Harika bir konu. Ben de katılayım.
Vatan nasıl hala ayakta kalıyor anlamak güç. Fakat eminim iphone, ipad gibi ürünleri Türkiye distribütör garantili almak isteyenler bunda etkilidir.
Sektördeki firmalar için Media Markt'ı bir kenara koyarak genelleştirme yapmak istiyorum. Firmalar:
> Fiyat konusunda internetteki satıcılar ile rekabet edemeyeceklerinin farkında değiller. Rekabette fiyatı esas değil hizmeti esas almayı beceremiyorlar.
> Mağazalarını AVM gibi maliyeti yüksek yerlerde açıp sürdürülemez iş planlarını uyguluyorlar. Elektronik cihazları almak için AVM en yanlış yer. Halbuki büyük markalar şehirlerde kendi OUTLET mağazalarını açsalar, örneğin Vatan kendi başına 8 katlı bir binada ürün sergilese eminim herkes arabasına atlar, PC, Konsol, Telefon, Telefon kılıfı vırt zırt alır işini sorunsuz görür.
> Mağazacılık anlayışları geçen yüzyılda kalmış. Ürün çeşitleri eksik. Standlar yetersiz. Personel bezmiş bıkmış ve eğitimsiz.
> Ürün çeşitleri vasat olduğu gibi eksik olan ürünlere yönelik sipariş almıyorlar.
> Ürün çeşitleri vasat ama aynı zamanda moral bozucu şekilde saçma. SSD almaya gidersin yalnızca iki çeşit bulursun. Ama arka standta 20 tane tost makinesi var.
> Firmaların internet mağazaları ile fiziksel mağazaları arasında alışveriş açısından bir avantaj yok. Örneğin, Vatan'ın internet mağazasına girip, istediğim ürünleri o an stokta olmasa bile sepete ekleyip, sepetteki ürünleri benim için bir araya getirmelerini bekleyebilmeliyim.
> Ürünler standart olsa da müşteri görerek dokunarak alsın istiyorlar. Bu çok yanlış.
> Garanti, değişim gibi önemli konularda yardımcı olmaktan çok öte bir konumdalar.
> Collector's Edition, Special Edition gibi internet satıcıları dahil ülkemizde zor bulunan ürünleri sunamıyorlar.
> Markalaşma rezil durumda. Oysa Vatan, PC toplama etkinlikleri ile, Bimex mobil oyun organizasyonları ile anılabilirdi.
> Markaşlaşmanın yanı sıra sektöre duyulan saygı ve yapılan yatırım da yok denecek kadar az. Firmaların sektörden kazanılan parayı yine sektörde kullanmak istemelerine yönelik refleksleri yok. Oyun olsun kitap olsun, bunca girişim varken neden firmaları bu girişimlerde aktif olarak göremiyoruz.
Daha söylenecek çok söz var. Media Markt'ı neden ayrı tuttuğumu daha sonra anlatayım. Şimdilik bu kadar kusmuk yeter