Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: PC'de kaset doldurmak.  (Okunma Sayısı 22020 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ancalimon
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 921



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Haziran 23, 2014, 04:47:41 ÖÖ »

Turbo loader ne oluyor?


Commodore'un orjinal kernel rutinleri veriyi teybe düşük yoğunlukta kaydeder. Bu sayede kafa ayarındaki ufak sapmalar için tekrar ayar yapmaya gerek kalmaz. Turbo loader'lar teypten okunacak dosyanın başına konur ve yüklendiğinde orjinal kernel rutinlerinin yerine geçerler. Turbo loader'lar sayesinde 10 kat hızlı okuma yazma yapılabilir. Bir kasede 10 oyun sığdırmak mümkün olur.

İncelemek isteyen varsa burada kaynak kodları mevcut.


Pedki kasetin başına bu turbo loaderı koyduğumuzda ram yetmeme gibi bir durum olmuyor mu? (sanki böyle bir şey hatırladım gibi. Elimdeki bazı kasetlerde vardı mı ne...)  (Bu rada hekimoğlu78 iki mesaj atmış bir önceki sayfada kaldı. Onun mesajlar güme gitmesin bakıverin )
« Son Düzenleme: Haziran 23, 2014, 04:49:13 ÖÖ Gönderen: ancalimon » Logged
commander64
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 3.442



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Haziran 23, 2014, 11:14:09 ÖÖ »

d64 t64 çevrilemez ama prg'ler oluyor sanırım:)
Logged

hekimoglu78
Üye
****
Mesaj Sayısı: 442



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Haziran 23, 2014, 11:27:37 ÖÖ »

o zaman bir emulatör olmalı farklı kaydet yapıp t64 yapabileceğimiz :/ yada d64 leri ses dosyasına dönüştüren yazılım !
« Son Düzenleme: Haziran 23, 2014, 12:09:30 ÖS Gönderen: hekimoglu78 » Logged

Ne aradığını bilmeyen, ne bulduğunu anlayamaz !
commander64
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 3.442



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Haziran 23, 2014, 12:06:21 ÖS »

d64 disk için olan dosyalar ses dosyasına dönüşmesi mümkün değil, uygun programla içini açıp programları prg olarak dışarı alabilirsin.
Logged

wizofwor
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 4.798


Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Haziran 23, 2014, 12:19:33 ÖS »

Sanıyorum burada hangi dosyanın ne olduğunu bilmemekten kaynaklanan bir karmaşa var. Prg formatı Commodore'un standart program formatıdır. İlk iki byte programın yükleneceği hafıza adresini belirtir. Ardından da bellek alanına konulacak veri gelir. GEOS'u hariç tutarsak bütün 8bit Commodore bilgisayarlarında hepsinde disket veya kaset fark etmez kaydedilen programlar bu formattadır. d64 Commodore emulatörleri için disk imaj formatıdır. Disk verisini sectör/track bilgisi şeklinde saklar. t64 ise Commodore emulatörleri için kaset imaj formatıdır. Burada da kaset verisi konum/byte formatında depolanır.

Alıntı
d64 leri t64 lere dönüştürebilen bir yazılım var mı?

Böyle bir yazılım yok. İki ortamın çalışma mantığı tamamen birbirinden farklı olduğu için böyle bir şeye imkan yok. Ama disketteki veriyi kasede kopyaladığımız gibi, D64 dosyalarının içeriğini de t64'e kopyalayabiliriz. Ben bunu gerçek makina üzerinde Multi Ice III ile yapardım. Ancak bu şekilde kopyalanan bir dosyanın düzgün çalışacağının garantisi yok. En basitinden bir çok disk oyunundaki highscore kaydediciler kasette patlayacaktır.

Alıntı
Peki kasetin başına bu turbo loaderı koyduğumuzda ram yetmeme gibi bir durum olmuyor mu?

Burada cruncher dediğimiz programlar devreye giriyor. Orjinal prg sıkıştırılıyor ve bu şekilde kaydediliyor (crunching). Yükleme işi bittikten sonra turbo loader programı açarak (de-crunching) olması gereken adrese yerleştiriyor. Bu esnada ekranda karışık karakterler görünür. Bunun sebebi hafızada de-crunch rutinini çalıştıracak başka yer kalmadığı için programın ekran belleğinde çalışmasıdır. Yani pratikte ram yetmeme durumu olmuyor.

Logged

Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: