|
Konu Başlığı: manyetik alanlı bir e3lettirik projeji hakkında fikir almak istiyorum Gönderen: ahmet faruk üzerinde Ekim 15, 2016, 13:07:25 ÖS merhaba arkadaşlar ben resimdeki gibi arduinodan elettirik gönderip elettirik motoru gibi döndürmek istiyorum.ancak sürekli değil,ben her elettirik gönderdiğimde yarım tur (180 derece )dönsün istiyorum.sizce bunu en verimli şekilde nasıl yapabilirim ?
kırmızı:mıknatıs yeşil: tel (https://s17.postimg.org/ei6h4zw4f/Ads_z_Kopya.jpg) Konu Başlığı: Ynt: manyetik alanlı bir e3lettirik projeji hakkında fikir almak istiyorum Gönderen: eins üzerinde Ekim 15, 2016, 14:47:16 ÖS Eger hareketin surekliligi yoksa her bir pulse geldiginde ne trafa donecegini garanti edemezsiniz. Bu sebeple iki kutup degil 3 kutup kullanmaniz daha verimli olur. Her bir pulse ile 120 derece donecek sekilde... bu da zaten fircasiz motorlarin calisma mantigina benzemis oluyor.
Konu Başlığı: Ynt: manyetik alanlı bir e3lettirik projeji hakkında fikir almak istiyorum Gönderen: ahmet faruk üzerinde Ekim 15, 2016, 15:05:55 ÖS Eger hareketin surekliligi yoksa her bir pulse geldiginde ne trafa donecegini garanti edemezsiniz. Bu sebeple iki kutup degil 3 kutup kullanmaniz daha verimli olur. Her bir pulse ile 120 derece donecek sekilde... bu da zaten fircasiz motorlarin calisma mantigina benzemis oluyor. Aslında ne tarafa döneceğini bi önemi yok.birtarafı siyaha bir tarafında beyaza boyayacağım .Konu Başlığı: Ynt: manyetik alanlı bir e3lettirik projeji hakkında fikir almak istiyorum Gönderen: NoStres üzerinde Ekim 15, 2016, 15:18:44 ÖS Motor boşta mı? dönecek yoksa bir şeyi mi? döndürecek?.
Motoru özel yapacaksan baya uğraştıracak. Sana tavsiyem: Silecek motoru kullan; kendini durduracak platin motor kafasında mevcut entegredir. Dez avantajı: 360 derece dönmesidir onu kolaylıkla, belirli geçiş noktalarına swich ekleyerek halledebilirsin. Avantajı: voltaj kesildiğinde dönüşün anında durmasıdır, arduino kıllanıyorsan swich kullanmana bile gerek yok. 2. Tavsiyem: Step motor kullan; bozuk yazıcıların içinde 2 adet çıkabilir, ama bu motor için ayrıca "step motor driver" devresi de lazım. Aslında arduino ve step motor arasına 4 adet diyotlu transistör ekleyerek yazılımla driver'ın yapacağı işi kendin yapabilirsin ;) Önemli not: Ekleyeceğiniz motorun voltaj beslemesini ayrı tutun; veya araya 1 diyot koyun. Motora voltaj verip kestiğinizde bobinlere biriken voltaj sargının çokluğuna göre katlanarak geri dönüş yapacaktır, motor ve Arduino'yu besleyen güç paralel ise, yükselen voltaj otomatikman Arduino'ya yüklenir!. İyi çalışmalar dilerim. Konu Başlığı: Ynt: manyetik alanlı bir e3lettirik projeji hakkında fikir almak istiyorum Gönderen: eins üzerinde Ekim 15, 2016, 23:18:29 ÖS O zaman sana tavsiyem hiç motor işine girme. Benzeri bir projeyi yıllar önce yapmıştık. Elektromekanik yedi segment display sistemi.
Öncelikle mıknatısı hareketli yapıp bobinleri sabit yapman senin avantajına. Bu projede yer değiştirmelerinde bir sıkıntı olmaz. Hareketli kısıma enerji taşıman gerekmemiş olur. Bobine vereceğin enerjinin polaritesini ters değiştirerek karşısındaki mıknatısın 180 hareketini sağlayabilirsin. Mesela eski meknanik benzin istasyonu göstergelerde de aynı yöntem kullanılırdı. O yıllarda LCD kontrastı yeterli olmadığı için gün ışığında çalışan sistemlerde elektromekanik displayler revaştaydı. (http://s5.hostingkartinok.com/uploads/images/2013/12/d4c832d66f5bb4711d9e4ced587138af.jpg) Konu Başlığı: Ynt: manyetik alanlı bir e3lettirik projeji hakkında fikir almak istiyorum Gönderen: ahmet faruk üzerinde Ekim 16, 2016, 12:32:39 ÖS Motor boşta mı? dönecek yoksa bir şeyi mi? döndürecek?. saolun hocam Motoru özel yapacaksan baya uğraştıracak. Sana tavsiyem: Silecek motoru kullan; kendini durduracak platin motor kafasında mevcut entegredir. Dez avantajı: 360 derece dönmesidir onu kolaylıkla, belirli geçiş noktalarına swich ekleyerek halledebilirsin. Avantajı: voltaj kesildiğinde dönüşün anında durmasıdır, arduino kıllanıyorsan swich kullanmana bile gerek yok. 2. Tavsiyem: Step motor kullan; bozuk yazıcıların içinde 2 adet çıkabilir, ama bu motor için ayrıca "step motor driver" devresi de lazım. Aslında arduino ve step motor arasına 4 adet diyotlu transistör ekleyerek yazılımla driver'ın yapacağı işi kendin yapabilirsin ;) Önemli not: Ekleyeceğiniz motorun voltaj beslemesini ayrı tutun; veya araya 1 diyot koyun. Motora voltaj verip kestiğinizde bobinlere biriken voltaj sargının çokluğuna göre katlanarak geri dönüş yapacaktır, motor ve Arduino'yu besleyen güç paralel ise, yükselen voltaj otomatikman Arduino'ya yüklenir!. İyi çalışmalar dilerim. O zaman sana tavsiyem hiç motor işine girme. Benzeri bir projeyi yıllar önce yapmıştık. Elektromekanik yedi segment display sistemi. aslında yapmak istediğim tam olarak buydu hocam Öncelikle mıknatısı hareketli yapıp bobinleri sabit yapman senin avantajına. Bu projede yer değiştirmelerinde bir sıkıntı olmaz. Hareketli kısıma enerji taşıman gerekmemiş olur. Bobine vereceğin enerjinin polaritesini ters değiştirerek karşısındaki mıknatısın 180 hareketini sağlayabilirsin. Mesela eski meknanik benzin istasyonu göstergelerde de aynı yöntem kullanılırdı. O yıllarda LCD kontrastı yeterli olmadığı için gün ışığında çalışan sistemlerde elektromekanik displayler revaştaydı. (http://s5.hostingkartinok.com/uploads/images/2013/12/d4c832d66f5bb4711d9e4ced587138af.jpg) Konu Başlığı: Ynt: manyetik alanlı bir e3lettirik projeji hakkında fikir almak istiyorum Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Ekim 16, 2016, 15:14:23 ÖS Hareket 180 dereceden fazla değilse (ki anladığım kadarıyla değil) servo da kullanılabilir. Mikrodenetleyici ile sürmesi de kolay. ;)
|