Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Konami - The Main Event - Arcade PCB tamiratı
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Konami - The Main Event - Arcade PCB tamiratı  (Okunma Sayısı 20538 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 12, 2014, 01:00:00 ÖÖ »

Pastırma yazının sıcak havalarından istifade kabin projelerime geri hızlı bir dönüş yapmadan önce "arızalı/test edilmemiş" sepetimden son bir kart daha çekip çıkarttım; Konami firmasının 1988'de çıkarttığı "The Main Event" arcade oyun kartı.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Main_Event_(video_game)

Bu arızalı kart bir arkadaşımdan hediye (aslında ben üzerine çöktüm diyebilirim )

Kartın arızası ise muhtelif. Öncelikle oyun çalışıyor, yani ümit var ancak grafikler sorunlu ve board'da ses yok...

Sırayla önce arkaplan grafiklerdeki sorunu inceleyerek başlıyorum. Board'un orasını burasını önce klasik "parmaklama" yöntemi ile kurcalıyoruz. Emektar parmaklama yöntemi işe yarıyor ve board'un sağ alt köşesindeki özel konami çipine bastırınca arkaplan grafiklerdeki sorunun kaybolduğunu görüyorum.

Kolay bir tamirat olacak gibi (Meşhur son sözler  Kahkaha )
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:13:32 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 12, 2014, 01:13:36 ÖÖ »

Bu çok bacaklı çiplerin lehimleri hele bir de PCB'nin köşelerine yakınsa zamanla çatlıyor. Bunu düzeltmek nispeten kolay. Bu iş için eskiden olsa ince havya ucuyla tek tek bacakların üzerinden geçerdim. Artık yemezler,  Kahkaha geniş havya ucumu alıyorum elime...

Biraz balta ile beyin ameliyatı yapmaya benziyor ama ...

Neyse, özetle bacaklara "no-clean" flux döküp kalın havya ucuna biraz lehim alarak bacakların PCB'ye lehimlendiği terminal noktalarının üzerinden kızarmış ekmeğe tereyağı sürermişcesine geçiyorum 

Oluşan lehim köprülerini de lehim fitili ile alıyorum...

Bu tekniğe "Drag soldering" deniyor. Tekniği detaylı gösteremiyorum (zira fotoraf/kamera yeteneğim @cengizermiş kadar değil maalesef) kusura bakmayın ancak google'da aratınca detayı videolar bulmak mümkün...

Neyse, fazlalık lehimler lehim fitiline kolayca geçiyor. Yanlız dikkat edin, bu işlemde de mutlaka no-clean flux kullanın ve havyanız sıcak olsun. Aksi taktirde lehim fitili ince hatlara yapışık kalır ve siz çekince o ince hatlar rahatlıkla kopabilir...

Son olarak iş alanımızı IPA (Isopropil Alkol) ile temizliyoruz (Aseton da olur)

Sonuç: Arkaplan düzeldi 

Ancak spritelarda başka problemler var 

Tamirata devam ediyoruz...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:13:44 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Fasa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 12, 2014, 01:29:36 ÖÖ »

Sen bu işi halledersin hocam kesin gözü ile bakiyorum ben
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 12, 2014, 02:00:19 ÖÖ »

Sprite'larda yatay sorunlar var. Fotoda pek belli olmuyor ama karakterlerin grafikleri belli aralıklarla tekrar ediyor.

Şimdi "The Main Event" in sevis kitapçığını internetten bulup test ekranlarına nasıl ulaşabileceğimi öğrenmem lazım...

Tamam bulduk, dip switch 3'ün üçüncü kontağını on yaparsak oyun test ekranında açılırmış...

Evet anlamıştık zaten. Ancak test ekranı sorunlu ROM'ların hangileri olduğunu belirterek bize oldukça yardımcı oluyor...

Bu konuyu biraz açayım isterseniz;

Bildiğiniz üzere bu eski arcade board'larda grafik, karakter (sprite) ve sesler ROM'larda depolanmış durumda. Ses problemlerini analiz etmek farklı (orayada geleceğiz maalesef) ancak grafik problemlerini analiz etmek nispeten kolay, şöyle ki...

Eğer sorun sadece arkaplan veya karakterlerde ise board'un ilgili kısımlarına odaklanabiliriz.

Eğer sorun dikey çizgiler şeklinde ise genelde ilgili ROM veya RAM'ın data yollarında veya bacaklarında veya RAM'in belli bir data kısmındadır diyebiliriz.

Eğer sorun yatay ise genelde sorun data değil adres yollarındadır. Yani adresleme yaparken (satır satır karakteri çizerken) doğru sayamaz, sırayı kaçırır veya başa dönerse şu an gördüğüm "yatay" tekrarlar veya atlamalar veya çizgiler oluşur...

Sorunlu ROM'lar bunlarmış...

Bunlar Konami tarafından fabrikada yazılmış OTP denilen özel bir türde EPROM'lar aslında. OTP: One Time Program, yani "Bir defa programlanabilen ROM". Bunları paldır küldür söküp yerine normal EPROM'lar yazmadan önce Willem EPROM programlayıcım ile okutup MAME setindeki ROM imajları ile karşılaştırıyorum ve bir sorun olmadığını görüyorum...

Peki test ekranı yalan mı söylüyordu? Sorun sanki bu ROM'ların kendisinde değil de bunlara giden hatlarda veya bu ROM'lara erişip gerçek okuma yazmayı yapan başka bir elemanda.

Hatları izleyince şüphelinin bu olabileceği ihtimali artıyor  

Bu korkulu rüyamız "custom" bir çip. Yani Konami firması tarafından üretilmiş özel bir entegre. Kuvvetle muhtemel bir FPGA. Kodunu internette aratınca bunun "sprite generator" entegresi olduğunu buluyorum, yani sprite üreticisi, tam da aradığımız suçlu!!!

Bakalım sorun entegreden mi hatlardan mı? Bunu hızlıca anlayabilmek için logic prob'umu kullanıyorum. Tek tek karakter ROM'un adres hatlarındaki aktiviteyi kontrol ediyorum...

Kırmızı ve yeşil led'lerin pırpır etmesi güzel  

Ancak 4'üncü adres hattı sabit olarak kırmızıda (yani hep 1)

Olay biraz daha netleşti... Bu hat hep 1 ise spriteları çizmek için adresleri sırayla sayarken bir noktadan sonra sayı ileleyemediği için başa dönüyor;

Örnek:

00: 0
01: 1
10: 2
11: 3

Eğer soldaki bit sorunlu ise:

Bu basit örnekle anlatmaya çalıştığım üzere 0'ıncı ve 1'inci satırların üzerine 2'inci ve 3'üncü satır bilgisi yazılıyor. Yani kendini tekrar eden bir patern oluşuyor...

Eğer logic probe'un ışıkları yanmıyor olsaydı ilgili adres hattı kopuk diyecektik. Ancak sürekli  kırmızı led'in yanması (logic 1 yani +5 volt) ya hattın bir yerlere temas ettiğini ya da özel entegremizin 4'üncü adres hattının yanmış olduğu anlamına geliyor...

hatları mercekle takip ettim ve hiçbir başka yere temas etmiyor.

Maalesef sorun sprite generatorda...

Tesadüf ki elimde arızalı bir başka Main event board'u var  Kahkaha Umarım onun sprite generator'ı sağlamdır.

Sorunlu entegreyi ısı tabancası ile söküp lehim yerlerini temizliyorum...

Hastamız organ transferine hazır

Parçayı değiştirdikten sonra stresli bekleyiş ve power ON Ney

Şlaaak!!!  Kahkaha  Kahkaha  Kahkaha

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:13:56 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Fasa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 12, 2014, 02:02:03 ÖÖ »

Hahah demiştim Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 12, 2014, 02:06:18 ÖÖ »

Hahah demiştim Kahkaha

Daha sorunlar bitmedi ama...

Fasa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 12, 2014, 02:27:22 ÖÖ »

Halledersn sen hocam bu konuda üstüne tanimam
gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 12, 2014, 02:31:51 ÖÖ »

Güzel bir çalışma olmuş. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 12, 2014, 02:36:58 ÖÖ »

Board'un grafiklerini düzelttik. Ancak ara ara gelen robotik bozulmuş bir ses, bir patırtı, adamalar birbirlerine vurduğu zaman da çooook cılız bir "pıt" sesi dışında ne müzik ne de doğru dürüst efektler yok...

Seslerin orijinalinin ne olduğunu MAME'de oyunu açarak anlıyorum. Bir defa arkaplanda hareketli bir muzik çalıyor ve muhtemel spor sunucusu olan birisi "The main event" diyor. Adamlar demo'da birbirleri ile pat küt dövüşüyor, hakem "one two " diye sayıyor v.s.

Öncelikle bu çeşitli seslerin board üzerinde nasıl oluştuğunu anlamak lazım. İnternetten indirdiğim servis kılavuzunda bulunan devre şemalarını printerdan basıp incelemeye başlıyorum. Önce "konuşma" seslerindeki sorunu inceleyelim...

Konuşma verileri bu ROM'da...

MAME den kontrol ettim, sorun bunda değil...

Konuşmalar bu board'da günümüz oyunlarındaki gibi "sample" şeklinde tutulmuyor (muhtemel çok yer kaplayacaktı ve bir çok ROM kullanarak board'un maliyeti artacaktı). Peki Konami ne yapmış? NEC firmasının bir "voice synthesiser" entegresini kullanarak konuşmaları oyunun içinde "ürettirmiş"...

Bu entegreyi de board'dan söküyorum ve hazır gelmişken bir de entegre soketi uyduruyorum.

Board'a power verince "The main event" laflarını duymaya başlıyorum. Maalesef buralarda fotoğrafın pek bir anlamı yok taktir edersiniz

Daha sonra devre şemasında iki ayrı ses kanalının (tahminen müzik ve efektler) LM358 opamplar ile yükseltilerek (pre-amfi) amfi entegresine gittiğini buluyorum. Şimdi sıra efektleri düzeltmeye geldi

LM358'lerden birisinin giriş ve çıkışlarını osiloskop ile inceliyorum. Bir osiloskop'un faydalarını gördüğümüz yer burası işte

Giriş sinyali OK (Sarı grafik) ama çıkış (mavi grafik) kaput!!! Sinyal tamamen kesik değil, ancak çoooook zayıf. Kısaca bu LM358 yanmış, sinayali geldiği gibi geçiriyor...

Bunu değiştirince kavga sesleri de geliyor ancak çok bozuk şekilde. Üstelik müzk de hala yok

Devre şemasını incelemeye devam ediyorum ve bir başka Konami custom ile karşılaşıyorum.

Konami 007232

Bu entegre de Konami tarafından üretilmiş (veya birilerine ürettirilmiş - muhtemel Yamaha olabilir) bir "sound controller" yani ses denetleyicisi...

Bunu da söküyorum ve donör board'dan bir organ nakli daha yapıyorum...

Power on yapınca muzik, sesler ve efektler sorunsuz geliyor  Kahkaha  Kahkaha  Kahkaha

Son olarak boardu kabine koyup bir müddet test ediyorum  

Bir board'u daha çöpten kurtarıp arşivimize ekledik. Başımız arşa mı deydi?   Elbetteki hayır ama çok zevkliydi  
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:14:41 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Fasa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 12, 2014, 02:39:32 ÖÖ »

Helal olsun valla inrenerek baktm bende az uz bakarak birşeyler kaydetmeye çalişiyorum hafizaya beyin bedava Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Kasım 12, 2014, 02:55:42 ÖÖ »

Güzel bir çalışma olmuş. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Aslında internete teşekkür etmek daha doğru olur. İnternet olmasa bu tamirat mümkün olmazdı. Ne garip değil mi, bu oyunların popüleritesini kaybedip bir kenara atılmasına sebep olan gelişmiş teknoloji aynı zamanda onların tekrar hayata dönebilmesini de sağlıyor... (Geç oldu sanırım arcade board tamiratından felsefe çıkartacak kadar saçmalamaya başladım )

Helal olsun valla inrenerek baktm bende az uz bakarak birşeyler kaydetmeye çalişiyorum hafizaya beyin bedava Kahkaha

Kayıtlara geçsin tabii... Ben bile unutuyorum 1-2 ay sonra ne yaptığımı.

leviathank
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Kasım 12, 2014, 06:31:51 ÖÖ »

Yedek parçalık kartın sorunu neydi? Onun üzerinden gitsen daha az sorun mu yaşardın diye merak ettim. Bu oyunu atari salonlarında görmemiştim. Şu senin meşhur sepeti de merak ediyorum aslında. Daha ne pcbler var acaba😉
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Kasım 12, 2014, 07:53:11 ÖÖ »

Olay biraz daha netleşti... Bu hat hep 1 ise spriteları çizmek için adresleri sırayla sayarken bir noktadan sonra sayı ileleyemediği için başa dönüyor;

Örnek:

00: 0
01: 1

Eğer soldaki bit sorunlu ise:

Bu basit örnekle anlatmaya çalıştığım üzere 0'ıncı ve 1'inci satırların üzerine 2'inci ve 3'üncü satır bilgisi yazılıyor. Yani kendini tekrar eden bir patern oluşuyor...

Abi hadi elektronik kısmı anladım da, sen assembly'ye de dalmışsın Kahkaha Pes diyorum ve karşında 1 dakikalık saygı duruşuna geçiyorum.
gameretro
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Kasım 12, 2014, 08:18:35 ÖÖ »

Harika Harika yine süper bir tamirat olmuş. Dediğiniz gibi bir kart daha eski günlerine döndü.

Benim parçalar bugün gelir Sanırım. Bahsettiğim punisher kartın da ses sorunu bu kartın sorunuyla aynı olabilir. Tam üstüne denk geldi sizin tamirat harika oldu Ellerinize sağlık.

Yedek parçalık kartta benim arızalı kartın chip 051960 duruyor olabilir mi kendime yer buldum hemen

Saygılarımla.
mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Kasım 12, 2014, 09:06:57 ÖÖ »

made in japan

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: