commodore.gen.tr

Genel Kategori => Genel Sohbet => Konuyu başlatan: onursapci üzerinde Ocak 27, 2022, 20:21:12 ÖS



Konu Başlığı: Metaverse hakkında
Gönderen: onursapci üzerinde Ocak 27, 2022, 20:21:12 ÖS
Metaverse hakkında geniş bir bilgim yok . Ama izlediğim bir video etkiledi biraz . Sadece mekan satın almak değil ,geçmişe de sanal olarak ziyaret ilginç olabilir diye düşündüm.  Metaverse hakkında herkes düşüncelerini yazarsa nedir ne değildir daha iyi anlayalım  :)

 https://m.haberturk.com/video/haber/izle/olen-kizinin-sanal-gerceklikteki-goruntusuyle-gorustu/673271


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ocak 27, 2022, 20:38:43 ÖS
Bir süre sonra kripto paralar gibi yüzlerce metaverse evrenler oluşacağını düşünüyorum.

Bir zamanalar, bütün firmaların ürettiği ve yanında gözlük hediye ettikleri 3D televizyonlar gibi zamanla bunun da güncelliğini yitireceğini düşünüyorum.

Sonuçta Metaverse'de yediğiniz kaymaklı ekmek kadayıfı düşen kan şekerinizi yükseltmeyecek.

Evden eğitim için verimli olabileceğini düşünüyorum, öğrenciyi dış ortamlan izole ederek dikkatini toplamasına faydası olabilir.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: onursapci üzerinde Ocak 27, 2022, 20:54:47 ÖS
Bir süre sonra kripto paralar gibi yüzlerce metaverse evrenler oluşacağını düşünüyorum.

Bir zamanalar, bütün firmaların ürettiği ve yanında gözlük hediye ettikleri 3D televizyonlar gibi zamanla bunun da güncelliğini yitireceğini düşünüyorum.

Sonuçta Metaverse'de yediğiniz kaymaklı ekmek kadayıfı düşen kan şekerinizi yükseltmeyecek.

Evden eğitim için verimli olabileceğini düşünüyorum, öğrenciyi dış ortamlan izole ederek dikkatini toplamasına faydası olabilir.


3 boyutlu gözlükleri gazeteden alıp gece yeni yıla o gozlukle girip TV de 3 boyutlu görüntüyü merakla izlemiştim. Kaç gün önceden reklamı yapılmıştı . ama hiç de 3 boyutlu olmamıştı :) herhalde gözlük dandikti


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: Blasterreal üzerinde Ocak 27, 2022, 21:10:32 ÖS
İnsanları üretmeyen sorgulamayan bireyler haline getirip eve hapsetme sevdasından başka birşey değil.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: witchdoktor üzerinde Ocak 27, 2022, 21:18:54 ÖS
İnsanları üretmeyen sorgulamayan bireyler haline getirip eve hapsetme sevdasından başka birşey değil.

Internet, sosyal medya ve online oyunlar zaten bu dediğini önemli ölçüde gerçekleştirdi, bu da sonraki aşama. İnsanlarda kişisel boş zaman ve mahremiyet diye bir şey kalmayacak.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: BlitzBasic üzerinde Ocak 27, 2022, 21:27:38 ÖS
Metaversi bilememde, VR ile digital combat simulator çok iyi oluyor.

https://store.steampowered.com/app/223750/DCS_World_Steam_Edition/


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: Theoden (CYON4D) üzerinde Ocak 27, 2022, 21:37:42 ÖS
Uzaktan çalışmak isteyenler, uzakta yaşayıp birbiriyle daha etkileşimli görüşmek isteyen aile fertleri ve arkadaşlar, daha kapsayıcı (immersive) oyunlar isteyen oyuncular, kendi hayatından bir kaçış arayan (escapist) bireyler ve özellikle interaktif "yetişkin eğlence sektörü" gibi alanlarda maalesef fazlasıyla talep görecek alt yapının ilk adımları.

İnternet ve sosyal medyanın doğal gelişim sürecindeki kaçınılmaz aşamalardan sadece biri.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: AmigAmigA üzerinde Ocak 27, 2022, 22:49:54 ÖS
İnsanlık için kaçınılmaz son,önce bilgisayarlar,sonra internet ve telefon ve nihayet metaverse,bazıları için fırsat her zamanki gibi ama insanlık için bir darbe daha.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: witchdoktor üzerinde Ocak 27, 2022, 23:17:29 ÖS
Oculus Quest 2 bayağı popüler oldu son zamanlarda. VR seti kullanan kimler var?


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Ocak 27, 2022, 23:46:25 ÖS
Teknolojiyi çok seviyorum ama nedense VR'a hiç hevesim yok. Kafama takmak bunaltıcı geliyor. Dengemi de bozan bir şey. Uzun süre takabileceğimi sanmıyorum.

Gözlükleri daha kompact bir hale getirilerse belki ama insan böyle gözünün önünde bir şey olunca huzursuz oluyor ya. Çay içeceksin misal konuşurken vrda hadi çayı nereye koydun. Masada kağıt kalemle eskiz yapamazsın felan.

Vr veya Metaverse olayı belki e sporları geliştirebilir. Yaygınlaştırabilir. İş alanlarında ofis toplantılarında vs işe yarayabilir. Gibi duruyor.

Ben insanların doğadan yalıtılmasından rahatsız değilim tam tersine memnunum. Denizleri hiç bu kadar temiz görmemiştim çocukluğumdan bu yana. İnsanlar sokaklardan çekildikçe doğada refresh yapabiliyor sanki.

Metavers'ü konuşmak için henüz erken bir evredeyiz sanırım. Ne vaat edeceğini, geleceği nasıl şekillendirmeye çalıştıklarını bilmediğimiz için. Dışarıdan kendi tahminimizce yorum yapabiliyoruz sadece.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: Tengrist üzerinde Ocak 28, 2022, 01:26:30 ÖÖ
Metaverse, NFT, Web 3.0 ve ademimerkezileşme (decentralisation) şu araların popüler terimleri. Facebook Metaverse lansmanı yaptıktan sonra ortaya bir anda Metaverse uzmanları, Web 3 guruları türedi. Şimdiden Metaverse'den parsel parsel arsalar satılıyor. Teknoloji milyarderlerinin/ "Kripto Kankalarının" tatlı lafları, zenginlik vaatleri de insanları bu tür şeylerin güzel sonuçlanacağına inandırıyor. Ancak, şahsi görüşümdür ki bu teknolojiler ya unutulacak, ya da toplumsal bir çöküşe sebep olacak. İnsanın sanal dünyaya kapanıp gerçekliği gereksiz bir şey olarak göreceğinden bahsettiniz zaten. Ama bence bir sorun daha var. Metaverse ve kendisiyle sık sık anılan NFT'lerin asıl olayı paradır.

Cennetten arsa satar gibi milyonlarca dolara sanal araziler alınıp satılıyor şimdiden. İleride de Facebook bize sanal şapka, sanal don, sanat atlet satacak ama bunlar aynı zamanda gereksiz derecede bir serbest piyasa koşullarında satılacak. Yani spekülasyona açık olacak ki NFT camiasının yaptığı da bu zaten. On binlerce dolara bir tane, bilgisayar üretimi PNG dosyaları alınıp satılıyor ve bunun gelecek olduğu iddia ediliyor. Düşününce aslında çok korkunç bir şey bu. Çok basit pixelart'ların yüzbinlerce dolara varan spekülatif değeri var. İnsanlar NFT'lerden nasıl zengin oluruz, Metaverse'den nasıl zengin oluruz diye düşünüyor. Varlık amacı bu çünkü. Her şeye, her varlığa spekülatif bir değer vermek, her şeyi kumara dönüştürmek.

Bunun yanında Metaverse gibi işlerin özgürlüğü de yok edeceği gerçeği var. Evet belki sanal dünyada fiziksel sınırların aşıldığı illüzyonu yaratılabilir ama oradaki varlığın Facebook'un/Amazon'un ya da diğer bir multimilyar dolar şirketin insafına bağlı.  Seni oraya bağladıktan sonra senden daha fazlasını alabilecekler çünkü bir nevi varlığını da onlara satıyorsun. Bu firmaların zaten gizlilik konularındaki sabıkaları belli. Yaşıtım gençler arasında da çok görüyorum büyük şirketlerin ve milyarderlerin vaatlerine güvenme eğilimini ne yazık ki.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: stealth üzerinde Ocak 28, 2022, 07:22:23 ÖÖ
Metaverse, kelime anlami itibari ile evrenin ötesi demek. Bilim adamları, bilgisayarların hesaplama güçlerinin 2'nin katları şeklinde arttığından yola çıkarak, 2050 yılında bilgisayar gücünün insan beyin gücünden daha yüksek olacağını düşünüyorlar.Yani, 2050 yılında var olacak yapay zeka bir insandan daha iyi düşünecek.Bu kadar güçlü bir zekanın ortaya koyacagı bilgisayar grafikleri de gerçek de var olan tüm fiziksel detayları, 5 duyu organımıza hitap edecek şekilde emule edebilecek. Şu anda yaşanılan şey bilgisayar eğlence sektörünün yapmış olduğu bir ön çalışma gibi. Vr özellikler ile uyumlu bir bilgisayar, vr gözlük ve metaverse dünyasına girebileceğiniz bir internet linki. Bu sanal evrende herkes kendi Admin i olduğu bir dünya yaratarak, arkadaşlarını da davet ederek oyunlar oynayabilir, sohbet edip toplantılar yapabilir.Evlenebilir, yemek daveti verebilir...Ya da başkasının yarattığı bir evrene girerek alışveriş yapabilir, gezebilir, savaşabilir, yeni arkadaşlıklar kurabilir...Kısacası günlük hayatta yaptığınız herşeyi buraya taşıyabilirsiniz...Ama gelecek de olabilecekler gerçekten ürkütücü olacak.Belki de dünyaya bir daha geri dönmek istemeyeceksiniz.Bilgisayarların çok güçlendiği bir noktada Matrix içinde yaşamak mümkün olacak.Beynimizdeki ilgili bölümlere sinyaller gönderilerek koku, tat, görme, dokunma ve duyma gibi algıları o yaratılan Matrix içinde algılayabileceğiz. O evrende düştüğümüz zaman canımız yanacak. Vurulunca öleceğiz belki de. Beyine gönderilecek farklı sinyaller bizim herşeyi hissetmemizi saglayacak. Kalbimiz 150 atacak korktuğumuz zaman.Kulaklıkla duymayacagız.Ya da gözlerimizle görmeyeceğiz.Beynimiz sayesinde orada gercekten var olacağız.Vr başlığın lcd ekranı yerine gercekten tüm algılarımızla kendimizi orada hissedeceğiz...Belki bir kapsülün içinde gerçek dünyada Avatar da olduğu gibi uyurken, beynimize direkt olarak bağlı bu süper yapay zeka bize muhteşem dünyalar sunacak.Admin in kendi olduğumuz bir dünyada her istediğini yapabilen bir Tanrı gibi davranacagız belki de......Teknoloji çok acayip....Ben 1979 yılında ilk bilgisayarla tanıştığım andan şimdiye gelen süre içinde artık gerçekten teknoloji beni korkutmaya başladı...Bu iş nerede duracak? Konu, masum bir şekilde bilgisayarda oyun oynamayı çoktan geçti. Yapay zeka kendi farkındalığını sorgulamaya başladı artık.İnsan makinelerin kölesi gibi oldu.Belki de insanlığın makineler tarafından ele geçirilişi bir Terminator filmindeki gibi olmayacak.Bunu zaten isteyerek, gülerek, eğlenerek günlük hayatımızda yapiyoruz zaten.Hayatın her alanında bilgisayarlar her yerde...Kıssadan hisse, Metaverse, gelecekte var olacak bu anlattığım teknolojinin sadece çok küçük bir bölümü.Deneysel hali...İnsanlar şu an bu sistemi eğlence sektörünün bir parçası olarak görüyorlar.Coin paraların harcanabileceği, satış yapılabilecek bir mecra gibi.Ama gidilen yol bu.Eninde sonunda bu Metaverse dediğim noktalara gelecek...
Aslında bu insanoğlunun kaćamayacağı bir kader...Yaşadığımız evren daha zeki canlılar tarafından oluşturulmuş bir metaverse olsaydı.Bizde o evren içinde başka metaversler yaratan canlılar...Peki, o zeki canlılar da daha da zeki canlılar tarafından yaratılmış bir metaverse de olsalardı...İç içe geçmiş metaversler katmanları...Konu çok ilginç noktalara doğru gidiyor...Benden bu kadar...Şimdilik...
Görüşmek üzere...Stealth...


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: sabri64 üzerinde Ocak 28, 2022, 07:49:25 ÖÖ
Herşeyin sanal olduğu uzak gerçeklik....işim olmaz....


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: Levent (Lvnt) üzerinde Ocak 28, 2022, 10:58:19 ÖÖ
işimiz olmayabilir, esas buralara takılıp kalmaktan kendini alamayacak olan biz değiliz zaten, sonraki nesil. kendi aralarında bu ortamlar kabul gördüğünde bizim neslin yaşı ilerlemiş ve dışlanmış kalacak.

görevli olduğum yerde vr gözlükler var, üzerinde proje falan geliştiriliyor. geçende lise son yaşlarda bir eleman deneyince kendinden geçti. herhalde arkadaşlarına ballandıra ballandıra anlatmıştır. onlar da artık ailelerine mi aldırırlar, bir yerde birkaç dakikalığına denerler mi yanıp tutuşuyorlardır herhalde. böyle şeyler onlar için çok önemli.

farkedebildiğim kadarıyla genç nesil şu sıralar sanal ortamda sahip olduklarını birbirlerine gösterme aşamasındalar. bir sonraki aşamada sanal ortamda buluşup sahip oldukları sanal paraya göre o ortamda bir yer edineceklar. en ciksinden sanal ayakkabılar, sanal giysiler, sanal takı/aksesuarlar... onları giyip sanal ortamlarda o şekilde kendilerini ispat edecekler. bilmemne ayakkabı giysi vb firmaları sanal tasarımlar mı üretip satacaklarmış neymiş? öyle birşeyler de okudum hatırlıyorum.

bu arada farkındasınızdır gerçek para ile sanal ortamda birşeyler satın alınabiliyor :) herhalde bizi kısa vadede esas tedirgin edecek şey bu: "çocuk önceden kredi kartıyla oyun içinde giysi silah vb alıyordu, şimdi de gitmiş sanal oyuncak almış, serinin ikinci en değerli bilmemneyiymiş, çok değerlenecekmiş...".

Bize düşen sanal ortamdan faydalanıp, zararlarından uzak durmayı öğrenmek. Bunun için bunları %100 kendimize yontmamız gerekiyor: sanal ortamı kendi amaçlarımız için kullanmalı, yeniliklerden haberdar olmalı, meydanı boş bırakmamalıyız.

Buyrun: yazar 5000 kişilik NFT.NYC buluşması ortamını anlatmış
https://palladiummag.com/2022/01/21/when-the-stagnation-goes-virtual/


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: witchdoktor üzerinde Ocak 28, 2022, 11:48:10 ÖÖ
Bu kadar sanallaştırılmış bir ortamda gelir sağlayacak bir meslek edinmek, bu işlere harcama yapabilmek nasıl olacak tam bir muamma. Toplumun ezici çoğunluğundan çok, tüketim yapabilecek, iyi geliri olan bir kesim ya da bu kesimin çocukları hedef alınacak gibi. Surrogates, Free Guy vb sayısız filmde bir de ikinci hayat kavramı vurgulanıyor, gündüz ezik bir kişiliksiniz ama sanal ortamda paranız yettiğince havalı, güzel, bambaşka biri olabiliyorsunuz ve gerçek hayattan iyice uzaklaşıyorsunuz. Sonraki aşama da Matrix gibi sinir ağlarınızın network'e bağlanması, Elon Musk gibi girişimciler de bunu hedefliyor. Dünya önlenemez bir yönelimde artık, insan kendi sonunu hazırlıyor; filmler, diziler de bizi bu postapokaliptik dünyaya alıştırıyor; yok edilmiş doğa, iklim değişimi, su ve besin kaynaklarının yok edilmesi, salgın hastalıklar, yapay zeka ve robotlar.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: AmigAmigA üzerinde Ocak 28, 2022, 11:54:07 ÖÖ
Aynen witchdoktor katılıyorum,dünyada great reset başladı,hala çoğu puzzleın parçalarını birleştiremiyor.İnsanlık yanlız ve sanal bir dünyaya uyumu için adımlar birer birer geliyor,bunun 4 ayağı var.
1.Salgın hastalık 2.Kıtlık 3.iklim değişikliği 4.Enerji krizi
5.METAVERSE


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ocak 28, 2022, 13:12:01 ÖS
İnsan zekasının çok abartıldığını düşünüyorum. 100 yıldan fazladır içten yanmalı, fosil yakıtlı motorlarla seyahat ettiğimizi hatırlatırım.

Doğaya aykırı her insan eseri zamanla yıkılmaya mahkümdur, doğa teknoloji karşısında her zaman galip gelecektir. Hatta gerektiğinde, doğa, şu anda yaşamakta olduğumuz gibi, salgın hastalıklarla, afetlerle... insanı da dünyadan siler ve kendi yoluna devam eder.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: AmigAmigA üzerinde Ocak 28, 2022, 14:33:24 ÖS
Umudumuz o fort apokalpyse,her ne kadar retrocu isekte teknolojinin insanlığı esir almasını hiçbir zaman istemeyiz.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: cinar üzerinde Ocak 28, 2022, 14:49:05 ÖS
Metaverse işine, daha doğrusu 'özgürlük' sağlamasına internet bu kadar tekelleşmişken pek inanasım gelmiyor. Aslında tekeli dışarıdan karşılıyor gibi gözükse de self-destructive bir biçimde azıtarak yok olacakmış gibi geliyor, kendi modasının hızlı geçmesini sağlayarak vs.
Öbür yandan bu kapsayıcılık ve escapism işine hiç mi hiç sıcak bakmıyorum. Daha doğrusu escapism'in çok açık uçlu olduğunu ve bu tür uygulamaların hayrına bunu dengede tutacağına inanmıyorum. Kabullenmek yerine kaçışçılık hakkının bireylere tanınmamasından yanayım kendi geçmişimde bu şeyin beni getirdiği yerden yola çıkarak. Bir diğer ucu da sınırsızlık, kısacası siber anarşi hahah, kulağı bile rahatsız ediyor. Görüyoruz otorisizliği Netflix'te şurada burada.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: ssaylanc üzerinde Ocak 28, 2022, 14:56:30 ÖS
Şirketlerin derdi Z kuşağı olarak adlandırılan neslin sahiplenme duygusuna sahip olmamasıymış (Serdar Kuzuloğlu'ndan duymuştum), ev, araba vs satamıyorlar yeni nesile para harcatmaları lazım.
Yeni market metaverse gibi duruyor, NFT saçmalığından sonra metaverse ile aynı şeyleri tekrar tekrar insanlara kakalayıp cirolarına ciro katacaklardır.

Ve kaçış yeri, yeni nesil deneyim diye kakalamaya çalıştıkları şey ki meta'nın son reklamı tam bir felaket, bana hiç sıcak gelmiyor.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: Theoden (CYON4D) üzerinde Ocak 28, 2022, 15:38:47 ÖS
Kitlelere sürekli bir şeyler diretiliyor. Bu bana hep çok ilginç gelmiştir.

Bir grup insan oturup ortaya bir şey çıkartıyor. Başta çoğunluk burun kıvırsa da sırf "yeni ve güncel" olduğu için az sayıda insan bunu gönüllü olarak kullanmaya başlıyor. Sonra bu yenilik o az sayıda insana özgü bir ayrıcalık gibi gösteriliyor. İnsanlar özendirilerek bunun yeni bir moda olduğu algısı oluşturuluyor.

Bu yeni olguya dahil olmayan bireyler demode ve çağ dışı olarak fişleniyor. Bu aşamada bu ürün veya hizmetin yayılma hızı aşırı derecede artıyor ve çok geçmeden toplumda bir norma dönüşüyor. Cep telefonları ve facebook gibi ürünler/hizmetler bu yayılma eğrisi için çok güzel örnekler.


Şimdi Metaverse hizmeti için bu aşamaları yaşayacak olmamız üzücü. Bazı kararlar veren bir avuç insan kitleleri yönlendiriyor ve nihayetinde yönetiyor.

Pazarlama teknikleri, ürünlerini veya hizmetlerini toplumsal alışkanlıklara iyice yedirmek üzerine kurulu.
Ürünlerini, reddedemeyeceğimiz fırsatlar olarak göstermeye çalışıyorlar.

Kitlesel psikolojiyi doğru yönetenler başarıyı yakalıyor.

NFT bu kitlesel psikoljinin gücü ve etkisi için çok güzel bir örnek.
Kendiliğinden barındırdığı bir değeri olmasa bile herhangi bir dijital içeriğe sadece kitlesel algı ile milyonlarca dolara varan parasal bir değer biçilebiliyor.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: Levent (Lvnt) üzerinde Ocak 28, 2022, 16:48:34 ÖS
Terimi bilmeyenler için, NFT sanal mal sahipliği belgesi işini görüyor. Şu anki kullanımı saçma olabilir ama şu an mp3, pdf vb kopyalanabilir dijital mallar satılıyor. O malların sahipliği için kullanılmaya başlayabilir. Hatta şimdi aklıma geldi daha bugün elsevier'den indirilen makalelerin her birinin farklı imzalandığını okumuştum. Fırsatı değerlendiriyorlar:
https://twitter.com/json_dirs/status/1486120144141123584


Bu arada tespit süper, mal almayandan para almanın yolunu bulmuşlar
Şirketlerin derdi Z kuşağı olarak adlandırılan neslin sahiplenme duygusuna sahip olmamasıymış (Serdar Kuzuloğlu'ndan duymuştum), ev, araba vs satamıyorlar yeni nesile para harcatmaları lazım...


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Ocak 28, 2022, 17:04:40 ÖS
İnsanın olduğu her yerde manipülasyonda var demektir :) Bundan kaçmamız zor. Ağır bir çöküşte olabilir bu sistem. İnsanlara ne vaat ettiği ile de ilgili biraz.

Bu konuda Fatih Altay'lının programında DR. Agah Aydın'nın konu ile ilgili söylediklerini çok yerinde buluyorum. Bir kısmını buradan paylaşayım özet olarak merak edenler youtube'den o programı izleyebilir.

* Sanal ilişki diye bir ilişki yoktur. Her ilişki özünde bir yanılsamaya dayanır.

* Her ilişki sanaldır.

* Bu teknolojiler ötekine (başka insanlara) ulaşmak için kullandığımız bir araç.

* Gerçek doğadır. Anlamsız bir yer. İyi yok, kötü yok, son yok, başlangıç yok bir anlam yok.

* Gerçeklik ise buna bir anlam verme çabasıdır.

* Günümüzdeki şartlar ve mesai koşulları gereği yalnızlaşan insanın sarılabileceği bir araçtır, sosyal medya. (Özettir.)

* Yalnızlaşmayı gideren bir hastalığı, bir sorunu iyileştiren bir şeydi sosyal medya.

* İnsan sağlığını bozan en önemli şey yalnızlıktır.

* Sosyal medya başta bizi yalnızlaştırmamıştı. Yalnızlaştığımız için sosyal medyayı kullandık. Fakat kapitaliz bu sistemi o kadar suiistimal etti ki bizi tekrar yalnızlaştırmaya başladı bu durum.(Özet)

* Sosyal medya ile metaverse ve yeni üretilen teknolojiler artırılmış gerçeklik vs. gibi şeyler ise bir ihtiyaçtan değil. İşletmelerin şirketlerin ihtiyacını karşılamak için arz yaratmaya çalışılıyor. Dolaysıyla ikisi arasında bir fark.

* Öteki olması lazım. Sürekli bir insanı doyurarak elinizde tutamazsınız. Metaverse her şeyi size verse bile elinizde tutamayabilirsiniz.

* Kiliseler döneminde bunu yapabildiler. Cennetten arsa satılar ve insanlar yastık altındaki altınları kiliseye verdi. Huzur içinde de öldüler. Metaverse bunu yapabilirse başarılı olabilir. (Özet)

* (Metaverse) Çünkü bütün bu yetersizliği ve anlamsızlığı anlamlı hale getirecek bir anlatı sunuyor sana. Aslında buna gönüllü olacağız biz. (Metaverse girmek için)

* İnsan ötekinin arzusuyla ötekinin bakışıyla övülmeyi isteyen bir varlık. Ötekinin yüzünü çevirdiğinde yıkılan bir varlık. Orada kurulup, orada yıkılıyor.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: mrmojorisin üzerinde Ocak 28, 2022, 23:44:54 ÖS
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kapital




Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: prospektüs üzerinde Ocak 29, 2022, 12:44:50 ÖS
Şirketlerin derdi Z kuşağı olarak adlandırılan neslin sahiplenme duygusuna sahip olmamasıymış (Serdar Kuzuloğlu'ndan duymuştum), ev, araba vs satamıyorlar yeni nesile para harcatmaları lazım.
Yeni market metaverse gibi duruyor, NFT saçmalığından sonra metaverse ile aynı şeyleri tekrar tekrar insanlara kakalayıp cirolarına ciro katacaklardır.

Ve kaçış yeri, yeni nesil deneyim diye kakalamaya çalıştıkları şey ki meta'nın son reklamı tam bir felaket, bana hiç sıcak gelmiyor.

Sahiplenme duygusundan ziyade sahip olmak istense bile bir şey alınamıyor artık. Ev fiyatları yurt dışında da çok yüksek. Hâlihazırda ev sahibi olanlar daha fazlasını almaya devam ederken yeni nesillere alacak bir şey kalmıyor. Enflasyon ile eşit olarak artmayan maaşlar da cabası. Ki bireylerin bir şeye sahip olamaması büyük şirketlerin de işine geliyor bence. Gelecekte her şey kiralama servislerine dönecek gibi.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Ocak 29, 2022, 13:45:22 ÖS
Şirketlerin derdi Z kuşağı olarak adlandırılan neslin sahiplenme duygusuna sahip olmamasıymış (Serdar Kuzuloğlu'ndan duymuştum), ev, araba vs satamıyorlar yeni nesile para harcatmaları lazım.
Yeni market metaverse gibi duruyor, NFT saçmalığından sonra metaverse ile aynı şeyleri tekrar tekrar insanlara kakalayıp cirolarına ciro katacaklardır.

Ve kaçış yeri, yeni nesil deneyim diye kakalamaya çalıştıkları şey ki meta'nın son reklamı tam bir felaket, bana hiç sıcak gelmiyor.

Sahiplenme duygusundan ziyade sahip olmak istense bile bir şey alınamıyor artık. Ev fiyatları yurt dışında da çok yüksek. Hâlihazırda ev sahibi olanlar daha fazlasını almaya devam ederken yeni nesillere alacak bir şey kalmıyor. Enflasyon ile eşit olarak artmayan maaşlar da cabası. Ki bireylerin bir şeye sahip olamaması büyük şirketlerin de işine geliyor bence. Gelecekte her şey kiralama servislerine dönecek gibi.
Yüksek ihtimalle öyle gibi duruyor.

Yurtdışında bundan kaçınmak için insanların çift olarak karavanlara yatırım yaptığını görmeye başladım. Hatta kendileri aldıkları materyaller ile oluşturup dekore ediyorlar.

Benim burda komşumda bu işin ticaretini yapıyor. Eski tip büyük minibüs alıp. İçlerini karavana dönüştürüp satıyor.

Bu arada bence dünya nüfusu çok hızlı artıyor. Kaynak sıkıntısı da bundan olabilir.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ocak 29, 2022, 14:30:05 ÖS
Teoriye göre insan nüfusu, var olan gıda kaynaklarına göre çok daha hızlı artıyor. Malthus'a göre gıda kaynakları aritmetik olarak artarken, nüfus ise geometrik olarak çoğalacak.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Thomas_Robert_Malthus

Türkiye'nin en verimli tarım arazilerinden birisi olan Bursa Ovası vahşi şehirleşme yüzünden artık binalarla dolmuş durumda.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: Levent (Lvnt) üzerinde Ocak 29, 2022, 15:28:45 ÖS
Bu kaynak sıkıntısı meselesi düzmece, yıllardır aynı filmi oynatıyorlar, bir şeylerin bahanesi. Bilmemnerede insanlar açlıktan neden ölüyor? kıtlıktan mı? Yoksa sömürgeciler orada sadece atıyorum mısır ekilmesine müsaade ettiği aksi halde insanların kulaklarını burunlarını kestiği için mi? Ülke var petrol zengini, ülke var elmas zengini ama bir bakıyorsun orada kimileri açlıktan ölüyor, yok askeri darbe, yok ülke yönetilemiyor. Öbür taraftan başka bir ülkeye bakıyorsun insanlar TV karşısında tıkınmaktan 200 kilo olmuş hala yiyor. Kaynak sıkıntısı diye birşey varsa o aç gözlü sömürgeci ülkeler için var, bunun adını bir koyalım.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: Tonyukuk üzerinde Ocak 31, 2022, 00:19:05 ÖÖ
Levent çok haklı. Bu dünya aslında herkese yeter. Ama açgözlülük ve bencillik bu duruma getiriyor. En güzel örneğini pandemi başında yaşadık. Bir kaç aklı evvel kalkıp kapatılıcaz evlere hapis olucaz yicek içecek alamayacağız diye ortaya bir korku saldı. Millet tüketemeyeceği kadar malzeme aldı eve depoladı. İhtiyacı olanlar hiç bir şeye erişemedi. Noldu o kadar stok yaptılar eve aylarca yıllarca evde hapis mi edildik? HAYIR. Biz türk milleti tarihin hiç bir zamanında bu kadar bencil bu kadar düşüncesiz olmamıştık. Biz yüzümüzü batıya dönmedik. Asimile edildik benliğimizi unuttuk. İnançlı olmak merhametli olmak demode banal oldu. Tüketme harcama bencil ve açgözlü olmak çağdaşlık modernlik oldu. Yazık cehalet kötü birşey. Herkes o elindeki küçücük alete esir oldu. Orada ne yazarsa onu okuyor gerçek yada değil doğru yada yanlış o bilgiyi tek bilgi sayıyor. Allahın gönderdiği kitaba inanmıyorlar ama yüzünü görmediği geçek olup olmadığı bile şüpheli sanal insanların dediklerini tanrı kelamı gibi tek doğru olduğuna inanıyorlar. Nasrettin Hoca'nın hikayesindeki gibi kazanın doğduğuna inanıyorlar ama öldüğüne inanmıyorlar. Tarihe bakarsak çöküşler hep toplumun dejenarasyonundan sonra gelmiştir. Şimdi de öyle olacak. Git gide kendi sonumuza yürüyoruz. Ve bunu da o kadar şirin ve masum bir şekilde olduğuna inandırıldık ki. Bir şey diyemiyorum ne yazık ki.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: onursapci üzerinde Şubat 28, 2023, 17:41:49 ÖS
Var mı bir gelişme :)

Sadece VR gözlük kullanmak için öneriniz var mı 100 TL ye de var 10000 TL ye de Oculus markası kullanan var mı mesela :)


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: bazak üzerinde Şubat 28, 2023, 19:19:32 ÖS
Bende Oculus 2 var, çok memnunum


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Şubat 28, 2023, 23:33:56 ÖS
Bende de Oculus Quest 2 var. Gayet güzel bir VR. Doyurucu ses ve renge sahip. Fiyat olarakta iyi. 4K görüntü veriyor kendi hoperlörü var kulağa dışardan ses veriyor. Gayet iyide bir  sesi var. Eğer sağlam bir ekran kartlı pc'ye bağlarsan şahane oluyor. Half Life Alyx full grafik 4k görmek deneyimlemek çok güzel.

Kendi galerisindeki oyunlar tırt kalıyor pc oyunları yanında. Oyun oynarken aynı anda ekran da da izleyici seninle oyuna katılabiliyor.

Güvenlik alanı muhabbeti çok güzel sana bir alan çizdiriyor o alan dışına çıkarsan ön kameralar devreye giriyor ve çarpmanı engelliyor. Dış görüntüye geçiyor siyah beyaz.

Onun dışında uzun süre oynamak neredeyse imkansız bazak'ı bilmem ama ben hangi oyun olursa olsun maksimum 45 dk dayanabiliyorum. Midemi acayip etkiliyor. Bulanıyor ve yoruyor beni. Acaba bende mi oluyor dedim. Kardeşimde denedi ben birşey demememe rağmen 40 dk sonra aynı rahatsızlığı oda yaşadı. 40 dk oynayıp dinlenip değişmeli oynuyoruz.

Alyx'te ekran kartını çok zorladığı için donma ve kopmalar oldu bende. Grafik ayarlarını kısınca o sorunda kalmıyor. En az rtx 3080 lazım sanıyorum donmadan oynayabilmek için. Bende 3060 Ti var. Isınınca sapıtıyor. Sıvı soğutma ile sanırım dayanır. Full grafik 4 k.

Oynuyor musun desen bu ara oyun hiç oynayamıyorum. Ama VR çok eğlenceli gelmiyor bana. Ben joypad veya klavye ile ekranda oyun oynamayı daha çok seviyorum. Hele midemi bulandırınca biraz daha soğudum VR'dan. Half Life Alyx oynamak ve bitirmek için can atmama rahmen kim açacak şimdi dediğim oluyor.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: onursapci üzerinde Şubat 28, 2023, 23:58:04 ÖS
Teşekkürler arkadaşlar fikirleriniz için :)


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: bazak üzerinde Mart 01, 2023, 08:39:00 ÖÖ
Bende insanların sıklıkla bahsettiği baş dönmesi, mide bulantısı, denge kaybı vs. hiç olmadı. Şarj bitene kadar oynuyorum :) Favori oyunum Darth Vader Immortal. PC bazlı VR oyunlarını hiç denemedim, VR'a özel oyunları tercih ediyorum :)


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Mart 01, 2023, 10:17:38 ÖÖ
Bende insanların sıklıkla bahsettiği baş dönmesi, mide bulantısı, denge kaybı vs. hiç olmadı. Şarj bitene kadar oynuyorum :) Favori oyunum Darth Vader Immortal. PC bazlı VR oyunlarını hiç denemedim, VR'a özel oyunları tercih ediyorum :)
Süper en azından herkeste olmuyor dönme vs. Benim normalde hiç olmaz 3d oyunlarda vs. İlk defa VR'da oldu.

Bu arada steamde VR oyunları var. Half Life Alyx'i şiddetle tavsiye ediyorum. The ROOM oyunun VR versiyonuda iyi. Gözlüğün gerçek sınırını görmek istiyorsan steam şart. Güçlü bir makine gerekiyor o gözlüğü full kullanmak için. Kendi appstore oyunları ancak gözlüğün işlemcisi kadar görüntü verebiliyor.

4K Ultra'da Alyx'i görmen lazım. Zaten bu saydıklarımda bu gözlüklere özel çıkan VR oyunlar. PC'de klavye ile oynanmıyor.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: witchdoktor üzerinde Mart 01, 2023, 10:35:26 ÖÖ
@AmigaEsref

Tasarımda kullananlar var Oculus Quest 2 vb cihazları, var mı bu tarz deneyimin?

Bunun dışında Metaverse ve VR furyasında bir enerji kaybı da söz konusu. Birçok şirket projeleri iptal ettiler. Ama Sony geçtiğimiz günlerde PS VR2'yi satışa sundu.

Benim şu anda Metaverse dünyasına en yakın gördüğüm oluşum ise Roblox.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Mart 01, 2023, 10:47:16 ÖÖ
@AmigaEsref

Tasarımda kullananlar var Oculus Quest 2 vb cihazları, var mı bu tarz deneyimin?

Bunun dışında Metaverse ve VR furyasında bir enerji kaybı da söz konusu. Birçok şirket projeleri iptal ettiler. Ama Sony geçtiğimiz günlerde PS VR2'yi satışa sundu.

Benim şu anda Metaverse dünyasına en yakın gördüğüm oluşum ise Roblox.
Biz Quest 2'yi Unreal Engine'da sanal tur için kullanmaya başladık. Sahneler oluşturup geziyoruz ama henüz daha geliştirme aşamasındayız. Şu ara işlerde bir yoğunluk var yan proje olarak ilerliyor. Ama testlerimiz oldu.

3D VR'da model yapayım resim yapayım çok tat veren şeyler değil. Ama ileride Sanal Gözlükler için güzel projeler olacak. VR değil ama. Sanal gözlüklerle muhtamelen gezdiğiniz fabrikada gerçek ortamda tur yaparken cihazların sensörlere bağlı anlık etkileşimlerini veya tarihçe bilgileri gibi şeyleri animasyonlu görüntüleyebileceğiz. Holo Lens ile Micrasoft bunu bazı alanlarda yapıyor. Holo lens'in ileri versiyonlarında muhtamlen normal gözlükler gibi olacak. O zaman biraz olaylar değişecektir.

VR çok karanlık, ağır ve angarya bence :)

VR projeleri çok tutacak mı emin değilim. Ben uzun süre VR head sete dayanabileceğimi sanmıyorum. İnteraktif yan yana oynamak çoğu zaman tercihim. PS VR 2 oda harika bu arada özellikleri çok iyi.

Yaparsa bu kez Sony VR'a iyi oyunlar çıkarabilir. Piyasayı etkiler gibime geliyor. İlk çıkardığı VR çok berbattı. Sanki sırf var bizde demek içindi. Ama bu yenisi idealı görünüyor.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: Oğuzhan üzerinde Mart 01, 2023, 12:36:44 ÖS
https://www.hepsiburada.com/sony-ps4-vr-v2-sanal-gerceklik-gozlugu-bundle-ps4-vr-v2-vr-camera-vr-worlds-pm-HB00000AN8Q6 (https://www.hepsiburada.com/sony-ps4-vr-v2-sanal-gerceklik-gozlugu-bundle-ps4-vr-v2-vr-camera-vr-worlds-pm-HB00000AN8Q6)

konsol parası :)


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Mart 01, 2023, 13:24:28 ÖS
https://www.hepsiburada.com/sony-ps4-vr-v2-sanal-gerceklik-gozlugu-bundle-ps4-vr-v2-vr-camera-vr-worlds-pm-HB00000AN8Q6 (https://www.hepsiburada.com/sony-ps4-vr-v2-sanal-gerceklik-gozlugu-bundle-ps4-vr-v2-vr-camera-vr-worlds-pm-HB00000AN8Q6)

konsol parası :)
120 kare sn oled ekran 4k ekran rakipleri 60k dan kapı açar gayet iyi aslında :( Bizim alım gücümüz yerlerde şuan.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: ssaylanc üzerinde Mart 01, 2023, 13:29:44 ÖS
Büyüklerimiz televizyona yakından bakmayın gözleriniz bozulur diye fırça atarlardı, şimdi göz merceğimizden 5 cm uzağa 4k parlak ekranları koymak ne kadar mantıklı bilemiyorum. Biz bu tarz şeyler için tasarlanmadık bence :)


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Mart 01, 2023, 13:32:58 ÖS
Zararlı açılışta kanser yapar vs çok oynamayın uyarısı ile açılıyor zaten :(


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: onursapci üzerinde Mart 01, 2023, 13:33:34 ÖS
İleri de daha da içeri sokar kontakt lensle yapar bunlar :)


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: onursapci üzerinde Mart 01, 2023, 13:53:17 ÖS
İleri de daha da içeri sokar kontakt lensle yapar bunlar :)
Şerefsizler :P Yaparlar abi teknolojinin ucu açık. Bence de durmamalı.

 :D


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: witchdoktor üzerinde Mart 01, 2023, 17:05:17 ÖS
Microsoft Hololens bunlardan daha başarılı idi bana göre ama geçtiğimiz aylarda proje iptal edildi, ekip dağıtıldı.


Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: wizofwor üzerinde Mart 01, 2023, 21:11:06 ÖS
3B gözlükler güzel bir trend yakalamıştı ama üreticiler bunu değerlendiremediler gibi geliyor. Bu konuyu 80'lerden beri ısıtıp ısıtıp önümüze koyuyorlar. Bir 10 sene sonra yine gelir herhalde.



Konu Başlığı: Ynt: Metaverse hakkında
Gönderen: witchdoktor üzerinde Mart 01, 2023, 21:24:10 ÖS
Şu da var ki ekran + gamepad / klavye & mouse çok daha konforlu bir oyun keyfi sunuyor 3D headset kadar 'immersive gameplay' sunmasa da. 7-8 saat oyunun başından kalkmadan bir yandan bir şeyler atıştırıp, discord chat yapıp, dualscreen setup'ta bir tarafta oyun diğer tarafta Youtube videosu açarak takılıyor oyuncular. Oyuncu koltukları da bayağı ergonomik oldu bu arada (geçen gün Hp Omen Citadel'i denedim, çok başarılıydı). Yani bu konfor alanının karşısına sadece bir headset ile çıkamazsınız.