Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetOyun tuslari tercihiniz nedir?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Oyun tuslari tercihiniz nedir?  (Okunma Sayısı 8007 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 25, 2012, 01:51:05 ÖÖ »

Selam.  Sinclair ile cocuklugu gecmis birisi olarak klavye ile oyun oynamak deyince aklima gelen tuslar QAOP ve SPACE oluyor. Sizi bilmem ama ben hep oyle oynardim ve bircok oyun da default olarak QAOP'ye ayarli gelirdi. Siz hangi tus kombinasyonunda rahat ederdiniz?

Ben artik pek oyun oynamiyorum ve oyun konusunda cok cahilce bir soru soracagim simdi Kahkaha

Bu gunlerde PC oyunlarinin cogunda WASD tuslarinin kullanildigini, oyun klavyelerinde hep WASD'nin kirmizi tuslardan olustugunu goruyorum. Bu WASD konfigurasyonuna parmaklar ne sekilde gelecek? Yuzuk parmagi A, ortaparmak W, isaret parmagi D olunca rahat gibi, ama S? Ona basparmak ile mi basilacak? Yoksa hem ileri hem geri gidilemeyecegi icin orta parmak gerektiginde W gerektiginde S mi basacak? (ki, basparmak SPACE, serce parmak ise Shift'e denk geliyor bu konfigurasyonda dogal olarak)Alismadigim icin bana rahatsiz geldi ama bunca insan yaniliyor olamaz, vardir bir bildikleri. Kahkaha

http://images.bit-tech.net/blog/2010/06/why-i-don-t-use-wasd/control-2-1280x1024.png
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 25, 2012, 09:19:56 ÖÖ »

@memrah
Spectrum'cu olmadığım için klavye'de WASD'ciyim. Senin de tahmin ettiğin gibi yüzük parmağı hem W, hem de S tuşuna basıyor. Aslında oyunlardaki eksen sayısı bu kadar artmamışken 'cursor key'ci idim PC'de. Ama Quake ile birlikte kullanılmaya başladığını düşündüğüm serbest bakış sisteminin bu tarz oyunlarda mouse kullanımını standardize etmesiyle sağ elimiz mouse ile bloke olunca, cursor tuşları yerine WASD kullanmaya başladık bir şekilde. Quake öncesi serilerde sağ elimizle cursor tuşları (veya kimileri keypad) ile adamı hareket ettirir, sol elimizle de silah seçimi vb yapardık.
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Temmuz 25, 2012, 09:32:29 ÖÖ »

a - yüzük
w,s - orta
d - işaret
space - baş parmak
shift,ctrl - serçe

AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 25, 2012, 11:31:05 ÖÖ »

@memrah,

Benim de aklımdaki bir konuyu gündeme getirmişsin, teşekkürler. 

Ben de eski bir Sinclair'ci olarak zamanında sol el işaret ve orta parmakları ile Q ve A, sağ el işaret ve orta parmakları ile O ve P tuşlarına. Baş parmaklar ile de Space, Caps Shift, Symbol Shift vs. tuşlarına basmaya alışıktım.

PC döneminde genelde "real time strategy" oyunları (örn. Warcraft, Starcraft, Age of Empires, vs.) oynadığım için sağ el ile mouse, sol el ile de cursor tuşlarını kullanıyordum.

FPS oyunları hayranı olduğum söylenemez ama witchdoktor'un dediği gibi gerekli tuş sayısı arttıkça işler karıştı. 

Bence bu tip oyunları oynamak için çift analog stickli gamepad'ler daha ergonomik.
Genelde sol analog stick ile karakteri hareket ettirirken, sağ analog stick ile kamerayı yönlendiriyorsunuz, A-B-X-Y ve sağ-sol tetik tuşları ile de gerekli diğer işlemleri yapıyorsunuz.

Dediğim gibi FPS pek ilgilendiğim bir oyun türü değil ve artık oyun oynamaya da pek zaman olmuyor ama böylesi oyunları oynayacağım zaman evdeki Xbox 1'i tercih ediyorum. 

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Temmuz 25, 2012, 11:34:30 ÖÖ »

sakatlıycaksınız kendinizi joypad falan bağlayın...

Commodore geleneğinden geldiğimizden sanırım klavyeden oyun oynamayı pek sevemedim...Sinclair - PC geleneği sanırım insanı klavyeyle oynamaya mahkum kılıyor... FPS klavyeyle oynanır diyorlar ama ben joypad ilede çok mutluyum gibi (crysis 2 deneyiminden yola çıkarak)

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Temmuz 25, 2012, 12:43:04 ÖS »

FPS oynarken WASD yön tuşları, e USE, r reload, q silah değiştirme, shift eğilme, space zıplama şeklinde ayarlardım.

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 27, 2012, 02:01:34 ÖÖ »

iki uc gundur WASD ile oyun oynuyorum ve ilk bastaki kadar rahatsiz gelmiyor artik. Su anda hala yadirgadigim sey W ve S tuslari icin tek parmak kullanmak. Tipki araba kullanmayi ogrendikten bir kac gun sonra artik vitesin, pedallarin yerini, ne zaman basilacagini dusunmeden otomatik yapmamiz gibi, WASD, E, R, Shift, CTRL, Space ve diger el ile de mouse ilk basta bana rahatsiz ve fazla karmasik gelmisti ama git gide dogallastigini, dikkatimi vermeden otomatik yaptigimi farkediyorum.

Yine de hic bir konfigurasyon bana QAOP,Space kadar cocuksu ve retro bir keyif veremeyecek

« Son Düzenleme: Temmuz 27, 2012, 02:06:58 ÖÖ Gönderen: memrah » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: