Sanırım bir çoğumuzda aynı sorun var. En azından bende de buna benzer bir durum vardı.
Farklı bir yerden biraz girizgah yapacağım.
Hepimiz retrolarımızı seviyoruz. Bir şekilde hep elimizn altında çabuk ulaşılabilir olsun istiyoruz.
Fakat Amigalarımda yaşadığım görüntü bağlantıları, uygun tv monitör arayışları, dosya transfer için aparatlar, sorunsuz çalışan fare ve oyun kolları sorunları, pahalı turbo kartlar vs. derken çoğu zaman sistemi kurup oyun oynamak çizim yapma suretiyle vakit geçirmek azap halini alıyor.
Evden çalıştığım için 3 adet masada pc sistemler kurulu. Bir dördüncü masaya Amiga kurmak pek olası olmuyor.
Takip ettiğiniz üzere bende içerisinde raspberry pi barındıran bir Amiga sistem kurayım, hem oyun oynarım hem istediğim monitöre bağlarım hem dosya transferi bir sorun olmaktan çıkar, hem de pahalı turbo kartların peşinde koşmama gerek kalmaz düşüncesiyle araştırmaya başladım.
Bir raspberry pi 3 aldım. Internetten Amibian imajını indirip kurdum.
Herşey çok güzel çalışıyordu. Ama tabi Amiga klavyesi faresi kısacası karşımda dokunabileceğim bir Amiga olmayınca pek bir anlamı olmuyordu, cihazı açmak içimden gelmiyordu.
Bunun üzerine thindie sitesinden raspberry pi de Amiga klavye ve faresini kullanmaya olanak veren bir aparat aldım.
Boş bir A500 kasasına raspberry pi ve bu klavye aparatını yerleştirdim.
Sonuç olarak şu an elimde 68040 / 128 mb / Aga chipsetli bir sistemim oldu.
Direk olarak workbench açılıyor. Yani bir emülatör arabilrimi filan görmüyorsunuz.
Amiga klavye ve mouse girişleri sorunsuzca çalışıyor. Hdmi / vga / istediğim monitöre bağlayabiliyorum.
Dosya transferi için arkada iki adet usb çıkışı var. Takıyorum usb diski. Direk kopyalıyorum.
İnternete bağlanabiliyor.
Oyun program uymululuğu üst seviyede.
Şu ana kadar çalıştıramadağım oyun veya program olmadı.
Hatta gerçek Amiga'mda çalışmayan bazı oyun ve programlar bu pi sistemde çalışıyor.
Yani o kadar memnunum ki gerçek bir Amiga'dan hiç bir farkı yok.
Protracker, deluxe paint, Brilliance, Amos çalışıyor.
Bir yandan yıllarca turbo kartlara, Amigalara, onların bakımlarına vs yığınla para döktüm. Diğer tarafta Raspberry projesi ile oldukça cüzi bir bütçe içerisinde ulaşmak istediğim hayalimdeki en sorunsuz ve donanımlı Amiga'ya sahip oldum.
O kadar şaşkınım ki anlatamam.
Aynı projeyi şimdi C64'e uyguluyorum. O da bitmek üzere.
Onunla ilgili ayrıca bir konu açacağım. O da inanılmaz başarılı ki Ultimate 2 kartuşumu rafa kaldırdım.

Yani diyeceğim şu, bizim gibi Amigasını ayda 2-3 saat ancak açabilen retro sevdalıları olarak bu ulaştığım çözüm gerçekten değerlendirmeye değer.
Çünkü ben de geçen gün pcmcia adaptörünü bulmak için 2 saatimi harcadım. Sonunda da pes edip bıraktım.

Resimleri de paylaşıyorum.
Evet kulağa gerçekten çok hoş geliyor. Benim de raspberry pi ile çeşitli denemelerim var. Bahsettiğin klavye aparatı bu galiba:
Bu projeleri hayata geçirmek için video anlatım vs var mıdır? Şöyle adım adım anlatan. Fotoğraflardan anlayamadım. Hem Amiga hem de Commodore 64 için yapmak isterim. Ama gerçek Amiga ya da Commodore 64’ümü açıp kurcalamayı hiç bir şeye değişmem sanki.