Eveet, grafik problemlerini çözdük, kontrol problemlerini de çözdük. Oyun bu haliyle sessiz olarak da olsa sorunsuz bir şekilde oynanabiliyor...
Ses konusunu en sona bırakmıştım. Muhtemel basit bir sorundur diye. Ne kadar yanılmışım

Neyse, önce sorunu basitçe analiz etmeye çalışalım. Arcade kartlarda ses sorununun bir çok sebebi olabilir. İlk test etmemiz gereken kısım: Hoparlör. Eğer hoparlör bozuksa ses gelmez. Benim durumumda sorun hoparlörden değil, bunu biliyorum...
Daha sonra yavaş yavaş içerilere doğru, yani sesin kaynağına doğru ilerlemeye devam ediyoruz. İkinci durak ses amfisi ve ses ayar düğmesi (volume pot). Bunu da test etmek kolay ses düğmesini açıp amfi entegresinin etrafındaki kondansatörlere çıplak parmağınızla dokunun. Hoparlörden çızırtı veya pat pat diye ses geliyorsa amfi entegreniz de çalışıyor demektir. Benim amfi entegresi de sağlammış bu arada onu anladım...
Devam ediyoruz... Sorun basit şeylerden değilmiş. Artık derin sulara dalıyoruz...
Bir CPS1 A kartında sesten sorumlu bileşenler şunlarmış;
1) Z80 işlemci: Genelde CPS1 ses problemlerinin suçlusu üretimde kullanılan adi Z80 işlemcilermiş.
2) YM 2151: Yamaha ses çipi. Bu çip zamanında envai çeşit arcade kartlarda yaygın bir şekilde ses için kullanılan bir çiptir.
3) YM3012: Yamaha ses DAC. Digital olarak üretilen sesi analog ses sinyaline dönüştüren Digital-Analog çevirici çipi.
4) OKI 6295: Benzer şekilde bu da zamane arcade kartlarında yaygın olarak kullanılan insan sesi sentezleyicisi (voice synthesis).
5) 5218 OpAmp'lar: YM3012'den çıkan cılız analog ses sinyalini amfi entegresine girmeden önce yükselten (pre-amfi) entegreleri.
6) HA13001: Bu da yine yaygın olarak kullanılan (Bazı NeoGeo MVS boardlarında da kullanılmıştır) ses amfi entregresi.
Ses sorununun nereden kaynaklandığını anlamak için tüm bu bileşenlerin test edilmesi lazım. Bu uzun ve oldukça zahmetli bir iş.

Önce işe Z80'den başladım...

Kullanılan 4Mhz'lik Z80'i söküp yerine soket yerleştirerek yerine elimdeki 10Mhz'lik daha güçlü Z80'lerden kullandım.

Sonuç? Değişen bir şey yok. Yine sessizlik :'(