|
Konu Başlığı: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: segaa üzerinde Temmuz 29, 2023, 23:27:27 ÖS Selamlar arkadaşlar,
Xbox 360 cihazım çok ısındığı için termal macununu yenilemeye karar verdim, cihazın içini açtım, belki bilirsiniz anakartın alt kısmında GPU soğutucusunu tutan bir kelepçe var, çok gıcık bir kelepçe çıkarması biraz zor en azından benim için zor, işte o kelepçeyi düz tornavida ile çıkarmaya çalışırken tornavida birden kaymasın mı, sonra anakartta yarım santimlik derin bir çizik açmasın mı, bu çizik talihsiz bir şekilde GPU ile bağlantısı olan 3 tane yolu kopardı, sonrası malum çalışan cihaz kırmızı ışık hatası vermeye başladı, boşuna dememişler çalışıyorsa dokunma diye, zaten bu Xbox cihazlarla ne zaman uğraşsam bir sorun çıkıyor. Sonuç resimde arkadaşlar, resimde gördüğünüz gibi 3 yol kopmuş gibi görünüyor, bu yollar o kadar ince ve küçük ki yolu takip dahi edemedim, gördüğünüz resim telefon kamerası ile 10x zoom yapılarak çekildi, yolu takip edebilmem için daha kaliteli görüntü ve daha çok zoom yapabilen bir şeye ihtiyacım var oda bende yok. Bu yolları pratik bir şekilde onarabilmemin bir şekli var mı acaba, tavsiyeleriniz benim için önemli , cevaplar için teşekkürler. :) (https://i.hizliresim.com/70duq15.jpg) (https://www.hizliresim.com/70duq15) Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: 16bit_lover üzerinde Temmuz 29, 2023, 23:48:17 ÖS Valla bu incelikteki yolları mikroskop altında ince tel çekerek tamir ediyorlar.Bu tip tamirleri yapan yer bulmanız lazım.
Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: AmigAmigA üzerinde Temmuz 30, 2023, 03:49:52 ÖÖ Prolink iletken karbon boyayı ince suluboya fırçası ile sür işlem tamamdır.
Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: HkRecai üzerinde Temmuz 30, 2023, 08:26:07 ÖÖ Yolları göz ile değilde multimetre buzzeri ile takip edince illaki lehim atılabilecek büyüklükte bir yere gidecektir, oralardan köprü atabilirsin.
Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: ibo1973 üzerinde Temmuz 30, 2023, 09:25:41 ÖÖ laptop tamiri yapan bir ustaya getir eli çok dolu değilse müsaitse yapar diye tahmin ediyorum.
Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: murtek üzerinde Temmuz 30, 2023, 11:43:12 ÖÖ Öncelikle Kopan kısımdaki yolların üzerlerindeki yalıtkan boyayı ağzı keskin birşeyle hafif hafif yollara zarar vermeyecek şekilde sıyırmalısın. Yeşil görünen yollar bakır rengini alacak. Yollar bakır renginde görünüyorsa üzerlerine lehim pastası sür ve lehim makinesi ile üzerlerine sürterek kalay yapar gibi lehimle. Yollar parlak lehim rengini aldıysa lehim makinesinin ucu ile yolları birleştirebilirsin. Eğer kopuk uçların araları çok açılmışsa lehim kavuşmaz, böyle durumlarda araya ince bir tel atman gerekir.
Bunlar elinden gelmiyorsa imkanın yoksa ozaman kartı herhangi bir tv telefon bilgisayar tamircisine götürürsen elinde iş yoksa hemen halledebilir. Hadi kolay gelsin. :) Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: malik üzerinde Temmuz 30, 2023, 21:04:10 ÖS Mikroskop kamera altında el becerisi ve lehimleme deneyimini kullanarak onarabilirsin.
Bu videolar sana bir fikir verir. Northridgefix. Adam mükemmel anlatıyor, herşeyin püf npktasını açıklıyor. https://youtu.be/GotQ3qJyJ2I https://youtu.be/Cq9WYcpVv2g https://youtu.be/IYoNJYK1PPY https://youtu.be/mFMkfAyqBMc https://youtu.be/Et5pg5TbQIo https://youtu.be/XWMVMNadirA Havya ucu seçimi. https://youtu.be/l0csCh3A8OM Zor sökülen parçalatda buda önemli.https://youtu.be/_xbqrq4QdMU Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: malik üzerinde Temmuz 30, 2023, 21:30:51 ÖS Bu arada adam Amtech marka Flux kullanıyor hep.
https://www.inventecusa.com/amtech-products.html (https://www.inventecusa.com/amtech-products.html) Sitesinde bayilikleri var. Türkiyede orjinal yok heralde. Hep sahte. Orjinali pahalı ama burada yine sahte çıkar. Sahteleride iş görüyor ama temizlenmesi zor. https://youtu.be/aEigEhDLjsw (https://youtu.be/aEigEhDLjsw) Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: segaa üzerinde Temmuz 30, 2023, 23:38:02 ÖS Bu işi mikroskop yardımı olmadan halledemiycem herhalde çünkü bu çektiğim resim 10 kat büyütülmüş hali normalde havyanın ucunu değdirmeye çalıştığım zaman havyann ucu bile üç yolu birden kapatıyor.
İletken karbon boya belki iş görürdü ama onu da edinmek lazım. Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: malik üzerinde Temmuz 31, 2023, 00:04:13 ÖÖ Lehim yaparken havya ucu 5 yola birden değse bile ucu yolun istikametinde kaydırarak flux un sayesinde lehimler birbirinden ayrılıyor yani kısa devre olmuyor.
Flux kalitesi çok önemli. Daha önce bende biraz alıştırma yapmıştım, çok ince uc ile bu sefer ısı transferi iyi olmuyor. Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: segaa üzerinde Temmuz 31, 2023, 00:21:37 ÖÖ Lehim yaparken havya ucu 5 yola birden değse bile ucu yolun istikametinde kaydırarak flux un sayesinde lehimler birbirinden ayrılıyor yani kısa devre olmuyor. Flux kalitesi çok önemli. Daha önce bende biraz alıştırma yapmıştım, çok ince uc ile bu sefer ısı transferi iyi olmuyor. Hocam amtech marka fluxım var ama nedense ben yapınca videolardaki gibi olmuyor. :D Videolara bakıyorum flux sürüyorlar flux sürülen yere lehim zamk gibi yapışıyor ben sürüyorum lehim havyanın ucunda kalıyor hep, ne tele yapışıyor ne de kart üzerindeki o bakır plakaya yapışıyor, ancak daha önce lehim yapılmışsa ya da lehim yapılan yer büyükse falan o zaman yapıştırabiliyorum. Şu ethernet kabloları var, cat5 cat6 diye gidiyor, elimde fazladan vardı bir iş tamir için tel lazım oldu, aklıma o kablo geldi, içindeki bakır kablolardan söktüm lehim yapmak için nedense bu bakır kablo bir türlü lehimi yemiyordu, flux sürdüm falan yok lehim tutmuyor, kabloyu misket gibi büyük bir lehim içine gömsemde içinde hafifçe çekince sanki hiç lehim tutmamış ki içinden çıkıyor. Anlamadım gitti. :D Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: malik üzerinde Temmuz 31, 2023, 00:52:34 ÖÖ Amtech flux orjinal değildir, biraz bol koymak gerekiyor zaten sahteler ısındıktan sonra zamk gibi oluyor. Orjinal olsa alkolla çabuk temizlenir.
O dediğin kablo tellerden banada çok denk geldi biraz ser oluyor, çok telli olan kablolarıda kıvırınca eski haline dönüyor, bakır gibi görünüyor ama bakır değil. Özellikle gümüş renkli görünen bazı kablo telleri ne yapsam lehim tutmuyor bazıları. Onun için bu sert kabloları özellikle gümüş renkli görünenleri hiç uğraşmiyorum bile lehimlik yerde kullanmay, bazen atıyorum bile. Lanet. Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: HkRecai üzerinde Temmuz 31, 2023, 05:48:53 ÖÖ Lehim yaparken havya ucu 5 yola birden değse bile ucu yolun istikametinde kaydırarak flux un sayesinde lehimler birbirinden ayrılıyor yani kısa devre olmuyor. Flux kalitesi çok önemli. Daha önce bende biraz alıştırma yapmıştım, çok ince uc ile bu sefer ısı transferi iyi olmuyor. Hocam amtech marka fluxım var ama nedense ben yapınca videolardaki gibi olmuyor. :D Videolara bakıyorum flux sürüyorlar flux sürülen yere lehim zamk gibi yapışıyor ben sürüyorum lehim havyanın ucunda kalıyor hep, ne tele yapışıyor ne de kart üzerindeki o bakır plakaya yapışıyor, ancak daha önce lehim yapılmışsa ya da lehim yapılan yer büyükse falan o zaman yapıştırabiliyorum. Şu ethernet kabloları var, cat5 cat6 diye gidiyor, elimde fazladan vardı bir iş tamir için tel lazım oldu, aklıma o kablo geldi, içindeki bakır kablolardan söktüm lehim yapmak için nedense bu bakır kablo bir türlü lehimi yemiyordu, flux sürdüm falan yok lehim tutmuyor, kabloyu misket gibi büyük bir lehim içine gömsemde içinde hafifçe çekince sanki hiç lehim tutmamış ki içinden çıkıyor. Anlamadım gitti. :D Heba edebileceğin bir HDMI kablon varsa içindeki tek damarlı üzeri renkli yalıtkan kaplı kablolar hassas tamirat için iyi oluyor. Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: Tonyukuk üzerinde Ağustos 01, 2023, 01:20:48 ÖÖ Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. İlla hatları üzerinden tamir etmek şart değil yakınlarda ince bir kablo ile bypass edebileceğiniz via yada bağlantı ayağı varsa onu da tercih edebilirsiniz.
Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: ibo1973 üzerinde Ağustos 01, 2023, 08:20:33 ÖÖ Lehim yaparken havya ucu 5 yola birden değse bile ucu yolun istikametinde kaydırarak flux un sayesinde lehimler birbirinden ayrılıyor yani kısa devre olmuyor. Flux kalitesi çok önemli. Daha önce bende biraz alıştırma yapmıştım, çok ince uc ile bu sefer ısı transferi iyi olmuyor. Hocam amtech marka fluxım var ama nedense ben yapınca videolardaki gibi olmuyor. :D Videolara bakıyorum flux sürüyorlar flux sürülen yere lehim zamk gibi yapışıyor ben sürüyorum lehim havyanın ucunda kalıyor hep, ne tele yapışıyor ne de kart üzerindeki o bakır plakaya yapışıyor, ancak daha önce lehim yapılmışsa ya da lehim yapılan yer büyükse falan o zaman yapıştırabiliyorum. Şu ethernet kabloları var, cat5 cat6 diye gidiyor, elimde fazladan vardı bir iş tamir için tel lazım oldu, aklıma o kablo geldi, içindeki bakır kablolardan söktüm lehim yapmak için nedense bu bakır kablo bir türlü lehimi yemiyordu, flux sürdüm falan yok lehim tutmuyor, kabloyu misket gibi büyük bir lehim içine gömsemde içinde hafifçe çekince sanki hiç lehim tutmamış ki içinden çıkıyor. Anlamadım gitti. :D 2- kullandığın fulux tabi önemli ama amtec bendede var gayet iş görüyor. 3- havyanın sıcaklığı ve havya ucunun temizliğide çok önemlidir havaya ucu sıcakken bol miktarda lehim al uca sonra kalın bir bezle iyice sil lehim yapıcağın yerin kalaylanmış gibi parlıyor olması lazım bu işlemden sonra. 4- her şey yolundaysa bile lehim yapılacak yüzey çok önemli senin durumunda ilk defa yaptığın çok ince bir yer eğer çok fazla ısıtırsan yada az ısıtırsan gene olmaz çok sısıtırsan başka zararlar verebilirsin az ısıtırsan yapamazssın her şey den önemlisi ise 2 yol kopuk birini yaptığın zaman diğer yolu yaparken yapılı yoluda bozabiliyorsun yani 2 inci yolu yaparken işlem 3 kat daha zor oluyor yakın olduğundan kolay gelsin. Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ağustos 02, 2023, 23:59:18 ÖS https://fb.watch/mavfBEoyKg/
Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: segaa üzerinde Ağustos 03, 2023, 00:07:28 ÖÖ :D
https://fb.watch/mavfBEoyKg/ Bu videolarda izlediğim insanlar nasıl bir lehim nasıl bir tel nasıl bir flux kullanıyor bilmiyorum ama ben orjinal yol çekme teli kullandığım halde ne çekme teli ne de bakır yüzey lehimi böyle videodaki gibi yemiyor, video da adam havyayı sadece değdiriyor telin neredeyse tamamı lehimle kaplanıyor anlamadım gitti. :D Bu arada çok büyük zorlukla cihazı tamir etmeyi başardım güncelleme yapacağım. Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: pofpor üzerinde Ağustos 03, 2023, 00:12:56 ÖÖ https://fb.watch/mavfBEoyKg/ Videodaki yeşil, mor ışıkla sertleşen sıvı nedir? Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ağustos 03, 2023, 00:15:47 ÖÖ Sanırım UV Boya. Çok önemli değil. Konudaki PCB sert olduğu için tırnak ojesi bile iş görür.
Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ağustos 03, 2023, 00:19:40 ÖÖ :D https://fb.watch/mavfBEoyKg/ Bu videolarda izlediğim insanlar nasıl bir lehim nasıl bir tel nasıl bir flux kullanıyor bilmiyorum ama ben orjinal yol çekme teli kullandığım halde ne çekme teli ne de bakır yüzey lehimi böyle videodaki gibi yemiyor, video da adam havyayı sadece değdiriyor telin neredeyse tamamı lehimle kaplanıyor anlamadım gitti. :D Bu arada çok büyük zorlukla cihazı tamir etmeyi başardım güncelleme yapacağım. Ben, yol tamirlerinde, 220V elektrik kablolarından çıkan ince bakır telleri kullanıyorum, hiç sorun yaşamadım. Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: segaa üzerinde Ağustos 03, 2023, 00:50:28 ÖÖ Arkadaşlar cihazı tamir etmeyi başardım.
Genelde yol tamiri kolay bir işlem, yol çekme telini ya da alternatif uygun bir bakır telini kopuk yere köprü şekilde yerleştir lehimle işlem tamamdır. Lakin kopuk hatlar pireden de daha küçük ve ince ise ve birbirlerine 1mm den de daha yakın ise o zaman işler biraz değişiyor, benimde kopardığım yollar aynen bu şekilde idi, bu tamiri yapabilmek için elimde uygun araç gereçler olmadığı için tamiri yapabilmem imkansızdı, bende bu iş böyle olmayacak diyerek en ucuzundan bir dijital mikroskop satın aldım, yol çekme teli olarak kullandığım tel ise PS2 veya başka konsollar için çip takma işleminde kullanılan telleri kullandım, (elimde çıkma bir çip vardı telli) ne yazık ki iş sadece bu kadarla bitmiyor, bu tamiri düzgün bir şekilde yapabilmek için ısı ayarlı, balta uçlu, kaliteli bir havya gerekiyordu, bende ise sıradan en ucuzlarından kalem uçlu bir havya vardı, bu yüzden tamiri yaparken epey bir zorlandım, çünkü o bakır teli düzgün bir şekilde yola lehimleyebilmek için balta uçlu bir havya gerekiyor, kalem uçlu havyaları böylesi ince işçilikli bir tamirde kullanmak çok zor, bende zoru başardım üç beş denemeyle tamiratı yaptım. Elimde ki amtech flux bir işe yaramıyordu, dondurma gibi eriyor lehim tutturduğu falan yok, neyseki elimde önceden kalma birazcık sıvı flux vardı, bu flux yüzeyi yapışkanımsı hale getiriyor ve teli istediğim yerde sabit tutabiliyordu, ancak yol yapacağım kısım o kadar küçüktü ki havyanın ucu bile kopan üç yolu birden kaplıyordu, sonunda birazcık uğraşıp denemeler yaparak yolu sağlam bir şekilde oluşturdum. İlk resim mikroskopla çekilmiş kopan yolları gösteriyor. 2. resim ise tamiratı yaptıktan sonra çektiğim resim. Resim zoomlu aslında hatlar daha da küçük. (https://i.hizliresim.com/9mlobgu.jpg) (https://www.hizliresim.com/9mlobgu) (https://i.hizliresim.com/3o10r30.jpg) (https://www.hizliresim.com/3o10r30) Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: Fatih Yıldırım üzerinde Ağustos 03, 2023, 01:21:37 ÖÖ Tebrikler. Cidden zor işçilik.
Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: segaa üzerinde Ağustos 03, 2023, 02:08:58 ÖÖ Tebrikler. Cidden zor işçilik. Teşekkürler, aslında ilk sayfada ki önerilerin birinde prolink karbon boya tavsiye edilmişti ama maalesef elimde yoktu, belkide daha basit olabilirdi bilmiyorum hiç denemedim, onu da muhtemelen bir toplu iğne yardımı ile sürecektim işe yarar mıydı bilmem. Kıl kadar ince yarım santimlik bir teli lehimlemekle uğraşmak çok zordu. Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: murtek üzerinde Ağustos 03, 2023, 19:57:57 ÖS Yolları Lehimlemen daha iyi olmuş. Lehimlemede flux veya pastanın önemi çok büyük, iyi bir pasta işini %70 kolaylaştırır. Purine marka pastan olsa kazıdığın yolları üzerine sürseydin bir sürtmede yollar kalaylanırdı ve ince telide pastaya batırıp kalayladınmı işlemin nerdeyse tamam sayılırdı sonra pastayı tekrar yolların üzerine sürecektin ve ince teli üzerine koyup kısa bir süre havyanı üzerine bastırman işi bitirirdi. Burada sihir pastada unutmayın pasta çok önemli. Ne diyelim 40 yıllık tecrübe. :)
Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: emarti üzerinde Ağustos 03, 2023, 22:04:33 ÖS İyi iş çıkarmışsın tebrikler @segaa
Konu Başlığı: Ynt: Tamir konusu kopan yollar yardım Gönderen: malik üzerinde Ağustos 07, 2023, 22:05:23 ÖS Şunuda ekleyim dedim. Belki faydası olur.
https://youtu.be/KX9TbSOAong |