Daha önce fikir olarak paylaştığım kauçuk körükleri yenileme projesini bugün tpu filament ile baskı alıp denedim.

Elimde parçalık olarak duran bir adet phyton joystick vardı, sava marka 75A sertliğindeki tpu filament ile daha önce tasarlamış olduğum parçaların baskısını almayı denedim. Ender 3 Pro yazıcımla stok ayarlarda sorun yaşamadan baskı alabildim. Joystick'e körükleri taktım ve altına aluminyum folyo bant yapıştırdım, yerinden oynamasın diye de üstten seloteyp ile güçlendirdim.
Sonuç olarak joystick çalışır hale geldi. Benim tasarımım çok amatörce olduğundan belki buradaki üstatlar daha gelişmiş bir tasarım yapar ve bu josticklerimizi ömürlük olarak kullanabiliriz.
Uzun zamandır aklımdaydı ancak bu başlığı önde görünce fikrimi yazmak istedim.
Malum quickshot'ın phyton ve apache gibi joystick modellerinin içindeki teması sağlayan parçalar silikondan yapılmış ve zamanla aşınarak yırtılıyor ve joystick kullanılmaz hale geliyor. Bu joystickler çok yaygın kullanılan modeller ve muhtemelen hepimizde 1-2 tane mevcuttur.
Bu joystickleri daha uzun seneler kullanabilmemizi sağlamaya yönelik aklımda iki fikir var.
1.si bu silikon parçaların aynısının 3d modelleme ile çizilerek ninjaflex gibi çok esnek filamentten basılması ve içine iletken boya malzemesi sürülmesi.
2.si ise bu joysticklerin pcbsinin mekanik kısmı ile uyumlu olacak tact switchleri içerecek şekilde tamamen yeniden tasarlanması.
Tabi benim bunlardan 2.sini gerçekleştirecek teknik bilgim yok, 1.sini de uğraşsam yapabilir miyim emin değilim. (Bu gibi konularda oldukça yeteneksizim.) Yapabilecek arkadaşlar da ne kadar uğraşmaya değer bulur bu fikri, bu konudaki takdiri de onlara bırakıyorum.