Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Psid player projesi  (Okunma Sayısı 138460 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #45 : Şubat 09, 2015, 01:17:15 ÖÖ »

Yeni video geldi. Ses bug'lı malesef. Frekans kaymalarının sebebi bu arada saniyede 50 defa play rutinini çağıramamdan dolayı. İkinci bir test sid'i arayışındayım. $0000-$8000 adresi dışına tebelleş olmayacak (devrede şu an sadece 32k ram var) ve digi içermeyen bir şey lazım.

ps: Odanın dağınıklığını bilerek çektim, çay bardağını da özellikle kaldırmadım ki Turkish bir hava girsin videoya :p Bug'ları fix ettiğimde artık odayı da toplar yeni video çekerim
« Son Düzenleme: Şubat 09, 2015, 01:18:46 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #46 : Şubat 09, 2015, 09:57:13 ÖÖ »

Bu sefer sesler daha hoş geldi, baslar gelince biraz bozuluyor sanki ama SID tadı verdi bana.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #47 : Şubat 09, 2015, 10:02:56 ÖÖ »

Tebrikler, finale 1 adım daha yaklaştın
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #48 : Şubat 09, 2015, 23:52:34 ÖS »

Bugün 8 sid ile test edeceğim. Bir iki tane sid denedim hiç ses alamadım. Tahmin ettiğim bir kaç potansiyel sebebi var.

50% - Sid $8000 sonrasını kullanıyorsa bizim şu anki devrede o iş cacık. Ya I/O ya ROM ya da ram'in başlangıcından itibaren alakasız şeyler okur.

30% - Ses çıkış devresinde sorun olabilir. 2sc945 yerine BC237 kullandım. Buradaki transistör anladığım kadarıyla hem sesi yükseltmek hem de gelecek ters akımlara karşı diyot vazifesi görerek çıkışı sağlama alıyor. Nette ne olduğu önemli değil diyenler var ama yanıldıklarını düşünüyorum. Yarın muhtemelen orjinal transistörlerim gelecek. Bundan ise sorun bu gece çıkmaz çözümü.

19% - Data yahut adres hatlarında bağlantısızlık yahut karışma olabilir. Sid'e giden 8 data hattı, 5 de adres hattı var. Aslında güzel kontrol ettim ama bir daha kontrol etmem lazım. Bazı kanalların düzgün çıkıp bazılarının çıkmaması bana bunu çağrıştırıyor.

1% - 6581 / 8850 farkı. Bu da bir ihtimal. Denediğim sid özelinde söylüyorum tabii yoksa tek başına ana neden asla olamaz. Çünkü başka bir kaç sid'de hiç ses alamadığım da oldu. Test sid'i olarak ünlü isimlerin sid'lerinden, oyunlarda kullanılan sid'lerden falan uzak durmak lazım.

8 tane sid seçtim $1000 init / $1003 play adresli, hepsi de 8k'dan küçük. Bunları Eprom'a 0-2-4-6-8-A-C-E000 adreslerinden başlamak üzere eprom'a son sayfalarında da player rutinim ve cold reset rutinimi içerecek şekilde yazacağım.

Normalde Eprom'un 16 adres bacağı da cpu'ya bağlı. A13,A14 ve A15 bacaklarını  doğrudan cpu'ya bağlamak yerine dip switch'lere bağlayacağım. Böylece 3 dip switch ile bu hatlara 1 ya da 0 göndererek 8 değişik sid'i test etme imkanım olacak.

Elimdeki boş eprom'lar tükendi artık, diş fırçası temizleyicisine yolum düştü Bir tenesini temizlemek git gel'ler ile rahat yarım saatimi alıyor. (3-5 dk. gibi bir süre açık kalıp otomatik kapanıyor alet)

Neyse işe koyulayım ben. Bakalım tespit edebilecek miyim sorunu.

Ha bu arada deneyeceğim bir şey daha var, şu anda devreyi bir adet 4.5V (3*1.5V) pil ve 9v'luk diğer bir pil ile besliyorum. Bunlardan 4.5 olanını usb'den gelecek 5v ile değiştirip deneme  yapacağım bir de. O yarım volt bir sürpriz yapar mı acep bize? En kısa zamanda bir power supply edinmek lazım.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #49 : Şubat 10, 2015, 02:38:45 ÖÖ »

Sorun bulundu, Sid'e giden D6 ile D7 hatları kablodaki kıvrılma nedeniyle karışmış. Garip seslerin sebebi buymuş

Şimdi daha büyük bir problemim var. 1 dakika boyunca tatlı tatlı çalan devre bir süre sonra saçmalamaya başlıyor. Acaba 5v niyetine kullandığım 3 adet kalem pilden midir diye değiştirdim pilleri ama sorun düzelmedi.

İşin garibi bunu bugün bir kaç defa yaptı ve sonrasında kendiliğinden düzeldi. Kapasitörlerden biri şarj olunca falan mı sıkıntı çıkıyor acep?

Ya da benim sid yavaş yavaş yolcu.

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #50 : Şubat 10, 2015, 03:28:13 ÖÖ »

Düzeltilmiş hali,

Sid'in abartma problemi pilden yahut devredeki gevşek bir elemandan kaynaklanıyormuş.

Şimdi nurtopu gibi yeni bir problemim var Cpu crash olmaya başladı bu sefer. İnşallah o da clock devresinden kaynaklanıyordur. Yarın osilatörüm geliyor inşallah.
« Son Düzenleme: Şubat 10, 2015, 10:42:56 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

twitter | blog
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #51 : Şubat 10, 2015, 18:59:09 ÖS »

Ben videoyu ilk izlediğimde sesi düzgü duyamamıştım internette ya da makinada bir sorun var sandım... Şimdi videoyu izleyince, canavar gibi SID sesi geliyor... Şu kablo karmaşasını görmezsek harika bir çalışma... Tebrikler..

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #52 : Şubat 10, 2015, 21:11:45 ÖS »

Ben videoyu ilk izlediğimde sesi düzgü duyamamıştım internette ya da makinada bir sorun var sandım... Şimdi videoyu izleyince, canavar gibi SID sesi geliyor... Şu kablo karmaşasını görmezsek harika bir çalışma... Tebrikler..

Geç saat olduğu için sesini kısmıştım biraz. Video çekiminde iyice kısık çıkmış. Bir sonraki aşama olan Pic'i devreye sokma kısmında daha derli toplu bir şeyler yapacağım. 8850 ve kablolar hariç tüm malzemelerin yedeği mevcut. Gerçekten de en beklemediğim yer olan kablolarda en büyük sıkıntıyı yaşadım, 3 set yaklaşık 150 tane falan kablonun çoğu videodaki devreye gitti. Sağ tarafta gözüken Reset ve Clock devresindeki kablolardan mümkün mertebe kullanmaya çalışacağım yeni prototipte.

Bunlar bu arada hep test idi.
Kalan aşamalar şunlar

1. Pic hafızasındaki sid'i sram'e transfer edip çalma. (Tristate buffer, ekstra sram ve pic devreye dahil olacak. Eprom devreden çıkacak.)

2. Sd kart ile pic entegrasyonu yapılacak

3. Devreye led display eklenecek.

Bu arada ne yazık ki bu cihazın portable olması zor gözüküyor. Çünkü güç tüketimi çok fazla. Herhangi bir ölçüm yapmadım ama Yaklaşık 15-20 dk.lık çalma sonrası piller 4.70v'tan 4.20 volt'a düşmüş.

Evde kullanılabilecek bir şey olacak gibi sonuçta. Gücü neyin tükettiğine de bakmak lazım. Sid tüketiyorsa pek alternatif yok. 6502 tüketiyorsa 65c02'ye geçilebilir. Onun güç tüketimi daha az. Diğer logic entegreler de CPLD haline getirilebilir. Hatta 6502 ile tüm logic entegreler bir FPGA haline getirilebilir. Bunlar tabii şu an beni aşan şeyler

twitter | blog
GnoStiC
Ziyaretçi
« Yanıtla #53 : Şubat 11, 2015, 07:51:52 ÖÖ »

kendim adina bu konuda i_ir_on'a katiliyorum. benim gibi yasli olunca haliyle elektronik ve bilgisayari ingilizce kaynaklardan ogrenmis oluyoruz ve terminoloji tamamen ingilizce.

hadi elektronik bir yere kadar Turkce anlamli karsiliklari var. resistor=direnc gibi, hic garipsemiyor insan. ama pull-up direnci yerine baska birsey deniyor mu bilmiyorum bile

@LW3D : Terminolojiyi Türkçe de kullanabilirim aslında ama bu sefer de mevzudan anlayan birinin türkçesinden anlamama riski var
GnoStiC
Ziyaretçi
« Yanıtla #54 : Şubat 11, 2015, 07:56:33 ÖÖ »

@i_r_on: ellerine saglik, heyecanla takip ediyoruz

1) fpga asamasinda allahtan cok kaynak var, opencores'da hazir seyler bulabilirsin belki.
2) logic analyzer ne var elinde?
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #55 : Şubat 11, 2015, 10:20:26 ÖÖ »

@i_r_on: ellerine saglik, heyecanla takip ediyoruz

1) fpga asamasinda allahtan cok kaynak var, opencores'da hazir seyler bulabilirsin belki.
2) logic analyzer ne var elinde?

Fpga ile aslında basit bir şeyler yapıp deneme anlamında işler kolay. Aliexpress'de altera'nın yahut xilinx'in usb blaster'ları ve fpga kitlerinin çakmaları ucuza satılıyor. Oradan giriş yapılabilir. Ancak fpga'yı tek başına alıp son ürünün içine oturtma kısmı benim için soru işareti. Bir de tabii birazcık vhdl öğrenme kısmı var.

Logic analyzer olarak şu var : http://www.aliexpress.com/item/1pcs-New-Arrival-USB-Logic-Analyzer-24M-8CH-MCU-ARM-FPGA-DSP-debug-tool/1710322113.html

Salae'nin logic analyzer'ının çakması 150 dolara karşılık 7 küsür dolar iyi fiyat 8 bit - 16 bit takip etmem gereken yerleri mecbur 4'er bit'e bölüp takip ediyorum. 8 bit parallel bus analyzer'ında clock için kanallardan birini seçmeni istiyor çünkü. Zaten 8 kanal olduğu için en fazla 7 bit takip edebiliyor.

En az 16 kanalı clock hariç kullanabilen bir analyzer olsaydı daha rahat ederdim ama bu da işimi gördü.

twitter | blog
GnoStiC
Ziyaretçi
« Yanıtla #56 : Şubat 11, 2015, 11:58:35 ÖÖ »

saleae $150 yine iyi bulmussun. $200'dan asagi gormedim ben.
senin $7 bedava resmen

hizlarini kale almazsan, iyiymis bu aliexpress'de oyuncaklar;
http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-PC-USB-Analog-Virtual-oscilloscope-16-Channel-Logic-Analyzer-Bandwidth-20M-Sampling-rate-48M/690002295.html
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #57 : Şubat 11, 2015, 14:56:28 ÖS »

Hız şu an çok önemli değil. Şu an osiloskop'a da çok fazla ihtiyaç duymadım ama analog tarafı biraz öğrenirsem ihtiyacım olur. İleride hız gereksinimi olan bir şeye girersem linkini verdiğin ürünün fiyatı uygunmuş.

Ama tabii önemli olan yazılım kısmı. Zırt pırt crash olmayan bir şey lazım. Salae'nin yazılımı bu açıdan kötü.

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #58 : Şubat 12, 2015, 02:30:21 ÖÖ »

Şu aşamada Pic16 serisine elveda deme vakti geliyor.
Zira Petit fs'nin değişkenlerine ram yetmiyor 16f877'de.
Kod:
error: (1250) could not find space (558 bytes) for variable _FatFs

Opsiyonlar,

1. Pic18'e geç
--a. Ram yeterli ama XC8 bu sefer recursive function çağrılarını compile etmiyor. Pro lisansın yoksa sana şöyle diyor.
Kod:
Omniscient Code Generation not available in Free mod
--- i. Kırığını bul.
--- ii. Compiler'ı değiştir.

2. Salla pic'i Atmel AVR'ye geç

3. Olduğun yerde kal filesystem'siz sd kartı block device olarak kullan.

4. Pic'i de AVR'yi de salla, 6522 VIA (Rockwell hala üretiyor) ekleyip sd kartı ve display'i de 6502 ile kontrol et. Şurada yapılmışı var : http://www.ele.uva.es/~jesus/6502copy/proto.html

5. FATFS struct'ı içindeki 512 byte'lık pencereyi uçurup bütün fat kütüphanesini sram'i kullanacak şekilde modifiye et.
« Son Düzenleme: Şubat 12, 2015, 02:51:56 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

twitter | blog
GnoStiC
Ziyaretçi
« Yanıtla #59 : Şubat 12, 2015, 08:27:19 ÖÖ »

@i_r_on:
lite, pro vs arasi optimizasyonda cok farkediyor.

PIC zamaninda acikcasi yazilimlarimi lisansli kullandigim icin ve mplab'in urunleride ASIRI pahali oldugundan dolayi picbasic alip, code'umun cogunu asm-endasm arasina yazmistim.
(sdcc denemistim ama 10+ yil once icin watchdog ile ilgili problem yasadigimi hatirliyorum)

simdi propeller/arm/atmel vs varken pic guzel bir ani olarak kaldi
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: