Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Tamirat] Capcom Play System 1 (CPS1) - Pang3
Sayfa: [1] 2 3 ... 5   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Capcom Play System 1 (CPS1) - Pang3  (Okunma Sayısı 52520 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 21, 2014, 22:26:29 ÖS »

Senenin son tamiratı Artık test edilmemiş, test edilip sonra bakılacak dediğim veya yedek parçaya ayırdığım arcade kartlarımı koyduğum sepetten çektiğim ve tamirat için masaya yatırdığım son kart

Pang 3

Önce kısaca bu arcade sistem hakkında biraz bilgi vereyim. "Capcom Play System" Capcom firması tarafından arcade oyunların üretim maliyetini düşürmek için teknolojiyi standartlaştırmaya başladığı ilk sistemlerden. Bu sistemde de ağabeyi CPS2 sistemleri gibi üst üste takılan devre kartlarından oluşuyor. Ancak CPS2'ler gibi henüz bir plastik kasaya girecek kadar gelişmemiş.

A Board: En alt katmanı oluşturan ana kart. Bu tüm oyunlarda standart. Yani herhangi bir CPS1 oyununun A board'u her hangi başka bir oyunu çalıştırabilir.

B Board: ROM board olarak da tabir edilebiliyor. Bu katmanda oyuna özel ROM'lar ve PAL'ler bulunuyor. Oyunu oluşturan grafik, ses ve program bu katmanda. Kartta ayrıca PAL (Programmable Array Logic) çipleri bulunuyor. Bu çipler onlarca mantıksal devre elemanının yapacağı oyuna özel mantıksal donanım konfigürasyonunun programlanarak tek bir pakete sığdırılmış hali diyebiliriz. Kopya koruması için de kullanılırlar. (Bkz. http://en.wikipedia.org/wiki/Programmable_Array_Logic)

C Board: Bu en tepeye yerleştirilen minik kartta "CPS-B" ile başlayan bir kodu olan özel capcom çipi bulunur (Başkaca elemanlar da olabilir ama esas eleman bu özel çip). Bu C boardlar bazı oyunlarda ortak olarak kullanılabildiği gibi bazı oyunlara spesifik üretilmiş olan versiyonları da var. Temelde kopya koruma amaçlı mantık devreleri ve eğer oyunda uygulanmuşsa "suicide battery" (intihar eden batarya) yapısından sorumlu olup esasen oyunun grafikleri ile ilgili bir donanım.

Evet bu tanıtımdan sonra, tamirat konumuz olan oyunumuz; Pang 3

Bu kartı da yolcunet'den aldığım ilk parti kartlarla birlikte "arızalı" olarak temin etmiştim. Yine belirtmekte fayda var, kartı bilinçli olarak "arızalı" olarak almıştım.

Peki temelde neydi bu kartın arızası?

1) Karman çorman grafikler
2) Hiçbir ses yok

« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:09:29 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Aralık 21, 2014, 22:27:42 ÖS »

efsane seyir başlıyor

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 21, 2014, 22:28:36 ÖS »

USTA işbasında Kahkaha

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Aralık 21, 2014, 22:35:51 ÖS »

Şizofren zihnimden gelen nida:
PANG PANG LULU!!!

-takip-

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
Fasa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 21, 2014, 22:44:27 ÖS »

Bir kart daha hayata dönüyorr
Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 21, 2014, 22:45:37 ÖS »

Arkalardan yerimizi ayırtalım. Kahkaha

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 21, 2014, 22:49:12 ÖS »

Çok geç kalmadım değil mi Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 21, 2014, 22:55:24 ÖS »

Eveet tamirat başlasın

Önce CPS sistemini oluşturan kartları birbirinden ayırarak işe başlıyorum. Bunu yapmaktaki esas sebebim boardu yıkayarak temizlemek. Bu arcade boardları önce iyice temizlemektedi amacım hem arızaları gözle muayene edebilmek hem de sağlık

Boardları musluk altında deterjanla yıkamadan önce sökülebilen tüm soketli çipleri dikkatle söküp bir kenara ayırıyorum. PLCC tarzı soketlerde bulunan çiplerin bacakları pislik ve pas yüzünden sokete neredeyse yapışmış. Bu tarz "yapışık" çipleri güvenle sökmek için önce WD40 spreyle bacakları yağlıyoruz ..

... ve bir süre pası çözülsün diye bırakıyoruz.

Sonra bir cımbız veya saatçi tornavidası vs gibi bir aletle PLCC soketin kenarlarındaki boşluklardan çipi oynata oynata çıkartıyoruz.

Çin işi, özellikle havya uçları vs ile hediye gelen "PLCC extractor" denilen aparatları tavsiye etmem. Çok adiler ve çipi tek hamlede güç ile çıkartmak üzere bir yapıları var ki bu istediğimiz bir şey değil bu tarz eski/paslı kartlarda ve soketlerde...
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:10:05 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Aralık 21, 2014, 23:03:24 ÖS »

Kolay gelsin yavuz abi
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 21, 2014, 23:08:50 ÖS »

Ooo baya bi mesaj yazılmış yahu!!!

Bu boarda enterasan olan bir başka durum var. Board-set orijinal gibi gözükse de uzman gözlerden kaçmayacak bir küçük detay var; CPS'in A ve C board'ları orijinal ancak B-board çok iyi yapılmış bir bootleg!!!

Bunu nereden mi anlıyoruz?

1) CPS boardlarda ROM çipleri her zaman soketli olur. Bunda EPROM'lar direk board'a lehimlenmiş.
2) B-Boardun yeşilimtrak rengi çok açık yeşil ve dokusu kalitesiz (sanki fırçayla sürülmüş gibi soldermask)
3) Orijinal Pang 3 B-board'u daha büyük oluyor (internetteki resimlerden baktım)
4) C board orijinal. Ancak orijinal Pang3 oyununun C-board'u değil başka daha eski (muhtemel pek de popüler olmayan) bir CPS1 oyununun.

Yine de bu oyunu, "Pang" olması ve diğer önemli bileşenlerinin orijinal olması (Yedek A board her daim lazım olur) açısından kolleksiyonuma katmaya değer buluyorum...  

june8efe
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 21, 2014, 23:09:51 ÖS »

yavuz hocam tamirin video çeksen de forum üyelerinin tansiyonu biraz yükselse
kolay gelsin, eline sağlık

Geliştirme kartları: Raspberry Pi2, Arduino Uno R3
El konsolları: Ngage,DS Lite,Nintendo 3DS cfw
Tv konsolları: PS1, Hdd'li fat PS2, Wii (Softmod'lu), Xbox360 slim rgh, PS4 Slim
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 21, 2014, 23:17:33 ÖS »

Board'un iyice oksitlenmiş olan JAMMA soketini de metal parlatıcı ile temizledikten sonra yıkıyorum.

Boardu yıkayıp, kuruttuk ve yerlerinden söktüğüm tüm çipleri geri taktıktan sonra  tamirata board'u büyüteçle inceleyerek devam ediyorum.

İlk tespit ettiğim sorun C-Board'un bazı bacaklarının darbe alarak eğilmiş olduğu ve bir ikisinin de lehimlerinden kurtulmuş durumda olması ...

Eğilen ayakları düzelttikten sonra C board üzerindeki Capcom custom çipin lehimlerini "reflow" ediyorum. Yani fluxlayıp havya ile bacakların üzerinden geçerek lehimleri "tazeliyorum".

Bu sayede gözle gördüğümüz ve göremediğimiz tüm lehim çatlakları da hallolmuş oldu

Bakalım sonuçta bir fark oldu mu?

Evet bir gelişme var. Artık ekranda sprite'ların hareketlerini de görmeye başladım. Ancak grafikler hala çorba gibi  
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:10:45 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 21, 2014, 23:24:54 ÖS »

Büyüteçle incelemeye devam ediyorum ve B-board üzerindeki bir alanın bir şekilde "erimiş" olduğunu görüyorum. Sanırım buraya bir yerlerden bir sıvı damlamış ve sadece bu alan üzerindeki hattı eritmiş. Tam da grafik veri yolunu kontrol eden 74LS245'lerin olduğu yerde...

Bu alanı temizleyip erimiş olan hattı (biraz da tahminle) kynar kablo ile yamıyorum.

Bakalım şimdi bir gelişme var mı?

Aha!!! Text'ler düzeldi  Kahkaha Ancak hala grafiklerde bozukluk var.
« Son Düzenleme: Mart 10, 2021, 16:45:28 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 21, 2014, 23:31:33 ÖS »

Boardu evirip çevirip başkaca bir fiziksel sorun var mı diye araştırırken A boardun arkasındaki RAM'lerin lehimlendiği yerde bazı bacakların birbirlerine değimiş olduğunu buluyorum...

Tüm birbirne değen ve değme potansiyeli olan bacakları cımbızla boarda zarar vermeden düzelttikten sonra bir kez daha deneme yapıyorum.

Ohhh be! Tüm grafik problemleri halloldu sonunda. Oyundan hala ses gelmiyor ama bu şekilde bi tur oyun oynayayım diyorum. Ancak bir sorun var birinci oyuncu ateş tuşu basmıyor
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:11:23 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Aralık 21, 2014, 23:37:19 ÖS »

Görüntü var ses yok o da kötü. Çözersin inşallah abi. Arşive güzel bir oyun daha girer.

Sayfa: [1] 2 3 ... 5   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: