Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarSinclairSinclair - YazılımBüyük haber: ZX spectrum, kasetten 48K'yı 25 saniyede yüklemek...
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Büyük haber: ZX spectrum, kasetten 48K'yı 25 saniyede yüklemek...  (Okunma Sayısı 11058 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arda
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.326


I'm *the* guy from Argleton


Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 22, 2007, 15:47:19 ÖS »

Yeni çıkan bir program sayesinde tap, tzx, sna ve z80 dosyalarını WAV dosyası haline getiriyorsunuz. Bu dosya özel bir ses dosyası. Bunu kaliteli bir ses kaynağından oynatarak (çok kaliteli bir teyp, CD player ya da direk PC'den oynatarak) standart bir zx spectrum'a 20 saniyede yükleyebiliyorsunuz. Bilgisayarın modeline göre 39kbps ile 12kbps arasında bir hızla yükleme yapabiliyorsunuz.

Haber taze, emülatörde denedim ve çalışıyor. Eve gittiğim gibi de direk donanımda deniyeceğim. Eğer bu olay doğruysa sanırım teyp yüklemenin vardığı en yüksek hızlara ulaşıyoruz demektir, hatta bu hız seri bağlantıdan bile yüksek.

http://personal.auna.com/casariche/k7zx_2_en.zip
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2007, 15:50:33 ÖS Gönderen: Arda » Logged

LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.418


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 22, 2007, 15:59:48 ÖS »

Güzel haber. Gerçek donanımdaki başarısınıda çok merak ediyoruz..

Bunu eski bilgisayar kullanmayan, ya da konuya uzak birine okutsan, bu adam sıyırmış, cantta gidiyor falan der Kahkaha
Logged

Arda
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.326


I'm *the* guy from Argleton


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ocak 23, 2007, 00:52:03 ÖÖ »

Evet biraz önce kauçuk tuşlu bir 48K ile deneme yaptım. Paketin içinden çıkan manic miner, space raiders ve chuckie egg ile yaptığım denemelerde 11,12,14 ve 19kbps hızlarda yüklemeyi başarabildim.

Hem de 1GB'lık mp3 player ile. Elbetteki teyp sinyalleri mp3 haline geldiğinde %75'i yok oluyor, bu sebepten wav olarak kaydedip, usb stick şeklindeki playerımın VOICE klasörüne koydum (aksi halde wavları görmüyo salak player). İşte adım adım aşamalarım:

1) Tap, tzx veya sna dosyası alınır. k7zx klasörüne yüklenir. Program çalıştırılır. Şimdi listeden dosyanızı seçebilirsiniz.
2) Milks, shawings S/D veya ultra modlarından biri seçilir.
3) Hız olarak dilediğiniz tercihi yapabilirsiniz. Tahminen 19K'nın üzerinde yükleme yapmak için çok iyi bir ses kaynağına ihtiyacınız olacak (direk PC'den yükleme yapmak için yüksek hızları deneyebilirsiniz)
4) Ben 11-12kbps'de tuttum, bu hızda bile 48k en fazla 18 saniye sürdü.
5) 44100 hz seçimi kontrol edilir. 48khz seçimi PC'den direk oynatmada ancak denenmeli.
6) Convert butonuna basılır.
5) Aynı klasörde oluşan wav dosyası bir oynatıcıya aktarılır.
6) Spectrum'un ear girişinden mono jack ile oynatıcı bağlanır.
7) Spectrum açılır, LOAD "" yazılır. enter'a basılır.
8.) kırmızı-mavi arama ekranı çıkınca, play'e basılarak mucize başlatılır.
9) daha siz ne olduğunu anlamadan programınız yüklenecek.
10) "Ulan madem böyle bir teknoloji mümkündü, neden 20 yıl önce keşfetmediniz lam deyyuslar" diye bağırılır, ömrümüzün yükleme bekleyerek harcadığımız yıllarımıza yanılır.
11) Yine de bir el oyun oynanır.

Notlar:
*Bu işlem için herhangi bir modifiye GEREKMEMEKTEDİR.
*Dönüştürülen teyp dosyaları STANDARD yükleme olmalıdır. Eğer tap/tzx dosyanız özel bir turbo yükleme ise emülatör yardımıyla snapshot alınız, o snapshot'ı çeviriniz.
*Dikkat, bazı player'lar parçaların başında ve sonunda sesi yavaşça kısıyorlar. Örnek, benim player başlangıçta yüklemenin son saniyesinde tape error oluşturuyordu. Sonra kulaklıkla dinleyince son 15 salisede ses seviyesinin aniden düştüğünü farkettim. Playerde hiçbir ayar yoktu, bu sebepten wav'ın sonuna 1 saniyelik boşluk eklemek zorunda kaldım, sorun çözüldü.
*yarın buraya bir video ekleyeceğim.
Logged

DevilisH
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.163


aLWaYs AmigA


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 23, 2007, 07:15:34 ÖÖ »

Arda'cım hayran kaldım.Gerçekten tebrik ederim.Sen pek C64 kullanmassın ama acaba C64'tede kasetten hızlı yüklemek için bir yol varmı diye düşünmeye başladım açıkcası.

Herneyse, linkini verdiğin programda , ekleyeceğin Videoda sitenin arşivinde olmalı bence.Zamanla kaybolup gitmemeli.

Emeğine Sağlık Diyorum...

Hoşça kalasın
Logged

AmigAmigA
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.713


Mesaj Sayısı:978616432


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 23, 2007, 07:48:12 ÖÖ »

Arda hocam seni hayal kırıklığına uğratmak istemem ama bu projeyi ben daha önce c64'te yapmıştım.
http://www.amigaturk.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1303
Logged
Arda
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.326


I'm *the* guy from Argleton


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 23, 2007, 10:47:00 ÖÖ »

Kahkaha AmigaAmiga, bahsettiğin başlıkta hızlı yükleme ile ilgili bir konu göremedim. Bir oyunu 10-20 saniyede yükleyebiliyormuydunuz o yöntemle?

edit: Konu pc'den 8bit'e aktarım olayı değil, onu habire konuşuyoruz zaten . Kasetten 15-20 saniyede 48K bilginin tamamını yüklemek. 128K oyunlar ise eskisi gibi 10 dakika değil, 1 dakika sürüyor.

Kaldı ki c64'ün bu tür bir yükleme şemasına spectrumdan daha çok ihtiyacı var, özel teybi olupda 300baud'da yükleme yapan başka bir alet var mı piyasada ya? Neyse ki c64'de disket sürücülerin yaygınlaşmasını sağladı bu yavaşlık.
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2007, 10:50:33 ÖÖ Gönderen: Arda » Logged

LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.418


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 23, 2007, 11:12:53 ÖÖ »

Arda ellerine kollarına sağlık.. Çok güzel bilgiler vermişsin. Bunu denemek lazım..

C64'ün turbosu sayesinden teypten diğerlerine göre daha hızlı yüklemek zaten mümkün oluyordu. Hatırladığım kadarıyla 40-50 kontürde oyun yüklenebiliyordu. Daha yüksek hıza çıkıldığı konusunda bir bilgim yok.

AmigaAmiga: Hayal kırıklığına uğratmadın bizi. Linkini verdiğin yöntemi ilk senin mesajından öğrenmiştim. Tekrar hatırlatmakta bir sakınca yok. Ama Arda'nın burada bahsettiği hızlı yüklemeyle alakalı. Kaldı ki senin yönteminden daha önceki bir mesajında bahsetmişti.

http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=13.msg1996#msg1996
Logged

Arda
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.326


I'm *the* guy from Argleton


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ocak 23, 2007, 12:12:08 ÖS »

İşte bu yüzden bir commodore peşinde koşuyorum, c64 çok güzel bir alet, iyice didiklemek niyetindeyim Sağolsun, alcofribas bana bir c64 vermeyi teklif etti, kartala uğradığım ilk fırsatta ona uğrayıp alıcam, eğer başka birine vermediyse Kahkaha
Logged

Alcofribas
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 986


Who Dares Wins!


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 23, 2007, 12:24:33 ÖS »

eğer başka birine vermediyse Kahkaha
Konuştuğumuz gibi duruyor yeni sahibini bekliyor...
Logged

Arda
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.326


I'm *the* guy from Argleton


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 24, 2007, 16:31:41 ÖS »

geliyorum az kaldı Kahkaha
Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: