Yaptığım alışveriler ile kazandığım tecrübeleri paylaşıyorum.
1. Shipping kısmında ücret yazmıyorsa, Change country kısmında Turkey yazmıyorsa mutlaka satıcıya Türkiye'ye gönderip gönderemeyeceği konusunda mesaj yazın. Bazen Change country kısmında Turkey yazmasa bile ödeme yapılabiliyor sonra satıcı ben Türkiye'ye gönderemiyorum diyebilir bunun için uğraşmak istemiyorsanız mutlaka kontrol ettikten sonra ödeme yapın ya da mesaj atın.
2. Yasaya göre 75€ üstü alışverişlerde Amerika için %18 diğer ülkeler için %20 vergi ücreti uygulanıyor ama tamamen şans işi, bazen 100€ luk bir ürün satın alsanızda gümrük vergisi ödemeden elinize ulaşabiliyor. Satıcıya faturayı düşük yazdırma konusunda mesaj atabilirsiniz ama gümrüğe paypal çıktısı ile çağırılırsanız yalancı durumuna düşmüş olursunuz, gümrük memurlarını ikna etme işini göze alıyorsanız sorun yoktur.
3.İkinci soruda cevap verilmiştir. Vergi ücreti alınıyor.
4. Tavsiyem her zaman devlet postasını seçmeniz yönünde olacaktır, kesinlikle özel kargo şirketlerinden uzak durmalısınız. Benim başıma gelmedi ama nette 100$ lık ürüne 700 800 liralık depo kira ücretleri çıkardıkları oluyormuş bu yüzden riske girmeye gerek yok. Satıcı devlet postasına yanaşmıyorsa başka bir satıcı bulun.
5. Her ülkenin kendine ait devlet postası var örnek olarak Japonya'yı gösterirsek.
SAL: 2 ile 4 hafta arasında kargo elinize ulaşır, genellikle izleme numarası verilmez. Satıcı izleme numrası için ekstra ücret talep edebilir. Ayrıca fiyatı en ekonomik kargo türüdür. Birde Surface var bunu kesinlikle tavsiye etmem 2-3 ay arası bir zaman alıyor.
Air Mail: Satandart hava postası, 7-14 gün arasında paketiniz elinize ulaşır. Fiyatı biraz daha pahalıdır. İzleme numarası satıcıya kalmış birşeydir, ekstra ücret isteyebilir.
EMS: Hızlı posta, pahalıdır ancak paketiniz 3-5 gün içerisinde Türkiye'ye ulaştırılır. İzleme numarası ve sigorta vardır. Ama nedense EMS ile aldığım tüm ürünler gümrüğe sevk edildi bu benim şansızlığımdan mıdır yoksa EMS için mi böyle bilmiyorum. Air Mail şimdiye kadar hiç gümrüğe sevk edilmedi.
Her ülke için Shipping kısmında EMS yazmaz mesela Amerika için EMS karşılığı Priority Mail International dır. Eğer emin değilseniz satıcıya mesaj atın.
6. Ürün bedeli ve kargo ücreti bir alınır sonradan tahsil edilmez. DHL Fedex gibi özel kargo şirketlerini asla seçmeyiniz.
7. Takip numarasından sorgulattığızda gümrük bedeli yazıyorsa ve ürününüz gümrekten çıktıysa kapıda ödeyeceksinizdir, sanırım bu uygulama her şehirde bir olmuyor gümrüğe gitmeniz gerekebilir.
8. Alışverişlerinizde kesinlikle PayPal kullanın.
9.Maalesef yurtdışına gönderim yapan satıcılar fiyatları yüksek tutuyorlar, herhalde ebay ticaret böyle yapılıyor. Yapacak bişey yok.