Kabinimizin montajı tamamlanınca sıra bilgisayar bileşenlerini taşıyacak alt kapak, butonlar ve hoparlörlerin montajında.
Kapak montajı için, hem bilgisayar parçalarının bağlı olduğu ahşap plakayı taşıyabilecek hadar güçlü, hem de standart menteşelerden daha fazla açı ile açılabilen bir menteşe çözümüne ihtiyacım oldu. Bu yüzden 180 derece açılabilen özel menteşelerden kullandım. Başta, düşer kapak makasları ile de desteklemeyi düşünüyordum. Ancak menteşe montajından sonra buna gerek kalmadığını farkettim.
Oldukça sağlam oldu.

Kapak montajı tamamlanınca, bilgisayar plakasını kapağa sabitleyebilmek için “çakma somunu” olarak anılan ve ahşapa çakılarak civataların vidalanabilmesini sağlayan dişli delikler oluşturabileceğiniz bir bağlantı parçası kullandım.
Ve sonuç.

Sıra geldi buton deliklerine ve montajına. Butonların delikleri için panç seti kullandım. Böyle işlerle uğraşmayı seviyorsanız mutlaka elinizde bunların her boyu olmalı. Bazı durumlarda hayatınızı kurtarıyorlar

Kasa montajı sırasında, projemizde
*plunger’ın dijital versiyonunu kullanacağımızdan bahsetmiştim. Butonlarla birlikte onun da montajını yapacağız.
Not:Bu aşamaların sonunda şimdiye kadar kullandığımız tüm elemanları temin ettiğim adresleri de sizlerle paylaşacağım.* Pinball topunu ileri doğru ayarlanabilir bir hızda fırlatmamıza yarayan yaylı düzenek
Buton deliklerinin yerlerini kabin üzerinde işaretledikten sonra buton genişliğine uygun panç uçlarıyla başlıyoruz kasamıza girişmeye

Plunger delikleri de dahil hepsini detaylıca ve defalarca ölçüp işaretlemekte fayda var çünkü burada yapacağımız bir hata kabinimizin güzel görüntüsünü bozmaya yeter de artar bile.

Panç kullanırken küçük bir püf noktası; dairesel kesme işlemi öncesi, keseceğiniz dairenin tam ortasına, ahşabın arkasından da çıkacak bir delik delin. Kesim işlemini mutlaka iki aşamalı olarak gerçekleştirin.
Önce bir yüzü yarısına kadar kesin. Açtığınız kılavuz delik yardımı ile daha sonra diğer yüzü kesmeye başlayın ve kesimi, ahşap et kalınlığının tam ortasında sonlandırın. Diğer türlü kaplamalı bir ahşap yüzey kullanıyorsanız pançın çıkacağı yüzeydeki kaplamayı attırma ihtimaliniz çok yüksek.
Eğer bir yüzeyden başlayıp diğer yüzeyden tek seferde çıkmak istiyorsanız,
kesim işlemine mutlaka “en az zarar görmesini istediğiniz yüzeyden” başlayın. Mümkünse pançın çıkacağı yüzeye kağıt bant yapıştırın ki çıkarken yüzey zararı en aza insin.
Hazır elimiz deymişken kabinin arkasına bir power butonu da koyalım diyoruz ve alıyoruz elimize matkabımızı.

Kablolamaya geçmeden önce yapmamız gereken son bir şey kaldı. Kabinin back board ve
*DMD’yi örtecek, aynı zamanda da hoparlörlerin monte edileceği ahşap plakanın hazırlanması.
Bu plakayı, kaplamalı bir ahşap plakadan kestirmektense kendim kesmeyi daha uygun buldum. Çünkü monitörleri monte ettikten sonra ortaya çıkacak ölçülere ihtiyacım vardı ve kabinin diğer parçalarını kestirirken bu ölçülere milimetre hassasiyetinde sahip değildim. İşi şansa bırakmamak ve olası bir ölçü kaymasının önüne geçmek için bu işi kendim yapmaya karar verdim. Zaten 6 mm lik mdf plaka kullandım ve kesimi oldukça kolay oldu.
Monitörlerin ve hoparlörlerin denk geldiği alanları kesin olarak belirledikten sonra kesim işlemini dekupaj testere ve panç yardımı ile gerçekleştirdim. Daha sonra sprey astar boya ve mat siyah boya kullanarak boyama işlemini tamamladım.
Boyadan sonra hoparlörlerin deliklerini tahminimden biraz daha büyük kestiğimi farkettim ve küçük bir müdahale ile hoparlörleri bu deliklere monte edebilmeye uygun hale getirdim. Sonradan eklediğim bu artık mdf parçaları ana parçaya montaj bandı ile yapıştırarak sabitledim.
* Açılımı "Dot Matrix Display"dir. Modern pinball masalarında skorun yazıldığı ve oyunla ilgili yönlendirmelerin, anlık bilgilendirmelerin yapıldığı led ekranlardır. Çoğunlukla tek renkli olurlar (turuncu, yeşil gibi.)
Projede ses sistemi olarak Creative’in 2+1 bir modelini kullanım.
Kullandığım modelde ses düğmesi sol hoparlörün kasasına sabitlenmiş durumda. Dışarıdan ses kontrolü yapabilmek için bu düğmeyi monitör kabin kapağına monte etmek istedim. Önce hoparlörün kasasından kurtulmalı. Sadece ses düğmesi ve devresinin olduğu bölümü keserek ayırdım.
Düğme yüksekliği bu kapağın kalınlığından az olduğu için bu düğmeyi bi şekilde uzatmam gerekli. Ivır zıvır kutularımın içerisinde kullanmadığım, uzatmak istediğim butonu da içine alacak çapta, nikelajlı bir banyo askısı buluyorum. Şekli çok hoşuma gidiyor ve olduğu gibi kullanmaya karar veriyorum. Butonun bir kenarını azıcık traşlayarak, montaj bandı ile de destekleyerek askının iç yapısına uyduruyorum ve sıkıştırıyorum. Askı artık butonun dış yüzeyi ile bir bütün haline geldi.
Arka kapağa askının genişliğine uygun bir delik deliyorum ve düğme devresini arka kapağa vidalayarak sabitliyorum. Askı ile uzattığım düğme kafası da artık hoş görünen bir ses düğmesi işlevi görüyor.

Arka kapağın tasarımını baştan menteşeli planlamıştım ama monitörleri yerleştirdiğimde kablolar tahminimden daha fazla kalınlık yapıyor. Bu yüzden fikrimi değiştirerek ( kapağın yaklaşık yarım santim dışarıya taşmasını da pek önemsemeyerek

) plastik geçme parçalarla sabitlenen bir yapıya çeviriyorum. Kolay söküp takmak için de iki adet kulp uyduruyorum. Şahane oluyor
Fanlara hiç girmiyoum

Tüm bu işlemleri yaparken birkaç kez ön yüz plakasını düşürdüm

. Düştüğü yer doğrudan playfield (TELEVİZYON!) olduğu için mutlaka bunu pratik bir biçimde sabitlemem gerekli! Elde bulunan artık malzemelerden, bir tarafı şerit mıknatıs, diğer tarafı metal plaka olan basit sabitleme düzeneği hazırladım. Artık backboard ve DMD’yi örten plaka yerinden oynamıyor ve kolayca çıkarılıp takılabiliyor.
Hoparlör ızgaralarını da vidalayınca artık kabinimiz kablolamaya hazır hale geliyor


Kabin montajında kullandığım bazı parçalar ve temin ettiğim adresler;
Kabin ayakları, buton seti, kabin kenar korumaları, *lockdown ==>
http://virtuapin.net/Dijital Plunger ==>
https://www.nanotechent.com/mot-ionkit.phpMobilya montaj ve bağlantı elemanları ==>
http://www.gozdenalbur.com/Hoparlör ızgarası ==>
http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20160306231642&SearchText=speaker+cover* Klasik pinball kasasında, oyun alanı ve koruma camını kilitleyerek yerinden oynamasını engelleyen, güvenliği sağlayan, aynı zamanda butonlara basarken avuç içine denk gelen köşelerin elleri acıtmaması işlevini de gören metal köşe koruma ve kilit parçası.
Not: Bizim projede bu parçanın kilit özelliği yok. Sadece elleri koruma unsuru ve dekoratif olarak kullanılıyor. Bir de lockdown barları, bu projedeki gibi kişiye özel kabinlerin boyutlarına uygun olarak bulmak çok zor. (Kabin genişliğini kullanacağınız televizyon belirliyor çünkü). Bu sebeple temin ettiğim yere, kabinin tam genişliğini göndererek kişiye özel üretilmesini rica ettim. Biraz pahalıya geldi ancak başka bir seçeneğim de yoktu

Aynı şekilde kenar koruma çıtaları da olukça uzun geliyor. Bunları kasanızın boyuna göre siz kesiyorsunuz.

DEVAM EDECEK!