Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: xp ve windows vista starter  (Okunma Sayısı 10592 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Haziran 02, 2008, 21:42:35 ÖS »

Diskinizde ne kadar çok sayıda disk bölümü varsa, o kadar farklı işletim sistemleri kurabilirsiniz. Örneğin benim makinede üç tane işletim sistemi kurulu ve hepsi de gayet stabil olarak çalışıyor. Windows XP, Ubuntu 8.04 ve Mandriva 2008.1

bilgisayar konusunda acemi olan birisi için pek de doğru değil bu atillux. Elbette ki bir linux dağıtımına ihtiyacınız varsa ayrı bir partition'a linux/windows kurmak mantıklıdır. Fakat iki ayrı linux sürümü ya da örneğimizdeki gibi iki ayrı windows sürümü kurmak pek de faydalı değil. Hatta sistemler arası geçiş yaparken vakit ve üretim kaybı yaşıyorsunuz.

Virtualizasyon ise günümüzün çözümü. Yeni intel ve amd işlemciler sanallaştırma (emülasyon için gerekli uzantılar) özellikleri ile donanmış durumda. VMware ya da VirtualPC gibi vhd harddisk imajı kullanan derli toplu duran ve dağılmayan emülasyona yönelmek birçok işlemi kolaylaştırıyor.  Windows içi windows ya da linux içi linux kullanmak daha kolay. Hem harddiskiniz dosya çöplüğüne de dönüşmüyor..

Şöyle ki VirtualPC altında çalışan windows3.1, windows 98 ve pardus makineleri belgelerim klasörümün içinde toplam 2GB yer kaplıyor. Zaten her işletim sistemi için bir VHD dosyası olduğu için taşımak da kolay. Örneğin windows98 sanal makinesini kullanma sebebim Delphi 5 kullanmak. Bazen başka bir bilgisayara geçmem gerekiyor, 400mb büyüklüğündeki işletim sistemi sanal harddiskini bir flashdisk'e alıp yanımda götürüyorum. gittiğim yerde de virtualpc altında işime devam ediyorum. Bunu partition altında yapsam hem yer kaybı olacak (çünkü partition büyüklüğü sabit ve baştan ne olur ne olmaz 10GB ayırmak isteyeceğim ve 9GB sürekli boş duracak) hem de sürekli reset atmak zorunda kalacağım sistem değiştirmek için.
« Son Düzenleme: Haziran 02, 2008, 21:51:00 ÖS Gönderen: Arda » Logged

atillux
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Haziran 02, 2008, 22:17:10 ÖS »

Vmware ve Virtualbox programlarını ben de kullanıyorum. Yeni çıkan her linux dağıtımını sanal makinede denediğimi söyleyebilirim. Tabii birkaç gün kurcaladıktan sonra da siliyorum.

Sanal makine olayı, birden fazla işletim sistemi kullanmak isteyen kişiler için uygun bir çözüm gibi görünüyor, ama sanal bilgisayarların gerçek bilgisayarın gücüne sahip olmadığını da unutmayın. Örneğin sanal bilgisayara kurulmuş bir Windows ile 3d oyun oynamak veya yine sanala kurulmuş Linux'da 3d masaüstü kullanmak mümkün olmuyor, ne yazık ki.

Bu nedenle, bir işletim sisteminin gerçek gücünü anlamak için, ayrı bir disk bölümü oluşturup, gerçekten kurmak gerekiyor.

Bu arada örneğin Ubuntu kullanıyorken, Mandriva'ya geçmek 1 dakikamı bile almıyor. Ubuntu'nun kapanması 10 saniye, Mandriva'nın açılması 35 saniye... Birinden diğerine geçmek çok kolay...

Niye iki tane Linux dağıtımı var sende derseniz, Ubuntu ve Mandriva farklı paket yönetim sistemlerini kullanırlar, yapılandırma araçları da farklıdır. Üstelik Gnome için Ubuntu, KDE için de Mandriva oldukça uygun seçenekler.
« Son Düzenleme: Haziran 02, 2008, 22:21:04 ÖS Gönderen: atillux » Logged
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: