Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetArk esnasında FM dalgalarımı oluşuyor
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Ark esnasında FM dalgalarımı oluşuyor  (Okunma Sayısı 3798 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hakanzade
Ziyaretçi
« : Ekim 13, 2016, 14:20:46 ÖS »

Ark olarak kastettiğim elektrik açma kapama düğmelerinde meydana gelen kıvılcımlar. Gerçi şimdilerde radyo kullanan kaldı mı bilmiyorum ama dış yalıtımı iyi yapılmamış amfilerde bundan etkileniyor, Evdeki lamba düğmelerini temas edip etmeme arasında tutarsanız bilirsiniz atlayan kıvılcım esnasında radyo yada amfilerden cızırtı hatta radyo yakınsa ve ses çok açıksa hoparlörü patlatacak kadar gürültü gelir. Eskiden UHF yayınlarıyla TV izlediğimiz dönemlerde dışarıdan geçen arabanın buji arkı da TV'de görüntüde ve seste cızırdama yapardı. Akvaryum kullandığım dönemlerde ısıtıcının termostatı da değer değmez arası kalıp 10-15 sn ark pozisyonunda kalır, bu arktan TV, radyo etkilenirdi.

Şimdi nereden bu aklıma geldi derseniz, bilgisayarı kullanırken zaman zaman windows 'un donanım söküldü, ve donamım takıldı "ding dong" seslerini alıyorum, yazıcıdan şüpheleniyorum sanki evdeki kombinin bujisinin frekansından etkileniyor. Böyle bir şey var mı bana mı öyle geliyor.

Bu ark, hava delinmesi vs, hakkında bilginiz tecrübeniz vs. varmı.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 13, 2016, 14:37:42 ÖS »

...
Şimdi nereden bu aklıma geldi derseniz, bilgisayarı kullanırken zaman zaman windows 'un donanım söküldü, ve donamım takıldı "ding dong" seslerini alıyorum, yazıcıdan şüpheleniyorum sanki evdeki kombinin bujisinin frekansından etkileniyor. Böyle bir şey var mı bana mı öyle geliyor.
...

Aklıma gelen alternatifler:

- Güç koruması (Energy saving) özelliği olan bir cihaz kafasına göre USB'den aldığı gücü keserek bunu yapıyor olabilir
- Bozuk bir USB port (milimetrik bir lehim çatlağı varsa, zamanla PC ısınınca/soğuyunca bağlantı sorunu oluyor olabilir)
- Bozuk USB cihaz (Cihaz arada kendini resetliyorsa bunu yapar)
- Bozuk USB kablo (yine benzer şekilde temassızlık - telefon şarj kabloları özellikle)

Yoksa parazitden kaynaklanan bir sebeple USB'nin bu derece etkilenmesi bana biraz uzak ihtimal gibi geldi ama bilemedim, belli de olmaz

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Ekim 13, 2016, 14:53:46 ÖS »

Bu ark esnasında oluşan parazitin elektriksel bir açıklaması var mı, sonuçta usb kabloların dış ground örgüsü, yada c64, ps2, ps3 vs,lerin devresi üzerindeki tenekele muhafaza bu parazitten etkilenmemesi için öyle değil mi. Kasayı dağıttım bir sorun göremedim.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 13, 2016, 15:04:34 ÖS »

o ark aslında öncelikli olarak 220V hattı üzerinden yayılıyor. yüksek frekanslı bir voltaj sıçraması diye tanımlayabiliriz basitçe.

ark esnasındaki bu ani voltaj sıçraması (yukarı ve sonra aşağı) iletkenlerden geçerken (yani elektrik kablosundan) bir elektromanyetik alan oluşmasını sağlar (yani aslında 50Hz'lik şebeke akımı da sabit bir elektromanyetik alan oluşturuyor ama bu sıçrama ile daha güçlü anlık bir değişimden bahsediyorum). Bu ani yğkselen elektromanyetik alan ise de radyo, wifi vs sinyallerini (ki onlar da çok cılız bir elektromanyetik alan üzerinde taşındıklarından) etkiler.

Denizde sandalda huzur içinde balık tutarken yanından sürat teknesi ile geçen hıyarın oluşturduğu dalgaların senin sandalı anlık olarak sarsaması gibi düşünebilirsin yukarıda bahsettiğim olayı

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 13, 2016, 23:54:00 ÖS »

Motor, transformatör gibi bobinli birşeylerin akımı kesilirken özellikle yüksek voltajlı arklar oluşur. Yakınlarda asansör vb gibi güçlü motorlar çalışıp duruyorsa 220 şebekesini baya karıştırır. Şöyle, aynı gitar anfisi (hassas alet) ıspartada hiç gürültüsüz çalışırken ankarada cayır cayır gürültü yapıyor. Şebekedeki elektriksel gürültüden ötürü.

Bazı cihazlar bunlara baya hassas oluyor. Uzun zaman içersinde bende casper, exper ve bazı toplama bilgisayarların (yeni eski karışık) tutarsız davrandıkları gibi bir kanı oluştu.

Use the brute force, Luke
KNG
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 14, 2016, 13:11:45 ÖS »

Ark dediğimiz şey tam deşarj (full discharge) olayıdır ve bu esnada hava (veya hangi gaz ortamsa) iletken bir kanala dönüşür. İki ayrı kutup arasında oluşan yüksek elektrik alan içinde elektronlar harekete geçer ve diger noktaya varana kadar hızları gittikçe artar. Klasik elektromanyetik teoriye göre de ivmeli hareket eden bu parçacıklar yüksek frekanslı foton yayar. Yani elektromanyetik dalga yayınımı ortaya çıkar ve bu dalgalar tek bir frekansta olmayıp geniş bir frekans spektrumunu kapsarlar.

Bu tip bir kaotik işaretin ortamda birçok etkisi görülür ama eski tür tv, radyo, telsiz haberleşmesi analog modulasyon (fm, am, ssb gibi) kullandığı için daha çok etkilenir. Günümüzün sayısal haberleşme teknikleri çeşitli veri doğrulama metodları kullandığı için bir düzeye kadar tolere edilmiş oluyor.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: