Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetSata power soketleri neden geniş olarak dizayn edilmiş
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sata power soketleri neden geniş olarak dizayn edilmiş  (Okunma Sayısı 5387 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hakanzade
Ziyaretçi
« : Haziran 16, 2016, 10:59:14 ÖÖ »

Harddisk konusu açılmışken resimlere bakarken birşey dikkatimi çekti, sata data kablosu içinde 7 tane kablo, soketinde 7 tane pin var genişliği 1 cm falan, power kablosu içinde 5 kablo, soketinde 15 pin genişliği 2 cm civarı, bu 15 pinin resimde görüldüğü üzere çoğusu paralel, paralel enerji lazımsa harddiskin anakartında işi halletselerdi ya, muhakkak mantıklı bi izahı vardır da, teknoloji ideden sataya geçerken sebeplerden biride kasa içindeki kablo karmaşasını aza indirmek değil miydi. Sanırım ileriye dönük bu da bulunsun mantığıyla bişey tasarlamaya çalışmışlar ama benim bildiğim 12-13 senedir sata harddisklere power için nötür, +3.3 +5 ve +12 olarak toplam 4 kablo kablo yeterlidir. Aklıma gelen başka şeyse pinlerden biri değer bir değmezse diye herbirinden 3 tane koymak yada herbir pine düşen akımı düşürmek.

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 16, 2016, 11:15:08 ÖÖ »

Metrolarda DC dağıtım panolarında kablo yerine metal levhalar kullanılıyor. Detayını bilmiyorum ama bu şekilde yüzey alanı arttırılarak iletim kayıplarını azaltılıyor. Söz konusu akım 110V DC olunca alttakine benzer görüntüler ortaya çıkıyor. Bu levhalara busbar deniyor. Aynı mantık olabilir.

JckOB
Üye

This is Only a test...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 16, 2016, 11:27:20 ÖÖ »

Ben de ayrı bir başlık açmadan buradan merak ettiğim bir şeyi sorayım.
Elimde 10.000 RPM bir server hdd si mevcut , ancak bağlantı yerleri SATA POWER ve SATA DATA ile aynı gibi ancak sadece normal SATA'dan farkı arada tırnakların olmayışı ,
HDD yi denemek için PC ye bağlamak istiyorum ancak uygun kablolar yok , bunu normal sata power ve datanın tırnaklı kısmını keserek buna bağlasam sizce çalışır mı?

« Son Düzenleme: Haziran 16, 2016, 11:52:45 ÖÖ Gönderen: JckOB » Logged

Commodore 1084S-D2
Amiga 500 + Gotek
Commodore 64 + 1530 + SD2IEC
SEGA Master System 2
Nintendo GameBoy / Nintendo 64 / GameCube /Nintendo Wii [Softmod + WiiKey]
Psone [modchip] / Playstation 2 [Matrix İnfinity ]  / Playstation 3 OFW / PSP 3000 GT Edition
XBox 360 Slim [RGH AceV2
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Haziran 16, 2016, 11:31:53 ÖÖ »

O disk sata değil serial ata scsi (SAS).. PC'de sadece uygun kontrol kartı ile çalışır.
« Son Düzenleme: Haziran 16, 2016, 11:34:57 ÖÖ Gönderen: hsm_ayz » Logged
JckOB
Üye

This is Only a test...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 16, 2016, 11:52:01 ÖÖ »

O disk sata değil serial ata scsi (SAS).. PC'de sadece uygun kontrol kartı ile çalışır.
Tamamdır saolasın , boşuna kablo kesmeye gerek yok yani.

Commodore 1084S-D2
Amiga 500 + Gotek
Commodore 64 + 1530 + SD2IEC
SEGA Master System 2
Nintendo GameBoy / Nintendo 64 / GameCube /Nintendo Wii [Softmod + WiiKey]
Psone [modchip] / Playstation 2 [Matrix İnfinity ]  / Playstation 3 OFW / PSP 3000 GT Edition
XBox 360 Slim [RGH AceV2
Cimihendriks
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 16, 2016, 13:07:07 ÖS »

Bence tamamen geleceğe dönüklük

Alacağın bir kaç nefes, hiç düşündün mü?
Ne kalacak senden, hiç düşündün mü?
Bir cansız vücudun, o da çürür toprak olur gider.
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Haziran 16, 2016, 13:54:08 ÖS »

Hdd power kablosunda +5, +12 ve GND var. 3.3'ü hiç görmedim. Sata hdd'lerin besleme bağlantısı bir ara kabloyla sağlanıyor. Belki yeni tip power suplylerde satalar için hazır bağlantı olabilir. Tahminimce SSD hdd'ler +3.3V ve +5V istiyordur. Şu anda elimdeki sata hd'ye baktım +3.3 hattı üzerinde takılmamış malzemeler var. Şu anki ssd'ler +3.3 kullanıyorsa +12'den/+5V'den +3.3V elde etmek zor bir şey değil.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 16, 2016, 15:19:55 ÖS »

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA

Connectors kısmında epey detaylı açıklanmış.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Haziran 16, 2016, 16:06:11 ÖS »

Bu seri ile paralel mücadelesi sürekli devam eder. Yıllarca paralelin avantajlarını (aynı anda bir çok verinin paralel transferi kat kat hızlıdır falan filan) vurguladılar, şimdilerde de az veri hattından hızlı veri transferi çok iyidir, fazla yer kaplamaz, basittir vb deyip duruyorlar. IEC rulez!
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: