Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımC64-1541 için Dolphin DOS ve diğer hızlandırıcılar...
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: C64-1541 için Dolphin DOS ve diğer hızlandırıcılar...  (Okunma Sayısı 6562 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Kasım 30, 2007, 09:46:56 ÖÖ »

Commodore 64'ü genelde hep teyp ile kullandım. Bu nedenle disket sürücülere uzak kaldım. Fakat zamanında oyun çektirmek için gittiğimiz yerlerde mavi ekranlı, özel disket sürücü hızlandırıcıları görürdüm. Dolphin DOS vb. bu hızlandırıcılar hakkında bilgisi olanlara bir kaç sorum olacak..

Elimde expansion port'a takılabilecek şekilde kablosu olan 1541 olduğunu söyleyerek sorularıma geçeyim.

1- Dolphin DOS ve türevleri için hem C64'de hem 1541'de çip olmalımıdır?
2- C64'de çipin olduğunu nasıl anlar, test ederiz?
3- Eğer C64'de çip gerekiyor ve elimizde yoksa, yazılım yükleyerek bu hızlandırıcıları kullanabilirmiyiz (expansion'a takılan kablolu 1541'imizi unutmayalım)
4- Bu donanım çözümlerinin performansı, final ve ice machine gibi kartuşlardaki hızlandırıcılardan ne kadar farklıdır?

sanırım sorularım bu kadar..aklıma geldikçe yazarım..

teşekkürler

vigo
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Kasım 30, 2007, 14:59:51 ÖS »

user port'dan, dolphin kablosu ile, drive'a bağlantı yapıp "15 second copy" ile süper hızlı copy yapabilirsin... keza dolphin için drive'da da chip olması lazım...
tabu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 30, 2007, 16:26:47 ÖS »

Dolphin dos kullandım zamanında şu anda ise speed dos var elimde dolphindos da c64 de kernel romda bi bağlantı var diğer devrede 1541 içinde ve 3 saniyede 202 blok atıyor eskiden locky jr ile çok kopyalama yapıyodum ordan biliyom... speed dos biraz daha yavaş.

Halen commodore ve amiga servisi...4000 cyberstormppc 604e\233mhz\060\66mhz\cybervision3D+A2000 gvp 040 combo\egs spectrum24+A3000 030\IV24\Retina z3+A1000+CD32+A600 2mb ram\4 gb hdd+CDTV+\pegasos2\spectrum heatsink\much more.
kaplan135
Deneyimli

üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 30, 2007, 17:55:38 ÖS »

kartuşlar yardımıylada süper oluyor tabu doplin dos var bende kullanmıyorum swat daha iyi bide yükleyici komutlarla çipe gerek kalmadan proğram sayesinde hızlı yüklüyor...yerim doplin dos komutlarını
yükleyici ile harf sıuralı olunca tek tuşa a b c d e f diye basınca
istediğin programı yüklüyorsun bak tek tuş diyom....
daha nice proğramlar var almacada tüm aktaviteleri deneyen biri olarak swat daha mantıklı blok sayılarını gördünmü tamam...file süperkittede yüklenen bloklsarı görürsen bi şey anlamasın tuhafıma gider o kadar karmaşık harflerin yada simgelerin birer data olduğu mantığı ve tamamlanınca bloklar tak hemen açılıyor tuhaf bi durum ...
kartuş yardımıyla süper...cipe gerek yok...

AMİGA COMMODORE ATARİ PS PANG SİNCLAİR NİTENDO SEGA MSX  VECTRECX
kaplan135
Deneyimli

üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 30, 2007, 18:00:01 ÖS »

lw3d kartuşlar 25 kat hızlı okur ama kristali 10 yerine 100 takarsan vay haline.....sen iyi bilirsin 100 mhzlik kristaller appleda vardı bide walker hatırlıyomsamm hehehehehe...bak sen ozaman cümbüşe 1541 içinde 10 mghz kristal bulunuyor ne işse onu kezara 100 mgz hız takarsan vay haline...deneme...sadece 1541 ler uzun olan için geçerlidir......

AMİGA COMMODORE ATARİ PS PANG SİNCLAİR NİTENDO SEGA MSX  VECTRECX
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Kasım 30, 2007, 20:56:42 ÖS »

@lw3d: elindeki o expansion porta takilan kabloyu ben ilk defa duyuyorum. fakat sorulari bildigim kadariyla cevaplar vereyim

1- dolphin dos icin hem c64 romunun hem 1541 romunun degismesi gerekir. degisen romlar iki cihazin haberlesmede kullandigi protokolu degistirir.

2- Kartuslar veya sw fastloaderlardan bir ustunlugu yoktur. Zaten fastloader kullanan demo ve oyunlar (yani neredeyse butun demo ve oyunlar) zaten kendi sw loaderini kullandigi icin dolphin dos varsa bile kullanmazlar. zaten yapilmis en hizli fastloaderlar 2 bit senkron irq loaderlardir ve swdirler.

3- sw ve hw olanlar arasinda fark olmamasinin sebebi, dolphin dosun gidip 1541 hw'inde birsey degistirmiyor olmasi . o da sonucta bir sw metod olarak adledilebilir. rom deigisiyor sadece. sw fastloaderlarin calisma mantigi da zaten 1541'in ramine yeni bir protokol kontrol yazilimi gondermek. sonucta 1541'in icindeki 6502 CPU her halikarda ayni hizda calisiyor. ha romdan protokolu calistirmis ha kendi icindeki ramden.

3- c64de dolphindos cipi olup olmadigini anlamanin kolay yolu nedir bilmiyorum. zor yolu, bir kartusla acip kartusun makine dili monitorunu kullanmak. programcinin el kitabindaki kernel tablosuna bakip load file rutininin adresine gidip gercek c64tekinden farkli mi diye bakabilirsin

4- 1541'in icindeki kristal 16 MHz'de calisir
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: