|
Konu Başlığı: Chuck Peddle Gönderen: ilkerficicilar üzerinde Aralık 20, 2019, 23:04:35 ÖS 15 Aralık 2019'da Chuck Peddle'ı, 65xx işlemcilerin tasarımcısını kaybetmişiz.
Chuck Peddle ve arkadaşları Motorola'da 6800 işlemciyi tasarlarken yönetimle ters düşüp ayrılıyorlar, hesap makineleri için tasarım yapan MOS teknolojiye geçiyorlar. Orada önce 6501'i tasarlıyor, ama 6800 ile pini pinine benzer olduğu için Motorola tarafından dava ediliyor, ardından geri adım atıp bizim C64'teki 6510'un I/O'suz sürümü 6502'yi, bir nevi efsane işlemciyi tasarlıyorlar. Chuck Peddle'ın işlemcisi KIM-1'de kullanıldıktan sonra, o zamanların büro eşyaları, daktiloları, hesap makinelerini vb. üreten Commodore adlı bir firma, daha doğrusu firmanın kurucusu Jack Tramiel Chuck Peddle ve 6502'yle ilgileniyor ve mali durumu zorda olan MOS'u satın alıyor. Ardından Chuck Peddle'ın ikna etmesiyle C64'ün atası PET bilgisayarı üretiyorlar. PET, kendisiyle aynı dönem çıkan tek kartlı bilgisayarlardan (SBC) farklı olarak klavye-monitör-bilgisayar-kayıt_ünitesi bir arada bir sistem olarak büyük ilgi görüyor ve hızla yükseliyor. Chuck Peddle bir sonraki hamle olarak 16 bitlik işlemci üretmek istiyor, ama 16 bit'e geçilmesi için Tramiel'i ikna edemeyince Commodore'dan ayrılıyor, kısa bir süre Apple'da çalıştıktan sonra tekrar Commodore'e dönüyor, fakat C64 üretilmeden önce tekrar ayrılıyordu hatırladığım kadarıyla. Brian Bagnall'ın Commodore hakkındaki ilk kitabında Chuck Peddle'a epeyce sayfa ayrılmıştı. Kitap güzel, önerilir: magnet:?xt=urn:btih:dd1a411eeb6b7595df65dbf7fb3335eca1fb7c48&dn=Commodore%3A+A+Company+On+The+Edge%2C+by+Brian+Bagnall+%5BePub%5D&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.leechers-paradise.org%3A6969&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.openbittorrent.com%3A80&tr=udp%3A%2F%2Fopen.demonii.com%3A1337&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.coppersurfer.tk%3A6969&tr=udp%3A%2F%2Fexodus.desync.com%3A6969 Konu Başlığı: Ynt: Chuck Peddle Gönderen: witchdoktor üzerinde Aralık 20, 2019, 23:55:09 ÖS Üzücü bir haber, daha geçen gün bir arkadaşla Chuck Peddle hakkında laflıyorduk. Internet'te doğru dürüst bir haber bile yok, muhtemelen çok fazla duyulmadı henüz.
CBM, hesap makinelerindeki çiplerin tedarikçisi Texas Instruments'in fiyatlarını aşırı yükseltmesi nedeniyle iflasın eşiğine gelmiş ve bu durumdan ancak kendi çiplerini üreterek (MOS Technology'yi alıp) kurtulabileceğini düşünüyorken Peddle sayesinde kendini mikrobilgisayar dünyasında buluyor (bu sayede bir 20 yıl daha ayakta kalıyor). KIM-1 günümüzdeki RasPi benzeri oldukça popülerleşmiş bir cihaz, PET ise ilk kişisel bilgisayar (PC) olarak kabul ediliyor. 2019'un nisanında bir sempozyumda kendisine ödül de verilmiş. Huzur içinde yatsın... https://engineering.umaine.edu/2019/04/08/11563/ (https://engineering.umaine.edu/2019/04/08/11563/) https://theamphour.com/241-an-interview-with-chuck-peddle-charismatic-chipmaking-coryphaeus/ (https://theamphour.com/241-an-interview-with-chuck-peddle-charismatic-chipmaking-coryphaeus/) Kod: https://www.youtube.com/watch?v=enHF9lMseP8 enHF9lMseP8 Konu Başlığı: Ynt: Chuck Peddle Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Aralık 21, 2019, 09:22:40 ÖÖ Dünyayı değiştiren, hayatımızı etkileyen nice isimler var.
Toprağı bol olsun. Paylaşım için teşekkürler. Konu Başlığı: Ynt: Chuck Peddle Gönderen: wizofwor üzerinde Aralık 21, 2019, 09:42:21 ÖÖ Toprağı bol olsun. Kişisel bilgisayarların gelişimine yön veren isimler birer birer tarih sayfalarındaki yerlerini almaya başladılar.
Şu ilk kişisel bilgisayar işi çok karışık. Chuck Paddle'ın hikayesini yazan kaynaklar ilk kişisel bilgisayar olarak PET'i gösteriyorlar. Steve WOZ'un biyografisinde ise ilk kişisel bilgisayarı kendisinin yaptığı hatta bilgisayara ekran bağlama fikrini ilk kendisinin düşündüğünü söylüyor. Konu Başlığı: Ynt: Chuck Peddle Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Aralık 21, 2019, 09:59:10 ÖÖ (https://www.team6502.org/uploads/1/0/6/0/106091831/ped-2-1_orig.png)
Rest In Peace Konu Başlığı: Ynt: Chuck Peddle Gönderen: witchdoktor üzerinde Aralık 21, 2019, 12:17:17 ÖS Peddle, 68K çiplerinin öncülü Motorola 6800 tasarım ekibinde de yer alan bir mühendisti.
Commodore, Atari, Acorn/BBC, Apple gibi birçok mikrobilgisayar CPU olarak 65XX serisini kullandılar. |