Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Genelcommodore 64 ve 1541 hk bırkaç soru
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: commodore 64 ve 1541 hk bırkaç soru  (Okunma Sayısı 10253 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ozgur106
Ziyaretçi
« : Şubat 14, 2011, 10:04:34 ÖÖ »

çocuklugumda bodoslama oyun oynadıgım ıcın kurcalama konusunda sadece multı ıce 3 ıle oyun kopyalamak , bır de meshur kafa ayarı yapmak dışında eksik kaldığım noktalar olmuş malum

oncelıkle tpc64 ile elimde bulunan 5,25 dısklere pc den oyun yazdırabılırmıyım ?
yada başka turlu nasıl olur ?
reset switch i hangı porta takıyorduk ?
amigada ki gıbı xcopy vb program varmıdır c64 de yada  diskten diske kopya için komutlar neydı ?

tesekkurler şimdiden

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 14, 2011, 10:39:19 ÖÖ »

Alıntı
oncelıkle tpc64 ile elimde bulunan 5,25 dısklere pc den oyun yazdırabılırmıyım ?
yada başka turlu nasıl olur ?

PC'nin 5.25 floppylerinden bulursan öyle bir imkan var ancak günümüzde bu işi biz MMC Replay gibi donanımlarla SD Card'ı doğrudan C64'e takarak çözüyoruz. Google'dan aratabilirsin MMC Replay'i, satan yerler var. Hatta 1541 Ultimate-II alırsan artık başka birşeye gerek kalmıyor. Birebir 1541 emülasyonu. SD Card içinden 1541'i birebir simüle ederek yükleme yapabiliyor. Binlerce disket tek bir SD Card'da yer almış oluyor. Ancak 120€ gibi bir maliyeti var.

Alıntı
reset switch i hangı porta takıyorduk ?

Klavyeye önden baktığında (tuşlar düz okunur durumda iken) en sağ arkadaki port kartuş portudur. Bahsettiğin başka bir switch değilse, yani kartuş tipiyse buraya takman gerekir.

Alıntı
amigada ki gıbı xcopy vb program varmıdır c64 de yada  diskten diske kopya için komutlar neydı ?

Elbette ki böyle birçok program var. Ancak genellikle Multi Ice/Action Replay, Retro Replay (MMC Replay'in de içinde gelir) gibi kartuşların kopyalama utilityleri gelir içinde, bunlar kullanılır. Bunların haricinde;

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=97254

Bu tür Copy utilitylerinin olduğu packler mevcuttur. En beğendiğini tercih edebilirsin.

Edit: Link düzeltildi.
« Son Düzenleme: Şubat 14, 2011, 10:41:58 ÖÖ Gönderen: Skate » Logged
ozgur106
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Şubat 14, 2011, 10:57:59 ÖÖ »

çok teşekkürler cevaplar için
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 14, 2011, 14:41:24 ÖS »

yanlış hatırlıyor olabilirim,fakat reset switch tape portuna takılıyordu.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 14, 2011, 14:59:12 ÖS »

@joker_: ben de onu düşündüm zaten. sadece switch denince haklısın aslında ama bir de sadece reset kartuşları var. hangisini kastediyor tam anlamadığım için kartuş olduğunu varsaydım. ama sanırım "switch" teyp portunaydı, evet. hatta iki pini elle kısa devre edince de reset atıyordu.
ozgur106
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Şubat 14, 2011, 15:40:25 ÖS »

kartus buyuklugunde degıl ozkanın yazdıgı gıbı kucuk bır sey
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 14, 2011, 15:52:07 ÖS »

>ozgur106
64tpc, 64 ve 1541 üçlüsüyle diskete pcden oyun yazdırırken sadece file copy yapabilirsin, whole disk copy yapamazsın . 64tpc sadece iec emulasyonu yaptığı için whole disk copy yaparken yani bir disketi olduğu gibi kopyalarken kullanacağın programları desteklemez.

Disket oyunlarını file copy ile kopyalarım diye düşünebilirsin ama bir disket oyununun içindeki dosyaları tek tek seçip ayıklayarak kopyalamak biraz sıkıcı olur herhalde.
Zak Mc Kracken, Maniac Mansion gibi track loader kullanan disket oyunlarını da file copy ile diskete yazamazsın.
Ayrıca file copy yaparken kullanacağın programın fast loader/saver kullanmaması gerekli, yoksa program takılır kalır.

Bir tane xm1541 kablosu edinerek 1541'i pcye bağlayıp, pcde gui4cbm4win programını kullanmanı tavsiye ederim. File copy ve whole disk copy işlerini çok rahat bir şekilde yapabilirsin.

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Şubat 14, 2011, 22:32:52 ÖS »

Reset için kartuş portu en alttaki, birinci ve üçüncü pini birbirine değdiriyorduk. Diğer arkadaşlar reset için kartuş alırken ben basit bir kabloyla reseti atar, sonra hafızada kalanı rahatça incelerdim

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Şubat 15, 2011, 01:49:29 ÖÖ »

@LW3D: Ben de 64ler dergisinin dergide tanıtmak için getirttiği henüz piyasada satılmayan ilk Multi Ice 6'sını almış ve bu dertlerden top yekün kurtulmuştum. Bendeki kartuş dergide resmi basılı olandır. Kahkaha 90 yılında 1541+Multi Ice 6'ya sahip olmam epey bir katalizör olmuştur coder olarak attığım adımlara. Hani "aaa, evet ya, commoodore 64 vardı di mi, kafa ayarı falan yapardık" muhabbetlerinde ben hep "daha çok drive'ın kafaya bağlı çubuğu atınca içini açıp çubuğu delikten geçirirdik" tayfasından oldum bu yüzden. Endişeli modern gibi teknolojik nostaljik. Kahkaha
ozgur106
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Şubat 15, 2011, 08:29:01 ÖÖ »

bende o yıllarda sureklı oyun oynardım
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Şubat 15, 2011, 08:50:01 ÖÖ »

Ben yaş olarak sizden biraz büyük olunca böyle oluyor. Bizim zamanımızda kartuş pek yoktu çok yokluk çektik...Kartuş olduğu dönemlerde de kartuş çok paraydı. Paramız yoktu...Uzun süre sabahlara kadar oyun oynadıktan sonra bir gün aşağıdaki satırı yazıp bana bu nedir diye soran birinin sorusuna cevap ararken, kendimi oyunları incelerken buldum...

L=1024:FOR I=2000 to 3000: POKE L, PEEK(I): L=L+1: NEXT I

Yaptığı şey basitti. Hafızayı ekrana döküyordu. Ama bunu bana gösteren arkadaş ne olduğunu bilmiyor ve muhtemelen yanacı bir dergiden okumuştu. Bunun hafızayı güzelce okuduğunu anladıktan sonra gerekli olan oyunu hafızaya yüklemek ve reset atıp (reset atınca C64 açılış ekranına döner ama, bilgiler hala hafızadadır) bu kodu yazıp incelemekti. Reset kartuşu almak yerine, yukardaki yöntemle C64'e reset atmaya başladım...İnceleye inceleye kendim bişeyler yazmaya, The Last Ninja müziğini alıp, başka bir intronun koduyla birleştirmeye falan başlamıştım. O dönem çevremde böyle biri olmadığından da acayip havam vardı Ama biraz geç kalmıştım...Bir süre sonra Amiga çıkınca C64'ümü Günaydın gazetesinin bedava ilan sayfasından satmış, Amiga 500 almıştım Amiga 500'de aynısını yapacağımı hayal etsemde çok yanılmıştım

Bu yukardaki satırlarla, en azından compress edilmemiş oyunlardaki yazıları Türkçeye çevirmek mümkündür. Oyunların içinde kendi adımı yazmak o dönem çok cazip gelmişti günümüzde bakınca ne kadar Lamer bir işmiş, demekten insan kendini alamıyor

ozgur106
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Şubat 15, 2011, 10:41:39 ÖÖ »

yaş kaç senın benım 38
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Şubat 15, 2011, 12:03:35 ÖS »

yazdıklarımdan pek yaşım belli olmasa da 41

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır