commodore.gen.tr

Arcade Sistemler ve Oyun Konsolları => Oyun Konsolları => Konuyu başlatan: 16bit_lover üzerinde Kasım 05, 2015, 13:33:38 ÖS



Konu Başlığı: Orjinal Famicom'un arızalı voltaj regülatörü değişimi hakkında...
Gönderen: 16bit_lover üzerinde Kasım 05, 2015, 13:33:38 ÖS
Merhaba arkadaşlar,
Elimdeki orjinal famicomu(family computer) tamir etmeye karar verdim.
Sorun makinaya power verdiğimde görüntü-ses hiçbir hayat belirtisi alamamam.

Makine açıkken multimetreyle yaptığım ölçümde 7805 voltaj regülatörünün bacaklarından ne giriş nede çıkış voltajı okuyabildim.Sanırım arızalı parça bu diyip netten yenisini sipariş ettim.

Fakat dalgınlıkla 7815 regülatör sipariş etmişim,elimede yeni ulaştı.
Merak ettiğim bu konsolda 7815 kullanılabilirmi,aralarında ne gibi farklar vardır.Gelen parçanın üzerinde L7815CV yazıyor.Bozuk olanda BAI7805 yazıyor.

Birde konsolun orjinal adaptörü arızalı olduğundan elimdeki klon famicomun adaptörünü takıyorum.Üzerinde yazan tüm değerler(9V DC 850mA) aynı fakat orjinal adaptör 60hz bendeki 50 hz.Bunun bir önemi var mıdır??


Konu Başlığı: Ynt: Orjinal Famicom'un arızalı voltaj regülatörü değişimi hakkında...
Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Kasım 05, 2015, 13:40:52 ÖS
Aman diyeyim. 7815 demek 15V çıkış demektir 5V çıkış yerine. :o

Koddaki harfler üreticiden üreticiye değişebilir o yüzden önemli değil. Ayrıca 78 serisi pozitif voltaj 79 serisi negatif voltaj verir genel kültür olarak bunu da yazayım. ;)


Konu Başlığı: Ynt: Orjinal Famicom'un arızalı voltaj regülatörü değişimi hakkında...
Gönderen: Fatih Yıldırım üzerinde Kasım 05, 2015, 13:42:38 ÖS
Ben 50Hz adaptör kullanıyorum ataba 9v 1000MA (+)-----(o----(-) sorunsuz çalışıyor. Diğer konu hakkında hiçbir bilgim yok.


Konu Başlığı: Ynt: Orjinal Famicom'un arızalı voltaj regülatörü değişimi hakkında...
Gönderen: cengizermis üzerinde Kasım 05, 2015, 13:50:45 ÖS
Dostum giris voltaji yoksa adaptor gidiktir. Zira giris demek adaptorden gelen elektrik demek


Konu Başlığı: Ynt: Orjinal Famicom'un arızalı voltaj regülatörü değişimi hakkında...
Gönderen: eiji üzerinde Kasım 05, 2015, 14:08:05 ÖS
9v ile cortlayabilirsiniz (:

http://www.famicomworld.com/forum/index.php?topic=6933.0 (http://www.famicomworld.com/forum/index.php?topic=6933.0)


Konu Başlığı: Ynt: Orjinal Famicom'un arızalı voltaj regülatörü değişimi hakkında...
Gönderen: 16bit_lover üzerinde Kasım 05, 2015, 14:25:11 ÖS
Simon uyarı için teşekkürler,7805 alcaz artık.

Cengiz hocam,elimdeki adaptör klon makinayı sorunsuz çalıştırıyor zaten kendi adaptörü,hatta discman'e taktım yine çalıştırdı.Orjinal famicomun adaptörü zaten bozuk olduğundan hiç kullanmıyorum

Girişten kastım şuydu yanlışım varsa düzeltin:

Multimetreyi dc voltaj moduna alıp,7805'in sol bacağına multimetrenin kırmızı probunu orta bacağınada siyah probu değdiriyorum.9V ölçmem gerekiyor değilmi.
Çıkıştan kastımda yine multimetre dc moddayken kırmızı probu 7805'in sağ bacağına,siyah probuda orta bacağa değdirip 5V görmeyi umuyorum.

İki denemedede ekranda bir değişim olmuyor.Ama adaptörün giriş soketinin lehimine kırmızı probu,analarttaki alüminyum kutu gibi şeye yada toprak alacağım başka yere siyah probu değdirdiğimde 12V,13V gösteriyor küsüratlı olarak.



Konu Başlığı: Ynt: Orjinal Famicom'un arızalı voltaj regülatörü değişimi hakkında...
Gönderen: 16bit_lover üzerinde Kasım 05, 2015, 14:28:46 ÖS
Simon uyarı için teşekkürler,7805 alcaz artık.

Cengiz hocam,elimdeki adaptör klon makinayı sorunsuz çalıştırıyor zaten kendi adaptörü,hatta discman'e taktım yine çalıştırdı.Orjinal famicomun adaptörü zaten bozuk olduğundan hiç kullanmıyorum

Girişten kastım şuydu yanlışım varsa düzeltin:

Multimetreyi dc voltaj moduna alıp,7805'in sol bacağına multimetrenin kırmızı probunu orta bacağınada siyah probu değdiriyorum.12V ölçmem gerekiyor değilmi.
Çıkıştan kastımda yine multimetre dc moddayken kırmızı probu 7805'in sağ bacağına,siyah probuda orta bacağa değdirip 5V görmeyi umuyorum.

İki denemedede ekranda bir değişim olmuyor.Ama adaptörün giriş soketinin lehimine kırmızı probu,analarttaki alüminyum kutu gibi şeye yada toprak alacağım başka yere siyah probu değdirdiğimde 12V,13V gösteriyor küsüratlı olarak.


9v ile cortlayabilirsiniz (:

http://www.famicomworld.com/forum/index.php?topic=6933.0 (http://www.famicomworld.com/forum/index.php?topic=6933.0)

Elimdeki adaptördeki polarityler aynı,dışı + içi - kutup.Bozuk olan orjinalindede aynı.


Konu Başlığı: Ynt: Orjinal Famicom'un arızalı voltaj regülatörü değişimi hakkında...
Gönderen: cengizermis üzerinde Kasım 05, 2015, 15:39:07 ÖS
Evet giriş bacağının adaptör voltajını çıkış bacağınınsa 5v göstermesi gerekli.
adaptör girişinde sorun olabilir belki... bir de ölçümlernizi power tuşu açıkken yapın.


Konu Başlığı: Ynt: Orjinal Famicom'un arızalı voltaj regülatörü değişimi hakkında...
Gönderen: 16bit_lover üzerinde Kasım 05, 2015, 15:56:49 ÖS
Tekrar denedim şimdi,giriş bacağı değer gösteriyor ama çıkış bacağı sıfır.Büyük olasılıkla 7805'i değiştirince çalışacak.
Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürler.


Konu Başlığı: Ynt: Orjinal Famicom'un arızalı voltaj regülatörü değişimi hakkında...
Gönderen: Fatih Yıldırım üzerinde Kasım 05, 2015, 16:53:39 ÖS
9v ile cortlayabilirsiniz (:

http://www.famicomworld.com/forum/index.php?topic=6933.0 (http://www.famicomworld.com/forum/index.php?topic=6933.0)
9V AC ile evet cortlar. DC ile bir şey olmaz. DC ile NES de famicom da çalışıyor. AC ile sadece NES. AC çıkış tehlikeli.


Konu Başlığı: Ynt: Orjinal Famicom'un arızalı voltaj regülatörü değişimi hakkında...
Gönderen: LW3D üzerinde Kasım 05, 2015, 17:38:47 ÖS
9v DC, orta kısmı (center pin) - (eksi) , dış kısım + (artı)

(+)---(o----(-)

Bir ara benide çok şüphede bırakmıştı... TV'den RF üzerinden görüntü alamayınca adaptörden şüphelenmiştim. Ama adaptör doğruymuş, PAL TV'de Famicom'dan görüntü almak çok zor hatta imkansızmış.