Ingiliz kökenli Acorn firmasinin ürettigi BBC marka bilgisayarlar ile ilk ve son kez, mezunu oldugum Istanbul Erkek Lisesi'nin bilgisayar laboratuarinda tanismistim.
Bilgisayarlari kullanabilmek icin lisede secmeli ders olarak Bilgisayar kolunu secmek gerekiyordu ve ben genelde fotograf, satranc gibi kollari sectigimden, ancak tenefüslerde veya bos gecen kol derslerinde bilgisayar odasina girebiliyordum. O zamanlar Commodore 64'cü oldugum icin, bu monochrome ekranli ilginc cihazlari fazla dikkate almamistim. Siniftaki diger Sinclair ya da Amstrad kullanicilari ile kapisirdik.
Ancak söyle bir gercek vardi ki, bu BBC bilgisayarlar, bizim C64 ile bir poke komutundan digerine kosmak suretiyle zar zor ve kagni yavasliginda ekrana ciziktirebildigimiz egri, dogru, grafikleri hop diye birkac satir komutla gayet hizli bir sekilde yapabiliyorlardi.
Iki boyutlu grafik cizmek icin son care olarak Simon's Basic'e basvurdugum zamanda bile, kendi cabamla yazip matematik ogretmeni olan anneme gururla gösterdigim parabolik grafikleri bu cihazlar, denklemi girmek suretiyle tak diye ekrana basiyorlardi. Parabolden girip hiperbolden cikiyor, arada spor olsun diye sinüs, kosinüs egrileri ciziyorlardi. Bu isler neden C64'te bu kadar zahmetli diye kizardim. Oysa daha kolay olsaydi, belki bilgisayar laboratuarinda C64'ler yer alacakti...
Dün ve bugün bu konuyu düsündüm. BBC Micro... Kimbilir simdi neredeler... Köy okullarinda bile kabul gördüklerini sanmam. Herhalde bir yerlerde hurdaya cikmislardir. Ozelliklerine bakinca, pek de yabana atilacak bilgisayarlar degilmis...

NAME BBC Model A / B / B+
MANUFACTURER Acorn Computer
TYPE Home Computer
ORIGIN United Kingdom
YEAR 1981
END OF PRODUCTION Unknown
BUILT IN LANGUAGE BBC Basic
KEYBOARD - Full-stroke QWERTY keyboard, 64 keys, 10 function keys, arrow keys
CPU - MOS 6502
SPEED - 1.8 MHz
RAM - Model 1 : 16 kb
Model B : 32 kb
Model B+ : 64 kb
ROM 32 kb
TEXT MODES 80 x 32/25 (2 colors) / 40 x 32/25 (2 or 4 colors) / 20 x 32 (16 colors) / 40 x 25 (Teletext display)
GRAPHIC MODES 640 x 256 (2 colors) / 320 x 256 (4 colors) / 160 x 256 (16 colors)
COLORS 16 (8 colors + flashing option)
SOUND 3 channels + 1 noise channel, 7 octaves
SIZE / WEIGHT 41 (W) x 34.5 (D) x 6.5 (H) cm / 3700 g
I/O PORTS UHF TV out, BNC video out, RGB vide out, RS423, Cassette, Analogue In (DB15), Econet port, TUBE interface, 1Mhz BUS, User port, Printer port, Disk-drive connector
POWER SUPPLY Built-in switching PSU
PERIPHERALS Controler card for 1 to 4 5''1/4 F.D. drives (1 400 F.F)
Floppy disk unit 5''1/4 250 Ko. (3 900 F.F.)
Numerical cassette recorder 100 Ko. (3 000 F.F.)
Second 6502 microprocessor with card (3
PRICE £399 (UK 1983) - 1181 (France, February 1984)
Su sayfada Amiga icin bir BBC emülatörü mevcut:
http://drhirudo.pdroms.de/Projs.html