Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeLed ışıklandırmalı marquee denemesi
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Led ışıklandırmalı marquee denemesi  (Okunma Sayısı 18890 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Nisan 14, 2014, 13:52:39 ÖS »

@wizofwar, plexy + LED denemelerin güzel bir çalışma olmuş. zamanında ben de denemiştim ancak çok da içime sinen bir sonuç elde edemedim.

senin de projen kapsamında içine sinecek bir sonuç elde etmediğini anlıyorum yazdıklarından.

bu konuda naçizane fikrim, klasik çözümün projenin "retro" havasını daha bir ön plana çıkartacağı yönünde. Yani 2 adet 3mm plexy, arasına 90-100 gr beyaz kağıt üzerine güzel bir baskı + arkasına floresan lamba.

Floresan olarak 8W'lık armatürlerden (mutfak tezgahı üstünde kullanılanlardan) kullanırsan çok ısı yaymaz ve kabinin enine de uyar.

Tabii floresan için kabine 220v getirmen gerekecek (Amiga'nın power supply'ını içeri mi aldın dışarda mı bırakacaksın onu bilmiyorum ama zaten monitör için bir 220 çekmen gerekecek diye düşünüyorum) ...

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Nisan 14, 2014, 14:05:29 ÖS »

İçeri 220V girecek. Halihazırda üç müşterisi var. Söylediğin gibi monitör, Amiga adaptörü ve jeton devresi için aldığım 12V adaptör içeride olacak. Adaptörleri marquee'nin arkasındaki alana koymayı düşünüyorum. Oradan bir kablo da florasana çekmek sorun değil. Ledlerle halledebilsem daha hoş olacağını düşündüm ama dediğin gibi çok başarılı bir sonuç çıkmadı.

Joysticklerim gelene kadar bu tip şeylerle oyalanıyorum işte. Artık ne anlama geliyorsa perşembe gününden beri torbadalar.

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Nisan 14, 2014, 23:39:30 ÖS »

gergözen'in bahsettiği hot wire metoduyla ilgili bir deneme yaptım. Birkaç parça montaj demiri ve balıkçı teli aldım. Resimlerde gördüğünüz düzeneği hazırladım.

Düzenek şahane çalıştı. Pleksiglass'ı tereyağı gibi kesti. Ama fazlaca derme çatma olduğu için ancak ufak parçayı kesecek kadar dayandı. Sonrasında teli iyi gerdiremediğim için düz durmadı, esneyip alttaki mukavvayı da kesti ve dağaldı. 2 dakikalık kesimden sonra krokodiller el değmeyecek kadar ısınmıştı nerdeyse onlar da eriyecekti. Votajı arttırarak teli daha çok ısıtablirsem bu düzenekten iş çıkar ama kablolar eriyecek diye korkuyorum. Resimler aşağıda.

Kesim

Yavaş kestiğim için, kestiğim parça geri yapıştı.

Yapışan parçayı penseyle kırarak işlemi tamamladım.

« Son Düzenleme: Nisan 14, 2014, 23:51:49 ÖS Gönderen: wizofwor » Logged

gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Nisan 15, 2014, 06:49:51 ÖÖ »

Daha kalın bir tel (hoş tel iyi durumda gibi duruyor) ve daha kalın tesisat kabloları kullanılabilir belki. Isınınca genleştiği için gergi şart diye düşünüyorum. Bir yay mekanizması iyi olabilir.

Bükme makinesi de yapmışlar. O daha uzun süre çalışmalı. Yani çalışan bir sistem.
http://www.wa4dsy.com/robot/index.php?page=hot-wire-plastic-bender
« Son Düzenleme: Nisan 15, 2014, 07:05:17 ÖÖ Gönderen: gergozen » Logged
AmigaFUN
Deneyimli

MC68060 inside!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Nisan 15, 2014, 07:05:30 ÖÖ »

Kalın teli ısıtacak kadar enerjiyi sağlamak ve açık telden geçirmek tehlikeli olmaz mı?

Daha kalın bir tel (yekpare olabilir) ve saha kalın tesisat kabloları kullanılabilir belki.

Bükme makinesi de yapmışlar. O daha uzun süre çalışmalı. Yani çalışan bir sistem.
http://www.wa4dsy.com/robot/index.php?page=hot-wire-plastic-bender

AmigaAmigaAmiga
gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Nisan 15, 2014, 07:25:14 ÖÖ »

Kalın teli ısıtacak kadar enerjiyi sağlamak ve açık telden geçirmek tehlikeli olmaz mı?

Haklısınız ancak zaten akım geçtiği sürece çok dikkatli kullanılması gereken bir sistem. Çarpılmasanız da yanarsınız

Ayrıca fazla ısıtılırsa levha (pleksi) zarar görebilir.

İkinci linkteki tel ise direkt temasa uygun değil. Elektrik sobalarında kulllanılanlardan sanırım ve yüksek usuya dayanımı olsa da ilk ısınmadan sonra çok kırılgan olabilir.

Akşam biraz araştırma yapacağım. Belki aşırı ısınmayı önleyen bir devre eklenebilir diye düşündüm ama tam işin ortasında devrenin kapanması (açılması) kesime zarar verebilir.
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Nisan 15, 2014, 08:05:57 ÖÖ »

DC'yle çalıştığı için bu devrede çarpılma değil yanma tehlikesi var. Ayrıca aşırı yüklenme durumunda adaptör patlayabilir. Aşırı ısınmayı önlemek sanayide kullanılan termik röleler var. Burada gerek olduğunu sanmıyorum.

Benim yaptığın düzeneğe bakıp oldu bu iş diye düşünmeyin. Çok ilkel bir şey yapmıştım ve dediğim gibi o ufak parçayı kesene kadar kendiliğinden dağıldı.

İkinci gönderdiğin bükme makinesi ise biraz sıkıntılı. En sonda resminde malzemenin büküldüğü yerdeki beyazlaşma ve kılcal çatlaklar yeteri kadar ısınmadığını gösteriyor. Bir kontrol paneli 500,600 cm civarında. Ordakinden çok daha uzun bir düzenek lazım. Hiç olmaz. Ufak işler için en güzel bükme yöntemi ısı tabancası ve sabırla yapılanı. Ya da riski göze alıp hanımın saç şekillendiricisini çalacağız.

Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: