Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımCommodore 64 VGA çıkışı ve USB
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 64 VGA çıkışı ve USB  (Okunma Sayısı 5722 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Haziran 24, 2021, 00:22:35 ÖÖ »

Merhabalar Commodore 64 Severler,
önceki postlarımı takip etmiş arkadaşlarım varsa bildikleri gibi yeni Commodore 64'cü oldum aynı zamanda. hiç bir eksiğim yok sadece varolan ekran çıkış kablosunu bir VGA dönüştürücüye takıp LCD monitöre bağlama isteğim var.
https://urun.n11.com/adaptor-ve-cevirici/av-video-rca-to-vga-converter-donusturucu-cevirici-adaptor-dvd-dv-P451039725

bu cihazlar bağlarsam bir görüntü kaybı veya gecikme olabiliyor mu? Amstrad CPC'mi çok daha kaliteli bir converter ile zaten LCD vga monitörde kullanıyorum. bu dönüştürücüde ona yakın bir verim verir mi. İşin uzmanı arkadaşlar verim alamayabilirsin dediler fakat ben zaten Tüplü TV kullanmıyorum. fakat commodore 64 için 37 ekran tüplü bir tv dedike etmemimi önerirsiniz? yani en iyi verim 37 ekran tüplü bir tv'de mi olur acaba?

Merakımdan sorduğum Uygulamayacağım bir soru:
USB sorum ise biraz fantezi bir durum pratikte bir çözüm olsa dahi kullanmayacağım ama aklıma takılan soru şu oldu. Commodore 64 orjinal klavyesini bozmadan external usb veya ps2 klavye takabiliyor muyuz?
ikinci USB sorum ise Commodore 64'e USB PC Gamepad veya PC joystick takabiliyor muyuz acaba?
şimdiden cevaplarınız için teşekkürler. Amstrad CPC ile ilgili sorularınız olursa kaçırmadan cevaplayacağıma emin olabilirsiniz.
teşekküler şimdiden...

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
lunarstrain
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 24, 2021, 00:51:09 ÖÖ »

Bu vga adaptörünün bir benzerini ben aliexpress'ten almıştım, görüntüsü felaket kötüydü. Sonra da bozuldu, bir daha görüntü de alamadım, ama belki bu daha iyidir.

https://www.amazon.com.tr/dp/B087FPCCS3/ref=asc_df_B087FPCCS31622158380000/?creative=380333&creativeASIN=B087FPCCS3&linkCode=asn&tag=cimritr-21

hdmi için bunu aldım sonra, c64 ile verdiği görüntü fena değildi, gerekirse buna hdmi2vga adaptör bağlanıp vga'ya da bağlanabilir, tabi bu kadar adaptör araya girerse lag ne olur, denemek gerek.

Ama bence en ideali, c64 için 1-1084 monitör 2-37 Ekran Sony Trinitron Tv

Gamepad için de forumdaki arkadaşlar ps2 gamepad çevirici üretmişti, aldık memnun kaldık.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 24, 2021, 01:38:53 ÖÖ »

C64'ü VGA ile LCD'ye bağlamak yerine illaki LCD kullanmak istiyorum diyorsanız SCART kablosu ile LCD TV kullanın. Ben hayatta öyle kullanmam ama görüntü makul fiyatlara alacağınız bir VGA veya HDMI çeviriciden çok daha iyi oluyor.

Ama bence bu konuda en iyi çözüm 1702 monitör kullanmaktır. 1702 monitörler C64'ün doğal video çıkışı olan Luma/Chroma sinyalleri için en ideal çözüm.

Bütçe kısıtlıysa herhangi bir Sony trinitron TV fazlasıyla keyif verecektir.

Joystick konusuna gelirsek, orada da tutucu olduğumu belirterek, en nostaljik keyfi klasik "joystick" ler verir. Genel kanının aksine ben şahsen Competition Pro joystickleri hiç sevmem ve topuz başlı joysticklerin arcade kabinlerde sabit ve sağlam monte edildikleri için o şekil kullanımının keyifli olmasına karşın Competition pro formunda elde zor tutulduğunu düşünmüşümdür hep... Quickshot II Turbo der geçerim. Veya Piton da olur.

Bunun dışında C64'e PC joystick'i bağlanamaz. USB gamepad'ler ise bir USB Host aparatı olmadan direk olarak bağlanamaz. Konsol gamepadlerinin C64 de kullanılabilmesi için çeşitli aktif çeviriciler var ama bu tepki süresi gecikmelerine sebep oluyor (Bazen 1 frame). Ha dünya rekoruna koşmuyorsanız bu milisaniyelik gecikmeler çok önemli değil tabi...

DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Haziran 24, 2021, 05:44:09 ÖÖ »

@lunarstrain ve @yavuzg cevaplarınız için çok teşekkürler. elimde 37 ekran tüplü tv boşta var. sony trinitron yerine bu sıradan (sanırım show markaydı) bu 37 ekran tv'yi kullanmamı tavsiye eder misiniz? anladığım kadarıyla ulaşabileceğim en masrafsız ve ucuz çözüm elimdeki 37 ekran bu tüplü tv. sony trinitron tv'ye nazaran benzer görüntü performansı alabilir miyim?

@yavuzg: ben cpc sistemlerimin yanında sadece 1 c64 ve 1 amiga 500 tutuyorum. bunun dışında cihazlarımı sonsuza kadar kullanmak istiyorum. sonsuza kadar cihazları kullanmak istediğim için joystick olarakta amstrad cpc ve amiga'da hali hazırda usb joystick çözümüm var. çünkü örneğin 20 sene sonra büyük ihtimal bu 80'li yılların joystickleri artık bulunmayacak veyahut çalışmayacak hale gelecek.

@lunarstain: c64 için ps2 gampad çevirici yapan arkadaşın nicki nedir acaba nasıl ulaşabilirim? gerçi ps2 çevirici yine çözüm değil benim açımdan çünkü çubuklu joystick kullanmak istemekteyim. ama yinede postu bulmaya çalışıp inceleyeceğim. merak ettim doğrusu.

@yavuzg ve @lunarstrain cevaplarınız için çok teşekkürler.

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
lunarstrain
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 24, 2021, 13:13:42 ÖS »

PS2 Kolları için adaptörü ksercan5 arkadaşımız yapmıştı.
https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=18921

Bence elinizde tv varsa bir deneyin, görüntü tatmin ederse kullanırsınız, bende de konka marka bir tv vardı, görüntüsü gayet iyiydi. Her zaman her şeyin daha iyisi vardır, ama tüplü tv'ler zamana karşı ölmeye mahkum, hele commodore monitörlerin kaç yıllık ömrü kaldı meçhul, artık üretilmeyen şeyler sonuçta.

Joystickler için ise bence o kadar karamsar olmaya gerek yok, daha uzun yıllar kullanılabilirler, içindeki switchler vs bir şekilde tamir edilebiliyor, kolu kırmadığınız sürece. Kol kırılırsa da 3d baskı ile bir şeyler yapılabilir belki yetenekli arkadaşların tasarımlarıyla.
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Haziran 24, 2021, 20:44:51 ÖS »

Bu vga adaptörünün bir benzerini ben aliexpress'ten almıştım, görüntüsü felaket kötüydü. Sonra da bozuldu, bir daha görüntü de alamadım, ama belki bu daha iyidir.

https://www.amazon.com.tr/dp/B087FPCCS3/ref=asc_df_B087FPCCS31622158380000/?creative=380333&creativeASIN=B087FPCCS3&linkCode=asn&tag=cimritr-21

hdmi için bunu aldım sonra, c64 ile verdiği görüntü fena değildi, gerekirse buna hdmi2vga adaptör bağlanıp vga'ya da bağlanabilir, tabi bu kadar adaptör araya girerse lag ne olur, denemek gerek.

Linkteki Scart-HDMI dönüştürücüye HDMI-VGA dönüştürücü ekleyerek yaptığım denemede sonuç, felaket bir görüntü kalitesi oldu; tavsiye etmiyorum.

50 TL'ye 2. el bir TV box aldım; Avermedia AverTV Box W7. Bir de SCART/S-Video çevirici aldım. C128'in scart kablosundan S-Video çıkışı alıp, bunu TV box'a girip VGA çıkış ile LCD monitöre bağladım. Görüntüde çok az bir titreme var ama benim için tatminkar.
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Haziran 25, 2021, 06:00:10 ÖÖ »

LCD olacaksa kesin çözüm yavuzg'nin yazdığı gibi skartlı LCDTV. Ne kadar aparat o kadar bulanıklık.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 25, 2021, 11:56:31 ÖÖ »

kesinlikle o dönüştücüyü kullanmayacağım ya LCD tv'ye doğrudan takacağım ya da tüplü tv kullanacağım. ama tüplü tv'lerde ölmeye mahkum olduğundan direk sarı kırmızı beyaz kabloyu takacağım. ama yine de adaptörümü almıştım onu da deneme şansı bulacağım bu vesileyle. aradaki farkı görmeden tahmin ediyorum çünkü.

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Let
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Haziran 26, 2021, 23:27:18 ÖS »

USB işini birçok platform için çok iyi şekilde çözen proje mouster.

https://retrohax.net/shop/amiga/mouster/
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: