|
Konu Başlığı: xp ve windows vista starter Gönderen: rtuk üzerinde Mayıs 29, 2008, 20:33:37 ÖS selam
arkadaşlarım yeni aldıgım pcde windows vista starter orjinal var fakat ben xp de almak istiyorum orjinal bir program varmış bilgisayarı açıca soruyormuş vistaylamı çalışmak istersin xpylemi diye o programı bilen arkadaş varmı netten indirebilirmiyim. birde kaliteli bir türkçe virüs killer arıyorum orjinal ne tavsiye edersiniz. saygılarımla Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: Arda üzerinde Mayıs 29, 2008, 21:52:06 ÖS hiç zorlama kendini direk vista'ya geçiş yap. XP sisteminde kaldıkça alışmakta zorluk çekebilirsin. ama ille de XP diyorsan o zaman multiboot yapman lazım, neyse ki hem XP hem Vista'nın kendi bootmanager'ları var tıpkı linux'un lilosu gibi. Sanırım iki sistemi aynı harddiske yerleştirmek çok zor ama farklı sürücü/partition'lara kurmak kolay.
örnek, Vista C'de ise XP'yi D'ye kurunca otomatik olarak dualboot ekranı geliyor açılışta. Eğer vista önceden kuruluysa ozaman bir trick yapmak gerekiyor, iki sistemi de kurduktan sonra, vista'yı çalıştır, bilgisayar simgesine sağ klik, özellikler, açılan pencerede "gelişmiş sistem ayarları", "başlangıç ve kurtarma" > Ayarlar butonuna bas."Sistem başlatma" alanında varsayılan işletim sisteminde "Önceki işletim sistemi" ya da "Windowsun eski sürümü" seçeneğini seç. Tamam ile tüm pencereleri kapat, yeniden başlat. ikisini de C'ye kurmaya kalkarsan, documents and settings, program files gibi ortak klasörler çakıştığı için biri kayboluyor sanırsam.... denemedim bilmiyorum. Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: Skate üzerinde Mayıs 30, 2008, 08:38:39 ÖÖ tahmin ediyorum rtuk bilgisayarını evde kullanıyordur ve bir domain / active directory gibi birşey mevcut değildir. ancak ben yeri gelmişken uyarımı yapiim. şu anda makinemde Arda'nın tarif ettiği gibi multiboot XP/Vista mevcut iki ayrı partitionda. XP zaten kuruluydu, sonradan Vista'yı kurdum. Ancak kurarken "daha pratik olur" mantığıyla Vista'nın kurulumu esnasında makine ismini XP'dekiyle aynı isim olarak seçtim. Aynı anda çalışmayacakları için sorun olmayacağını düşündüm. Yanlış!
Vista başarılı bir biçimde kuruldu, açıldı. Problem yok. Sonra XP'ye geri dönüş yaptığımda bir baktım domain userım login olmuyor. Epey bir inceleme yaptıktan sonra domain controller olan PC'ye bağlanıp Active Directory ayarlarını incelemeye başladım. Bir baktım bilgisayarlarda benim makinemi artık Vista olarak görüyor ve bu yüzden XP login olmuyor. Profilim uçar endişesiyle birçok backup alıp dikkatli adımlarla ilerleye ilerleye hiçbir şeye zarar vermeden Vista'nın makine isminin sonuna bir "vista" ekleyip, XP'yi local adminle açıp bilgisayar ismini geçici bir isme dönüştürdükten sonra Vista gözüken asıl bilgisayar tanımımı uçurdum. Daha sonra XP'yi bu isme yeniden rename ettim ve sorun çözüldü. Uzun uzun yazdım, çözmesi de öyle olduğu için :) Umarım benim "pratik" zekamdan size bulaşmamıştır da bu tür problemlerle cebelleşmezsiniz ;) Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: MeG üzerinde Mayıs 30, 2008, 08:51:12 ÖÖ bildiğim kadarıyla şu an için türkçe bir AV yok..
Benim tavsiyem gerek hız gerekse güvenlik olarak Avira Antivir olacaktır.. http://www.av-comparatives.org testlerinde en başarılı 2. antivirüs seçilmiş (birincisini ben de tanımıyorum :D ) Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: Arda üzerinde Mayıs 30, 2008, 09:17:12 ÖÖ bildiğim kadarıyla şu an için türkçe bir AV yok.. en az bir tane var: Avast Antivirüs 4.8 tamamen türkçe ve gayet iyi bir program. Başkaları olduğundan da eminim. Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: MeG üzerinde Mayıs 30, 2008, 12:57:05 ÖS NOD32 vardı Türkçe.. yeni sürümde o da ingilizce..
Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: Bakkada üzerinde Mayıs 30, 2008, 23:20:41 ÖS bildiğim kadarıyla şu an için türkçe bir AV yok.. en az bir tane var: Avast Antivirüs 4.8 tamamen türkçe ve gayet iyi bir program. Başkaları olduğundan da eminim. Bildigim kadariyla Nod32 ve Panda'nin turkce versiyonu var. Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: Bakkada üzerinde Mayıs 30, 2008, 23:24:42 ÖS selam arkadaşlarım yeni aldıgım pcde windows vista starter orjinal var fakat ben xp de almak istiyorum orjinal bir program varmış bilgisayarı açıca soruyormuş vistaylamı çalışmak istersin xpylemi diye o programı bilen arkadaş varmı netten indirebilirmiyim. birde kaliteli bir türkçe virüs killer arıyorum orjinal ne tavsiye edersiniz. saygılarımla Eger iki ayri partitiona kurucaksan ekstra bir programa ihtiyacin yok ikisi de ayni urun ailesinde oldugu icin microsoft bunu kendi halledicektir.Ayni harddiske kurucaksan da bence hic kurma daha iyi. Bir de tam olarak neden kurman gerektigini bilmiyorum ama bence herzaman tek isletim sistemi daha iyidir.Eger arada XP'ye bakmam lazim diyorsan ramini arttirip WMvare kullanmani oneririm ... XP'de calisan programlar vistada calismiyor diyorsan bence bole bir sorun olmamasi lazim :) Eger domain yapisinda bu bilgisayari kullanicaksan mutlaka Skate'in cevabini oku... Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: rtuk üzerinde Haziran 01, 2008, 18:24:16 ÖS vista starter bana karışık geldi biraz valla pcden fazla anlamayan biri olarak bir tarafına birşey olur
veyahutta pencereler geçen küçüldü bir sürü arkadaşı rahatsız ettim msnde nasıl düzeltecem diye yani o derece bilgisayarıda evde kullanıyorum. benim endişem şu bazı programlar vistada çalışmaz diyorlar. pc çift çekirdek 160 gb harddisk e2160 anakart 2.00 ghz 3 fan digitalkasa özellikleri bu Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: rtuk üzerinde Haziran 01, 2008, 18:24:41 ÖS 2048 ram bide
Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: rtuk üzerinde Haziran 01, 2008, 18:26:19 ÖS bide netten indirecegim işimi görecek orta kalite deneme sürümü olmayan virüs killer varmı
türkçe olması tercih sebebi Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: Arda üzerinde Haziran 01, 2008, 22:16:58 ÖS 3-4 mesaj üstteki attığım mesaja bak.. lütfen, forumda en azından kendi açtığınız başlıkları takip edin.
vista uyumluluğu konusunda ise, 3 aydır vista kullanıyorum, uyumluluk sorunu çıkaran tek program visual studio 6 süiti idi. Yanlız o da çalıştı sadece vista uyarısı aldım bu program uyumsuz, yeni vs'i kullanın diye. haa bi de avid express çalışmadı, zaten avid çalıştıran sistem bulmak xpde bile zor. :)) Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: Diabolic_Wizard üzerinde Haziran 02, 2008, 06:50:48 ÖÖ Vista eğer bir programın tam olarak uyumlu olmadığını anlarsa (ki anlıyor), bir nevi başka bir windows ortamındaymışsınız gibi emüle ederek çalıştırıyor programı. Benim gördüğüm tek çalışmayan program Nokia PC Suit, o da Nokia'nın kendi beceriksizliğinden çalışmıyor.
Ayrıca, eğer ne idüğü belirsiz dosyaları açıp çalıştırmak gibi kötü bir huyunuz yoksa, Vista'da anti virüs yazılımlarına ihtiyacınız yok. Ben epeydir bilinçli olarak vista'ya virüs bulaştırmaya çalışıyorum her seferinde sistem ya kendisi engelliyor, veya size soruyor. Çok güzel bişey. Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: atillux üzerinde Haziran 02, 2008, 19:06:33 ÖS Bir de tam olarak neden kurman gerektigini bilmiyorum ama bence herzaman tek isletim sistemi daha iyidir. Ben sizinle aynı fikirde değilim. Diskinizde ne kadar çok sayıda disk bölümü varsa, o kadar farklı işletim sistemleri kurabilirsiniz. Örneğin benim makinede üç tane işletim sistemi kurulu ve hepsi de gayet stabil olarak çalışıyor. Windows XP, Ubuntu 8.04 ve Mandriva 2008.1 Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: Diabolic_Wizard üzerinde Haziran 02, 2008, 21:18:39 ÖS Evet, disk bölümü kadar işletim sistemi kurulabilir, hatta bu partition'lar farklı şekillerde formatlanabilir.
Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: Arda üzerinde Haziran 02, 2008, 21:42:35 ÖS Diskinizde ne kadar çok sayıda disk bölümü varsa, o kadar farklı işletim sistemleri kurabilirsiniz. Örneğin benim makinede üç tane işletim sistemi kurulu ve hepsi de gayet stabil olarak çalışıyor. Windows XP, Ubuntu 8.04 ve Mandriva 2008.1 bilgisayar konusunda acemi olan birisi için pek de doğru değil bu atillux. Elbette ki bir linux dağıtımına ihtiyacınız varsa ayrı bir partition'a linux/windows kurmak mantıklıdır. Fakat iki ayrı linux sürümü ya da örneğimizdeki gibi iki ayrı windows sürümü kurmak pek de faydalı değil. Hatta sistemler arası geçiş yaparken vakit ve üretim kaybı yaşıyorsunuz. Virtualizasyon ise günümüzün çözümü. Yeni intel ve amd işlemciler sanallaştırma (emülasyon için gerekli uzantılar) özellikleri ile donanmış durumda. VMware ya da VirtualPC gibi vhd harddisk imajı kullanan derli toplu duran ve dağılmayan emülasyona yönelmek birçok işlemi kolaylaştırıyor. Windows içi windows ya da linux içi linux kullanmak daha kolay. Hem harddiskiniz dosya çöplüğüne de dönüşmüyor.. Şöyle ki VirtualPC altında çalışan windows3.1, windows 98 ve pardus makineleri belgelerim klasörümün içinde toplam 2GB yer kaplıyor. Zaten her işletim sistemi için bir VHD dosyası olduğu için taşımak da kolay. Örneğin windows98 sanal makinesini kullanma sebebim Delphi 5 kullanmak. Bazen başka bir bilgisayara geçmem gerekiyor, 400mb büyüklüğündeki işletim sistemi sanal harddiskini bir flashdisk'e alıp yanımda götürüyorum. gittiğim yerde de virtualpc altında işime devam ediyorum. Bunu partition altında yapsam hem yer kaybı olacak (çünkü partition büyüklüğü sabit ve baştan ne olur ne olmaz 10GB ayırmak isteyeceğim ve 9GB sürekli boş duracak) hem de sürekli reset atmak zorunda kalacağım sistem değiştirmek için. Konu Başlığı: Ynt: xp ve windows vista starter Gönderen: atillux üzerinde Haziran 02, 2008, 22:17:10 ÖS Vmware ve Virtualbox programlarını ben de kullanıyorum. Yeni çıkan her linux dağıtımını sanal makinede denediğimi söyleyebilirim. Tabii birkaç gün kurcaladıktan sonra da siliyorum.
Sanal makine olayı, birden fazla işletim sistemi kullanmak isteyen kişiler için uygun bir çözüm gibi görünüyor, ama sanal bilgisayarların gerçek bilgisayarın gücüne sahip olmadığını da unutmayın. Örneğin sanal bilgisayara kurulmuş bir Windows ile 3d oyun oynamak veya yine sanala kurulmuş Linux'da 3d masaüstü kullanmak mümkün olmuyor, ne yazık ki. Bu nedenle, bir işletim sisteminin gerçek gücünü anlamak için, ayrı bir disk bölümü oluşturup, gerçekten kurmak gerekiyor. Bu arada örneğin Ubuntu kullanıyorken, Mandriva'ya geçmek 1 dakikamı bile almıyor. Ubuntu'nun kapanması 10 saniye, Mandriva'nın açılması 35 saniye... :) Birinden diğerine geçmek çok kolay... Niye iki tane Linux dağıtımı var sende derseniz, Ubuntu ve Mandriva farklı paket yönetim sistemlerini kullanırlar, yapılandırma araçları da farklıdır. Üstelik Gnome için Ubuntu, KDE için de Mandriva oldukça uygun seçenekler. |