Benim çalışma masamın sol köşesinde daimi kurulu ve hazır. Günlük çalışma saatlerimde en az bir yarım saat kullanırım oyun oynayarak kafa dağıtmak için.
590 tane oyundan oluşan bir excel talosu oluşturdum kendime. Bu oyunların listesini 5-6 aylık bir süreçte her akşam yatmadan önce Zzap64 dergilerinin dijital pdf'lerini tabletten okurken screenshotlar alarak oluşturdum. Oyunları seçerken aşağıdaki kriterleri hedef aldım:
1. Bildiğim sevdiğim ve tekrar oynayacağım oyunlar,
2. Çocukluğumda oynamış olduğum fakat adını sanını unuttuğum, dergide görünce hatırladığım oyunlar,
3. hiç görmediğim ama çok iyi eleştiriler ve puanlar almış oyunlar veya sadece benim gözüme güzel görünenler...
niyetim hepsini oynamak ve mümkünse bitirmek.
Ne tür donanım konfigürasyonu kullandığıma gelince o yapı biraz zaman içinde evrildi.
10-15 yıldır PC'de emülatörlerle ayda ortalama 1-2 oyun oynardım (CCs64 favorimdi her zaman, sonra yerini micro64'e verdi çünkü harika bir CRT filtresi var). Fakat 1-2 yıl önce retro camiası ile içli dıştı olunca (gayet salak bir şekilde kendimi bu işlerle uğraşan tek kişi sanıyordum) 1084 monitör aldım ve 1990'da babamın aldığı çocukluğumdan kalan C64'ü buna bağladım (hala tertemiz çalışıyor, tahtaya vurun).
Başta elimde kalan kasetleri yükleyerek takılırken, bir tane tapuino lehimleyip yelpazeyi genişlettim. Sonra Irqhack64 hediye edildi. disket oyunlarını da kısmen oynayabilir hale geldim. Takiben Pi1541 geldi rüyalar gerçek oldu, üstüne gerçek 1541-II geldi. Böylece pi1541'den gerçek diskete ve tapuino'dan da gerçek kasete oyun kopyalamaya başladım. C64'te oyun oynamak gerçek medya her zaman daha havalı ve etkileyici oluyor. Tabii biraz da karakterinizle de ilgili bu durum. Kimse teyp yüklemesini sevmez, ben bayılırım. Yanda işime devam ederken o yükler mesela. Sid müzik zaten her zaman hoşuma gider.
Listemdeki oyunları bu şekilde teker teker oynarken uzun oyunları yine aslına uygun şekilde zamana yayarak oynayabilmek adına Action replay 6 aldım yurtdışından. Böylece yarım saat - 45dk.'dan daha uzun oynanışlı oyunları freeze ederek kaldığım yerden devam etme şansım oldu.
Böyle güzel güzel giderken 1-2 ay önce başka bir şey oldu. BMC64 isimli kernel mode acayip bir emülatör çıktı raspberry pi için. gerçek joystick, gerçek c64 klavyesi bağlanabiliyor minimal lag ile analog sinyal verebiliyor 1084 monitöre. Bir rapsberry pi 3A+'ı Juda'nın hediye ettiği boş C64 kasası ve klavyesine gömüp joystick ve ekran portlarını düzenleyerek şarjlı bir C64 yapmış oldum.
Bu olayı uzun uzun anlatmayım, şu linkte ve başlığın kendisinde baya bilgi mevcut:
https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=17149.msg229455#msg229455BMC64 gömülü C64'ü 1-2 ay kullanır gerçek donanıma geri dönerim diyordum fakat 2 ay geçti halen keyifle kullanıyorum. Gerçek donanım da yorulmamış oluyor bu sayede.