Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Tamirat] Capcom Play System 1 (CPS1) - Pang3
Sayfa: 1 [2] 3 4 5   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Capcom Play System 1 (CPS1) - Pang3  (Okunma Sayısı 52509 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Aralık 21, 2014, 23:40:13 ÖS »

Arcade boardlarda sıkça rastlanan bir durum kontrollerin bazılarının basmaması veya basılı kalması. Bu sorun genellikle JAMMA soketinin yakınlarında bulunan "bus tranciever" denilen ve joystick ve buton kontrol sinyallerinin veriyoluna uygun zamanda aktarılmasından sorumlu 74LS245 çiplerinden kaynaklananır.

Bahsettiğim çipler bu board üzerinde şunlar ...

Bu çipler CPS1 A board üzerinde "surface mount" yani SMD tabir edilen cinsten. Sökmek için ısı tabancası gerek...

Söktüğümüz yeri (no-clean yani reçinesiz) fluxlayıp lehim fitili ile temizliyoruz...

Sonra alkollü pamukla temizliyoruz ...

İşte oldu. Tertemiz ve yeni çipi lehimlemeye hazır...

Biraz eğri oldu ama idare eder  

« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:12:06 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

june8efe
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Aralık 21, 2014, 23:40:35 ÖS »

buna az jeton harcamadık zamanında.
<a href="http://www.youtube.com/v/aZDojwkickk&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/aZDojwkickk&rel=0</a>

Geliştirme kartları: Raspberry Pi2, Arduino Uno R3
El konsolları: Ngage,DS Lite,Nintendo 3DS cfw
Tv konsolları: PS1, Hdd'li fat PS2, Wii (Softmod'lu), Xbox360 slim rgh, PS4 Slim
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Aralık 21, 2014, 23:44:57 ÖS »

245'leri değiştirmem sorunumu çözemedi maalesef. Hala ateş butonu çalışmıyor

Şimdi biraz daha araştırma yapmak lazım. Yine alıyorum büyüteci elime ve birinci oyuncu ateş butonunun kart üzerindeki hattını takip etmeye başlıyorum. Neden sonra aralarda bir yerlerde sorunu farkediyorum (her zamanki gibi Murphy bunu en ulaşılmaz yere saklamış Kahkaha ). Burada hat sanki yıldırım çarpmış gibi yanmış...

Bu hattı da boardun arkasından doğru (yüzeyden baya zor bir yerde) kynar kablo ile tamir ediyorum...

Sonuç? Hala basmıyor buton
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:12:33 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Aralık 21, 2014, 23:47:32 ÖS »

Tam kafayı yemelik iş ha onu dene bunu dene olmasın gelde şizofreni olma. Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Aralık 21, 2014, 23:55:06 ÖS »

Sabır. Bu işlerde sabırlı olmak lazım. İncelemeye devam...

Buton1'in bağlı olduğu çipleri de kontrol ediyorum ve sinyallerin 245'e girmeden önce "pull-up resistor" görevi gören sıra dirençlerden birisinin çatlamış olduğunu farkediyorum (CR084 yazan yerde CR ve 084 arasına dikkatli bakın - çatlak orada).

Arduino ve hobby elektroniği ile uğraşan arkadaşlar konuyu bilir ancak bilmeyenler için kısaca tarif etmek gerekirse;

Pull-up resistor (türkçesini bilmiyorum) bir sinyal hattını bir işlemci RAM veya benzeri başka bir mantık bileşenine bağlamadan önce besleme voltajına bağlayan genellikle 1K-10K arası değere sahip dirençtir. Sinyal 0 olduğunda sinyal hattı üzerinden sonsuz akım geçmemesi için bu dirençler kullanılır.

Ayrıca hattı takip etmeye devam edince filtre görevi gören sıra kondansatörlerinden birisinin de resmen patlamış olduğunu farkediyorum.

Bu board'a yıldırım mı çarpmış yav &nbsp;Kahkaha
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:12:57 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Aralık 21, 2014, 23:57:30 ÖS »

bozuk bi güç kaynağı 220vermiştir belki. kolay gelsin

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Aralık 22, 2014, 00:04:37 ÖÖ »

Yanmış parçaları söküyorum...

Ancak malzeme çekmecemde bu parçalar yok. Elimde yedek parça olarak kullanabileceğim bir başka CPS oyunu da yok. Bu noktada bu parçaların aslında içlerinde ne olduğuna dair takıldığım yabancı forumdan (KLOV) yardım istiyorum.

Gelen yorumlardan CR084'ün Capcom tarafından ürettirilen özel bir "sıra direnç" olduğu diğer çipin ise (A104Z) sadece sıradan 100nf'lık kondansatörlerden oluşan bir "sıra kondansatör" olduğunu anlıyorum.

A104Z'yi "yapabilirim" ancak CR084 biraz zorlayacak gibi...

Board'un üzerinden sağlam bir CR084 söküp multimetre ile bacakların tüm kombinasyonlarını ölçüyorum. Bu işlem 1-2 saatimi alıyor ancak yabancı forumlarda bile omayan bu değerli şemayı oluşturuyorum (bu vesileyle ağır arcade babalarından taktir alıyorum )

« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:13:35 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Aralık 22, 2014, 00:10:55 ÖÖ »

Bu şemaya göre kendime bu "özel" çipten üretmeye başlayabilirim

Önce bir parça minik delikli plaket hazırlıyorum ...

Sonra elemanları şemaya göre yerleştiriyorum ...

Veee CR084'ümüz hazır

Ve parçayı yerine lehimliyorum. Eh orijinali gibi değil tabi görüntüsü

Neyse, bi deneyelim bakalım çalıştı mı? CPS1'in test menüsüne girip INPUT test menüsünü seçiyorum...

Evet burada da bir şlak sesi geliyor Kahkaha
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:14:12 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Aralık 22, 2014, 00:14:22 ÖÖ »

bozuk bi güç kaynağı 220vermiştir belki. kolay gelsin

Sebebin ne olduğunu çok sonra anladım Ses problemi ile uğraşırken ..

Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Aralık 22, 2014, 00:16:53 ÖÖ »

Sene sonuna doğru efsane konu olmaya aday demiyorum direk efsane. Buton sorunuda çözülmüştü sanırım sesten önce o kadar ayrıntı varki hazır çorba yaptım kafamda.

Axeseytan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Aralık 22, 2014, 00:31:15 ÖÖ »

Herkesin beklentileri giderek artıyor abi haberin olsun.   Ellerine sağlık.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Aralık 22, 2014, 00:32:50 ÖÖ »

Eveet, grafik problemlerini çözdük, kontrol problemlerini de çözdük. Oyun bu haliyle sessiz olarak da olsa sorunsuz bir şekilde oynanabiliyor...

Ses konusunu en sona bırakmıştım. Muhtemel basit bir sorundur diye. Ne kadar yanılmışım

Neyse, önce sorunu basitçe analiz etmeye çalışalım. Arcade kartlarda ses sorununun bir çok sebebi olabilir. İlk test etmemiz gereken kısım: Hoparlör. Eğer hoparlör bozuksa ses gelmez. Benim durumumda sorun hoparlörden değil, bunu biliyorum...

Daha sonra yavaş yavaş içerilere doğru, yani sesin kaynağına doğru ilerlemeye devam ediyoruz. İkinci durak ses amfisi ve ses ayar düğmesi (volume pot). Bunu da test etmek kolay ses düğmesini açıp amfi entegresinin etrafındaki kondansatörlere çıplak parmağınızla dokunun. Hoparlörden çızırtı veya pat pat diye ses geliyorsa amfi entegreniz de çalışıyor demektir. Benim amfi entegresi de sağlammış bu arada onu anladım...

Devam ediyoruz... Sorun basit şeylerden değilmiş. Artık derin sulara dalıyoruz...

Bir CPS1 A kartında sesten sorumlu bileşenler şunlarmış;

1) Z80 işlemci: Genelde CPS1 ses problemlerinin suçlusu üretimde kullanılan adi Z80 işlemcilermiş.
2) YM 2151: &nbsp;Yamaha ses çipi. Bu çip zamanında envai çeşit arcade kartlarda yaygın bir şekilde ses için kullanılan bir çiptir.
3) YM3012: Yamaha ses DAC. Digital olarak üretilen sesi analog ses sinyaline dönüştüren Digital-Analog çevirici çipi.
4) OKI 6295: Benzer şekilde bu da zamane arcade kartlarında yaygın olarak kullanılan insan sesi sentezleyicisi (voice synthesis).
5) 5218 OpAmp'lar: YM3012'den çıkan cılız analog ses sinyalini amfi entegresine girmeden önce yükselten (pre-amfi) entegreleri.
6) HA13001: Bu da yine yaygın olarak kullanılan (Bazı NeoGeo MVS boardlarında da kullanılmıştır) ses amfi entregresi.

Ses sorununun nereden kaynaklandığını anlamak için tüm bu bileşenlerin test edilmesi lazım. Bu uzun ve oldukça zahmetli bir iş.

Önce işe Z80'den başladım...

Kullanılan 4Mhz'lik Z80'i söküp yerine soket yerleştirerek yerine elimdeki 10Mhz'lik daha güçlü Z80'lerden kullandım.

Sonuç? Değişen bir şey yok. Yine sessizlik &nbsp;:'(

« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:15:00 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Aralık 22, 2014, 00:33:58 ÖÖ »

Sene sonuna doğru efsane konu olmaya aday demiyorum direk efsane. Buton sorunuda çözülmüştü sanırım sesten önce o kadar ayrıntı varki hazır çorba yaptım kafamda.

Sorma! Bu board ile (belki de haddinden fazla) uğraştım.

Herkesin beklentileri giderek artıyor abi haberin olsun.   Ellerine sağlık.

Toparlıcam birazdan

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Aralık 22, 2014, 00:43:04 ÖÖ »

Yine yabancı forumlara başvurdum. Orada bir eleman CPS1 A boardun devre şemasını inclememi tavsiye etti. Yönlendirdiği devre şeması en eski CPS1 sisteme ait olmasına rağmen ses kısmı kabaca aynıydı.

Bu şemaya göre Z80'in reset sinyalini kontrol ettiğimde bunun mantıksal sıfır olduğunu gördüm...

Bu şu demek oluyor; Z80 reset yemiş durumda. Reset sinyali 0 ise işlemci çalışmaz, bu kadar basit.

Aslında tüm ses devre elemanlarının bağlı olduğu "ses reset" sinyali (/S-RESET) aslında oyunun ana işlemcisi (Motorola 68000) ve diğer taraflarına da giden ana RESET sinyalinden türüyor. Ana reset sinyali basit bir buffer (74LS367) çipine giriyor ve sadece güçlendirilerek (mantıksal sinyaller eğer bir çok entegreye gidiyorsa bazen arada sinyal seviyesini güçlendirmek için buffer - tampon dediğimiz elemanlar kullanılarak yeniden güçlendirilir) Z80, OKI ve Yamaha çiplerinin ilgili RESET veya CLEAR pinlerine gidiyor.

E peki oyunun geri kalanı nasıl çalışıyor??? Netekim tampon entegreye giren sinyalle çıkan sinyal mantıksal olarak aynı olmalı...

Ama değil &nbsp;Ney

Yani olmadığı belli zira oyunun geri kalanı çalışıyor. Yani ana RESET sinyali +5V (Mantıksal 1).

O zaman tampon entegremiz mi bozuk?
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:15:29 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Aralık 22, 2014, 00:58:11 ÖÖ »

74LS367 kontrol sinyali ile kontrol edilebilen 6 adet mantıksal tampon (buffer) devrenin paketlenmesinden oluşan bir çip. 74LS367'nin SMD versiyonunu bulamadım. Ama HC versiyonundan (LS yerine HC kullanabilirsiniz ama HCT kullanılmaz!!!) buldum. Aslında onu da konya sokak veya online olarak bulamadım ancak bluemavi.com'a mail attım "komşulardan bulabilirmisiniz" tadında Gerçekten 5 dakika sonra maile cevap geldi ve 74HC367 temin edebileceklerini söylediler. Bu ve birkaç aklımdaki (çok da gerekli olmayan parçaları) da siparişe ekleyerek (50 kuruşluk tek bir çip için o kadar ilgilenmeleri beni çok sevindirdi, ayıp olmasın diye siparişi 20 TL seviyesine çektim) siparişimi verdim... Kargom ertesi gün ofisteydi

Gelen 74HC367 diğerinden biraz darmış ama ucu ucuna da olsa board'a lehimleyebildim...

Hadi bakalım dedim... Yine sesslik! Çıldırıcam &nbsp;Kahkaha

Sakinleştikten sonra S-RESET sinyalinin 0 olmasının bozuk bir tampondan değil bu sinyalden beslenen bozuk diğer elemanlardan kaynaklanabileceğini düşündüm. Ve sırasıyla YM2151, YM3012 ve OKI çiplerini değiştirdim. Yamaha çipleri elimdeki yedek parça olarak kullandığım bootleg street fighter II boardundan söktüm (Zaten bootlegler başka ne işe yarar ) OKI'lerden elimde sıfır vardı zaten...

Sonuç??? Yine sessizlik yine sessizlik!!! &nbsp; &nbsp; &nbsp;
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 18:24:41 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

Sayfa: 1 [2] 3 4 5   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: