Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Nasıl başlamalıyım?  (Okunma Sayısı 14916 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
commander64
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 3.439



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Haziran 29, 2013, 22:39:07 ÖS »

Bahse konu sistemlerin neredeyse tamamı ömürlerini doldurmuştur, o yüzden emulatörlerle uğraşmak bana daha doğru geliyor, ayrıca bu sistemleri yükseltmek de sanılanın aksine oldukça pahalı ve zahmetlidir.
Logged

oguzhaner
Üye
**
Mesaj Sayısı: 5


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Haziran 30, 2013, 02:49:35 ÖÖ »

Bilgisayarların hayatı kontrol ettiği bir çağdayız ve bu bilgisayarın imkanlarına alışıp sonre ilk retro bilgisayar olarak ciddi uğraş vereceğin, sıkıntılar yaşayacağın, kaynak ve oyun bulmakta zorlanacağın, elde ettiğin oyunların da PC de alıştıklarının yanında ciddi anlamda ilkel kalacağı bir cihazla başlamanı çok tavsiye etmem.

Çok daha sağlam altyapısı , donanımı ve yazılım çeşitliliği ile a500 hiç retro deneyimi olmayan biri için daha uygun.

Eline commodore'u alıp kafa ayarı kaset ayarı derken binbir sıkıntı yaşayıp soğuman da mümkün. Oysa retro tadını alıp sonra istersen yine daha eski sistemleri deneyebilirsin. Bu bir skala değil. Her cihazın kendine göre ayrı tadı var.

Bizler elde başka şansımız olmadığı için bütün süreci adım adım yaşadık. Ben commodore'dan da önce Oric ile başladım. Spectrum, Amstrad, Commodore, Amiga derken PC lerin ilk dönemlerini geçtik. O yüzden eski cihazların hepsinin kıymeeti vardır.

Ama bu süreci yaşamamış biri için en zor ve kısıtlı cihazlarla başlaman -bence- çok doğru değil.

İstersen önce emulatörlerle commodore ve amiga oyunlarına ve programlarına bak. Kabaca kullanımlarına emülatörle aşina ol ondan sonra içine sineni alıp kullanırsın.


Sizde haklısınız sanırım öyle yapmam doğru olur ama bilmiyorum yani o heyecanı yaşamak istiyorum koleksiyon ürünü oldu artık sanırım ben toplayıp geliştirmek istiyorum. Başta düşüncem buydu ama sanırım dediğiniz daha mantıklı.

ilk olarak,hosgeldin.   

 Bu foruma gelen genc arkadaslarimiza benim hep sordugum soruyu sana da sorayim.

Biz 70'li ve 80'li yillarda dogmus nesil olarak eski bilgisayarlara deger veriyorsak bunun sebebi buyuk olcude o donemi yasamis olmamiz.
O bilgisayarlardan baska secenegin olmadigi donemlerde o cihazlari kullanmis, bundan keyif almis olmamiz. Ve en onemli sebeplerden biri de cocuklugumuza ve ilk genclik gunlerimize duydugumuz nostalji.

Bu cihazlarin en gelismisi olan Amiga 1200/4000 bile piyasadan kalktigi zamanlarda dogmus arkadaslarin bu konuya ilgi gostermesi hosuma gidiyor ama ayni zamanda merak da uyandiriyor. Bu cihazlarin binlerce kati yeteneklere sahip cihazlarla buyumus bir nesil, gecmisten gelen bir gonul bagi da olmaksizin neden bu antika makinelere ilgi gosterir diye.


Teşekkür ederim. Ben konuyu açarken de söylemiştim yetişemedim diye geç geldik ne yapalım Bende o hazzı yaşamak istiyorum.Yani commodore 64 ü çok önceden beri biliyorum ama çok fazla bir bilgiye sahip değilim.Yabancı filmlerde de olur ya koleksiyoncu birisi ilgili bir ürünün serisini toplar bende öyle yapmak istiyorum şimdi henüz yeni mezun oldum liseden çalışacam bir miktar kazanacam alayım diye düşündüm. Sonra kazandıklarımla da geliştiririm falan gibisinden. teşekkürler...

benim nacizane tavsiyem,
önce bu forumu yala yut, sonra  www.teknoseyir.com un tozlu raflar bolumlerinin hepsini izle.... Commodore ile ilgili bolumlerini döne döne en az 3 tur izle iyice ezber cek. yazılı yapıcam:)

sonra emulator ile baslar, kafanda birseyler sekillenince tekrar görüşürüz


teşekkür ederim güzel bir sayfaya benziyor Olur kendimi hazır edince yazılınıza katılırım:)
Bahse konu sistemlerin neredeyse tamamı ömürlerini doldurmuştur, o yüzden emulatörlerle uğraşmak bana daha doğru geliyor, ayrıca bu sistemleri yükseltmek de sanılanın aksine oldukça pahalı ve zahmetlidir.

Dikkate alıcam teşekkür ederim...

Herkese çok teşekkür ederim. Herkes haklı Kahkaha ne yapacağımı bilemedim ama sanırım emulatörlerle başlayıp ilerki zamanlarda da kendime göre bir şeyler bulurum gibi.
Logged
atlantis
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.117



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Temmuz 01, 2013, 09:08:13 ÖÖ »

Öncelikle aramıza hoşgeldin. Benimde sana tavsiyem abartıya kaçmadan işini görecek sistemleri alıp kullanman yönünde olacaktır. Bir C64 set al. C64, dataset, joystick, belki disket sürücü. İleride de Amiga'ya başlarsın.
Logged

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
Gokhan Ozkan
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 2.261



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Temmuz 01, 2013, 09:31:04 ÖÖ »

Oguzhaner,

Amıga, Commodore bilgisayrlarını hiç tanımamış biri olarqak u bilgisayrlara uğraşmaya başlamadan önce bol bol bu sistemlerle ilgili bilgi edin. Amıga sitelerini, oyun sitelerini incele. Emulatorla oyun oyna.
Birinei almaya karar verirsen bilgisayarlaı iyi tanı ki yanlış bozuk, hatalı, işine yaramyacak parçalara boşuna masraf yapma.
Selamlarımla
Logged
sonyz1
Ziyaretçi
« Yanıtla #19 : Temmuz 01, 2013, 15:20:39 ÖS »

hocam bence bi işin özü c 64 ve a500 dür.Zaten O ruhu da yaratan bu makinalardır.emülatörlere girmeden a500 ile takılabilirsin.Yeterli oyun ve progran bulursan tadından yenmez.Ben tam 2 tane a1200 aldım burda şu var gerçekten sistemi arttırmak çok bişey kazandırmıyor.Gidebilgin noktalarda abartılı fiyatlar eksik donanım ve yazılım larla kaşılaşıyorsun.Sonuçta karşında bir windows  gerçeği var.benim amigalar a1200 ler turbo kartlıydı ama yeri geldi a500 hep arar oldum.Onları sattım a500 ile yola devam diyorum...
Logged
commodore500
Ziyaretçi
« Yanıtla #20 : Temmuz 02, 2013, 19:49:06 ÖS »

Hiç uğraşma treni kaçırmışsın..

Burada amaç nostalji , senin alacağın cihazlar , yapacağın işler bu işin ruhuna aykırı . Bence farklı şeylerle uğraş..
Logged
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: