Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: SIDBOX - Düşünceleriniz  (Okunma Sayısı 6092 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 25, 2019, 14:16:39 ÖS »

C64 dünyasına aşina değilim. Fakat C64 müzikleri ilgimi çeker. SIDBOX bir süredir takip ettiğim bir proje. Yakında kickstarter ile fon toplamaya başlayacaklar.

SIDBOX (ürün kılavuzu burada) özetle şöyle bir ürün:

• Amiga Mod, Atari ST (?), YM (?) ve C64 SID Tunes (bu ne demek?) dosyalarını çalabilen,
  • Kendi başına kullanılabilen (stand-alone) yapıda,
  • 3 band ekolayzera sahip ve
  • dokunmatik ekranı olan bir müzik çalar.

Projeyi bilen, takip edenler var mı? Bu ürün C64, Amiga, Atari ST müzik dosyalarını hafıza kartı ile yükleyebileceğiniz bir müzik çalar mı? Ben kullanımını tam kestiremedim, belki bundan çok daha fazlası vardır.

Son sorum teknik bilgisi yüksek arkadaşlara: Bu projenin teknik olarak zorlukları nelerdir? Yani spesifik olarak bu projede "şu kısımlar zor, gerisi kolay" diyebilir misiniz? Bu sorumun amacı bu işe emek verenlerin ne gibi zorluklarla karşılaştığını tahmin etmek...

« Son Düzenleme: Temmuz 25, 2019, 14:19:23 ÖS Gönderen: BioMenace » Logged

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
Cydonian
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 25, 2019, 14:25:42 ÖS »

c64 için yapılan müzikler SID formatında üretilir, hani c64 oyunlarında, demolarında filan arka planda çalan müziklerin tümü SID formatındadır, onları çalabilen bazı windows programları var, mesela ben pc'de c64 orijinal müziklerini dinlemek için sidplayw programı kullanıyorum. bu cihaz da onun hardware versiyonu demekki, ama sadece c64 SID müzikleri değil amiga MOD müziklerini ve atari-ST müziklerini filan da çalabiliyormuş, gayet güzel bir cihaza benziyor, çıksın ben de alabilirim belki bu cihazdan.

It is difficult to say what is impossible, for the dream of yesterday is the hope of today and the reality of tomorrow.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 25, 2019, 15:27:43 ÖS »

Böyle projeleri gördükçe "yaw neden android ios vb versiyonunu yapıp geçmemişler" diye düşünürüm. Sonra, belki hardware satıp para kazanmak istiyorlardır, hem android ios ikide bir yeni versiyon yapıyor eski versiyon programlar bir süre sonra tarih olacak böylesi daha iyi diye düşünürüm. Sonra, o hardware'i ortaya çıkarmak sıkıntı iş hadi 100mhz çalışan bir kart yap da görelim kolaydı %!=&+*!, git hazır platformu programla işte ne kasıyon diye düşünürüm. Ki s3m xm it çalmak için şöyle min 8-16mb ramli 100 mhz birşeyler gerek sanırım. Sonra "ben olsam android ios versiyonlarını freeware yapardım, hardware versiyonunu paralı satardım, sourcelerini de github'a yüklerdim böylece dünyanın dört bir tarafından programcılarla playeri geliştirir playerlerin linuxunu yapardık dünyayı ele geçirirdik" diye kontrolden çıkma emareleri. Sonra da uyanırdım herhalde nebileyim. Kim sordu bu soruyu  

Use the brute force, Luke
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 25, 2019, 16:30:50 ÖS »

Alıntı sahibi: Levent (Lvnt)
Böyle projeleri gördükçe "yaw neden android ios vb versiyonunu yapıp geçmemişler" diye düşünürüm. Sonra, belki hardware satıp para kazanmak istiyorlardır, hem android ios ikide bir yeni versiyon yapıyor eski versiyon programlar bir süre sonra tarih olacak böylesi daha iyi diye düşünürüm. Sonra, o hardware'i ortaya çıkarmak sıkıntı iş hadi 100mhz çalışan bir kart yap da görelim kolaydı %!=&+*!, git hazır platformu programla işte ne kasıyon diye düşünürüm. Ki s3m xm it çalmak için şöyle min 8-16mb ramli 100 mhz birşeyler gerek sanırım. Sonra "ben olsam android ios versiyonlarını freeware yapardım, hardware versiyonunu paralı satardım, sourcelerini de github'a yüklerdim böylece dünyanın dört bir tarafından programcılarla playeri geliştirir playerlerin linuxunu yapardık dünyayı ele geçirirdik" diye kontrolden çıkma emareleri. Sonra da uyanırdım herhalde nebileyim. Kim sordu bu soruyu  

Gayet mantıklı sorgulamalar Şahsen Android tabanlı bir proje ilgimi çekmezdi. Çünkü bu iş için tasarlanmış özel bir donanım, yazılım, arayüz falan ortada olmazdı. Tabi bu durum projeyi geliştirenlerin kazanç motivasyonu yok demek değil...

Retro dünyasında rasyonel olmak imkansız. Amaç C64 müziklerini dinlemekse mp3 yap geçsin Kahkaha

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
yucelbilik
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Temmuz 25, 2019, 17:32:40 ÖS »

YouTube da meşhur Ms Mad Lemon (Maddi), Sidbox ın bolca reklamını yapıyor benim oradan haberim oldu, satışa sunulunca haber vereceklermiş. Benim şahsen çok hoşuma gitti, profesyonel ses sitemine bilgisayar değilde bu cihaz bağlanabilir. Şu linkten SidBox ile ilgili videoları izleyerek fikir sahibi olunabilir.

https://www.youtube.com/channel/UCSlMemxuBOFu6Rz_Al02nHQ
« Son Düzenleme: Temmuz 25, 2019, 17:47:29 ÖS Gönderen: yucelbilik » Logged

yb
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Temmuz 25, 2019, 17:46:06 ÖS »

Ben ürünü beğenmedim zira yenilikçi pek bir tarafı yok. 2000'in başlarında Sharp Zaurus 5600 cep bilgisayarım ile emüle edilmiş sid, mod, xm müzikler dinleyebiliyordum. İkincisi de : form faktörü çok hoş değil, o butonların konumlandırılması filan.

Ürünün içinde SID geçiyorsa bence gerçek SID takılabilen bir ürün olmalı.

Bugün portable genel amaçlı her cihazı bu amaçla donatmak mümkün iken katma değerini göremiyorum. Authentic çipleri kullansaydı iş değişirdi.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Temmuz 25, 2019, 20:02:59 ÖS »

İçimden bir ses sanki ürün çok tutmayacakmış gibi dedi Kişisel fikrimse orjinal donanım ile simülasyon yapmadan ses formatını çalan bir cihaz ise ben sıcak bakarım.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Temmuz 26, 2019, 23:42:48 ÖS »

Ürünün içinde SID geçiyorsa bence gerçek SID takılabilen bir ürün olmalı.

Bugün portable genel amaçlı her cihazı bu amaçla donatmak mümkün iken katma değerini göremiyorum. Authentic çipleri kullansaydı iş değişirdi.

Ben de SIDBOX ismini görünce Sidstation'ın yenisi yapılıyor zannettim. Gerçek SID çalmayacaksa halihazırda telefondan youtube açıp dinleyebileceğim bir şey için para harcamayı düşünmem.

malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 27, 2019, 12:12:11 ÖS »

Ancak bu şekilde tutar.
Madem Hardware şeklinde yapmışlar, bir mikrofon ekleyip, MIDI cihazlara bağlanabilip, ekranıda launch pad olarak kullanarak bu cihazla SID ve MOD'ları Mix yaparak müzik yapılırsa.
Yoksa tutmiyacak, kaç kişi alır acaba.

Normalde SID, MOD çalma gibi bir problem yok sanırım.
« Son Düzenleme: Temmuz 27, 2019, 12:19:23 ÖS Gönderen: malik » Logged
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 27, 2019, 15:18:41 ÖS »

"Gerçek SID" den kastınız nedir, birden çok SID revizyonu var ve hepsinin sesi farklı.  Birçok emülasyon bu SID'lerin birbirine yakın olduğu kadar SID sesine yakın.  O yüzden "gerçek donanım değil o yüzden tü kaka" yaklaşımını çok anlamadım.

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Temmuz 27, 2019, 16:37:41 ÖS »

"Gerçek SID" den kastınız nedir, birden çok SID revizyonu var ve hepsinin sesi farklı.  Birçok emülasyon bu SID'lerin birbirine yakın olduğu kadar SID sesine yakın.  O yüzden "gerçek donanım değil o yüzden tü kaka" yaklaşımını çok anlamadım.

Dilediğin sid çipini kendin takıyorsun. Kasıt bu.

Ps: Bir ara elektron bir nos sid stoğu bulup sid ile ürününü göndermişti ama gerçek sid ile yapılan projelerde artık böyle bir imkanın olduğunu sanmıyorum.
« Son Düzenleme: Temmuz 27, 2019, 16:39:21 ÖS Gönderen: i_r_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Temmuz 28, 2019, 22:37:21 ÖS »

Sid yarı analog olduğu için emulasyon gerçek SID gibi olamıyor. Genel anlamda 8-16 bit sistemler için donanım seviyesinde FPGA ile yapan benzetmeye fitim. Amaca özel derlenmiş linux sistemler'de buna yakın seviyede benzetim yapılabildiğini söylüyorlar. Denemedim. SID konusunda ise maalesef aynı tadı veremiyor. Bunda da Swinsid'in çok kaliteli olduğunu söylüyorlar. Onu da denemedim.

Ha, SID emulasyonu çöptür bir işe yaramaz demiyorum. Eğer emule sid sizi tatmin ediyorsa - tahminim %80'i tatmin edecektir - mp3'ü veya youtube'daki kayıtlarını cep telefonunuzdan açıp dinleyin diyorum.

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 28, 2019, 23:49:16 ÖS »

Ya bu ses işi biraz gıcık. Şöyle bir örnek vereyim: bende iki tane discman var, ikisi de sony, birisi diğerinden birkaç yıl sonra çıkmış. İkisinin de ses tonlaması tınısı herneyse birebir aynı, aynı cd'yi her ikisinde de dikkatli dinleyerek enstrüman seslerine falan dikkat ederek arada bir fark duyamıyorum. İşte onun tizinin şusu şöyle de bunda keman sesi biraz şöyle çıkıyor falan hiçbir fark yok. Ama dinleme keyfi olarak birisi diğerine kesinlikle en az beş basar. Birinde herhangi bir müzik çalınca kendini dinletiyor. Diğerini dinlemesi zevk vermiyor.

Velhasıl SID konusunda seçici olanları kesinlikle anlıyorum. Zaten c64'ün orjinalini dinlemesinin tadı bir başka. Pc ses kartlarında kesinlikle olmayan orjinal birşeyler var

Use the brute force, Luke
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: