Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetTamir konusu kopan yollar yardım
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Tamir konusu kopan yollar yardım  (Okunma Sayısı 6372 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Ağustos 02, 2023, 23:59:18 ÖS »

https://fb.watch/mavfBEoyKg/

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Ağustos 03, 2023, 00:07:28 ÖÖ »

Kahkaha
Bu videolarda izlediğim insanlar nasıl bir lehim nasıl bir tel nasıl bir flux kullanıyor bilmiyorum ama ben orjinal yol çekme teli kullandığım halde ne çekme teli ne de bakır yüzey lehimi böyle videodaki gibi yemiyor, video da adam havyayı sadece değdiriyor telin neredeyse tamamı lehimle kaplanıyor anlamadım gitti. Kahkaha

Bu arada çok büyük zorlukla cihazı tamir etmeyi başardım güncelleme yapacağım.

pofpor
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Ağustos 03, 2023, 00:12:56 ÖÖ »

Videodaki yeşil, mor ışıkla sertleşen sıvı nedir?

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Ağustos 03, 2023, 00:15:47 ÖÖ »

Sanırım UV Boya. Çok önemli değil. Konudaki PCB sert olduğu için tırnak ojesi bile iş görür.
« Son Düzenleme: Ağustos 03, 2023, 00:20:50 ÖÖ Gönderen: fort_apocalypse » Logged

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Ağustos 03, 2023, 00:19:40 ÖÖ »

Kahkaha
Bu videolarda izlediğim insanlar nasıl bir lehim nasıl bir tel nasıl bir flux kullanıyor bilmiyorum ama ben orjinal yol çekme teli kullandığım halde ne çekme teli ne de bakır yüzey lehimi böyle videodaki gibi yemiyor, video da adam havyayı sadece değdiriyor telin neredeyse tamamı lehimle kaplanıyor anlamadım gitti. Kahkaha

Bu arada çok büyük zorlukla cihazı tamir etmeyi başardım güncelleme yapacağım.

Ben, yol tamirlerinde, 220V elektrik kablolarından çıkan ince bakır telleri kullanıyorum, hiç sorun yaşamadım.

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Ağustos 03, 2023, 00:50:28 ÖÖ »

Arkadaşlar cihazı tamir etmeyi başardım.
Genelde yol tamiri kolay bir işlem, yol çekme telini ya da alternatif uygun bir bakır telini kopuk yere köprü şekilde yerleştir lehimle işlem tamamdır.

Lakin kopuk hatlar pireden de daha küçük ve ince ise ve birbirlerine 1mm den de daha yakın ise o zaman işler biraz değişiyor, benimde kopardığım yollar aynen bu şekilde idi, bu tamiri yapabilmek için elimde uygun araç gereçler olmadığı için tamiri yapabilmem imkansızdı,

bende bu iş böyle olmayacak diyerek en ucuzundan bir dijital mikroskop satın aldım, yol çekme teli olarak kullandığım tel ise PS2 veya başka konsollar için çip takma işleminde kullanılan telleri kullandım, (elimde çıkma bir çip vardı telli) ne yazık ki iş sadece bu kadarla bitmiyor, bu tamiri düzgün bir şekilde yapabilmek için ısı ayarlı, balta uçlu, kaliteli bir havya gerekiyordu,

bende ise sıradan en ucuzlarından kalem uçlu bir havya vardı, bu yüzden tamiri yaparken epey bir zorlandım, çünkü o bakır teli düzgün bir şekilde yola lehimleyebilmek için balta uçlu bir havya gerekiyor, kalem uçlu havyaları böylesi  ince işçilikli bir tamirde kullanmak çok zor, bende zoru başardım üç beş denemeyle tamiratı yaptım.

Elimde ki amtech flux bir işe yaramıyordu, dondurma gibi eriyor lehim tutturduğu falan yok, neyseki elimde önceden kalma birazcık sıvı flux vardı, bu flux yüzeyi yapışkanımsı hale getiriyor ve teli istediğim yerde sabit tutabiliyordu,

ancak yol yapacağım kısım o kadar küçüktü ki havyanın ucu bile kopan üç yolu birden kaplıyordu, sonunda birazcık uğraşıp denemeler yaparak yolu sağlam bir şekilde oluşturdum.

İlk resim mikroskopla çekilmiş kopan yolları gösteriyor.
2. resim ise tamiratı yaptıktan sonra çektiğim resim. Resim zoomlu aslında hatlar daha da küçük.

« Son Düzenleme: Ağustos 03, 2023, 00:54:42 ÖÖ Gönderen: segaa » Logged

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Ağustos 03, 2023, 01:21:37 ÖÖ »

Tebrikler. Cidden zor işçilik.

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ağustos 03, 2023, 02:08:58 ÖÖ »

Tebrikler. Cidden zor işçilik.

Teşekkürler, aslında ilk sayfada ki önerilerin birinde prolink karbon boya tavsiye edilmişti ama maalesef elimde yoktu, belkide daha basit olabilirdi bilmiyorum hiç denemedim, onu da muhtemelen bir toplu iğne yardımı ile sürecektim işe yarar mıydı bilmem.

Kıl kadar ince yarım santimlik bir teli lehimlemekle uğraşmak çok zordu.

murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Ağustos 03, 2023, 19:57:57 ÖS »

Yolları Lehimlemen daha iyi olmuş. Lehimlemede flux veya pastanın önemi çok büyük, iyi bir pasta işini %70 kolaylaştırır. Purine marka pastan olsa kazıdığın yolları üzerine sürseydin bir sürtmede yollar kalaylanırdı ve ince telide pastaya batırıp kalayladınmı işlemin nerdeyse tamam sayılırdı sonra pastayı tekrar yolların üzerine sürecektin ve ince teli üzerine koyup kısa bir süre havyanı üzerine bastırman işi bitirirdi. Burada sihir pastada unutmayın pasta çok önemli. Ne diyelim 40 yıllık tecrübe.

COMMODORE VIC20; C16; C116; C64; C64C; AMIGA A500; A500+; A600; A1200; ATARI 800XL_512K; 1040ST; SINCLAIR ZX48; AMSTRAD CPC464; MSX VESTEL-FC200; SONY HB101P; SVI728; APPLE MAC CLASSIC; iBOOK G4;...
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Ağustos 03, 2023, 22:04:33 ÖS »

İyi iş çıkarmışsın tebrikler @segaa

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Ağustos 07, 2023, 22:05:23 ÖS »

Şunuda ekleyim dedim. Belki faydası olur.

https://youtu.be/KX9TbSOAong
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: