Kendimi toparlayıp, board'dan çıkan RAM'leri malzeme çekmeceme koyarak (ki muhtemel bunlar sağlam) board'u mercekle incelemeye başlıyorum (ilk başta yapmam gereken hareket)
Önce bir kondansatör tespit ettim, önceki bir tamiratta muhtemel kapağı kapatırken arada ezilmiş... Onu değiştiriyorum.

Daha sonra yine paslanmış hatlar tespit ediyorum...

Bunlardan 3 tane tespit ettim. Bunlar gözünüze çok cart yeşil "boncuk" gibi çarpıyor. Ne kadar cart yeşil ise o kadar derin bir korozyonun göstergesi. Zaten hafifçe kazıyınca altlarında bakır kalmadığını anlıyorsunuz... Bunları da ince montaj kablosu (kynar wire) ile tamir ediyorum.
Ama board yine object RAM hatası vermeye devam ediyor.

Sonunda yine başta yapmam gerektiği gib logic probe ile RAM'lerin kontrol pinlerini yokluyorum. Özellikle /CE pini önemli (Pin 20). Bu pin eğer sabit 5V veya boştaysa zaten o RAM'i unutun zira /CE pinine (Chip Enable) 0 volt vermiyorsanız o çip devrede değil demektir. Bilgisayar sistemlerinde eğer ortak veri yolu kullanılıyorsa bir kontrolcü devre ortak veriyoluna bağlı çeşitli devre elemanlarını (RAM, ROM, I/O v.s.) bu /CE pinlerine uygun zamanda 0 volt vererek (elemanları durdurup başlatarak yani) veriyolunun "ortak" kullanılabilmesini sağlar.
Benim durumumda /CE pininde 5V var. Yani doğal olarak RAM'ler stand-by konumda...
Şimdi bu hattı takip edip nereden geliyor onu bulmam lazım. Bu pin önce bir sıra dirençe oradan da Capcom DL-1827 özel çipe (Custom çiplerden nefret ederim) giriyor. Bir an tüylerim diken diken oluyor zira eğer arızalıysa, özel çipler öyle Konya sokak'tan Karaköy'den bulunacak şeyler değil maalesef...
neyse umutsuzluğa kapılmadan hattı takip ediyorum ancak sıra dirençleri birbirine öyle yakın monte etmişler ki arasını göremiyorum. Bunun tek bir yolu var, sıra dirençleri söküp hatları öyle incelemek

Sonunda yakalıyorum namussuz korozyon noktasını!!!

Tam da sıra dirençlerin arasında bacağa yakın bir yerde... Murphy işte... Ne diyim

Sonunda bunu da tamir ediyorum, söktüğüm sıra dirençleri tekrardan geriye yerlerine takıyorum.
Bu şekilde 4 kopuk hat tamir ettim...

Ve heyecanlı operasyon; Power!!!

Burada "Şlak" diye bir ses var