, 05:18:12 ÖÖ »

Şimdi gelelim patlayan pilin yol açtığı hazarları tespit etmeye...

Bu pil etrafındaki hemen tüm elektronik devre elemenalarını "yok etmiş". Yani gerçek anlamda olmaları gereken yerlerde yoklardı!!! Bereket az ilerisindeki Capcom grafik işlemcisine çok zarar verememiş. Ancak etrafındaki kondansztörler ve diyotlar ortalıkta yok, sadece bacakları kalmış Yine bereket ki bu elemanlar pili şarj etmek gereken devre elemanları. Pil ortada yoksa onlarada ihtiyaç yok, değil mi ?

Ancak bu 74LS245'ler önemli. Bunlar B-board'u A-board'a bağlayan veri yolunu denetleyen kontrolcüler... Bir tanesinin durumu "eh işte" diğerinin ise bacaklarının yarısı erimiş...

Bunları tek tek ısı tabancası ile söküyorum ve bacaklarının board'a lehimlendiği yerdeki paslı terminalleri çok ince su zımarası ile hafif hafif zarar vermeden zımparalıyorum...

Daha sonra çıplak bakırı ortaya çıkan terminallere bolca lehim uyguluyorum...

Merak etmeyin, bol bulamaç kullandığım lehimleri lehim fitili (solder wick) ile temizliyorum...

Sonra tekrar lehimlen kaplanan terminalleri alkol ve kulak pamuğu ile lehim pastasından temizliyorum

Cillop gibi oldular, mis

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:37:50 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 29, 2014, 05:25:36 ÖÖ »

Malzeme çekmecemden iki tane SMD tarz 74LS245 çıkartıyorum. Arcade tamiratına bulaşacaksanız bir kenarda bolca 74LS245 bulundurun zira bu logic entegre arcade boardlarda bolca kullanılır

Bu entegreleri yeni öğrendiğim bir lehimleme tekniği ile monte etmeyi denemek istiyorum. Yeni teknikleri denemek için bu board ideal

Bu teknik "flood & wick" olarak biliniyor, yani taşır ve temizle gibi bir anlamı var. Basitçe SMD elemanı kaba bir şekilde board'daki yerine boca lehimle, bacakları arası köprü oluşmasından korkmadan lehimliyoruz...

Sonra lehim fitili ile fazlalık lehimleri emiyoruz. Hepsi bu Ortaya gayet temiz bir iş çıkıyor. Üstelik çok da pratik

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:38:03 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 29, 2014, 05:40:27 ÖÖ »

Şimdi board'u test edebiliriz...

Peki bunu nasıl yapacağız? Yani board belli ki intihar etmiş durumda. Yani board'da herhangi bir arıza olup olmadığını bu şekilde anlayamam zira board herhangi bir donanım arızası olmasa bile mavi ekran açacak...

Bunun için imdadıma CPS2'nin şifresini çözen razoola'nın yazdığı bir program (suicide tester) yetişiyor.

http://cps2shock.emu-france.info/download.html

Bu programı önce 27C4096 tipi EPROM'a yazıyorsunuz ve sonra CPS2'lerde 3. EPROM'un bulunduğu yerdeki EPROM'u geçici olarak söküp oraya yerleştiriyorsunuz. Bu minik program eğer CPS2 oyunumuz intihar etmemişse ve sapasağlam ise ekrana bir şey getirmiyor. Eğer board'da tespit edebildiği bir takım arızalar varsa (örn. RAM hatası) bunu bir menü olarak getiriyor. Eğer hata yoksa ve board intihar etmişse gelen menü'de herşeyin "GOOD" gözükmesi ve Q-Sound sample'larından birinci muziğin arkaplanda çalması lazım...

Heyecanlı bekleyiş başlıyor, EPROM'u yazıp board'a takıyorum ve veriyorum coşkuyu ...

Vay anasını sayın seyirciler diyoruz  Tamiratımız başarılı geçmiş anlaşılan!!!

Şimdi "phoenix" rom'ları yazma işlemine geçebilirim...  Kahkaha
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:38:12 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 29, 2014, 05:51:43 ÖÖ »

İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda MAME'de bulunan kriptosu çözülmüş X-Men vs Street Fighter ROM'larının Asya sürümünün sorunlu olduğunu tespit ediyorum. Yani denemedim ancak öyle söyleniyor.

Çaresi ise şu sitedeki ROM'ları kullanmakmış...

http://cps2.avalaunch.net/

Burada bir diğer şansım ise oyunun Asya sürümünü kullanmak zorunda olmayışım. Yani Çince/Korece bir Street Fighter mı olurdu bilmiyorum ancak fırsatı USA sürümünü tercih ederek değerlendirmeye karar veriyorum ve gerken ROM'ları indirip operasyona başlıyorum.

Phoenix işlemi, içinde oyunun programnını barındıran "program ROM" ların sadece bazılarında uygulanıyor. Ancak ben komple sürümü değiştirdiğimden tüm program ROM'larını (No 3 den başlayarak oyunda ne kadar ROM varsa) yeniden yazmam gerekiyor.

Tüm ROM'ların önce UV ışık altında silinmesi ve yeniden programlanması 2 saat falan sürüyor. Sonunda...

Son EPROM'u da programlıyorum ve EPROM'ları yerlerine yerleştiriyorum...

Heyecanlı bekleyiş sonuna geldi!!!  Ney Zurnanı zırt dediği yerdeyim yani 

Ohhhh beeee! Ekranda beliren görüntü board'un tamamen tamir edilmiş olduğunu ve oyunun USA sürümü olduğunun habercisi. Hakikaten bir oh çekiyorum, tabii keyiften dört köşe olduğumu söylememe gerek yok

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:38:21 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 29, 2014, 05:55:37 ÖÖ »

Bundan sonra artık toparlama faslı...

Önce sesi "monaural" ya ayarlıyorum zira kabinim mono.

Sonra metal parlatıcı ile JAMMA kontak temizliği...

Ve son olarak plastik kapakları yerlerine monte ediyorum. CPS2 sistemimiz yeni yuvasına girmeye hazır...

[IMG  width=320]http://www.yavuzg.com/images/Repairs/cps2-xvsf/IMG_4973_zps425b35a9.jpg[/img]

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:38:33 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 29, 2014, 05:58:26 ÖÖ »

Board'u kabine koyuyorum... Ancak tabii tam olarak hakkını verebilmem için bir "kick-harness" yapmam lazım. O da sonraya kalsın artık. Yine de iki el oyun attırıyorum zevkle...

Grafikler dandik LCD görüntülerinden çok daha canlı ve renkli...

Hadi artık ben yatıyorum, kalın sağlıcakla...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:38:42 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Axeseytan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ekim 29, 2014, 05:59:54 ÖÖ »

Ve bir destanın daha sonuna gelmiş bulunmaktayız
zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 29, 2014, 06:16:31 ÖÖ »

elıne saglık usta..

fakat benım gozler mı bulanık goruyor yoksa yanlıs mı yazılmıs?

Eğer hata yoksa ve board intihar etmişse gelen menü'de herşeyin "GOOD" gözükmesi ve Q-Sound sample'larından birinci muziğin arkaplanda çalması lazım...

derken ıntıhar etmemısse degıl mı?
neyse bende yatıyorum..
Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 29, 2014, 10:10:39 ÖÖ »

Abi ellerine sağlık.Bende de bir CPS2 var.Onun içinde kozalak bile vardı.Bu kirlenmiş kartı görünce hiç şaşırmadım
Retroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 29, 2014, 10:22:33 ÖÖ »

ne uçan ne kaçan misali  boş saglam pcb si olsun yeter diyorsun

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ekim 29, 2014, 11:57:59 ÖÖ »

Ölüye sormuşlar "son isteğin nedir?" diye, "beni yavuzg'ye götürün." demiş. Eline sağlık hocam süper çalışma.

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ekim 29, 2014, 12:08:05 ÖS »

açık kalp ameliyatı izler gibi oldum ellerine sağlık

byeni
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Ekim 29, 2014, 12:19:05 ÖS »

Mesajlar kısmında Yavuz'un adını gördüm mü başka hiç bir şeye bakmadan direkt konuya girip bir solukta okuyorum. Gene her zaman ki gibi harika bir iş çıkartmışsın, tebrikler.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: