Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelCommodore 64'ünüzle Aranız Nasıl?
Anket
Soru: Commodore 64'ünüzü ne şekilde kullanıyorsunuz?
Kasetten yükleyerek oyun oymamak
Disketten ve(ya) SD2iEC gibi disket emulatorden yükleyerek oyun oynamak
Basic ve(ya) assembler program yazmak
Commodore 64'ümü yılda bir iki defa çalıştırıyorum, sahip olmanın mutluluğu bana yetiyor.
Sahip olmaktaki öncelikli amacım kullanmak değil, koleksiyonerlik.
IRQHACK64 ve(ya) başka çeşit kartuştan oyun yükleyerek oynamak
Tape64 ve benzeri yöntemle oyun yükleyip oynamak
Diğer (Lütfen yazınınız.)

Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 64'ünüzle Aranız Nasıl?  (Okunma Sayısı 12451 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
cemtezcan (blockmind)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Eylül 21, 2019, 19:00:21 ÖS »

Benim çalışma masamın sol köşesinde daimi kurulu ve hazır. Günlük çalışma saatlerimde en az bir yarım saat kullanırım oyun oynayarak kafa dağıtmak için.

590 tane oyundan oluşan bir excel talosu oluşturdum kendime. Bu oyunların listesini 5-6 aylık bir süreçte her akşam yatmadan önce Zzap64 dergilerinin dijital pdf'lerini tabletten okurken screenshotlar alarak oluşturdum. Oyunları seçerken aşağıdaki kriterleri hedef aldım:

1. Bildiğim sevdiğim ve tekrar oynayacağım oyunlar,
2. Çocukluğumda oynamış olduğum fakat adını sanını unuttuğum, dergide görünce hatırladığım oyunlar,
3. hiç görmediğim ama çok iyi eleştiriler ve puanlar almış oyunlar veya sadece benim gözüme güzel görünenler...

niyetim hepsini oynamak ve mümkünse bitirmek.

Ne tür donanım konfigürasyonu kullandığıma gelince o yapı biraz zaman içinde evrildi.

10-15 yıldır PC'de emülatörlerle ayda ortalama 1-2 oyun oynardım (CCs64 favorimdi her zaman, sonra yerini micro64'e verdi çünkü harika bir CRT filtresi var). Fakat 1-2 yıl önce retro camiası ile içli dıştı olunca (gayet salak bir şekilde kendimi bu işlerle uğraşan tek kişi sanıyordum) 1084 monitör aldım ve 1990'da babamın aldığı çocukluğumdan kalan C64'ü buna bağladım (hala tertemiz çalışıyor, tahtaya vurun).

Başta elimde kalan kasetleri yükleyerek takılırken, bir tane tapuino lehimleyip yelpazeyi genişlettim. Sonra Irqhack64 hediye edildi. disket oyunlarını da kısmen oynayabilir hale geldim. Takiben Pi1541 geldi rüyalar gerçek oldu, üstüne gerçek 1541-II geldi. Böylece pi1541'den gerçek diskete ve tapuino'dan da gerçek kasete oyun kopyalamaya başladım. C64'te oyun oynamak gerçek medya her zaman daha havalı ve etkileyici oluyor. Tabii biraz da karakterinizle de ilgili bu durum. Kimse teyp yüklemesini sevmez, ben bayılırım. Yanda işime devam ederken o yükler mesela. Sid müzik zaten her zaman hoşuma gider.

Listemdeki oyunları bu şekilde teker teker oynarken uzun oyunları yine aslına uygun şekilde zamana yayarak oynayabilmek adına Action replay 6 aldım yurtdışından. Böylece yarım saat - 45dk.'dan daha uzun oynanışlı oyunları freeze ederek kaldığım yerden devam etme şansım oldu.

Böyle güzel güzel giderken 1-2 ay önce başka bir şey oldu. BMC64 isimli kernel mode acayip bir emülatör çıktı raspberry pi için. gerçek joystick, gerçek c64 klavyesi bağlanabiliyor minimal lag ile analog sinyal verebiliyor 1084 monitöre. Bir rapsberry pi 3A+'ı Juda'nın hediye ettiği boş C64 kasası ve klavyesine gömüp joystick ve ekran portlarını düzenleyerek şarjlı bir C64 yapmış oldum.

Bu olayı uzun uzun anlatmayım, şu linkte ve başlığın kendisinde baya bilgi mevcut:
https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=17149.msg229455#msg229455

BMC64 gömülü C64'ü 1-2 ay kullanır gerçek donanıma geri dönerim diyordum fakat 2 ay geçti halen keyifle kullanıyorum. Gerçek donanım da yorulmamış oluyor bu sayede.

« Son Düzenleme: Eylül 21, 2019, 20:38:58 ÖS Gönderen: cemtezcan (blockmind) » Logged

egemur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Eylül 21, 2019, 21:31:26 ÖS »

@cemtezcan çok güzel paylaşım keyifle okudum.

Ben artık gerçek C64 üzerinde 1541 Ultimate Plus II kullanarak oynuyorum. CRT televizyon kullanıyorum ama hayalim bir 1084 edinmek. Son bir, bir buçuk ay içinde amiga ve c64’lerim kendilerine hem masa üstünde  hem de dolapta güzel yerler buldular. Eşime buradan teşekkürlerimi borç bilirim 😀 Tape adaptörüm de olduğu için ve tape oyun yükleme ekranlarını da sevdiğim için ara ara kaset yüklemesi de yapıyorum.

Geçmişte pc’ye, edindiğim her el konsoluna vita, psp, ds lite gibi c64 emulatörü kurup oynadım. Ancak esas keyfi gerçek c64’ümden aldığımı net olarak anladığımdan beri emulatör kullanmıyorum.  Belki game&watch vari kullanmak için sadece tek oyun ekleyerek örneğin river raid ile bir el konsolunda kullanabilirim. Burada kritik olan tek oyun olması yoksa açgözlülük yapıp bir sürü oyun eklersem günün sonunda hiç birini oynamamış ve mutsuz olarak buluyorum kendimi.

Özetle gerçek c64 ile ayda 1-2 defa oyun oynuyorum.

Commodore 64/64c - 1541 Ultimate+ - Ultimate 64 Elite
Amiga 500 - Gotek Floppy Drive
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Eylül 21, 2019, 23:17:27 ÖS »

Birisi video in diğeri anten girişinden 37 ekran crt'ye bağlı iki c64-c kurulu. Birine 1541-2, datasette, multi ice 3 takılı, diğerinde sadece 1541 ultimate 2 takılı. Irqhack'ları hala deneyemedim. Taşınabilir bir bilgisayara c64 kitap arşivini koydum, başına oturduğumda bir taraftan kitabı incelerken diğer taraftan kaset disket makine dili monitörü takılmak mümkün ama daha oralara gelemedim. Şu sıralar ufaktan commodore dergileri arşiv pdf'sini takip ediyorum ya da 1541u2 ile demoları izliyorum.

Use the brute force, Luke
Exu
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Eylül 22, 2019, 00:05:51 ÖÖ »

https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-oyun-konsol-oyun-konsolu-commodore-64-ekmek-kasa-736629806/detay

almak isteyen olursa diye

Bir kadının tepesini attıracak kadar çok RETRO EŞYA barındırabiliyorsan ve hala evliysen, O zaman kralsın...
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Eylül 22, 2019, 02:14:26 ÖÖ »

İlanın içeriği tam verilmemiş. Sanırım sadece C64. 1084 s var, görüntüde dataset var dahil mi? sadece adaptörlü c64 mü? Bende çalışma odama bütün cihazlarımı kurdum. Aldığım cihazları aktif kullanıyorum.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
peraspera95
Ziyaretçi
« Yanıtla #20 : Eylül 24, 2019, 16:06:38 ÖS »

C64 DTV kullanmak kolayıma geliyor.Çoğunlukla onu kullanıyorum.Amiga 500 ümü nadir açıyorum ki bozulmasın.Üzerine titriyorum Kahkaha
ozgur106
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Eylül 24, 2019, 16:35:55 ÖS »

mini ama çok iyi kurması oynaması save vs süper

Commodore ve Amiga Dergisi Oyun Yazarı.

C64 Mini, A500 Mini, Playstation Classic, Playstation 2, Playstation 5
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: