|
Konu Başlığı: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 14, 2020, 10:47:49 ÖÖ raspi 3 aldım buna image indirip yazıyorum burda sorun yok. ancak bazı indirdiğim image dosyaları örnek 64 gb diyor toplamda 59.4 gb büyüklüğünde oluyor ama 64 gb flasdisk yada micro sd karta yazmak istediğimde hop diyor yeterince boş yer yok böyle yazıyım yaz diyorum o zamanda çalışmıyor yada 1 tane imageda böyle oldu ama şimdi indirdiğim başka imagelarda 59.4 gb yolu vardır sanırım olmasa bu adamlar bu image dosyalarını 59.4 gb yapmazlar yolu nedir bu dosyaları yazmanın ?
Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ifteri61 üzerinde Ekim 14, 2020, 10:57:10 ÖÖ merhaba.
bu sorunla ben de karşılaşmıştım. her bir dosya yazımında kartı partitionlara ayırıyorlar.dolayısıyla windowsta göremediğimiz ama kartta olan bir linux bölümü oluşuyor. oncelıkle windowsta kartın partitionlara ayrılıp ayrılmadıgını kontrol edin. normalde formatlasanızda zaten eksik olan bulumu formatladıgınızdan bırsey değişmeyecektir. Ayrıca hiçbir kart ve Usb uzerinde yazan değerde olamıyor. 1 bayt 1024kb meselesi yüzünden. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: phoenix üzerinde Ekim 14, 2020, 11:01:02 ÖÖ Sanırım kullanmış olduğunuz MicroSd kart ile ilgili bir durum. Sizinde bildiğiniz gibi, kartların üzerinde yazan kapasite değerleri net olmuyor. Ben Sandisk markada sorun yaşamazken, aynı kapasiteye sahip, başka bir markada sizin yaşadığınız sorunu yaşadım.
Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 14, 2020, 11:13:25 ÖÖ Sanırım kullanmış olduğunuz MicroSd kart ile ilgili bir durum. Sizinde bildiğiniz gibi, kartların üzerinde yazan kapasite değerleri net olmuyor. Ben Sandisk markada sorun yaşamazken, aynı kapasiteye sahip, başka bir markada sizin yaşadığınız sorunu yaşadım. püf noktası yok o zaman. flash disk veya mikro sd kartın kendi ile alakalı . kapasitelerinin farklı olduğunu bilmiyordum öğrendim :D Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: Oğuzhan üzerinde Ekim 14, 2020, 11:29:23 ÖÖ Sanırım kullanmış olduğunuz MicroSd kart ile ilgili bir durum. Sizinde bildiğiniz gibi, kartların üzerinde yazan kapasite değerleri net olmuyor. Ben Sandisk markada sorun yaşamazken, aynı kapasiteye sahip, başka bir markada sizin yaşadığınız sorunu yaşadım. püf noktası yok o zaman. flash disk veya mikro sd kartın kendi ile alakalı . kapasitelerinin farklı olduğunu bilmiyordum öğrendim :D Aynen abi. Bende de 32GB'lık bir imaj vardı. kesinlikle toshiba microsd'ye sığmıyordu. sandisk alınca sorun çözüldü. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: phoenix üzerinde Ekim 14, 2020, 11:31:44 ÖÖ Sanırım kullanmış olduğunuz MicroSd kart ile ilgili bir durum. Sizinde bildiğiniz gibi, kartların üzerinde yazan kapasite değerleri net olmuyor. Ben Sandisk markada sorun yaşamazken, aynı kapasiteye sahip, başka bir markada sizin yaşadığınız sorunu yaşadım. püf noktası yok o zaman. flash disk veya mikro sd kartın kendi ile alakalı . kapasitelerinin farklı olduğunu bilmiyordum öğrendim :D Mesela 64 gb yazıyor ama 59 gb oluyor. Hatta bu değer hitech vs gibi daha ucuz markalarda 57-56 gb bile olabiliyor. Sandisk ve Samsung genellikle kapasite ve dayanabilirlik açısından, benim kullandıklarım içinde en güvenilir olanları. Diğerleri kısa sürede çöp oluyor ki 64 gb lik bir kartım uçtu ;) Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: Agony üzerinde Ekim 14, 2020, 11:44:55 ÖÖ "Nasıl yazacağım?" şeklinde yazabilirsiniz. :D
Şaka bir yana diğer arkadaşların dediği gibi, sd kartlarda kapasite farklılığı sorunlarından kaynaklı, maalesef böyle saçma hadiselerle karşılaşılıyor. Bir de bir kaç kez bozuk sd kartta da benzer bir durumla karşılaşmıştım. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: Theoden (CYON4D) üzerinde Ekim 14, 2020, 11:48:43 ÖÖ Şimdiye kadar bendeki Raspberry Pi sistemlerin hepsinde Sandisk SD card'ları düzgün bir şekilde çalıştı.
Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 14, 2020, 11:53:40 ÖÖ tamam mesaj alındı sandisk marka alınıcak bendede toshiba ve linksys vardı bunlarda sorun yaşadım.
yorum yazan bilgilerini tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkür ederim sağolun. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 14, 2020, 13:10:54 ÖS Sanırım kullanmış olduğunuz MicroSd kart ile ilgili bir durum. Sizinde bildiğiniz gibi, kartların üzerinde yazan kapasite değerleri net olmuyor. Ben Sandisk markada sorun yaşamazken, aynı kapasiteye sahip, başka bir markada sizin yaşadığınız sorunu yaşadım. püf noktası yok o zaman. flash disk veya mikro sd kartın kendi ile alakalı . kapasitelerinin farklı olduğunu bilmiyordum öğrendim :D Mesela 64 gb yazıyor ama 59 gb oluyor. Hatta bu değer hitech vs gibi daha ucuz markalarda 57-56 gb bile olabiliyor. Sandisk ve Samsung genellikle kapasite ve dayanabilirlik açısından, benim kullandıklarım içinde en güvenilir olanları. Diğerleri kısa sürede çöp oluyor ki 64 gb lik bir kartım uçtu ;) uçtu dediğiniz kartları hiç diskpart komutu ile düzeltmeyi denedinizmi ? bendede windowsta çalışmaz hale gelen 64gb mikro sd kartı diskpart komutu ile kurtardım internnete çeşitli kulanım örnekleri vardır ama özetle şöyle. cmd komutunu yönetici olarak çalıştırın diskpart enter listdisk enter çıkan disk listesinden kartı yada neyse onu bulun (yanlışlıkla kullandığınız hdd seçmeyin silinir ) ben örnekte silmek istediğim diskin numarasını 4 olarak kullanıcam select disk 4 enter clean enter sonrasında yeniden partisyonlayıp formatlayın. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: phoenix üzerinde Ekim 14, 2020, 13:18:58 ÖS Çeşitli denemeler yaptım ama hangisini yaptım inanın ki bilmiyorum. Bir daha denemeye değer ;)
Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: witchdoktor üzerinde Ekim 14, 2020, 13:24:14 ÖS Etcher programı ile denedin mi?
https://www.balena.io/etcher/ (https://www.balena.io/etcher/) Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: emarti üzerinde Ekim 14, 2020, 22:29:57 ÖS Çoğu SDCard Raspberry'ye OS kurulumu sonrası resize işlemine maruz kalır. Buu şekilde bir sd image yedeklemesini yaptığınızda boyut SDCard kapasitesi kadar çıkar sıkıştırınca rahatlarsınız lakin başka bir SDCard'a yazdırırken boyut vb. gibi uyumsuzluktan yazdırılamayabilir.
Linux ile aşina iseniz dağıtımın ilgili paket yöneticisi ile GParted adlı uygulamayı yükleyerek GUI tabanlı kafanızı bir sürü komutu ezberlemeye kalkmadan rahatlıkla istediğiniz boyuta resize edebilirsiniz. (https://i.pinimg.com/originals/13/e2/09/13e209be5bb4ab3ef35bba6db95a4614.png) Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 14, 2020, 22:38:08 ÖS Çoğu SDCard Raspberry'ye OS kurulumu sonrası resize işlemine maruz kalır. Buu şekilde bir sd image yedeklemesini yaptığınızda boyut SDCard kapasitesi kadar çıkar sıkıştırınca rahatlarsınız lakin başka bir SDCard'a yazdırırken boyut vb. gibi uyumsuzluktan yazdırılamayabilir. emarti eğer vaktin varsa biraz daha detaylı ve linkli anlatabilirmisin ?Linux ile aşina iseniz dağıtımın ilgili paket yöneticisi ile GParted adlı uygulamayı yükleyerek GUI tabanlı kafanızı bir sürü komutu ezberlemeye kalkmadan rahatlıkla istediğiniz boyuta resize edebilirsiniz. (https://i.pinimg.com/originals/13/e2/09/13e209be5bb4ab3ef35bba6db95a4614.png) Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: emarti üzerinde Ekim 14, 2020, 22:45:44 ÖS https://elinux.org/RPi_Resize_Flash_Partitions
Linkinde sayfanın sonlarına doğru "Manually resizing the SD card using a GUI with GParted" başlığı altındaki adımları izleyebilirsinn abi. Önceden yedek almanda fayda var. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 14, 2020, 23:18:39 ÖS https://elinux.org/RPi_Resize_Flash_Partitions doğrudan image dosyalarını düzenlemek mümkün basitçe ?Linkinde sayfanın sonlarına doğru "Manually resizing the SD card using a GUI with GParted" başlığı altındaki adımları izleyebilirsinn abi. Önceden yedek almanda fayda var. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: emarti üzerinde Ekim 14, 2020, 23:37:02 ÖS doğrudan image dosyalarını düzenlemek mümkün basitçe ? Soru olarak kabul edeceğim bir cümle ise, evet. :) Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 14, 2020, 23:40:55 ÖS doğrudan image dosyalarını düzenlemek mümkün basitçe ? Soru olarak kabul edeceğim bir cümle ise, evet. :) Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: emarti üzerinde Ekim 15, 2020, 00:55:43 ÖÖ Örneğin mevcut image'ın 16GB ve 16 GB SDCard'a yazdıramıyorsan 32GB'a yazdır ve sonrasında linuxtan mount ederek GParted aracılığı ile partisyonu istediğin boyuta kadar küçült. Lakin partisyon içi doluluk boyutu 12 GB ise bunu 2GB'a indirmen mümkün değil. Ama partisyonda kullanılan boyut 2GB altı ise bunu yapar.
GParted partisyon resize ederken muhakkak azda olsa boş bir alan içerecek şekilde küçültmene izin verecektir. Denemelerinde bunu göreceksin. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 15, 2020, 09:53:22 ÖÖ Örneğin mevcut image'ın 16GB ve 16 GB SDCard'a yazdıramıyorsan 32GB'a yazdır ve sonrasında linuxtan mount ederek GParted aracılığı ile partisyonu istediğin boyuta kadar küçült. Lakin partisyon içi doluluk boyutu 12 GB ise bunu 2GB'a indirmen mümkün değil. Ama partisyonda kullanılan boyut 2GB altı ise bunu yapar. buraya kadar çok net anladım sağol. Peki içeriği 12gb olan ama kendisi 32gb olan flash diskin imajını 12gb olarak nasıl alacam ? önceki mesajlarından anladığım 32gb flash diskin imajını alırsam o image 32gb oluyor değilmi ?GParted partisyon resize ederken muhakkak azda olsa boş bir alan içerecek şekilde küçültmene izin verecektir. Denemelerinde bunu göreceksin. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 15, 2020, 09:54:16 ÖÖ yada partitionu küçültüm diye sadece partition kadarmı image olucak ?
Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: emarti üzerinde Ekim 15, 2020, 18:27:13 ÖS yada partitionu küçültüm diye sadece partition kadarmı image olucak ? Partisyon küçülterek istediğin boyuta (aslında partisyonun doluluk oranı kadar hatta bunun biraz falasına izin verecek kadar) getirebilirsin. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 15, 2020, 19:13:41 ÖS yada partitionu küçültüm diye sadece partition kadarmı image olucak ? Partisyon küçülterek istediğin boyuta (aslında partisyonun doluluk oranı kadar hatta bunun biraz falasına izin verecek kadar) getirebilirsin. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 16, 2020, 10:14:23 ÖÖ neticede 64 gb image olup bendeki 64gb ye sığmayan image dosyasını hdd ye kaydettim içinden bazı şeyleri sildim gpartla partisyonu daralatım sığacak büyüklüğe getirdim Win32DiskImager programı ile image ını almaya başladım baktımki bütün diskin image ını alıyor iptal ettim gpartta kopyala vardı daralttığım partitionu ve boot kısmını gpartta kopyaladım çalışmadı yani benim anladığım çok ciddi emek harcamadan bu iş olmuyor kolay bir yolu yok.
Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: emarti üzerinde Ekim 16, 2020, 10:29:09 ÖÖ Win32DiskImager programında "read only allocated partitions" checkbox'ı centikleneyi unutmuşsun
Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 16, 2020, 12:01:46 ÖS Win32DiskImager programında "read only allocated partitions" checkbox'ı centikleneyi unutmuşsun orda öyle bir yazımı var (read only allocated partitions) inanılmaz ama görmedim yada okumadım nasıl oldu bende bilmiyorum. sen söyleyince oda ne dedim açtım programı evet var hemen işaretledim ve yeniden okutmaya başladım.Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: emarti üzerinde Ekim 16, 2020, 15:01:14 ÖS Win32DiskImager programında "read only allocated partitions" checkbox'ı centikleneyi unutmuşsun orda öyle bir yazımı var (read only allocated partitions) inanılmaz ama görmedim yada okumadım nasıl oldu bende bilmiyorum. sen söyleyince oda ne dedim açtım programı evet var hemen işaretledim ve yeniden okutmaya başladım.Alem adamsın, progress barı takip edersin yüzde kaç kaldı diye hemen üstündeki yazıyı görmezsin. :) (https://retropie.org.uk/forum/assets/uploads/files/1574570064224-w32di.png) Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: ibo1973 üzerinde Ekim 16, 2020, 18:43:52 ÖS Win32DiskImager programında "read only allocated partitions" checkbox'ı centikleneyi unutmuşsun orda öyle bir yazımı var (read only allocated partitions) inanılmaz ama görmedim yada okumadım nasıl oldu bende bilmiyorum. sen söyleyince oda ne dedim açtım programı evet var hemen işaretledim ve yeniden okutmaya başladım.Alem adamsın, progress barı takip edersin yüzde kaç kaldı diye hemen üstündeki yazıyı görmezsin. :) (https://retropie.org.uk/forum/assets/uploads/files/1574570064224-w32di.png) Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: emarti üzerinde Ekim 16, 2020, 22:12:40 ÖS Win32DiskImager programında "read only allocated partitions" checkbox'ı centikleneyi unutmuşsun orda öyle bir yazımı var (read only allocated partitions) inanılmaz ama görmedim yada okumadım nasıl oldu bende bilmiyorum. sen söyleyince oda ne dedim açtım programı evet var hemen işaretledim ve yeniden okutmaya başladım.Alem adamsın, progress barı takip edersin yüzde kaç kaldı diye hemen üstündeki yazıyı görmezsin. :) (https://retropie.org.uk/forum/assets/uploads/files/1574570064224-w32di.png) Sonuca ulaştığına sevindim. Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: witchdoktor üzerinde Ekim 17, 2020, 00:25:21 ÖÖ Kılavuz olmuş. Yalnız Raspi kullanıcılarının internette en çok aradığı konulardan biri bu. İnsan imajları bir kaç yüz MB ufak yapar...
Konu Başlığı: Ynt: nasıl yazıcam ? Gönderen: haydar_abi üzerinde Ekim 17, 2020, 13:55:29 ÖS Sandisk imajları bir çok başka diske sığmıyor.
|