commodore.gen.tr

Genel Kategori => Genel Sohbet => Konuyu başlatan: savagery üzerinde Mayıs 22, 2016, 17:28:05 ÖS



Konu Başlığı: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: savagery üzerinde Mayıs 22, 2016, 17:28:05 ÖS
Atari tarafım daha ağır basıyor yani.

Amigayı, Commodore64'ü çok seviyorum. Fakat bir türlü raftan indirip kurup ta kurcalamak içimden gelmiyor.

Oysa, Atari 800 xl' de bir oyun açtığımda grafikleri sesleri C64'ten daha kötü olmasına rağmen saatlerimi harcıyorum. Çok daha fazla heyecan veriyor bana.
Mesela en çok oynadığım oyun Bruce Lee ve Montezuma's revenge dir.

Aynı oyunları C64 te oynuyorum, zevk alamıyorum.

Bunda ilk bilgisayarımın Atari 800 XL olmasının payı çok büyük tabi.

Şimdi bile oyun oynarken rahmetli babam kapıyı açıp " kapatın oğlum artık o bilgisayarı " diyecekmiş gibi hissediyorum.

Ya da kardeşimle beraber "Road Race" oyununu kasetten yüklemeye bırakıp dakikalarca self test vermeden oyun çıkacak mı diye bekleyişimizi hatırlıyorum.

Her ay Commodore dergisi satın alıp, oyun grafiklerine ağzımızın suyu akarcasına bakıp özendiğimizi hatırlıyorum.

Hele Ankaradayken Yıba çarşısında Oğuz abi'nin bilgisayarcısında ilk kez Atari ST ve mouse gördüğümüz gün geliyor aklıma. Büyülendiğim o yem yeşil ekran.

Bu yüzden Atariyi daha çok seviyorum.

Tabi Amigasız da yapamıyorum o ayrı ama...



Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: Def Leppard üzerinde Mayıs 22, 2016, 18:13:37 ÖS
Öncelikle şunu belirtmek isterim tanıdığım kadarıyla savagery gerçek bir amigacıdır.  insanın bu tür bilgisayarlarla ilk yaşadıkları daha özel olabiliyor.  benim içinde bu tür bilgisayarları alıp tamir etmek geliştirmek  yani onlarla bir şekilde uğraşmak daha zevkli geliyor.  bu birazda doyuma ulaşmakla ilgili gibime geliyor sanırım savagery benim gibi de her türlü amigayı görme imkanı omuş. amiga da doyum olunca tabiki ilk zevk alınan duygulara geri dönüş olabiliyor . ilk bilgisayarda atari olunca yine bu zevk veriyor gibime geliyor.  eski hurda c64 amiga artık neyse onu alıp tamir etmek her türlü geliştirmek nasıl hoşuma gidiyorsa  buda o şekilde birşey olmalıdır diye düşünüyorum. tabi bu doyum olunca insanın elinde bayağı bilgisayar parçasıda birikiyor ve bu işin birde maddi yönü olduğunu unutmamak gerekir ya takas yada satış durumu da ister istemez oluşuyor. ne olursa olsun şuda bir gerçek bizim gibiler AMİGASIZ yapamaz :)


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: Voltron üzerinde Mayıs 22, 2016, 18:30:09 ÖS
C64, Amiga, PC daha sonraları hayatıma girmiştir ben de onlarsız yapamam ama, Atari gerçekten başka bir dünya.

Self Test korkusu :) olsun, Kendine has renk paleti ve -bir SID değil ama- POKEY'in kendine has ses karakteri olsun gerçekten başka bir dünya. Hele ki ilk bilgisayar olunca ve onunla büyüyünce.

Atari 800XL ile ben odada yalnız kalamazdım mesela çocukken. Ciddi ciddi birilerini çağırırdım ya da kaçardım oyun yüklenmesi bitene kadar. Hep self test yüzünden. Bir de, virüs gibi yayılırken asfaltı yiyen canavarları öldürmeye konsantre olmuşken aniden cart diye bozulan ve yürek hoplatan bir oyun vardı; 'Speedway Blast'. Aslında oyunun hep günahını aldık yıllarca bozuk oyun diye. Oyun sadece OS B istiyormuş. Bunu da bir kaç yıl önce öğrendim.

Oyunlarım 2-3 teyp kaseti ile sınırlı olduğundan, ben hiç imrenmedim C64 grafiklerine. Aksine hep daha tok ve net gelirdi Atari'nin renkleri. Benim için önemli oyunlar olan 'River Raid', 'Turmoil', 'Boulderdash' gibi oyunlar baya mat gözükürdü başka arkadaşların C64 lerinde. Pokey'in sesleri daha keskin, SID bir o kadar soft ve ciddiyetsiz gelirdi.

Bir de yeşil kullanım klavuzu vardı Türkçe. İlk paragrafında bir cümle yazardı "Atari Bilgisayarları sizi bambaşka bir dünyaya götürecektir." diye.

Doğruymuş.


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: hakanzade üzerinde Mayıs 22, 2016, 21:21:28 ÖS
Her ne kadar şimdilerde Commodore 64 "konsol" olarak anılsa da, alım satım sitelerinde konsol kategorisinde yer alsa da İlk bilgisayarım bir Commodore 64 idi. Alışkanlıktan olsa gerek hayatımın video oyun kısmını hep bilgisayar ile doldurdum. Commodore 64, Amiga 500, 386 DX, Celeron 300a şeklinde devam etti. Commodore 64 ve Amiga 500 fiziksel olarak elimde olmasa da emulatörler ile zevk alarak kullanırım.

Vakti zamanında oyunlarını alıp oynayamadığımız PS2'nin zibilyon tane oyunlarına internetten erişebilir olunca son zamanlarda konsol olarak PS2'ye merak saldım, ondada commodore 64 oynuyorum, joypadla güzel oluyor.



Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: emarti üzerinde Mayıs 22, 2016, 22:52:26 ÖS
Atari 800 XL hakkında pek bilgim yok ama renk konusunda 256 olmalı yani c64'ün 16 rengine kıyasla daha iyi grafik demek çözünürlülükte fazlaydı sanırım.


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: Murat Çileli üzerinde Mayıs 22, 2016, 23:15:54 ÖS
Benim de ilk bilgisayarım Atari 800 XL ve sonrasında Amiga 500'dü. İkisini kıyasladığımda Amiga 500 yıllarım ağır basıyor.


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: LW3D üzerinde Mayıs 23, 2016, 01:26:01 ÖÖ
C64 her türlü ATari800XL'i şamarlar... Ama ilk aşk başkadır...Unutulmaz... Benim ilk bilgisayarım C64'dü. Amiga ile çok daha üretken olsam da, C64'ün yeri başkadır...Kutusunu görsem duygulanırım, resmine baksam, yeter :P Atari 800XL sevgisinin ya da Sinclair sevgisinin ardında yatan o ilk aşk duygusu, teknik boyutla, iyi grafikle, sesle anlatılamaz... Yoksa Spectrumcuların intihar etmesi gerekirdi :P


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: savagery üzerinde Mayıs 23, 2016, 11:14:46 ÖÖ
Atari 800 XL gerçekten bana çocukluğumu hatırlatıyor. İstediğim oyunu bulamayışımızı. İstanbuldan dayıma sipariş verişimizi. Falan filan.

Fakat 1050 disket sürücü aldığımda çok mutlu olmuştum.
Çünkü 800 XL gerçekten disket dsürücü ile bir anlam kazanıyor.
O zamanlar azmedip yaklaşık 200 300 disketlik sağlam bir arşiv yapmıştım. 


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: Geos üzerinde Mayıs 23, 2016, 13:01:45 ÖS
Evet benimde ilkbilgisayarım C64'dü esasındaC64 almıyacaktım çünkü para yetmiyordu C16 yada spectrum 48k alıcatım sonra yılbaşıda ustam haftalığıma zam yaptı 2hafta daha bekledim sonrası malum C64 aldım tabikide 2el vaybe yıl 1989


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: blackturk üzerinde Mayıs 23, 2016, 13:08:51 ÖS

  İlk amiga sahibi olduğumda ,  internet amaclı almamıştım.internet ne ola ki o zamnlar  bir orta okul öğrencisi için daha Sonra ne oldu teknoloji ve iletişim gelişti.İnsanların artık mobil devrim içersinde yaşıyor..1993 yılında üretilmiş olan amiga 1200 ile internette  dolaşmaya çalışıyorum.Ama tam bir işkence .Neyse amac internet dolaşmak değilde.İlgi duyduğum bir bilgisayar olarak hobi amaclı kullanmaktan zevk alıyoruz.Birazda mazi şinasi modunda  kalmak eğlenceli olabiliyoru. ;D


http://www.youtube.com/watch?v=CmGx0OaehUo&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=CmGx0OaehUo&feature=youtu.be)


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Mayıs 23, 2016, 13:26:08 ÖS
O zaman ben de bir itirafta bulunayım. 1994 yılında üniversiteye gidene kadar benim hiç Commodore'um olmadı abi. :D

Ortaokul boyunca en yakın arkadaşımın Commodore 64'ü ile takıldık, disket sürücü falan hak getire tabi. Kendimiz kafa ayar ledi alıp lehimlemiştik teybe. Hiç unutmam şemadan birşey anlamayınca köşesinde bulduğumuz telefonu aramıştık, adam da bize önce teybin modelini sorup sonra da nereye hangi kabloyu lehimleyeceğimizi tarif etmişti. Liseye geçtiğimizde onun C64 satıldı, benim de Amiga hayalleri kurduğum dönemlerde bir türlü bizimkileri ikna edememiştim. Meğer maddi imkansızlıklar yüzündenmiş, canım babam emekli olur olmaz o zamanın parasıyla tam 1350$ verip bir Escort 486DX4-100 almıştı bana. 4MB RAM'i 850MB HDD'si ve 2x CD sürücüsü vardı ama ses kartı yoktu. Daha sonra Windows 95 yükleyebilmem için 120$ verip 4MB RAM daha aldığımı hatırlıyorum. Bir de Prince of Persia 2'nin müzikleri ses kartı aldırmıştı bana. Hey gidi günler. :)

İlk kez AmigaOS'u emülatör üzerinde kurup sonrada üyelerimizden burcincerci'nin 1200'üne bağladığımız 3.5" HDD'ye gerçek Amiga'da kurulum yapmıştık. Elimizde fiziksel olarak Workbench disketi bile yoktu, yerel televizyonda çalışan bir arkadaştan sadece Workbench disketini alıp seri porttan TwinExpress ile disket imajlarını RAM'e alıp oradan adf2disk ile önce Workbench seti oluşturmuştuk kendimize.

İlk Amiga'm ise 2000 yılından sonra çalıştığım bilgisayarcının tavan arasında bulduğum Amiga 500'dü. Tabi zamanla bit pazarından bulduğum 500'ler, şirketin eskilerinde bulduğum 3 tane 3000, zaman içinde 3 sefer takaslayarak/satın alarak edindiğim ve yine elimden çıkardığım Amiga 1200'ler falan da oldu. Ama asla tam anlamıyla bir Amiga'cı olmadım ben de. Ama hep bir depreşti Amiga'cı tarafım. Bu sıralar yine depreşmiş durumda. Yakında Anne Ben Amiga'cı oldum bağlığı görürseniz şaşırmayın. :D

Yani senin anlayacağın Alper abi gerçek Amiga'cı olman gerekmez, Amiga'cı olman veya arada sırada da olsa Amiga'cı tarafının depreşmesi bizim için yeterli. ;)


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: burcincerci üzerinde Mayıs 23, 2016, 14:18:55 ÖS
benimde ilk bilgisayarım atari800xl'di. benim hatırladığım eğer atari 800'de c64 ile aynı oyun varsa renklerin ve grafiklerin daha güzel olduğuydu. eksi tarafı turbo loader çok sonra çıktı ve c64'den yine de yavaş yüklerdi. bir de oyunlarını bulmak ızdırap oluyordu. sonrasında 91 civarında c64 almıştım. hatta verdiğim para 300tl idi. onu da nereden hatırlıyorum, ehliyet kursu 300tl idi commodore64 mü ehliyet mi diye düşünmüştüm. sonra diji bilgisayara girmiştim, ardından Çanakkaleye taşındıktan sonra 94-95 arası sanırım, diji bilgisayarın elinde kalan son amiga500'ü ve 1085s monitörü sıfır olarak almıştım. özay yazınca eski günlerim geldi aklıma iyiki varsın dostum simon.


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Mayıs 23, 2016, 14:40:58 ÖS
Seninle ilk taşıştığımız an da sanırım halk bahçesindeki festivalde açtığın standda o bahsettiğin Amiga 500 ile disket çekiyordun yanlış hatırlamıyorsam. :) 


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: wizofwor üzerinde Mayıs 23, 2016, 14:48:46 ÖS
sonrasında 91 civarında c64 almıştım. hatta verdiğim para 300tl idi. onu da nereden hatırlıyorum, ehliyet kursu 300tl idi commodore64 mü ehliyet mi diye düşünmüştüm.

Sonunda 91-93 yıllarındaki bilgisayar/konsol fiyatlarını bu güne getirecek parametreyi buldum.
Demekki C64 bu günün parasıyla 1300TL civarında bir paraya satılıyormuş. Ben 93 senesinde C64 setimi 250TL'ye satarak. 500TL civarında bir paraya ikinci el haşat bir A600 almıştım. Bu hesapla Amiga 600 3000TL civarında etmesi lazım. O dönemden bu döneme ehliyet kursları pahalılandı diyerek %50 düzeltme katsayısı uygularsam:

C64 650TL, Amiga600 1500TL

Aynı dönemde Multimedya 486'lar $1000 civarındaydı. O da 3000TL ediyor. Pahalıymış Commodore'a devam.


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: witchdoktor üzerinde Mayıs 23, 2016, 14:57:27 ÖS
@savagery

Şükret haline! Nedir bu mutsuzluk, tatminsizlik halleri falan? ;)

Benim sürekli vurguladığım gibi; sonradan retrocu da olunmaz, kullanmadığınız başka bir 'sistem'ci de olunmaz! Retroculuk bir nevi zaman yolculuğu, mutluluk arayışı olduğu için, suni müdahalelerle (o zamanın kullanmadığınız en kral sistemini satın almak) kendinize dair bir sonuç alamıyorsunuz. Amaç kendi benliğiniz içinde bir yolculuk yani. Cihazlar satın alınabilir belki ama hatıralar asla... (Bir tür bedenime sahip olabilirsin durumu yani... ;) )


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: burcincerci üzerinde Mayıs 23, 2016, 16:49:18 ÖS
ama ben c64'ü ikinci el almıştım. 300 liradan daha fazla bir rakam olması lazım o yıllarda sıfır ürünler. aslında commodore dergisi reklamlarından fiyatlar çıkabilir.


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: savagery üzerinde Mayıs 23, 2016, 16:52:21 ÖS
Benim de Atari 800 XL'den sonraki bilgisayarım Amiga 500 olmuştu.

Atari ST alamamıştım. Çok fazla bulunan bir cihaz değildi. Uzunca bir zaman sonra 1040 STE almıştım. Üniversite yıllarında yarı zamanlı bir bilgisayarcı da çalışarak kazandığım para ile.

Hatta Ankaraya eve götürünceye kadar kaldığım yurtta dolapta kilitli olarak saklamıştım elbiselerimin arasında 15-20 gün. Hem de 1224 mönitör ile birlikte.
Akşamları etüd odasına çıkarıp 5-6 arkadaş "Indiana Jones and the last crusade" oynardık gizlice.


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: Agony üzerinde Mayıs 23, 2016, 20:05:16 ÖS
.....Hele Ankaradayken Yıba çarşısında Oğuz abi'nin bilgisayarcısında ilk kez Atari ST ve mouse gördüğümüz gün geliyor aklıma. Büyülendiğim o yem yeşil ekran....

Nostaljinin kralı oldu. Yıba çarşısı deyince. Yanmadan öncesiydi sanırım?

Bu arada gerçek Amigacı, Atarici...vs diye bir şey yok. Bu tip işlerin sahtesi olmayacağı için hepsi gerçektir benim gözümde :)

Burada ben dahil bir çok kişi bu tip işlere Atari ile başladı. Ama benim hiç Atarim olmadı. Hep sağda solda komşunun karakutusunda oynardım. Sonradan Commodoreum ve Amigam oldu.

Eskiden tatlı bir rekabet vardı. Ama artık bunlar geçmişte kaldı. Bence, Amiga olsun, Atari olsun ya da adı ne olursa olsun, hangisinden zevk alıyorsak alalım hepimiz birer retrocuyuz, dinozoruz. :D


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: savagery üzerinde Mayıs 23, 2016, 20:20:11 ÖS
Yıba çarşısına sanırım 1988 - 90 yılları arasında gidiyordum.  Oğuz abi vardı orada. Sonraları sakarya caddesinin orada daha büyük bir yere geçmişti. O da sağlam Atariciydi.
Yanmış mıydı o çarşı ? Bilmiyordum.


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: phantom üzerinde Mayıs 23, 2016, 20:22:35 ÖS
Ilk bilgisayarım commodore 64 tü, ilk oynadığım oyun da r-type. Bilgisayarla birlikte metusoft'un Çoklu kasetlerinden almıştım, ondaki ilk oyundu :)
Babam memurdu zengin değildik yani, lisede biriktirdiğim harçlıklarımla ikinci el olarak almıştım 90 yılında, üç yıl sonra da yine para biriktirerek satıp Amiga 500 almıştım.tabi o da ikinci eldi :)
Ikisinden de aldığım zevki başka hiçbir bilgisayar ve konsoldan alamıyorum şimdi


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: Agony üzerinde Mayıs 23, 2016, 22:13:16 ÖS
Yıba çarşısına sanırım 1988 - 90 yılları arasında gidiyordum.  Oğuz abi vardı orada. Sonraları sakarya caddesinin orada daha büyük bir yere geçmişti. O da sağlam Atariciydi.
Yanmış mıydı o çarşı ? Bilmiyordum.

İşin aslı şöyle, o çarşı 70'li yıllarda tamamen yanmış, hatta maalesef can kaybı da olmuş. Sonra tekrar inşaa edilmiş. Yıllar içinde ciddi bir yangın daha atlatmış diye biliyorum. Ama senin bahsettiğin dönemlerden sonra sanırım.


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: witchdoktor üzerinde Mayıs 24, 2016, 12:35:45 ÖS
Yiba çarşısındaki yangın faciası görüntülerini TV'de 'Güne Bakış' programında izlediğime dair hayal meyal hatıralar mevcut.

Savagery, retro'daki önemli travmatik süreçlerden biri olan 'kavuşamama' halini de yaşamışsın birçoklarımız gibi, maymun iştahlılığının temelinde de bu yatıyor galiba ;)


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: Alpyre üzerinde Mayıs 24, 2016, 12:54:33 ÖS
İçimizdeki kripto Ataricilere dikkat...  :P


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: savagery üzerinde Mayıs 24, 2016, 12:54:53 ÖS
Aslında maymun iştahlı değilimdir. Elimde asla kullanmadığım veya kullanmayacağım cihazı tutmam. Hele hele aynı cihazdan birden fazla bulundurmam.

Bir tek Atari hariç. :)
Bozulur korkusuyla 2 tane Atari 800 XL var mesela.


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: witchdoktor üzerinde Mayıs 24, 2016, 13:42:49 ÖS
İçimizdeki kripto Ataricilere dikkat...  :P

Atari zaten yabancı sayılmaz, Commodore'un kardeşi gibi bir şey; baba bir (Jack Tramiel), 6502 mimarisi ortak, ana farklı (custom chips)...

Başlık bana 'Anne Ben Amstrad'çı Oldum' konusunu anımsattı...

http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=3072.0 (http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=3072.0)


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Mayıs 24, 2016, 13:45:59 ÖS
Ahaha, benden başkasının bu konuyu referans göstermesi alışılmadık bir durum. :D


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: atariManyagi üzerinde Mayıs 25, 2016, 13:31:58 ÖS
Hepinize Sağlık Olsun...


Konu Başlığı: Ynt: Sanırım ben gerçek Amigacı değilim.
Gönderen: Geos üzerinde Mayıs 26, 2016, 08:46:16 ÖÖ
Arkadaşlar ben 1993 2005 kadar full amiga kullandım ilk 1993 A500plus 1996 A1200 magic 1998 apollo 68040/25.ve sonra ppc birde grafik kartı aldım araya evlilikderken koptuk amigadan şimdi pc kullansamda amiga benim için çok güzel bilgisayarlar workbench işletim sistemi bambaşka