Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarSinclairEbay'de ortaya cikan tuhaf Sinclair ZX Spectrum prototipleri !!?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Ebay'de ortaya cikan tuhaf Sinclair ZX Spectrum prototipleri !!?  (Okunma Sayısı 13506 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 01, 2015, 04:05:02 ÖÖ »

Merhaba arkadaslar.

Gecen gun Ebay'de Sinclair'lere bakarken dikkatimi birsey cekti.

Saticinin birisi, Sinclair Research sirketine ait oldugunu soyledigi bir takim prototip bilgisayar kasalarini satisa koymustu. Ilanlari gorur gormez "bu konu kesin WOS'ta da konusuluyordur" diye dusunup WOS'a baktim. Tam dusundugum gibi, konu hakkinda bir baslik acilmisti ve eger yanilmiyorsam, gorunen o ki, satistaki prototipler gercekten de Sinclair'e ait.

Simdi Sinclair'ci olanlarinizi gorsel bir retro soleni bekliyor. Ilanlarin suresi gecmeden bakmanizi oneririm. Benim bir diger merak ettigim de bunlarin kac paraya satilacagi. Bakip gorecegiz...

Saticinin Ebay adresi soyle:

http://www.ebay.co.uk/sch/foffion/m.html?item=261717911856&hash=item3cef9a6930&pt=UK_VintageComputing_RL&rt=nc&_trksid=p2047675.l2562

Bu konunun konusuldugu WOS basliginin adresi ise:

http://www.worldofspectrum.org/forums/showthread.php?t=49783

Ebay'den resim alip buraya yuklemek ne kadar dogru bir hareket bilmiyorum ama bir tanesini de buraya eklemeden edemeyecegim. Eger sorun olusturuyorsa bir admin bir zahmet siliversin resmi.

* P1100750.jpg (63.38 KB, 1024x768 - Görüntüleme: 2191 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 01, 2015, 04:08:32 ÖÖ Gönderen: мemrah » Logged
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 01, 2015, 13:32:16 ÖS »

En ilginç değişik kasa eklediğin sinclair 9200 kasasıymış Bir diğer hoşuma giden de eklediğim oldu. Diğerleri ZX81, Spectrum 48K bozması gibi...  Üretime girmiş olmalarını isterdim.

Kaça gidecekler konusu benimde ilgimi çekti (zamanında C64DX kasası ve klavyesi listelemişti biri -Bulgaristandan...şimdi almadığıma çok pişmanım..Onedenle Sinclair serverler her ihtimale karşın takip etsinler derim.) Bu kasaların içine Spectum 48K ya da ZX81 yerleştirilebilirse ilginç olur...

* P1100729.jpg (82.05 KB, 1024x768 - Görüntüleme: 1988 kez.)

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 01, 2015, 14:28:48 ÖS »

Ulan Speccy'nin prototip kasaları bile oyun hamurundan yapılmış gibi. Orijinali zaten oyuncak gibi olunca prototipleri de sanki 1-2 saatte ortaya konmuş. Keşke ellerinde 3D printer olsaymış
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 01, 2015, 17:41:28 ÖS »

En ilginç değişik kasa eklediğin sinclair 9200 kasasıymış Bir diğer hoşuma giden de eklediğim oldu. Diğerleri ZX81, Spectrum 48K bozması gibi...

0 "Sinclair 9200" kasasi ile ilgili benim en cok merak ettigim o ortadaki bolumun ne oldugu. LCD ekran gibi birsey mi acaba? Bu da insana acaba portatif bir Spectrum mu yapacaklardi diye dusunduruyor.

Ayrica tuslarda FAST ve SLOW komutlari var ki bu durumda bu bir Spectrum degil ZX80 veya ZX81 prototipi olabilir. LCD ekran fikri de o zaman daha mantikli hale geliyor cunku o yillarda renkli LCD yok gibi birsey, ama hesap makinelerinde kullanilanlar gibi tek renkli bir LCD ekran teknolojisini "dot matrix" seklinde uretmeyi dusunmus olabilirler. ZX80 ve ZX81 de zaten siyah beyaz ve text bazl bilgisayarlar oldugu icin bu tur bir LCD gayet yeterli olabilir.

Ben su ZX90 modelini de merak ettim. Acaba ZX80'in ilk dusunulen ismimiydi yoksa gelistirilmis bir ZX80 olmasi mi planlanmisti...
« Son Düzenleme: Ocak 01, 2015, 17:43:45 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 05, 2015, 02:03:15 ÖÖ »

Arkadaslarrrr.... Acik arttirmalar sona ermis durumda ve iste Witchdoktor'un "oyun hamurundan yapilmis gibi" dedigi prototiplerin satildigi fiyatlar...

* prototip fiyatlari.jpg (216.14 KB, 767x823 - Görüntüleme: 7205 kez.)
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 05, 2015, 08:43:16 ÖÖ »

Bana pek'de ilgi çekici gelmedi bu prototipler. Kim bilir daha kimlerde, ne gizli gömüler bekliyordur Bari bir müze felan alsada, en azından herkes görebilse.

Spectrum nedense fonksiyon tuşlarını hiç düşünmedi. Bakıyorsunuz en yakın rakibi commodore64'de 8 tane fonksiyon varken, spectrum'da hiç yok. Gerçi "Olsa ne olacak" diyebilirsiniz, sonuçta c64 gibi çok güçlü bir kartuş arşivi-desteği yok. Microdrive desen, bana göre 1541 gibi çok kullanışlı değil. Ne bileyim aklıma geldi bir anda Kahkaha
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 05, 2015, 10:45:44 ÖÖ »

@joker

Fonksiyon tuşları ne işe yarıyor C64'de (ya da VIC-20'de)?

Bu arada piyasaya sürüldüklerinde ZX Microdrive (~85K) 50 pound, C1541 floppy (170K) ise 400 dolar fiyat etiketli imiş. CBM ürünleri Amerika, Sinclair ürünleri ise Avrupa zihniyeti ile üretilmiş gibi.

Onun dışında; Spectrum, Spectrum'cuya güzel, Commodore ise Commodore'cuya...
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 05, 2015, 11:42:56 ÖÖ »

@joker

Fonksiyon tuşları ne işe yarıyor C64'de (ya da VIC-20'de)?

Dediğim gibi çokta lazım değil zaten Kahkaha Benim ki niye yok fantazisi

Gerçi commodore'da en azından retro replay gibi kartuşlarla disket okuma, yükleme gibi işlemlerde oldukça işe yarıyor. VIC-20'de yanlış bilmiyorsam komutlar set edilebiliyor.
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ocak 05, 2015, 11:43:35 ÖÖ »

Aslında geçenlerde Sir Clive Sinclair'le bir röportaj vardı. Bunlar daha önce ortaya çıksa, ona sorulabilirdi... ya da Clive Sinclair ile adam akıllı bir röportaj program yapılmalı ve sorulmalı...

@joker : Microdrive ile 1541 karşılaştırdın ya orada olayı kopardın Sen iflah olmaz bir spectrumcu olarak kalacaksın...

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 05, 2015, 12:11:16 ÖS »

@joker : Microdrive ile 1541 karşılaştırdın ya orada olayı kopardın Sen iflah olmaz bir spectrumcu olarak kalacaksın...

Microdrive candır Kahkaha
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 05, 2015, 13:44:16 ÖS »

Aslında geçenlerde Sir Clive Sinclair'le bir röportaj vardı. Bunlar daha önce ortaya çıksa, ona sorulabilirdi... ya da Clive Sinclair ile adam akıllı bir röportaj program yapılmalı ve sorulmalı...

Deniz bir röportaj yapsa da keyifle okusak

@joker
VIC-20'de aynı BASIC V2 kullanıldığından, fonksiyon tuşlarına komut (string) ataması yapılamıyor (BASIC V3.5 ve üstü versiyonlarda KEY komutu ile her bir tuşa string atanabiliyor).

Maşallah, Spectrum'un her bir tuşu fonksiyon tuşu gibi çalıştığından, bu tarz alternatiflere gereksinim duyulmamış galiba
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 05, 2015, 14:01:42 ÖS »

Deniz bir röportaj yapsa da keyifle okusak

@joker
VIC-20'de aynı BASIC V2 kullanıldığından, fonksiyon tuşlarına komut (string) ataması yapılamıyor (BASIC V3.5 ve üstü versiyonlarda KEY komutu ile her bir tuşa string atanabiliyor).

ok abi haklısın. Commodore16'nın fonksiyon tuşları default olarak geliyordu. VIC-20 ile karıştırdım

F1  GRAPHIC
F2  DLOAD+CHR$(34)
F3  DIRECTORY+CHR$(13) (the key RETURN  is hit)
SHIFT +F4  SCNCLR+CHR$(13)
SHIFT +F5  DSAVE+CHR$(34)
SHIFT +F6  RUN+CHR$(13)
SHIFT +F7  LIST+CHR$(13)
HELP  or F8  HELP+CHR$(13)
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ocak 05, 2015, 16:00:51 ÖS »

Maşallah, Spectrum'un her bir tuşu fonksiyon tuşu gibi çalıştığından, bu tarz alternatiflere gereksinim duyulmamış galiba

Bu iyiydi... Spectrum'un klavyesinde normal tuş yok. Hepsi fonksiyon tuşu

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: